22.5.2025 09:45 Vuoden pyörätuolikoripalloilijaksi valittu Henri Kössö suuntaa unelmiensa perään, kun hän siirtyy opiskelemaan ja pelaamaan pyörätuolikoripalloa Southwest Minnesota State Universityyn (SMSU) Yhdysvaltoihin.
Pyörätuolikoriksen kausi meni minulta kaiken kaikkiaan erinomaisesti. Pelaan Tapiolan Hongassa ja pelasimme nyt joukkueena parhaan kautemme noin vuosikymmenen ajan kestäneen taipaleemme aikana. Olemme tehneet valtavasti töitä kehittyäksemme ja nyt onnistuimme voittamaan pyörätuolikoripallon SM-sarjan. Tätä olemme tavoitelleet ja voitto tuntui oikein hyvältä ja ansaitulta. Helmikuussa osallistuimme Hongan joukkueella, jossa oli mukana kolme vahvistusta PuHu:sta, kansainväliseen Malmö Open -turnaukseen Ruotsissa. Kahdeksan joukkueen turnauksessa sijoituimme neljänneksi, kun hävisimme ensin semifinaalin 2 pisteellä ja sitten vielä harmittavasti pronssiottelun 5 pisteellä. Tasaiset pelit olivat vauhdikkaita ja erinomaista kokemusta mm. ruotsalaisten ja saksalaisen pelaajien taidoista. Kotiin itselleni tarttui mukaan turnauksen MVP-palkinto.
Urheilullinen elämäntapa on ollut iso osa elämääni jo yläasteelta asti. Tällä hetkellä koris on ykkösjuttuni. Joukkuetreenejä on kaksi kertaa viikossa, sen lisäksi olen käynyt Honkahallilla useampana päivänä viikossa heittotreeneissä, sekä kehittänyt samalla pallon ja pelituolin käsittelytaitoja. Oheisharjoitteluna tulee käytyä kuntosalilla 4-5 kertaa viikossa. Parasulkapalloa tulee pelattua silloin, kun viikonloppuna on vapaata koriksesta, sillä sulkapallo on erinomainen harjoittelumuoto pienellä alueella pyörätuolilla liikkumisesta ja tuolinkäsittelytaitoa kehittävänä. Aiemmin on tullut harrastettua uintia, parayleisurheilua, jossa lajinani oli keihäänheitto (tuolikeihäs), sekä talvisin kelkkahiihtoa. Uinti on treeniä koko vartalolle, joten sitä olisi hyvä harrastaa aina. Mutta nyt nämä kolme lajia ovat tauolla, mutta voi olla, että palaan näihin joskus tulevaisuudessa.
Odotan todella innoissani pyöräkoripallon C-sarjan EM-kisoja Bulgariassa ensi syyskuussa. Edellisissä C-sarjan EM-kisoissa vuonna 2023, me Parasudet olimme pitkästä aikaa mukana näissä isoissa ympyröissä ja sijoituimme hyvillä peleillä viidenneksi. Nyt on tarkoitus parantaa sijoitusta ja tähyillä B-sarjaan nousemista.
Niin sanotussa pystykoriksessa odotan Susijengin EM-kotikisoissa Tampereella supermahtavaa kisameininkiä, sekä joukkueelta tietenkin hienoja pelejä ja huipputulosta. Terveisiä Susijengille: heittäkää runsaasti palloja koriin ja pitäkää puolustus kunnossa!
Suuntaan opiskelemaan ja pelaamaan pyörätuolikoripalloa Southwest Minnesota State Universityyn (SMSU). Yliopisto sijaitsee Minnesotan osavaltiossa ja noin 240 kilometriä Minneapoliksen kaupungista länteen. Matkaan tutustumaan tulevaan opiskeluympäristööni jo heinäkuun lopussa, ja varsinaiset opinnot alkavat sitten 18. päivä elokuuta. Tavoitteeni on opiskella neljässä vuodessa tietojenkäsittelytieteen kandin tutkinto. SMSU valikoitui kohteekseni USA:n yliopistoista oman ahkerointini kautta. Viime kesänä olin yhteydessä lähes jokaiseen USA:n yliopistoon, jossa on pyörätuolikoripallojoukkue, kiinnostuksestani tulla pelaamaan korista ja opiskelemaan. Muutamasta yliopistosta sain vastauksen ja esimerkiksi Illinoisin yliopisto, jonka kesäleirillä kävin vuonna 2023, valmentaja kertoi, että heidän joukkueensa on täynnä. Alusta asti innostunein ja aktiivisin oli SMSU:n valmentaja, Derek Klinkner. Hänen valmennusfilosofiansa sopii minulle, sillä valmentaja haluaa nimenomaan kehittää joukkueensa pelaajia.
Suurella mielenkiinnolla odotan opiskelua ja urheilua yliopistossa. Olen ymmärtänyt, että me suomalaisen koulujärjestelmän käyneet pärjäämme hyvin opiskelussa, sillä meillä on hyvät pohjatiedot ja taidot, lisäksi tarvitaan järjestelmällisyyttä tehdä vaaditut asiat. Yliopistourheilussa on loistavat olosuhteet ja kovaa kilpailua, ja se on myös vahva väylä huippu-urheiluun. On ollut ilo lukea lehdistä ja muista lähteistä uutisia suomalaisista nuorista urheilijoista eri urheilulajeissa, jotka opiskelevat Yhdysvaltojen yliopistoissa. Useimmissa jutuissa korostuvat juuri yliopistojen erinomaiset urheiluolosuhteet ja resurssit. Minun yliopiston pyörätuolikoripallojoukkue, SMSU Mustangs, sijottui yliopistosarjassa kolmanneksi. Tämä on joukkueen paras sijoitus noin 20 vuoteen. Joukkueessamme on mm. nuori meksikolainen, joka on valittu NWBA:n kauden 2023-2024 parhaaksi pelaajaksi. Olen ollut useita kertoja yhteydessä Derek-valmentajan kanssa. Hän on katsonut pelaamistani niin seurajoukkueessani kuin maajoukkueessa ja antanut vinkkejä kehityskohteista. Minä taas katsoin heidän pelejä, ja tein kysymyksiä hänelle niistä.
Pyörätuolikoripallo on kehitetty Yhdysvalloissa 1940-luvulla, joten maassa on vahvat perinteet lajista ja useissa yliopistoissa pyörätuolikoripallojoukkueet sekä naisissa että miehissä. Edellisillä kausilla Jenkkien yliopistosarjassa miesten puolella on ollut suunnilleen noin 10 joukkuetta joka kausi, määrän vaihdellessa 9-11 joukkueen välillä. Tulevalla kaudella on 12 joukkuetta, kun mukaan tulee myös Michiganin yliopiston pyörätuolikorisjoukkue.
Tähän mennessä USA:ssa yliopistosarjassa on ollut pelaamassa pyörätuolikoripalloa kaksi suomalaista urheilijaa, Mina Mojtahedi ja Topias Tyni. Molemmat tunnen oikein hyvin jo kymmenen vuoden takaa. Mina valmensi Hongassa ja maajoukkueessa, ja Topias on pelaaja ja nykyään pelaaja-valmentaja Hongassa. Topiaksen kanssa ollaan mukana myös maajoukkueessa. Molemmilta olen saanut hyviä vinkkejä ja tietoa. Lajin kannalta on mielestäni tärkeää saada nuorille, ja mahdollisista lajista innostuneille, esikuvia. Siinä mielessä on hienoa ollut päästä kertomaan omasta yläasteelta asti olleesta unelmasta, ja nyt oikeasti toteuttaa tätä unelmaani. Aina kannattaa treenata, uskoa itseensä ja tehdä töitä unelmansa saavuttamiseen. Toivon, että kehityn lajissa kohti maailman huippua.
Enni Alm ja Paulus Parkatti suorittivat IWBF:n Zone-erotuomariklinikat hyväksytysti Sveitsissä ja Italiassa.
Suomen pyörätuolikoripallomaajoukkue Parasudet valmistautuu syyskuussa pelattaviin EM-kisoihin. Valmennustiimiin kuuluu vuosia Euroopassa ammattilaisena pelannut EM-pronssimitalisti ja kolminkertainen Suomen mestari Juha Luukkonen, jonka valmennusfilosofia korostaa joukkuehenkeä ja pelaajien oma-aloitteisuutta.
Emma Virtasen, 31, valmentajapolku maajoukkueen päävalmentajaksi on alkanut yläasteiässä pallokerhon ohjaajasta. Matkan varrelta saadut opit ovat muovanneet hänestä sellaisen kuin hän on nyt.
Pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti on viidellä paralympiavoitollaan yksi 2000-luvun menestyneimmistä suomalaisurheilijoista. 12-vuotiaana alkanut koripalloura antoi vahvan sykäyksen huippu-urheilu-uralle.
Paris Basketballin EuroCupin mestariksi valmentanut Tuomas Iisalo palkittiin torstaina Urheilugaalassa Vuoden valmentajana. Helsingin kaupungin entinen liikuntatoimen johtaja, kotimaisen koripallon legenda Anssi Rauramo palkittiin Urheilugaalassa Elämäntyö-palkinnolla.
Vantaan PuHu Juniorit -koripalloseura on saanut Suomen Paralympiakomitean ja Alkon yhdessä myöntämän, 1500 euron arvoisen Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendin kategoriassa Yhdenvertaisuus valmennus- ja johtotehtävissä. Stipendi luovutettiin seuralle naisten I divisioonassa pelaavien Puhuttarien kotiottelun yhteydessä perjantaina 20.12. Vantaan Energia-Areenalla.
Koulutus järjestettiin elokuun loppupuolella Pirkkolahallissa Helsingissä. Koulutuksesta vastasi huiman uran kansainvälisillä kentillä tehnyt Mina Mojtahedi.
Tehokas ensimmäinen neljännes petasi keltapaidoille hyvän etumatkan, joka piti loppuun saakka ja varmisti mestaruuspystin pysymisen Nokialla.
Uudelleenrakennusvaiheessa olevan pyörätuolimaajoukkueen valmennusjohtoon tulee muutoksia. Emma Virtanen nousee joukkueen päävalmentajaksi, kun viimeiset vuodet joukkuetta johtanut Mina Mojtahedi siirtyy uusiin tehtäviin.
Suomi kukisti Tanskan pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa 61-51 (24-23). Voiton myötä Suomi sijoittui viidenneksi ja samalla sen ranking tulee nousemaan.