eSCO – digitaalinen pöytäkirja

eSCO on Koripalloliiton toteuttama digitaalinen ottelupöytäkirja, joka korvaa jatkossa paperiset pöytäkirjat. Nettiselaimessa toimiva eSCO on kaikkien Koripalloliiton jäsenseurojen käytössä veloituksetta.

Kirjautuminen esco-pöytäkirjasovellukseen: https://esco.basket.fi/.

eSCO:n sovellusta ei tarvitse ladata käyttöön, vaan se toimii suoraan selaimessa.

Seura löytää oman seurakoodinsa eLSAsta (seuran vastuuhenkilö), jolla se voi hallinnoida joukkueen näkymiä ja antaa joukkueille tarvittaessa joukkuekoodin.

eSCO-käyttö

eSCO:n käyttöön voi tutustua tallenteelta, tästä linkistä.

Joukkue – pelaajat

eSCO on yhteydessä Sense-lisenssirekisteriin. Joukkueenjohtaja valitsee joukkueen kokoonpanoon eSCO:ssa joukkueensa pelaajien ja valmentajien tiedot seuransa lisenssilistalta (valmentajatiedon lisääminen ID-numerolla). Lisäyksiä voi tehdä koko pelikauden ajan. 

Joukkuekoodi

eSCO:a käytetään joukkuekoodilla, jonka joukkueen yhteyshenkilö saa eLSA:sta. Myös eLSA:n seurakäyttäjä näkee kaikkien seuransa joukkueiden joukkuekoodit.

Harjoitusottelu

eSCO:lla pystyy pitämään harjoitusottelun. Joukkueen tulevien otteluiden sivulla on kohta "Ilmoita harjoitusottelu", jota klikkaamalla pääsee aloittamaaan pöytäkirjan pitämisen. Jos vastustajajoukkueen joukkuenumero on tiedossa (löytyy eSCO:sta), voit hyödyntää heidän pelaajalistaa. Muussa tapauksessa vastustajan joukkueen nimen ja pelaajat tulee lisätä manuaalisesti.

Tulevat ottelut

Joukkueen kaikkien otteluiden tiedot näkyvät eCO:ssa sen jälkeen, kun otteluohjelma on vahvistettu.

Pelatut ottelut

Pelattujen otteluiden tiedot ja valmis ottelupöytäkirja jää talteen eSCO:on. 

eSCO:ssa pidettyä ottelupöytäkirjaa ei enää tarvitse lähettää sarjavastaavalle, koska hän saa haettua sen eSCO:n ylläpidosta. Huippu- ja kilpakoripallosarjoissa sekä nuorten valtakunnallisissa sarjoissa on tästä erillinen ohje. 

eLSA-sarjanhallinta-alustaa käyttävien ei tarvitse käydä erikseen lisäämässä ottelutulosta eSCO:sta mihinkään. FIBA Organizer -sarjanhallintaa käyttävien pitää ottelutulos käydä merkitsemässä FORGiin ottelun päätyttyä. 

Varautuminen - vikatila eSCO:ssa tai laitteessa

Jokaisen joukkueen tulee varata pelipaikalle myös paperinen pöytäkirja, jos sovelluksen tai sitä pidettävällä laitteella tulee jotain ongelmia.

Koulutuskoodi eSCO:n testaamiseen

eSCO-pöytäkirjan pitämistä voi harjoitella kirjautumalla koulutuskoodilla ESCOBASKET esco.basket.fi -sovellukseen. Tässä koulutusversiossa ei käytetä pelaaja- ja valmentajatietojen tuontia lisenssijärjestelmästä, vaan joukkueiden pelaajien ja valmentajien nimet lisätään manuaalisesti testiotteluun, jonka avulla voi harjoitella itse ottelun pöytäkirjan pitämistä.

Tekemäsi testiottelun tiedot eivät tallennu järjestelmään.

Testipeli

Testiottelulla on turvallista harjoitella ottelupöytäkirjan pitämistä eSCO:lla.

Paperinen pöytäkirja

Kaudesta 2022-23 eteenpäin Koripalloliitton otteluissa ei käytetä paperisia pöytäkirjoja kuin järjestelmän virhetilanteessa.

Selainvaatimus

eSCO toimii varmasti seuraavilla selaimilla: Chrome 98+, Edge 98+, Safari 15.4+, Firefox 94+, Opera 84+; huomioi päivittää versio, joka on julkaistu viimeistään vuonna 2022. iPadeista 5:n sukupolven (julkaistu 2017) mallit on päivitettävissä tälle tasolle. 4:n sukupolven (julkaistu 2012, valmistus lopetettu 2014) laitteiden tuki on Applelta loppunut vuonna 2019 ja niitä ei voi enää päivittää näiden vaatimusten mukaiseksi.

Materiaalit