Italiaan siirtyvä Topias Palmi tähtää kasvavaan rooliin Susijengissä

13.8.2019 15:27 Susijengi sai pelikauden 2018-19 MM-karsintaotteluidensa aikana rotaationsa yhden kansainvälisen tason pelaajan lisää, kun Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi asteli näyttämölle kuvia kumartelematta. Vastikään kolmevuotisen sopimuksen Italiaan tehneelle Palmille, 24, on luvassa suuri rooli myös helmikuussa alkavissa EM-karsinnoissa.

Topias Palmi tähtää kasvavaan rooliin Susijengissä. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Suomen juniorimaajoukkueissa korisukkaa liekittänyt Palmi sai kutsun miesten maajoukkuerinkiin ensimmäisen kerran EM-kisakesänä 2017 upotettuaan aiemmin kesällä universiadeissa 11,6 pistettä ottelua kohden.

Ensimmäiset maaotteluminuuttinsa Palmi pelasi Tampereen Hakametsän jäähallin siirtoparketilla Latviaa vastaan. Runsaasta kahdesta minuutista ei jäänyt tuolloin suuresti kerrottavaa jälkipolville.

- Valmis minä siinäkin ottelussa olin pelaamaan, mutta oli ehkä vähän häiriötekijöitä ympärillä ja keskittyminen herpaantui, kotiyleisönsä edessä esiintynyt Palmi nauraa muistellessaan 29.7.2017 pelaamaansa miesten maaotteludebyyttiä.

Ammattilaisena Palmi kuitenkin nollasi nopeasti kahden menetyksen ja yhden helaksi heitetyn kolmosen debyyttiään. Seuraavan kesän valmistavissa maaotteluissa Palmi oli kertaheitolla Susijengin ykköstykki 13,0 pisteen keskiarvollaan.

”Tasanteen kanuunan” rohkeat otteet poikivat rotaatiopaikan MM-karsintajoukkueessa. Pelikauden 2018-19 aikana pelatussa viidessä karsintaottelussa Palmi sai vastuuta runsaat kymmenen minuuttia ottelua kohden ja rankaisi mm. Bosniaa viidellä ja Ranskaa seitsemällä pisteellä. Joka kerta kentälle tullessaan Palmi on ollut pelaaja, jota vastustajat joutuvat jahtaamaan väsymättä riippumatta siitä, pelaako hän pallollisena vai pallottomana.

Palmi kertoo syyn omaan pelivalmiuteen löytyvän läheltä.

- Näissä leirityksissä on pelkästään valmiita pelaajia. Liettua- ja Serbia-matsitkin näyttivät, että vaikka kentälle tulee viisi uutta jätkää, jokaisella on jotain annettavaa. Useimmat löytävät paikkansa jo ekassa matsissa, joiltakuilta menee siihen toiseen matsiin, Palmi naurahtaa.

Pistetykistä kokonaisvaltaiseksi urheilijaksi

Ensimmäiset nuorten maaottelunsa Palmi pelasi vajaan 18 vuoden iässä, kun taas ikäluokkansa arvokisajoukkueeseen hän pääsi 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa 2013, jolloin hän rummutti Luxemburgin sukkaan hurjat 60 pistettä.

Pistepommittajaksi Palmi oppi juniori- ja sittemmin Korisliiga-vuosinaan Tampereen Pyrinnössä. Seuraavan suuren kehitysaskeleen hän otti 2018-19 pelikaudella, jolloin hän pelasi täysammattilaisena Joensuussa Korisliigaa ja FIBA Europe Cupia.

- Joensuun kausi oli käänteentekevä siinäkin mielessä, että en ollut aikaisemmin elämässäni asunut yksin. Muutettuani 18-vuotiaana kotoa pois menin heti tyttöystävän kanssa kimppaan, kun taas Joensuussa olin täysin vastuussa itse itsestäni, Palmi arvioi.

- Kauden aikana opin todella paljon siitä, miten ammattilaisen on toimittava arjessa. Kun on yksin vastuussa kaikesta, se pakottaa kasvamaan.

Käänteentekevää Palmille on ollut siirtymä opiskelevan urheilijan paikalta täysammattilaiseksi. Puhtaasta korintekijästä on viimeisen Pyrinnön kauden ja toistaiseksi ainoan Joensuun kauden aikana tullut yhä kokonaisvaltaisemmin urheilija.

Palkintonsa Palmi sai kauden 2018-19 palkintogaalassa, jolloin hänelle ojennettiin Korisliigan valmentajien ja kapteenien äänestyksen tuloksena Korisliigan arvokkaimman pelaajan (MVP) palkinto.

- Oli erityisen tärkeää, että palkinto tuli valmentajien ja kapteenien äänestyksen tuloksena. Se oli merkki siitä, että olin tehnyt joitain asioita oikein, ja se kasvatti nälkää entisestään jatkoon.

EM-karsintoihin tiedossa kansainvälisempi Palmi

Useimmat Suomesta kansainvälisille ammattilaiskentille siirtyneet pelaajat ovat kehittyneet jättiharppauksin ulkomaan komennuksillaan.

Palmilla on mahdollisuus tähän syksystä 2019 alkaen, sillä hänet kiinnitettiin kolmivuotisella sopimuksella Italian Serie A:n välieriin viime keväänä yltäneeseen Vanoli Cremonaan.

- Tavoitteeni on varmistaa heti ensimmäisenä kautena paikka rotaatiossa. Mitä pidemmälle sopimusvuosissa mennään, sen isompi rooli joukkueesta on tarkoitus lohkaista, Topias pohtii.

- Sopimus syntyi niin nopeasti, etten ole päässyt vielä yksityiskohtaisesti valmentajan kanssa puhumaan. Tiedän kuitenkin suurin piirtein, millainen valmentaja on ja mitä hän minusta odottaa.

Susijengissä Palmille on tarjolla kasvavaa roolia helmikuussa 2020, jolloin on vuorossa EM-karsintaottelut Serbiaa sekä EM-esikarsintojen viimeisen vaiheen lohkonsa voittanutta joukkuetta vastaan.

- Omalta osaltani uskon olevani helmikuun peleissä entistä tottuneempi kansainvälisten pelien tempoon ja fyysisyyteen ja toivottavasti myös siten yhä suuremmaksi hyödyksi joukkueelle, Palmi kaavioi.

Topias Palmi vetää Suomi-paidan ylleen Susijengin 80-vuotisjuhlaturnauksessa pe 16.8. ja su 18.8. Lipunmyynti turnaukseen täällä.

Henkilöt

 
30.9.2019 09:51 Susijengi

Petteri Koponen puolustamaan Bundesliigan mestaruutta

Saksan Bundesliigan kausi alkaa Petteri Koposen, 31, ja Bayern Münchenin osalta maanantaina. Bayern lähtee kauteen hallitsevana mestarina ja Bundesliigan lisäksi joukkue tähyää menestystä myös Euroliigassa.

28.9.2019 08:19 Susijengi

Suomalaiskolmikko taistelee noususta Espanjan LEB Orossa

Espanjan kakkosliigassa, LEB Orossa, nähdään tulevalla kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Roope Ahonen ja Matti Nuutinen jatkavat sarjassa ja he ovat saaneet seuraa Alex Murphystä. Suomalaisittain tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että kaikkien kolmen joukkueet lukeutuvat ennakolta sarjan nousijakandidaatteihin.

25.9.2019 13:50 Susijengi

Carl Lindbom jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäi

Susijengin laituri Carl Lindbom, 27, teki jatkosopimuksen kesällä Puolan liigassa pelaavan Radomin kanssa. Lindbom kuului jo viime kaudella joukkueen avainpelaajiin ja aikoo jatkaa siitä mihin viime kauden päätteeksi jäi.

21.9.2019 13:34 Susijengi

Salin uuden haasteen edessä – Maxhunilla debyyttikausi ammattilaisena

Espanjassa aiemmin Gran Canariassa sekä Malagassa pelannut Sasu Salin vaihtoi kesällä maisemaa, kun hän teki kaksivuotisen sopimuksen teneriffalaisen CB Canariasin kanssa. Edon Maxhuni sen sijaan jätti kahden vuoden jälkeen yliopiston taakseen ja aloittaa ammattilaisuransa Gran Canarian organisaatiossa.

21.9.2019 11:49 Susijengi

Topias Palmi hakee kauden ensimmäistä pokaalia viikonloppuna – sopeutuminen Italiaan sujunut hyvin

Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi viime kaudella valittu Topias Palmi, 25, tarttui kesällä Italian huippuseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan sopimustarjoukseen ja teki seuran kanssa kolmen vuoden diilin. Palmi lähtee havittelemaan isoa roolia heti alusta lähtien.

20.9.2019 09:55 Susijengi

Wilsonin, Tuovin ja Seppälän kaudet käyntiin Ranskassa

Ranskan koripallokentillä nähdään tulevalla kaudella kolme Susijengin jäsentä, kun Jamar Wilson palasi ProA-kentille tehdessään kesällä sopimuksen JL Bourg Basketin kanssa, Ilari Seppälä ottaa ensiaskeleensa ulkomailla ProB-joukkue Aix-Mauriennen kanssa ja Lassi Tuovi jatkaa SIG Strasbourgin valmennusryhmässä valmentajalegenda Vincent Collet’n oikeana kätenä.

19.8.2019 11:32 Susijengi

Jamar Wilson: ”Tämä kesä oli kuin rahaa pankkiin”

Susijengin avainmiehistöön aina Montpellierin EM-kisakesästä 2015 kuulunut Jamar Wilson, 35, kuvailee päättynyttä maajoukkuekesää investoinniksi tulevaisuuden kannalta. ”Jammun” mukaan kesän kenties merkittävin anti oli joukkueen nuoren kaartin pääseminen peliminuuteille, jonka pitäisi kantaa hedelmää jo 2020-21 EM-karsinnoissa.

5.8.2019 09:40 Susijengi

Elias Valtonen: ”Otetaan kaikki irti näistä peleistä”

Susijengin sunnuntai-illan maaottelussa Liettuan Klaipedassa kirmasi kentälle kokonainen tukku nuoria pelaajia, joista peräti neljä pelasi ensimmäiset minuuttinsa miesten maajoukkuetasolla. Joukkoon lukeutui viime kauden Arizona Statessa pelannut Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 20, joka on ottanut maajoukkuekesästä kaiken irti.

27.6.2019 09:04 Susijengi

Mestaruus kruunasi Petteri Koposen kauden

Petteri Koposen, 31, debyyttikausi Bayern Münchenin riveissä päättyi pokaalin nostoon, kun Bayern München juhli toista peräkkäistä Saksan mestaruutta. Mestaruus oli Koposelle ensimmäinen kansallinen mestaruus kansainvälisillä kentillä.

15.6.2019 11:08 Susijengi

Petteri Koponen aloittaa finaalit Saksassa sunnuntaina

Petteri Koponen on raivannut tiensä Bayern Münchenin kanssa Saksan Bundesliigan finaaleihin. Sunnuntaina alkavissa finaaleissa Bayern München saa vastaansa ALBA Berliinin.

13.6.2019 16:04 Susijengi

Salinilla ”sasumainen” kausi Malagassa

Sasu Salin, 28, pelasi toisen kautensa Espanjan huippuseuroihin lukeutuvassa Malagassa. Salinin kausi päättyi pohjevammaan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mutta muuten kauden aikana nähtiin totuttua Salinia.

12.6.2019 17:45 Susijengi

Jamar Wilson palaa Ranskaan vaiherikkaan Liettuan kauden jälkeen

Erinomaisen kauden Liettuan liigan mitalipeleihin edenneen BC Lietkabelisin kanssa pelannut Susijengin takakentän tukipilari Jamar Wilson, 35, palaa yhden kauden jälkeen Ranskan pääsarjaan. 185-senttisen Albanyn yliopiston kasvatin uusi seura on suurin satsauksin 2019-20-kauteen lähtevä JL Bourg Basket.

6.6.2019 15:00 Susijengi

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg jäi kauden tavoitteistaan

Lassi Tuovin, 32, valmentaman Strasbourgin kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Menestykseen tottuneelle Strasbourgille kausi oli pienoinen pettymys.

30.5.2019 12:08 Susijengi

Salin ja Murphy aloittavat Espanjan liigan pudotuspeleissä – Ahosen huippukausi laiha lohtu

Espanjan liigan pudotuspelit alkavat torstaina. Suomalaispelaajista Sasu Salin ja Erik Murphy aloittavat mestaruustaistelun. Sarjaporrasta alempana Roope Ahosen Oviedon kausi päättyi pettymykseen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

24.5.2019 16:05 Susijengi

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg yllätysvalmiina pudotuspeleihin

Ranskan liigan runkosarja saatiin paketoitua viikonloppuna ja Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin osalta pudotuspelit käynnistyvät lauantaina.

23.5.2019 15:56 Susijengi

Iisalon ja Vertion valmentama Crailsheim teki seurahistoriaa – Frankfurtin suomalaiskolmikolla ailahteleva kausi

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion luotsaama Crailsheim Merlins varmisti sarjapaikkansa Bundesliigassa vasta viimeisen kierroksen viimeisillä hetkillä. Shawn Huffin kipparoima ja Gordon sekä Daniel Herbertin valmentama Frankfurt Skyliners jäi niukasti ulos Saksan Bundesliigan pudotuspeleistä vahvasta loppukaudesta huolimatta.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

17.5.2019 18:37 Susijengi

Petteri Koponen mestaruus mielessä pudotuspeleihin – ”Hyvät mahdollisuudet mestaruuteen”

Saksan Bundesliiga on edennyt pudotuspelivaiheeseen. Petteri Koposen Bayern München voitti runkosarjan ja aloittaa mestaruuden tavoittelun lauantaina kohtaamalla pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Braunschweigin.

14.5.2019 09:54 Susijengi

Jamar Wilson aloittaa pudotuspelit Liettuassa – ”Olen valmis jättämään kaiken kentälle”

Liettuan liigan runkosarja päättyi viikonloppuna ja pudotuspelit starttaavat tiistaina. Runkosarjassa neljänneksi sijoittunut Jamar Wilsonin Lietkabelis kohtaa puolivälierissä Pieno zvaigzdesin.

9.5.2019 14:09 Susijengi

Carl Lindbom nautti saamastaan vastuusta Puolassa – ”Pystyin vastaamaan siihen”

Carl Lindbom, 27, pelasi menneen kauden Puolan pääsarjassa Radomin joukkueessa. Kausi oli joukkueelle monin tavoin vaikea, mutta Lindbomille kausi oli menestys.

Näytä lisää vastaavia