Tuukkanen: ”Silmiä avaava kokemus”

16.6.2007 Suomen naisten maajoukkuesentteri Taru Tuukkanen on parhaillaan uransa varmasti eksoottisimmalla koripallomatkalla. Hän on vahvistamassa jordanialaisjoukkuetta Arabian seurojen mestaruusturnauksessa Marokon Rabatissa. Tuukkasen kovat tehot eivät riittäneet kantamaan Orthodox Jordaniaa alkusarjasta jatkoon.

Tuukkasen lyhyt visiitti arabialaiseen koripallokulttuuriin on ollut silmiä avaava kokemus.  

- Joukkueissa pari pelaajaa pelaa huntu päässä tai kokonaan peittävät vaatteet yllään. Taktisesti joukkueet ovat paljon jäljessä eurooppalaista koripalloa, mutta hirveä taistelu on päällä koko ajan. Eurooppalainen tuomari viheltäisi varmaan epäurheilijamaisen joka toinen minuutti. Paikalliset tuomarit sen sijaan eivät juuri peliin ole puuttuneet. Osalta pelaajista näyttää puuttuvan itsesuojeluvaisto monessa tilanteessa. Kokonaisuudessaan ihan silmiä avaava kokemus, kuvaili Tuukkanen matkaansa.

Tuukkasen edustama Orthodox Jordania kärsi ratkaisevassa ottelussa niukan 74-80-tappion libanonilaisvastustajalleen. Jatkopaikka olisi avautunut seitsemän pisteen voitolla. Tuukkanen nakutti ottelussa upeat 27 pistettä ja kauhoi 20 levypalloa, mutta joutui ratkaisevassa vaiheessa penkille virhevaikeuksien takia.

- Sain kolmannen erän puolivälissä kaksi nopeaa virhettä ja joudun penkille. Siinä vaiheessa vastustaja juoksi 8-0-jakson, jota emme enää saaneet kiinni. Pelin jälkeen kuitenkin koko yleisö hurrasi seisaaltaan meille ja jopa vastustajajoukkue tuli vaihtopenkkimme eteen taputtamaan meille hyvästä pelistä, kertoi ottelun jälkeen tavoitettu Tuukkanen.

”Tuplatuplan” lisäksi Tuukkanen haki kolme riistoa. Lauantain ottelulla tulevaa tunisialaista lohkovoittajaa vastaan ei ole enää merkitystä. Tuukkasen urakka loppuu näin alkulohkoon ja paluu Suomeen odottaa ensi viikon alkupuolella.

Orthodox Jordanian alkulohkon avausottelussa isäntämaa Marokon edustajaa vastaan Tuukkanen heitti 13 pistettä ja haki kuusi levypalloa. Lisäksi sentteri riisti neljästi ja antoi neljä syöttöä. Marokkolaiset voittivat ottelun luvuin 60-56.

- Pelasimme marokkolaisia vastaan harjoittelematta kertaakaan yhdessä ja se näkyi. Emme oikein löytäneet toisiamme. Koskin palloon tosi vähän ja heitinkin vain kuusi kakkosta, Tuukkanen sanoi.

Lohkon toinen ottelu Syyriaa vastaan ratkesi vasta viimeisellä neljänneksellä Orthodoxin 12 pisteen voittoon. Tuukkaselle kirjattiin tuplalukemat 15 pistettä ja 11 levypalloa. Riistoja suomalainen otti viisi ja antoi lisäksi kolme syöttöä.

EM-jatkokarsinnat seuraavana haasteena

Suomeen palattuaan Tuukkasen ajatukset alkavat vähitellen keskittyä naisten maajoukkueen tuleviin EM-jatkokarsintoihin. Naisten maajoukkue hävisi syksyllä 2006 käydyissä A-divisioonan EM-karsinnoissa kaikki neljä otteluaan.

Suomella on edelleen mahdollisuudet EM-kisoihin, sillä elo- ja syyskuussa pelataan yhdeksän joukkueen jatkokarsinta. Yhdeksästä joukkueesta yksi ansaitsee paikan Italiassa 24.9.-7.10.2007 pelattavaan lopputurnaukseen. Toisaalta jatkokarsinnan kahta huonointa odottaa putoaminen B-divisioonaan.  

Suomen alkulohkovastustajat jatkokarsinnoissa ovat Puola ja Slovenia. Suomi saa Vantaalle, uuteen kotiluolaansa Energia Areenalle, vieraakseen Puolan 29.8. ja Slovenian 15.9.

Tuukkasen mukaan tehtävä ei ole espanjalaisluotsi Domingo Diazin komentoon siirtyvälle Suomelle täysin mahdoton.

- Ohjelmamme on hyvä. Se on suunniteltu samaan tapaan kuin miehillä viime vuonna. Kaikki harjoitusottelut on ajoitettu niin, että pääsemme viimeistelemään kuntomme Suomessa ja ennen tärkeitä otteluita ei tule liikaa rasitusta matkustamisesta. Tulemme olemaan kunnossa oikeaan aikaan, selvittää Tuukkanen.

Puola on lohkon ehdoton ennakkosuosikki ja ehkä myös suurin suosikki kaikista viimeistä EM-paikkaa metsästävistä joukkueista. Tuukkanen kuitenkin muistuttaa, että viimeksi Puolassa Suomi kärsi vaivaisen kolmen pisteen tappion.

- Puola on ylivoimainen suosikki, mutta mikäli he eivät saa WNBA-pelaajiaan mukaan, niin mitä vain voi tapahtua.

Puolan WNBA-pelaajat, 213-senttinen Margo Dydek sekä laidassa viilettävä tarkkakätinen Agnieszka Bibrzycka, muodostavat vahvan palan Suomen joukkueelle purtavaksi.

- Pelasin viime kaudella useita kertoja Dydekiä vastaan, joten hän on tuttu pelaaja. Tietenkin on iso ja voimakas, kuvailee Tuukkanen.

Slovenia tarjoaa Suomelle ison haasteen korin alle.

- Slovenialla on kolme isoa sentteriä, jotka Dydekin ohella ovat pelanneet Espanjan liigaa. Kaksi heistä on kaksimetrisiä. He ovat todella taitavia, isoja ja vahvoja, mutta kokemusta heitäkin vastaan pelaamisesta on, toteaa Tuukkanen, joka toimi viime kaudella joukkueensa Extrugasan aloittavana sentterinä.

Tuukkanen odottaa EM-karsintojen kotiotteluita vesi kielellä. Uusi Energia Areena tarjoaa loistavat puitteet maaottelun pelaamiselle.

- Vihdoinkin olemme saaneet kunnollisen sisäpalloiluareenan pääkaupunkiseudulle. Useat espanjalaisista koripallohalleista vetävät saman verran porukkaa ja tunnelma on aina katossa. Toivottavasti maaottelut keräävät kaikki koripallosta vähänkin kiinnostuneet katsojat paikalle, Tuukkanen sanoo lopuksi.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_naiset/

Henkilöt

 
23.9.2018 21:30 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphyn vahvat otteet eivät riittäneet Mestarien liigassa

Alex Murphyn kausi unkarilaisseura Szolnoki Olaj'ssa käynnistyi Mestarien liigan karsinnoissa, mutta joukkueen tie nousi pystyyn heti ensimmäisellä karsintakierroksella italialaista Cantua vastaan.

21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

7.6.2018 08:48 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua nappasi kotiedun Romanian finaaleissa

Jukka Toijalan valmentama Steaua Bukarest tasoitti Romanian liigan finaalisarjan Oradeaa vastaan ja nappasi samalla itselleen kotiedun. Petteri Koposen Barcelona sen sijaan koki toisen tappion Espanjan liigan välierissä.

5.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koponen Barcelonan paras pistemies tappiossa

Petteri Koponen oli Barcelonan paras pistemies, kun Barcelona aloitti Espanjan liigan välierät selvällä tappiolla Baskoniaa vastaan. Tappion kärsivät myös Jukka Toijalan Steaua Bukarest Romanian liigan finaaleissa ja Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod Israelin liigan pudotuspeleissä.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

2.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koposen Barcelona välieriin

Petteri Koposen Barcelona eteni välieriin, kun se voitti Espanjan liigan puolivälierien ratkaisevassa kamppailussa Andorran. Israelin liigassa Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod taipui Hapoel Tel Avivin vieraana.

31.5.2018 08:09 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua Romanian liigan finaaliin

Jukka Toijalan luotsaama Steaua Bukarest eteni upeasti Romanian liigan finaaleihin. Espanjassa Petteri Koponen oli jälleen Barcelonan parhaimmistoa johdattaessaan joukkueen pakkovoittoon Andorrasta.

30.5.2018 09:11 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorille komea tupla-tupla Israelin pudotuspelien avauksessa

Gerald Lee Junior loisti Maccabi Ashdodin avatessa Israelin pudotuspelit voitolla. Lee merkkautti komeasti tupla-tuplan Ashdodin kaataessa Hapoel Tel Avivin. Sasu Salinin kausi Espanjassa sen sijaan tuli päätökseen.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

28.5.2018 10:12 Suomalaiset ulkomailla

Koposen tehoilta ei riittänyt - Toijalan Steaua tasasi otteluvoitot

Petteri Koponen oli Barcelonan ykköstykki, mutta sekään ei riittänyt voittoon Espanjan liigan pudotuspelien avauksessa. Myös Sasu Salinin Malaga joutui taipumaan. Jukka Toijalan valmentama Steaua otti kuitenkin tärkeän voiton ja Gerald Lee Juniorin runkosarja Israelissa päättyi voittoon.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

25.5.2018 10:41 Suomalaiset ulkomailla

Koposen ja Salinin runkosarja päätökseen

Espanjan liigassa Petteri Koponen ja Sasu Salin päättivät runkosarjan ja edessä siintävät seuraavaksi pudotuspelit. Koposen sihti kolmen pisteen viivan takaa oli runkosarjassa toiseksi tarkin.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

20.5.2018 08:17 Suomalaiset ulkomailla

Salin ilmiömäisessä iskussa – uusi piste-ennätys Espanjan liigassa

Sasu Salin pussitti uudeksi piste-ennätyksekseen Espanjan liigassa 26 pistettä, kun Malaga nappasi tärkeän voiton Andorrasta. Petteri Koponen oli niin ikään iskussa, kun Barcelona otti makean voiton. Shawn Huffin ja Gordon Herbertin kausi Saksan Bundesliigassa sen sijaan tuli päätökseen.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

Näytä lisää vastaavia