EM-huuma käyntiin ennätysyleisön edessä, Susijengi sensaatiovoittoon Ranskasta

1.9.2017 00:03 Susijengin EM-kotikisat Helsingissä alkoivat jymypaukulla, kun infernaaliseen kannustukseen äitynyt 12 167 -päinen 6. pelaaja huudatti Suomen ilmiömäiseen jatkoaikavoittoon tähtisikermä Ranskasta 84-86 (33-32, 72-72). Suomen sankarit olivat Jamar Wilson, joka nosti Susijengin voittoon viisi sekuntia ennen summeria ja Sasu Salin, joka onnistui häiritsemään Nando de Colon heittoyrityksen vajaaksi.

Kapteeni Shawn Huff ja Susijengi käynnistivät EM-kisat jättimäisellä voitolla Ranskasta.

Voittokorin viisi sekuntia ennen jatkoajan loppua nosti "Jammu" Wilson.

Se fiilis, kun Susijengi voittaa Ranskan.

Susijengi pelasi ennätysyleisönsä edessä.

"Malmin roskisdyykkari" Sasu Salin raatoi ratkaisevan stopin Suomelle...

... kun taas Lauri Markkanen heitti arvokisadebyytissään 22 pistettä.

"Spin Doctor" Gerald Lee jr. nosti tärkeät pisteet jatkoajalla.

Susijengi...

... ja 6. pelaaja ovat valmiita viikonloppuun: Slovenia ja Puola. Kuvat: Ville Vuorinen ja MIkko Ovaska.


Vajaat kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Orlando Magic -pistenikkari Evan Fournier (25/4) heitti laitakolmosella ranskalaiset kahdeksan pisteen johtoon 70-62. Suomen päät eivät jääneet kuitenkaan kämmeniin, vaan Mikko Koiviston vapaaheitot ja Lauri Markkasen kolmonen nostattivat desibelit Helsinki Areenassa kattoon ja Susijengin kolmen pisteen päähän 70-67.

Lempinimi ”Malmin roskisdyykkari” ei tule turhasta, kun Salin hyppäsi pää edellä irtopalloon ja pelasti pelivälineen Wilsonille, joka lähti ajamaan löytäen päätymainoksista itsensä keräilleen Salinin, jonka kolmonen toi Susijengin tasoihin 70-70. Ranskan sekavassa hyökkäyksessä pallo päätyi Fournierille, joka nakkasi pallon Suomen puolustajien ylitse ja pelikelloon jäi aikaa 33,3 sekuntia. Wilson oli jälleen mies paikallaan luikerrellen eurostepillä pelin tasoihin 72-72. Ranskalle jäi vielä 15,4 sekuntia aikaa, mutta Tuukka Kotti sai vaikeutettua de Colon (21/6) heittoa riittävästi.

Jatkoaika oli pitkälti Fournier ja de Colo vastaan Susijengi. Gerald Lee jr., Wilson ja Markkanen esittelivät verkkokalvoille pitkään piirtyneitä liikkeitä, mutta Fournier ja de Colo kuittasivat jokaisen omalla vastaavallaan. ”Jammun” veivit ja lopulta kotiyleisön vielä kerran räjäyttänyt Markkasen kolmonen laidasta reilu minuutti ennen loppua veti Susijengin 79-84-johtoon, mutta Boris Diaw rynni hyökkäyslevypallosta korin ja 26 sekuntia ennen loppua loppumattomalla itseluottamuksella varustettu Fournier hiljensi Helsinki Areenan kaukoheitollaan tasoihin 84-84.

Suomen aikalisän jälkeen pallo annettiin taiteilijasielu Wilsonin hyppysiin, joka pyöri kuin väkkärä kohti koria säkittäen Suomen kahden pisteen johtoon. Ranskalle jäi aikaa viisi sekuntia ja lopullisen niitin voitolle löi Salin, joka otti laitaa pitkin purjehtineen de Colon rintalastallaan vastaan, pakottaen viime EM-kisojen arvokkaimman pelaajan epätasapainoiseen heittoon, joka jäi vajaaksi.


Dettmann: ”Emme antaneet periksi”


Susijengi näytti jälleen suuren suomalaisen sydämen ja sisun. Vaikka Ranska maapallon yhtenä kärkijoukkueena oli ajoittain dominoiva, niin suomalaiset puristivat hampaat yhteen, ottivat mustelmat vastaan ja kairasivat takaisin kylkeen.

– Jos voittaa jatkoajalla, niin pitää olla onnekas. Mutta onnen lisäksi olimme tänään fiksuja ja pidimme päämme paineen alla. Emme missään vaiheessa antaneet periksi, vaikka Ranska meni välillä ohitse, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann virkkoi.

– Saimme hienon voiton loistavaa joukkuetta vastaan. Ranska on yksi koko turnauksen suosikeista. Jos pääsemme pelaamaan vielä toisen kerran heitä vastaan näissä kisoissa, niin se olisi jo jotain, Dettmann myhäili.

Avausneljänneksen hahmo oli Susijengi-teräsmies Kotti (14/3), joka nakutteli kourallisen tyylipuhtaita hyppyheittoja ja jakoi kyynärpään jos toisenkin vastustajilleen muistoksi. Koivisto (8/0) heitti kaksi tärkeää kolmosta, Petteri Koponen (4/4/8 syöttöä) ja Lee (4/5) osoittivat tärkeytensä ollen plusmiinus-tilastoissa +14 mieheen. 

– Takana on vaikea kesä ja paljon tappioita. Voitto oli turnauksen kannalta erittäin tärkeä. Näytimme tänään, että meillä on kaikki mahdollisuudet, kun pelaamme sydämellä, loukkaantumisesta EM-kisoihin toipunut Koponen sanoi ottelun jälkeen.

Ratkaisuhetkien arkkitehdit olivat troikka Wilson, Markkanen ja Salin. Kotiyleisön lemmikki Markkanen (22/7) aloitti pelin alley-oopilla, löi yhden voimakkaan kahden käden vasaran hyökkäyslevypallosta ja nakutti heittonsa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Salin veisteli haalarihommien lisäksi 14 pistettä ja 4 levypalloa, mutta Wilson oli se mies, jonka henkilökohtainen hyökkäyksen työkalupakki ratkaisi loppujen lopuksi voiton Susijengille.

– Kaikki antoivat panoksensa. Ilman jätkien kovaa työtä minulle ei olisi tullut paikkaa tehdä ratkaisevaa koria. Uskon, että minun rooli on tuoda energiaa ja sytyttää joukkue, Wilson sanoi vaatimattomasti.

Viikonloppuna Slovenia ja Puola

Susijengi viettää perjantaina välipäivää, jonka jälkeen vastaan tallustelee avauspelissään Puolan 90-81 voittanut Slovenia. Slovenian johtotähtinä toimivat huikeat 30 pistettä pussittanut Goran Dragic ja vain 18-vuotias jättilupaus Luka Doncic (11/8/6 syöttöä). Puolan suomalaiset saavat vastaansa sunnuntaina.
 

– Minulla on suuri arvostus Sloveniaa kohtaan urheilu- ja koripallomaana. Näin pelin jälkeen ajatukset olevat kuitenkin Ranskassa, Dettmann sanoi ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa.
 

Jos jokin on varmaa, niin Susijengi voi jälleen luottaa viikonloppuna sekä Sloveniaa että Puolaa vastaan kotiyleisön vankkaan tukeen.
 

– Yleisö auttoi tänään meitä, kun sitä vain tarvitsimme. Nyt on aika valmistautua Sloveniaan, Markkanen nyökkäili.

 
9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

2.9.2017 23:50 Maaottelu

Slovenia päihitti Susijengin niukasti EM-jännitysnäytelmässä

Suomen EM-kotikisojen kiihkeä lauantai-ilta jäi palkinnotta Helsinki Areenalla 11 963 katsojan edessä. Ensimmäisellä puoliajalla kymmenen pisteen taakse ajautunut Susijengi äityi kotiyleisön ulvonnan ja Areenan perusteita rymistäneen kannustuksen myötä mielettömään kiriin, mutta kalkkiviivoilla Slovenia oli etevämpi voittaen 78-81 (42-52).

1.9.2017 Maaottelu

Historiakatsaus: Suomen ensimmäiset kotikisat -67 olivat suursatsaus

Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.

23.11.2016 Maaottelu

PostNord on Susijengin uusi pääyhteistyökumppani

Pohjoismaiden johtavaan logistiikkakonserniin kuuluva PostNord Oy ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet monivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka myötä PostNordista tulee Suomen koripallomaajoukkueen – Susijengin – uusi pääyhteistyökumppani. Tuore sopimus kattaa laaja-alaisesti myös nuorten ja naisten maajoukkuetoimintoja sekä näkyvyyksiä ensi vuonna Helsingissä järjestettävissä miesten EM-kilpailuissa.

13.9.2015 Maaottelu

Susijengi taisteli Serbiaa vastaan, EM-kisat päätökseen saappaat jalassa

MM-hopeamitalisti Serbia osoittautui liian kovaksi palaksi purtavaksi Susijengille EM-kisojen pudotuspeleissä numeroin 94-81 (48-43). Susijengi taisteli kolme neljännestä tasaisesti, mutta serbialaiset repivät eron päätösneljänneksen alussa heittämällä neljä peräkkäistä kolmosta pussin pohjalle.

10.9.2015 Maaottelu

Kookas Puola jyräsi Susijengin EM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi joutui tyytymään tappioon EM-alkulohko A:n viimeisessä pelissään, kun isokokoinen Puola pakotti Suomen pelaamaan omalla tempollaan. Susijengi oli vielä kiinni kolmannen neljänneksen alussa, mutta kehno heittopeli ei riittänyt takaa-ajoon, vaan Puola nappasi 65-78 (41-42) -voiton. Susijengi eteni EM-kisoissa puolivälieriin, joissa vastaan tulee MM-hopeamitalisti Serbia.

9.9.2015 Maaottelu

Susijengi ulvoi Bosnia-Hertsegovinan kumoon, EM-jatkopaikka varmistui

Susijengi varmisti jatkopaikkansa EM-kisoissa superonnistumisella oikeaan paikkaan Montpellierin huutomyrskyssä. Susijengin torahammas eli aggressiivinen puolustus ruokki onnistumisia ja itseluottamusta hyökkäykseen, minkä myötä Suomi jylläsi ylivoimaiseen 59-88 (27-41) -voittoon Bosnia-Hertsegovinasta.

Näytä lisää vastaavia