Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

15.11.2022 09:32 Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

Daniel Dolenc otti ilon irti MM-karsintavoitossa Viroa vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Marraskuun MM-karsintaikkunan avausottelu Bambergissa hallitsevaa EM-pronssimitalisti Saksaa vastaan oli vaikea, mutta maanantaina Espoo Metro Areenalla Viro oli – Susijengin toisen jakson mustia hetkiä lukuun ottamatta – vastaantulija.

Suurimpia syitä kahden ottelun väliseen tasonnousuun oli vaihtopelaajien tasonnousu. Erityisesti Dolenc, puolustuspäässä säpissyt Henri Kantonen sekä ensimmäisen maaottelunsa pelannut Aatu Kivimäki toivat joukkueen peliin ylimääräisen vaihteen.

- Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia. Lähdettiin siitä, että jokainen antaa kaikkensa jokaisessa vaihdossa ja että energian taso pysyy korkeana aina, kun seuraava kundi tulee kentälle, Dolenc analysoi.

- Se on motivoiva tekijä kumpaankin suuntaan, kun aloitusviisikon kaverit tietävät, että myös penkiltä tuleva kaveri hoitaa oman tonttinsa.

”Täällä saa tehdä hartiavoimin hommia”

Viimeisen parivuotisen aikana useampi Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja on lyönyt maajoukkuetasolla tossunsa naulaan. Tämä on aiheuttanut siirtymän, jossa 1990-luvun alkupuolella syntyneet pelaajat, kuten kapteeni Sasu Salin, Alex Murphy, Ilari Seppälä ja Daniel Dolenc muodostavatkin yhtäkkiä Susijengin kokeneen jaoston.

Dolenc debytoi itse Susijengissä kesällä 2020, tuoreeltaan 27 vuotta täyttäneenä. Sitä seuranneet vuodet ovat olleet Espoo Basket Teamin kasvatille hyviä – esimerkkeinä mainittakoon Itävallan kevään 2021 mestaruus Swans Gmundenin kanssa sekä paraikaa käynnissä oleva FIBA Europe Cup -kausi, jonka aikana Dolenc on urakoinut tappiottomalla Karhu Basketille 16,3 pistettä ja 4,8 levypalloa ottelua kohden käsittämättömällä 88,9% kahden pisteen heittojen onnistumisprosentilla.

- Kaikki onnistumiset ovat tietenkin vaikuttaneet positiivisesti omaan tekemiseen, Dolenc kuittaa.

- Onhan se yhtä ja samaa jatkumoa, kun pystyy luottamaan sekä seurajoukkuetasolla että täällä Susijengissä sekä itseensä että kaveriin ympärillä. Molemmilla näyttämöillä tulee luottamus siihen, että kun hoitaa oman tonttinsa, se palvelee isompaa kokonaisuutta.

Susijengissä pelaamista Dolenc kuvailee omalla, kovalla työllä saavutetuksi etuoikeudeksi, jonka hän ottaa kiitollisuudella vastaan. Mahdollisuus ottaa korin alla mittaa Lauri Markkasen, Alexander Madsenin ja Hannes Pöllän kaltaisista pelaajista jokapäiväisissä treeneissä kehittää ja hioo.

- Aina, kun Susijengiin tulee, tiedän pääseväni haastamaan Suomen parhaita pelaajia omalla pelipaikallani ja edelleen kehittymään pelaajana, hän kuvailee.

- Mulle Susijengi merkitsee yhteishenkeä, joukkuepelaamista ja mahdollisuutta. Täällä saa tehdä hartiavoimin hommia ja kun paikka kentällä tulee, on ilo antaa kaikkensa näiden koko joukkueen puolesta.

”En usko, että kehitys ikinä loppuu”

Vuosina 2020-21 pelatuissa EM-karsinnoissa Dolenc kiskoi susipaidan ylleen neljässä kuudesta pelatusta karsintaottelusta ja kuului miehistöön Prahan ja Berliinin EM-kisapaikan ratkaisseessa Tbilisin karsintaikkunassa.

Susijengin osakkeiden arvo on sitten noiden päivien kohonnut. Kesän 2022 onnistumiset toivat mukanaan seitsemännen sijan EM-kisoissa ja paikan vuoden 2023 Aasian MM-kisoissa, ja lähitulevaisuudessa siintävät paitsi vuoden 2025 EM-kotikisat, myös mahdollisuus edetä MM- ja EM-kisojen välissä kesän 2024 olympiakarsintoihin.

- Paikka tulevissa arvokisoissa ja vastaavissa on tietenkin kaunis ajatus ja olisi hienoa jonain päivänä olla osa kisajoukkuetta, mutta minulle tärkeintä on keskittyä yhteen hetkeen ja yhteen päivään kerrallaan, olla joka päivä parempi pelaaja ja pysyä terveenä, Dolenc analysoi.

- Vaikka olenkin tässä tottunut ”vanhan” pelaajan titteliin, en usko, että kehitys ikinä loppuu. Kun kilometrejä alkaa kerääntyä, täytyy pitää huolta kropasta, tulla joka päivä innokkaana töihin ja ottaa ilo irti siitä, että saa olla osa tätä yhteistä matkaa Susijengin kanssa.

Susijengi päättää MM-jatkokarsinnat helmikuussa, jolloin se pelaa vieraskentällä (24.2.) Israelia vastaan ja kotikentällä (27.2.) Saksaa vastaan.

MM-jatkokarsintalohko J:stä paikkansa Aasian MM-kisoissa ovat jo varmistaneet Saksa (8 voittoa/2 tappiota), Susijengi (8 voittoa/2 tappiota) sekä Slovenia (7 voittoa/3 tappiota).

Henkilöt

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

Näytä lisää vastaavia