Dettmannin suuri kysymys nuorisolle: Miksi pelaat koripalloa?

14.6.2004 Kesäkuun alkupäivänä Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä järjestetty NOKIA Camp kokosi kasaan 40 nuorten maajoukkueissa pelaavaa tyttö- ja poikakoripalloilijaa harjoittelemaan yhdessä valmentajien johdolla. Yksi valmentajista oli miesten maajoukkueen päävalmentajana toimiva Henrik Dettmann, joka lajioppiensa lisäksi antoi pelaajille tuttuun tapaansa muutakin ajateltavaa.

Dettmann aloitti oman osuutensa nuorten lupaavien maajoukkuepelaajien leirillä pitämällä mielenkiintoisen luennon nykypäivän koripallon vaatimustasosta. Dettmann laittoi pelaajat miettimään omaa harrastustaan uudelta pohjalta, kun hän aloitti luennon kysymällä pelaajilta minkä takia he koripalloa harrastavat.  

Sanat ”lajirakkaus, ammatti, ystävät ja kilpailuvietti” tulivat esille pelaajien ja miesten maajoukkueen päävalmentajan välisessä keskustelussa. Dettmann halusi painottaa pelaajille valmiutta riskien ottoon.  

- Onnistumista et voi kokea, ellet tiedä miltä epäonnistuminen tuntuu, Detmann sanoi.  

- Pelaajan tulee olla valmis itsenäisiin päätöksiin, eikä päästää itseään lipumaan ryhmän painostuksen mukaan. Huipulla on tilaa erittäin vähän ja jos tavoittelee pääsyä sinne, tulee pelaajan olla valmis ottamaan iskuja vastaan matkallaan sinne, Dettmann jatkoi. 

Nykykoripallo nopeiden pelaajien peli 

Valmentajana MM-pronssia ja FIBA Euroopan Cupin mestaruuden saavuttanut Dettmann näkee nykykoripallon pitkälti sinä vastaan minä -pelinä. 

- Koripallo on nopeiden pelaajien peli. Nopeus on tosin vain yksittäinen tekijä, mutta nykypäivänä pelaajan pitää olla kentällä todella nopea. Tällä en tarkoita pelkästään fyysistä nopeutta, vaan myös älyllistä nopeutta – reagointia kentällä. Tilanteiden ennakointi ja sijoittuminen kentällä on tärkeää ja tämä vaatii myös yläkopan nopeaa reagointia, Dettmann selvitti. 

Nopeuden lisäksi Dettmannin puheessa korostui puolustuspelin tärkeys, mikä on pitkälti pelaajan omasta halusta kiinni. Tätä teemaa Dettmann jatkoi myös saliharjoituksissa, joissa keskityttiin henkilökohtaiseen sekä joukkuepuolustamiseen. 

Harjoittelussa tulee keskittyä määrän kautta laatuun 

Kevään aikana nuorten maajoukkueet kiersivät kovia kansainvälisiä turnauksia ja viesti oli selvä. Suomalaisten nuorten lahjakkaiden pelaajien tulee harjoitella enemmän. 18-vuotiaiden poikien maajoukkue voitti Australian maajoukkueen Saksassa järjestetyssä turnauksessa. Myöhemmin kävi selville, että australialaiset harjoittelevat 20 tuntia viikossa. Se on määrä mistä samanikäinen nuori suomalainen jää yli neljänneksen. Kysymys kuuluukin, kaatuuko Australia enää esimerkiksi kahden vuoden päästä? 

Päätoimenaan Saksassa Mitteldeutscher-seuran päävalmentajana toimiva Dettmann puhui suomalaispelaajille samasta asiasta. Ammatikseen pelaavan pelaajan tulee harjoitella viisi tuntia päivässä kuudesti viikossa.  

- Määrän kautta tulee keskittyä laatuun harjoittelussa. Koripallo on pitkälti ”match-up” –peli, jossa vastakkain ovat sinä ja minä. Jos minä olen parempi pienissä asioissa kuin sinä, voitan yksittäisen tilanteen ja sitä kautta voitetaan pelejä, Dettmann painotti.  

- Koripallo on pelaajien peli, jossa vahvuudet ja heikkoudet ottavat mittaa toisistaan. Pelaajien tulee kehittää heikkouksiaan jatkuvasti, mutta samalla on pidettävä huolta omista vahvuuksistaan. Jokaisella pelaajalla tulee olla oma ”home move ja home position”, jossa on vahvimmillaan. 

- Toivottavasti tämän päivän pelaajilla on edelleen omia suosikkipelaajiaan, joita he yrittävät matkia. Tätä kautta pelaajille tulee niitä omia suosikkiliikkeitä, joista kehittyy myöhemmässä vaiheessa itselle vahvuus. Valmentajat hakevat nykyään pelaajia, joilla on jokin erikoisosaaminen, jota pelaajaa vaalii ja jalostaa. Pelaajan henkinen valmius on myös tärkeässä asemassa. Kypsä ihminen on kypsä pelaaja, Dettmann opasti pelaajia. 

NOKIA Camp onnistui jälleen 

Kolmatta vuotta perättäin järjestettävä NOKIA Team -toiminta on vakinaistanut paikkansa nuorten lahjakkaiden maajoukkuepelaajien kesän ohjelmassa. Ensimmäinen osa tämän vuoden NOKIA Campistä pidettiin Vierumäellä viisi päiväsenä leirinä kesäkuun alussa. 

Leirin teemana oli henkilökohtainen harjoittelu. Jokaisen pelaajan heitot kuvattiin ja analysoitiin Suomen mestari Jukka Toijalan johdolla. Pelaajille suunniteltiin harjoitteita omien tarpeiden mukaan ja tämän lisäksi leirin toimintaan kuului jokaisen pelaajan fyysisten ominaisuuksien testaaminen. 

- Pelaajista näkyi paljon positiivista energiaa ja rasituskin leirillä näytti olevan juuri oikea, kun suurimmilta loukkaantumisilta vältyttiin, kommentoi leiriä Koripalloliiton valmennuksenjohtaja Petri Selkee. 

Pelaajat harjoittelivat kolmesti päivässä ja näin ollen harjoittelussa päästiin pitkälti sille tasolle, jolla ammattilaisten tulisi harjoitella. Poikien toinen NOKIA Camp järjestetään niinikään Vierumäellä 15.-18.7.Lisätietoja: /maajoukkueet/

Henkilöt

 

Li-Ning on Suomen Koripalloliiton uusi yhteistyökumppani

Li-Ning on solminut 2-vuotisen sopimuksen yhteistyökumppanuudesta Suomen Koripalloliiton kanssa vaatettaen maajoukkueet kentällä ja sen ulkopuolella. Sopimus kattaa kaikki 11 maajoukkuetta, mukaan lukien EM-kisoissa lajihuuman aikaansaaneen, juuri Vuoden joukkueena palkitun Susijengin.

16.12.2013 Pohjoinen alue

Kisakalliosta Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus – Susi Training Center avautuu kesäksi

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto ovat solmineet monivuotisen, strategisen kumppanuussopimuksen, jonka myötä Kisakalliosta tulee Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus. Kisakallio rakentaa koripallon ja maajoukkueiden tarpeisiin oman harjoitusluolan – Susi Training Centerin, joka avataan käyttöön jo ensi kesäksi. Kisakallio sijoittaa koripallon optimaalisiin valmentautumisolosuhteisiin noin kaksi miljoonaa euroa.

4.11.2008 Pelaajat

Nuorten maajoukkuevalmentajat nimetty vuodelle 2009

Suomen koripalloliitto on nimennyt nuorten koripallomaajoukkueiden valmennusjohdot vuodelle 2009. ”Uusina” niminä valmennusryhmistä löytyy mm. kaksi miesten liigavalmentajaa, jonka lisäksi maajoukkuevalmentajien välillä on tapahtunut tehtäväkiertoa.

4.4.2007 Pohjoinen alue

Ari Tammivaarasta nuorten maajoukkueiden päävalmentaja

Suomen Koripalloliitto on kiinnittänyt Saksasta kesällä Suomeen palaavan Ari Tammivaaran nuorten maajoukkueiden päävalmentajaksi. Miesten maajoukkueen entisen päävalmentajan sopimus on tuorein Koripalloliiton viimeaikaisista panostuksista nuorten valmennukseen. Tammivaara aloittaa osa-aikaisessa tehtävässään 1. heinäkuuta.

22.2.2007 Pohjoinen alue

Nuorten koripallomaajoukkueiden valmentajat nimetty

Suomen Koripalloliitto on valinnut valmennusjohdot seitsemälle nuorten maajoukkueelleen. Valittujen nimekkäästä joukosta löytyy runsaasti aiempaa kokemusta maajoukkuevalmennuksesta, jonka lisäksi nimettyihin lukeutuu useita valmennuspuolelle siirtyneitä entisiä huippupelureita.

13.10.2006 Valmentajat

Koripalloliitto tehostaa nuorten maajoukkuetoimintoja

Suomen Koripalloliitto siirtyy vuonna 2007 kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) käyttämiin maajoukkueikäluokkiin. Tulevaisuudessa nuorten maajoukkuetoimintaa järjestetään 20-, 18- ja 16-vuotiaille. Uutuutena toimintaan tuodaan alle 15-vuotiaille lahjakkuuksille suunnattu ns. sisääntulomaajoukkue.

23.7.2017 Maaottelu

Suomen 20-vuotiaiden miesten EM-urakka päätökseen voitokkaasti

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue B-divisioonan EM-kisojen taival päättyi tänään Romanian Oradeassa, kun Suomi nappasi yhdeksännen sijan voittamalla kisojen päätöspelissään Hollannin 85-66 (41-26). Suomen nuorisomaajoukkueet pelasivat kokonaisuudessaan sunnuntaina viisi peliä, joista saldona oli viisi voittoa.

21.7.2017 Maaottelu

Sudenpennuilla vilkas viiden ottelun perjantai

Suomen nuorisomaajoukkueet pelasivat peräti viisi ottelua perjantaina, joista Sudenpennut nappasi neljä voittoa. 20-vuotiaat miehet päihittivät B-divisioonan EM-kisoissa Slovakian. 18-vuotiaat tytöt. 16-vuotiaat pojat ja 15-vuotiaat tytöt olivat myös voitokkaita, kun taas 18-vuotiaat pojat joutuivat tyytymään tappioon.

21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

2.12.2016 Pääjuttu

Sudenpennut jatkavat huippuopissa myös vuonna 2017

Suomen nuorten maajoukkueiden eli ”Sudenpentujen” valmentajat vuodelle 2017 on valittu. Osa joukkueista jatkaa tutussa komennossa, mutta mukana on myös muutama nuorten maajoukkuetoimintaan palaava valmentaja.

Näytä lisää vastaavia