Susijengille ja Suomi-korikselle roppakaupalla ehdokkuuksia Urheilugaalassa

8.12.2022 15:14 Suomalaisen koripallon nousuvire näkyy myös vuotuisen Suomen Urheilugaalan palkintokategorioissa. EM-kisoissa seitsemänneksi sijoittunut ja MM-kisapaikkansa varmistanut Susijengi on ehdolla mm. vuoden esikuvaksi ja vuoden joukkueeksi. Muissa palkintokategorioissa ehdolla ovat Lauri Markkanen, Tuomas Iisalo ja Miro Little.

Susijengi ja Suomi-koris sai oman osansa ehdokkuuksista Urheilugaalassa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengi aloitti vuotensa 2022 väkivahvasti nujertamalla helmikuun MM-karsintaotteluissa silloisen hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian niin koti- kuin vieraskentälläkin. Nousuvire jatkui läpi kesän, jolloin Lauri Markkasen ensimmäistä kertaa neljään vuoteen takaisin vahvuuteensa saanut Susijengi kasvatti perättäisten MM-karsintavoittojensa määrän seitsemään kaatamalla Ruotsin, Kroatian, Israelin ja Viron.

Prahan EM-alkulohkossa Susijengi ansaitsi voitoillaan Puolasta, Tshekistä ja Hollannista paikkansa Berliinin MM-jatkopeleissä. Neljännesvälieräottelussaan Susijengi päihitti Kroatian ja eteni Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1967. EM-puolivälierässä Susijengi johti tulevaa Euroopan mestaria Espanjaa parhaimmillaan 15 pisteellä ennen taipumistaan.

Vuoden joukkueen palkintokategorian lisäksi Susijengi on ehdolla vuoden esikuvaksi. Urheilugaala kertoi ehdokkuuden kriteereiksi Susijengin aktiivisen esikuvan roolin erityisesti nuorisoa kohtaan, yhdenvertaisuuden edistämisen ja rasismin vastaisen kamppailun.

Susijengi kisaa Urheilugaalassa myös vuoden sykähdyttävimmän urheiluhetken palkinnosta. Ehdokkaaksi on valikoitu Susijengin Berliinin EM-neljännesvälierävoitto Kroatiasta, jossa Lauri Markkanen kirjautti miesten maajoukkueen kaikkien aikojen piste-ennätyksen (43).

Ehdokkuuksia Markkaselle, Iisalolle ja Littlelle

Susijengin ykköstykki, jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti Lauri Markkanen, 25, on jälleen kerran ehdolla vuoden urheilijaksi.

Markkanen pelasi NBA:ssa vahvan kevätkauden Cleveland Cavaliersissa ja johdatti joukkueet NBA:n Play In -otteluihin asti. Susijengin historiallisen kesän aikana Markkanen raatoi maajoukkuepaidassa 27,0 pistettä, 8,5 levypalloa ja 2,1 syöttöä ottelua kohden.

Syyskaudella Markkanen on ollut suurimpia syitä NBA:n läntisen konferenssin yllätysjoukkueen Utah Jazzin vahvaan alkuun. Markkanen on kirjauttanut Jazzille 22,2 pistettä, 8,5 levypalloa ja 2,2 syöttöä ottelua kohden.

Jo pitkään Saksassa valmentanut loviisalaisen Hokin kasvatti Tuomas Iisalo, 40, on puolestaan Urheilugaalassa ehdolla vuoden valmentajan kategoriassa. Iisalo äänestettiin huhtikuussa Saksan Bundesliigan kauden 2021–22 vuoden valmentajaksi peräti 64,4% äänisaaliilla. Iisalon edustama Bonn sijoittui viime kaudella Bundesliigan runkosarjassa toiseksi ja eteni pudotuspeleissä välieriin, joissa se hävisi Bayern Münchenille otteluvoitoin 2–3.

Susijengissä helmikuussa debytoinut ja EM-kisajoukkueeseen tiensä raivannut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, on ehdolla vuoden nuoreksi urheilijaksi.

Viime vuodet HBA-Märskyä miesten Divarissa edustanut Little lunasti paikkansa miesten maajoukkueessa ensimmäisenä alle 18-vuotiaana pelaajana sitten Teemu Rannikon (1997). Rohkeasti ja ennakkoluulottomasti MM-karsinta- ja EM-kisanäyttämöillä pelannut Little pelaa paraikaa high school -koripalloa Yhdysvalloissa Sunrise Christian Academyn paidassa ja siirtyy ensi syksynä vuoden 2021 NCAA-yliopistoliigan mestarin Baylor Bearsin riveihin.

Äänestä Susijengin Kroatia-voittoa vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi täällä!

 
21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

4.3.2024 10:28 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella komea debyytti Granadassa – ”Ihan hyvin se toimi”

Elias Valtonen otti heti paikkansa Granadan joukkueessa, kun hän suoriutui komeasti debyytissään. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät nauttimaan tärkeistä voitoista.

28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

Näytä lisää vastaavia