Sofia Pelanderilla vahva kausi Ruotsissa

1.4.2019 12:57 Sofia Pelanderin, 26, neljäs kausi Ruotsissa tuli päätökseen viime viikolla, kun Norrköping Dolphins putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kauden päättyminen otti koville, niin kokonaisuudessaan Pelanderin kausi oli positiivinen.

Sofia Pelander pelasi uransa parhaan kauden Ruotsissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Norrköpingin kausi oli varsin kaksijakoinen. Alkukausi meni hyvin, mutta loppuvuodesta loukkaantumiset sekoittivat pakkaa. Vuodenvaihteessa Norrköping liiteli seitsemän ottelun voittoputkessa, mutta kauden lopussa tuli jälleen vaikea hetki, kun viidestä viimeisestä runkosarjan ottelusta tuli vain yksi voitto. Dolphins sijoittui runkosarjassa neljänneksi ja sai pudotuspeleissä vastaansa Telge Basketin.

Pudotuspelit olivat äärimmäisen tiukat, sillä Telge vei ensimmäisen puolivälierän nimiinsä jatkoajan jälkeen pisteellä viime hetken kolmen pisteen heitolla ja toinen peli oli lähes toisinto, kun Telge nousi viimeisellä minuutilla viiden pisteen takaa-ajoasemasta pisteen voittoon.

- Erittäin kirvelevät tappiot, Pelander harmittelee.

- Olimme tyytyväisiä runkosarjaan, vaikka loppu meni vähän huonosti. Tavoitteena oli päästä viiden joukkoon ja saimme kotiedun pudotuspeleihin. Tiesimme Telgen olevan hyvä joukkue eikä heille häviäminen ole häpeä, mutta kyllä se harmittaa, että miten voi olla niin huonoa tuuria. Ensimmäisessä pelissä johdimme vielä 10 pisteellä pari minuuttia ennen loppua ja toisessakin viidellä viimeisellä minuutilla, Pelander manaa.

Vaikka putoaminen pudotuspeleissä kirpaisi, niin Pelander näki kauden kokonaiskuvan positiivisena.

- Runkosarjaan olimme tyytyväisiä. Meillä oli uusi joukkue ja uusi valmentaja, joka valittiin myös liigan vuoden valmentajaksi. Voimme olla tyytyväisiä tähän yhteiseen matkaamme ja meillä oli hyviä pelejä.

Salon Vilppaan kasvatti pelasi suht ehjän kauden vaikean viime kauden jälkeen. (Kuva: Ville Vuorinen)

Norrköpingille jäi myös loukkaantumisten osalta hieman jossiteltavaa, sillä poissaolot vaivasivat joukkueen kautta.

- Pelasimme koko kauden aika pienellä rotaatiolla. Meidän australialaispelaajamme Geraldine McCorkellilta meni selkä loppukaudesta ja hän puuttui loppukauden ajan. Emme välttämättä hävinneet kuitenkaan pudotuspeleissä sen takia, sillä muut nostivat samalla tasoaan, mutta hän oli meidän paras kolmen pisteen heittäjämme. Myös minulla olisi ehkä ollut hieman enemmän tilaa korin alla, kun nelospaikalla olisi ollut hyvin heittävä pelaaja.

Kulunut kausi oli Pelanderille jo neljäs Norrköpingissä. Tilastojen valossa hän pelasi uransa parhaan kauden, kun keskiarvoihin kirjattiin 13,5 pistettä, 9,1 levypalloa, 1,4 syöttöä ja 0,9 torjuntaa. Lisäksi hänet valittiin myös kahdesti kauden aikana kierroksen tähtiviisikkoon.

- Olin hieman yllättynyt miten hyvin kausi meni. Syksyllä olin muutamasta pelistä pois, joten kausi ei ollut täysin ehjä, mutta muuten olen tyytyväinen kauteeni. Sain vaikean viime kauden jälkeen itseluottamusta ja luottoa löytyi niin joukkuekavereilta kuin valmentajaltakin.

Opiskelut päätökseen pelaamisen ohessa

Pelaamisen ohella Pelander on opiskellut Norrköpingin yliopistossa lääketiedettä ja opinnot ovat viimeistä silausta vaille ohi. Hän on pystynyt yhdistämään pelaamisen ja opiskelun, vaikka matkaan on mahtunut myös hieman haasteita.

- Norrköping tuntuu jo toiselta kotipaikalta. Olen viihtynyt täällä hyvin ja saanut uusia ystäviä. Kun tänne on aina palannut, niin on tuntunut siltä kuin kotiin tulisi. Olen pystynyt pelaamaan korista ja yhdistämään siihen yliopisto-opiskelut ja harjoitusolosuhteet ovat olleet täällä ensiluokkaiset, kiittelee Pelander.

- Pelaamisen ja opiskelujen yhdistäminen on ollut ajoittain haastavaa ja siinä on ollut pientä sumplimista enkä ole varmasti pystynyt antamaan 100 prosenttia korikselle tai opiskeluille, mutta kaikki on mennyt siitä huolimatta hyvin. Sekä seuralta että koululta on tullut joustoa tarvittaessa. Monet nuoret ajattelevat, ettei opiskeluita ja koripalloa pysty kunnolla yhdistämään, mutta jos sitä tarpeeksi haluaa, niin se on aina mahdollista.

Pelander valmistuu kesällä lääkäriksi. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pelander kokee kasvaneensa sekä pelaajana että ihmisenä neljän Norrköpingissä viettämänsä vuoden aikana.

- Tulin tänne suoraan Tshekistä ja silloin minulla oli keskiarvoina enemmän virheitä kuin heittoyrityksiä, Pelander naureskelee.

- Olen mennyt koripalloilijana eteenpäin ja vastuuta on tullut. Olen kasvanut paljon henkisesti ja olen ikuisesti kiitollinen Dolphinsille siitä miten he ovat minua auttaneet, jatkaa Pelander.

Nyt kun opiskelut on suoritettu, niin Pelanderin katseet on suunnattu kohti uusia pelikenttiä ja uusia haasteita.

- Haluaisin lähteä ulkomaille pelaamaan, vaikka onhan Ruotsikin ulkomaita. Täällä pelaajat ja liiga ovat tulleet tutuksi ja olen valmis uusiin haasteisiin. Ja jos homma menee pieleen, niin varmaan Norrköpingistä tai Ruotsista löytyy sitten joku paikka mihin palata, Pelander heittää.

Sofia Pelanderin kauden tilastot

Henkilöt

 
22.9.2020 21:00 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen valmiina vastuuseen Islannissa – ”Tavoitteena on kehittyä johtajana kentällä”

Annika Holopainen aloittaa neljännen kautensa ammattilaisena ja kesällä hän otti suunnakseen Islannin ja reykjavikilaisen KR:n joukkueen. Holopaisella on odotettavissa iso rooli joukkueessa ja hän on siihen valmis tarttumaan.

18.9.2020 15:41 Suomalaiset ulkomailla

Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina käynnistyy tulevana viikonloppuna ja tällä kaudella sarjassa nähdään kaksi suomalaispelaajaa, kun Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa CB Bembibren joukkueessa.

4.8.2020 08:57 Susiladies

Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

13.5.2020 12:53 Suomalaiset ulkomailla

Seuravaihto piristi Helmi Tulosen kautta – ”Koris oli oikeasti kivaa”

Helmi Tulonen, 21, pelasi menneen kauden Espanjan Liga Feminina 2:ssa. Tulonen aloitti kauden Celta Vigossa, mutta vaihtoi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin riveihin.

29.4.2020 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Koko ajan meni paremmin”

Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.

25.4.2020 20:39 Suomalaiset ulkomailla

Vastuu toi Anniina Äijäselle itseluottamusta – ”Ratkaisuja pitää ottaa”

Espanjan Liga Femenina 2 ei ole vielä virallisesti iskenyt lappua luukulle, mutta Anniina Äijänen, 24, ei elättele toiveita kauden jatkumisesta. Äijänen pelasi kokonaisuudessaan nousujohteisen kauden Universitario Ferrolissa ja meni pelaajana jälleen pykälän eteenpäin.

3.4.2020 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Kaisa Kuisma urakoi isossa roolissa Portugalissa – ”Voin olla ihan tyytyväinen”

Kaisa Kuisma, 25, otti ensikosketuksensa ulkomaan kentille tällä kaudella, kun hän pelasi ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa. Kuisma viihtyi hyvin pelikentällä sekä sen ulkopuolella, vaikka uuden sarjan pelityyli ja maan kulttuuri toivat alussa omat haasteensa.

1.4.2020 14:09 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen sai peliinsä uusia elementtejä Ranskassa – ”Peliini tuli monipuolisuutta”

Annika Holopainen, 26, vietti menneen kauden Ranskan Ligue 2:n Reimsin joukkueessa. Holopainen kokee erityisesti monipuolistuneensa pelaajana kauden aikana.

29.3.2020 15:34 Suomalaiset ulkomailla

Pirttisellä ja Kertillä positiiviset kaudet

Veera Pirttinen, 22, pelasi menneen kauden Islannissa Snæfell joukkueessa lukeutuen joukkueen kantaviin voimiin. Carolina Kert, 19, sen sijaan otti alkuvuodesta ensimmäisen hyppäyksensä ulkomaille vaihdettuaan HBA Märskyn Tallinna Ülikoolin joukkueeseen.

25.3.2020 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannalla ja Anissa Poundsilla vaiherikkaat kaudet

Roosa Lehtoranta, 22, pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla ja kuului belgialaisseura Antwerpen Giantsin avainpelaajiin läpi kauden. Anissa Poundsin, 27, kauteen sen sijaan mahtui käänteitä, kun hän aloitti kauden Saksan 2. Bundesliigassa Bergische Löwenissä, mutta siirtyi kesken kauden Belgiaan Pepinsterin joukkueeseen.

28.2.2020 13:03 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä nousujohteinen kausi Espanjassa – ”Olen kehittynyt kauden aikana paljon”

Espanjan Liga Femenina 2:n Ferrolissa pelaava Anniina Äijänen, 24, on parantanut joukkueen mukana peliään kauden edetessä. Tällä hetkellä nousijasuosikkeihin lukeutuva Ferrol liihottaa seitsemän ottelun voittoputkessa ja Äijänen on raivannut tiensä avausviisikkoon.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

5.10.2019 10:51 Susiladies

Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

1.10.2019 14:45 Susiladies

Veera Pirttinen valmiina isoon rooliin Islannissa

Veera Pirttinen, 22, pelasi vahvan viime kauden Saksan Bundesliigassa ChemCats Chemnitzissä ja siirtyi täksi kaudeksi Islantiin Snæfell joukkueeseen. Pirttistä odottaa Islannissa iso rooli.

20.9.2019 17:27 Susiladies

Heta Äijänen ja Anissa Pounds valmiina kauteen Saksassa

Saksan koriskentillä nähdään tulevalla kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Heta Äijänen, 21, aloittaa toisen kautensa Bundesliigassa Donau-Riesissä ja Anissa Pounds, 26, pelaa sarjaporrasta alempana MSP Bergische Löwenin joukkueessa.

14.9.2019 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta aloittaa kautensa lauantaina – ”Vastuuta tulee paljon ja rooli on iso”

Kesällä belgialaisen Antwerp Giantsin kanssa sopimuksen tehnyt Roosa Lehtoranta, 22, aloittaa kautensa uudessa seurassaan lauantaina. Loukkaantumisista uransa aikana kärsinyt Lehtoranta toivoo ehjää kautta.

2.5.2019 11:20 Susiladies

Anniina Äijänen tietää nyt mitä huipulle pääseminen vaatii

Neljän USA:n yliopistossa vietetyn kauden jälkeen Anniina Äijänen, 23, otti viime kesänä ensimmäisen askeleen ammattilaisena, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan liigassa Sedis Basquetin joukkueessa. Kausi oli joukkueelle menestyksekäs, sillä se selvitti tiensä aina välieriin saakka ja samalla Äijänen sai vyölleen arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

Näytä lisää vastaavia