Sofia Pelanderilla vahva kausi Ruotsissa

1.4.2019 12:57 Sofia Pelanderin, 26, neljäs kausi Ruotsissa tuli päätökseen viime viikolla, kun Norrköping Dolphins putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kauden päättyminen otti koville, niin kokonaisuudessaan Pelanderin kausi oli positiivinen.

Sofia Pelander pelasi uransa parhaan kauden Ruotsissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Norrköpingin kausi oli varsin kaksijakoinen. Alkukausi meni hyvin, mutta loppuvuodesta loukkaantumiset sekoittivat pakkaa. Vuodenvaihteessa Norrköping liiteli seitsemän ottelun voittoputkessa, mutta kauden lopussa tuli jälleen vaikea hetki, kun viidestä viimeisestä runkosarjan ottelusta tuli vain yksi voitto. Dolphins sijoittui runkosarjassa neljänneksi ja sai pudotuspeleissä vastaansa Telge Basketin.

Pudotuspelit olivat äärimmäisen tiukat, sillä Telge vei ensimmäisen puolivälierän nimiinsä jatkoajan jälkeen pisteellä viime hetken kolmen pisteen heitolla ja toinen peli oli lähes toisinto, kun Telge nousi viimeisellä minuutilla viiden pisteen takaa-ajoasemasta pisteen voittoon.

- Erittäin kirvelevät tappiot, Pelander harmittelee.

- Olimme tyytyväisiä runkosarjaan, vaikka loppu meni vähän huonosti. Tavoitteena oli päästä viiden joukkoon ja saimme kotiedun pudotuspeleihin. Tiesimme Telgen olevan hyvä joukkue eikä heille häviäminen ole häpeä, mutta kyllä se harmittaa, että miten voi olla niin huonoa tuuria. Ensimmäisessä pelissä johdimme vielä 10 pisteellä pari minuuttia ennen loppua ja toisessakin viidellä viimeisellä minuutilla, Pelander manaa.

Vaikka putoaminen pudotuspeleissä kirpaisi, niin Pelander näki kauden kokonaiskuvan positiivisena.

- Runkosarjaan olimme tyytyväisiä. Meillä oli uusi joukkue ja uusi valmentaja, joka valittiin myös liigan vuoden valmentajaksi. Voimme olla tyytyväisiä tähän yhteiseen matkaamme ja meillä oli hyviä pelejä.

Salon Vilppaan kasvatti pelasi suht ehjän kauden vaikean viime kauden jälkeen. (Kuva: Ville Vuorinen)

Norrköpingille jäi myös loukkaantumisten osalta hieman jossiteltavaa, sillä poissaolot vaivasivat joukkueen kautta.

- Pelasimme koko kauden aika pienellä rotaatiolla. Meidän australialaispelaajamme Geraldine McCorkellilta meni selkä loppukaudesta ja hän puuttui loppukauden ajan. Emme välttämättä hävinneet kuitenkaan pudotuspeleissä sen takia, sillä muut nostivat samalla tasoaan, mutta hän oli meidän paras kolmen pisteen heittäjämme. Myös minulla olisi ehkä ollut hieman enemmän tilaa korin alla, kun nelospaikalla olisi ollut hyvin heittävä pelaaja.

Kulunut kausi oli Pelanderille jo neljäs Norrköpingissä. Tilastojen valossa hän pelasi uransa parhaan kauden, kun keskiarvoihin kirjattiin 13,5 pistettä, 9,1 levypalloa, 1,4 syöttöä ja 0,9 torjuntaa. Lisäksi hänet valittiin myös kahdesti kauden aikana kierroksen tähtiviisikkoon.

- Olin hieman yllättynyt miten hyvin kausi meni. Syksyllä olin muutamasta pelistä pois, joten kausi ei ollut täysin ehjä, mutta muuten olen tyytyväinen kauteeni. Sain vaikean viime kauden jälkeen itseluottamusta ja luottoa löytyi niin joukkuekavereilta kuin valmentajaltakin.

Opiskelut päätökseen pelaamisen ohessa

Pelaamisen ohella Pelander on opiskellut Norrköpingin yliopistossa lääketiedettä ja opinnot ovat viimeistä silausta vaille ohi. Hän on pystynyt yhdistämään pelaamisen ja opiskelun, vaikka matkaan on mahtunut myös hieman haasteita.

- Norrköping tuntuu jo toiselta kotipaikalta. Olen viihtynyt täällä hyvin ja saanut uusia ystäviä. Kun tänne on aina palannut, niin on tuntunut siltä kuin kotiin tulisi. Olen pystynyt pelaamaan korista ja yhdistämään siihen yliopisto-opiskelut ja harjoitusolosuhteet ovat olleet täällä ensiluokkaiset, kiittelee Pelander.

- Pelaamisen ja opiskelujen yhdistäminen on ollut ajoittain haastavaa ja siinä on ollut pientä sumplimista enkä ole varmasti pystynyt antamaan 100 prosenttia korikselle tai opiskeluille, mutta kaikki on mennyt siitä huolimatta hyvin. Sekä seuralta että koululta on tullut joustoa tarvittaessa. Monet nuoret ajattelevat, ettei opiskeluita ja koripalloa pysty kunnolla yhdistämään, mutta jos sitä tarpeeksi haluaa, niin se on aina mahdollista.

Pelander valmistuu kesällä lääkäriksi. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pelander kokee kasvaneensa sekä pelaajana että ihmisenä neljän Norrköpingissä viettämänsä vuoden aikana.

- Tulin tänne suoraan Tshekistä ja silloin minulla oli keskiarvoina enemmän virheitä kuin heittoyrityksiä, Pelander naureskelee.

- Olen mennyt koripalloilijana eteenpäin ja vastuuta on tullut. Olen kasvanut paljon henkisesti ja olen ikuisesti kiitollinen Dolphinsille siitä miten he ovat minua auttaneet, jatkaa Pelander.

Nyt kun opiskelut on suoritettu, niin Pelanderin katseet on suunnattu kohti uusia pelikenttiä ja uusia haasteita.

- Haluaisin lähteä ulkomaille pelaamaan, vaikka onhan Ruotsikin ulkomaita. Täällä pelaajat ja liiga ovat tulleet tutuksi ja olen valmis uusiin haasteisiin. Ja jos homma menee pieleen, niin varmaan Norrköpingistä tai Ruotsista löytyy sitten joku paikka mihin palata, Pelander heittää.

Sofia Pelanderin kauden tilastot

Henkilöt

 
22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

Näytä lisää vastaavia