4.7.2021 10:28 Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Okko Järvi on kuulunut jo puolen vuosikymmenen aikana Korisliigan kirkkaimpiin tähtiin, mistä osoituksena mm. kevään 2021 arvokkaimman pelaajan palkinto. Uusi virstanpylväs Järven, 25, uralla on vuorossa ensi viikolla, kun hän matkustaa Susijengin kanssa kansainväliseen turnaukseen Okinawalle.
Okko Järvellä on käynnissä ensimmäinen kesä Susijengin kanssa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.
Järvi puki maajoukkueasun ylleen edellisen kerran kesän 2017 universiadeissa ja olisi yhtenä Korisliigan parhaista pelaajista todennäköisesti tehnyt susidebyyttinsäkin jo aiemmin. Kesän 2019 hän vietti kuitenkin loukkaantumisesta toipuen, kun taas koronakesän 2020 erityisolosuhteet pakottivat hänet priorisoimaan omatoimista harjoittelua.
- Viimeisestä kolmesta ehjänä viettämästäni kesästä olen joka vuosi tehnyt kesän alussa tarkan suunnitelman fysiikkavalmentajani kanssa. Kun kesällä 2020 oli monestakin syystä pitkä tauko seurajoukkuekausien välillä, päätin satsata entistäkin enemmän fysiikka- ja taito-ominaisuuksiin, mikä jälkikäteen ajateltuna olikin hyvä päätös, hän kertoo.
Läpimurtonsa Korisliigan ehdottomaan eliittiin Järvi teki viimeistään pelikaudella 2018–19, jolloin hän oli mestarijoukkue Karhu Basketin paras kotimainen pelaaja. Kehityskäyrä jatkui nousevana päättyneellä 2020–21-kaudella, kun Järvi kaappasi Korisliigan arvokkaimman pelaajan (MVP) palkinnon 15,2 pisteen, 3,8 levypallon, 3,5 syötön ja 1,0 riiston ottelukohtaisin keskiarvoin.
- Mä olen asettanut joka kaudelle lähtiessäni jonkin tavoitteen. Koronan keskeyttämän (2019–20) -pelikauden päätteeksi mulla oli tavoitteena ansaita pesti ulkomaille, ja kun se ei toteutunut, ainoa jäljelle jäänyt tavoite oli Korisliigan MVP-palkinnon voittaminen. Se sitten tulikin, Järvi selvittää.
- Oon halunnut, että niin kauan kuin Suomessa pelaan, kehitykseni näkyy konkreettisesti myös tilastoista. Siinä oonkin onnistunut jokaisella kaudellani Korisliigassa.
Järven himoitsema ulkomaanpesti käy toteen tulevana syksynä, jolloin hän siirtyy Kauhajoelta Belgian liigan Phoenix Brusselsiin.
Järven esimerkki on viimeisin osoitus myös siitä, että Korisliiga on kelpo ponnahduslauta kansainvälisiin sarjoihin. Korisliiga on lähettänyt keskimäärin suomalaisen pelaajan per kausi ulkomaan ammattilaisliigoihin – viimeisen puolen vuosikymmenen esimerkkeinä tästä ennen Järveä toimivat vaikkapa Alexander Madsen, Topias Palmi, Ilari Seppälä, Henri Kantonen ja Daniel Dolenc.
- Faktahan on se, että Korisliiga on ammattilaissarja. Kun ammattilaissarjassa on paljon pelejä ja pelaaminen on tulostavoitteista, on ihan totta, että treenaamiselle ja palautumiselle ei välttämättä jää niin paljoa aikaa kuin vaikkapa sarjatasoa alempana, Järvi pohtii Korisliigan ominaisuuksia pelaajien kehittämönä.
- Mä itse näen, että tosi paljon on kiinni pelaajan omasta aktiivisuudesta. Mä olen ainakin jokaisessa edustamassani joukkueena kysynyt erikseen valmentajilta esimerkiksi, että ”voidaanko pitää ylimääräiset henkilökohtaiset treenit huomenna aamulla”, eikä tähän asti yksikään koutsi ole kieltäytynyt. Samalla on pelaajan vastuulla pitää huoli itsestään ja palautumisestaan.
Okko Järven ensimmäistä kesää Susijengin ringissä on nyt kulunut runsas kuukausi. Kesäkuun ensimmäisinä viikkoina Järvi otti treeneihin osaa toipilaana, mutta nyt jo kahden viikon ajan hän on saanut juosta ja ottaa kontaktia täysipainoisesti.
Samalla kutsu Susijengiin on jälleen kerran Järvelle mahdollisuus nostaa rimaa – mahdollisuus harjoitella maan parhaiden pelaajien kanssa, joista monet ovat pelanneet ammattilaisena mm. Espanjan, Italian ja Saksan sarjoissa, lukuisista NCAA-pelaajista puhumattakaan. Eikä sovi unohtaa sitä, että etenkin Järven pelipaikoilla kilpailu peliajasta on äärimmäisen kovaa.
- Ensimmäisenä täällä huomaa sen, että tempo on tosi kova ja pelitapakin sellainen, että tempoa varta vasten halutaan pitää yllä. Täällä on myös tosi kova kilpailu, joka on mun nähdäkseni vain positiivinen asia, koska kilpailu kehittää ja kaikki treenaa yhtä tavoitetta kohti, Järvi kuvailee.
- Mitä mun omiin lähtökohtiin tulee, niin mä sanoisin, että pelin taktiset puolet ja kokemus on mun valttikortteja näissä ympyröissä.
Susijengin useamman päivän hotellikaranteeni Tokion esikaupunkialueella on loppusuoralla ja maanantaina joukkue lentää Okinawan pääkaupunkiin Nahaan neljän joukkueen kansainväliseen turnaukseen. Järveä ei tarvitse erikseen innostaa tai herätellä.
- Odotan tosi innolla mun ekoja pelejä Susijengissä. Ihan hirveästi en oo tän porukan kanssa vielä ehtinyt treenata, mikä näkyy treeneissä ajoittaisena kömmähtelynä, mutta se on tässä vaiheessa ihan luonnollista, hän naurahtaa.
- On ihan erityinen juttu päästä pelaamaan ekat maaottelunsa tuon tason maita vastaan tällaisessa ympäristössä. Kiva päästä mittaamaan omaa tasoani ja kuntoani.
Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.
Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.
Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.
Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.
Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.
Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.
Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.
Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.
Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.
Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.
Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.
Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.
Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.
Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.
Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.
Susijengin lähtökohdat perjantain MM-karsintaotteluun Sloveniaa vastaan olivat vaikeat, kun pelinrakentajat Petteri Koponen ja Edon Maxhuni olivat ottelusta sairastuneina sivussa. Pelaajauransa aikana pelinrakentajan tontilla historiallista työtä tehnyt Teemu Rannikko arvioi Ilari Seppälän, Jamar Wilsonin ja Miro Littlen hoitaneen tonttinsa erinomaisesti.
Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.
Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.
Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.
Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.