Suomalaisvalmentajat ihastelivat Liettuan monipuolisuutta

17.9.2003 Miesten EM-kilpailut päättyivät Tukholman Globe Arenalla sunnuntaina Liettuan mestaruusjuhliin. Ratkaisuotteluita oli seuraamassa 13.500-päisen katsojajoukon seassa 55 suomalaista maajoukkue- ja alue- eli liittovalmentajaa. Mitä jäi valmentajien opintomatkasta käteen?

EM-kisaotteluiden ohella suomalaisvalmentajat osallistuivat kansainväliseen klinikkaan, jonka pääpuhujana toimi Ettore Messina, yksi Euroopan parhaista valmentajista. Globe Areenalla suomalaiset näkivät kisojen kahdeksan viimeistä ottelua. Opintomatkan teemojen mukaisesti valmentajat seurasivat pelit analysointitehtäviä tehden. Lopputuloksena julkistetaan scouting-raportit kaikista kisojen kahdeksasta parhaasta joukkueesta.

- Matkan perimmäisenä ajatuksena oli näyttää liittovalmentajillemme miten Euroopan ja maailman huiput pelaavat. Kun kisat järjestettiin lähellä Suomea, oli otollinen tilaisuus lähteä suurella joukolla liikkeelle. Jotta voimme saavuttaa maalimme eli EM-kisatason, pitää suomalaisten valmentajien ymmärtää ne askeleet, joita on otettava, summasi Suomen Koripalloliiton valmennuksenjohtaja Ari Tammivaara.

EM-kisat huipentuivat Liettuan ja Espanjan väliseen finaaliin. Hyvinä heittäjinä tunnetut ja erinomaisesti peliä lukevat liettualaiset veivät EM-kullan nimiinsä lukemin 93-84. Mestaruus oli Liettualle ensimmäinen 64 vuoden tauon jälkeen. Pronssia nappasi liettualaisten tapaan joukkueen yhtenäiseen panokseen nojannut Italia, joka voitti pronssiottelussa Ranskan niukasti 69-67. EM-mitaliensa ohella Liettua, Espanja ja Italia lunastivat paikat Ateenan olympialaisiin 2004.

Mikä sitten teki Liettuasta mestaruuden arvoisen?

- Liettuan joukkueessa on tähtiä, mutta ei suuria sellaisia. Peli on rakennettu sen mukaan. Hyökkäyksessä pallo teki töitä. Kuten kaikki tietävät, kulkee pallo syötellen nopeammin, jolloin puolustus saadaan liikkeelle ja tekemään helpommin virheitä, analysoi vuonna 1988 syntyneiden poikien maajoukkueen valmennusjohtoon kuuluva Jyrki Suhonen.

- Liettua pystyi myös tasaisuutensa ansiosta kuormittamaan materiaaliaan tasaisemmin. Pallon hallinnan tehokkuus pelaajaa kohden oli huomattavasti tasaisempaa kuin muilla. Tällöin ei yksittäiselle pelaajalle tule niin suuria paineita onnistua. Espanjalla paineet kasautuivat Pau Gasolin ja Juan Carlos Navarron harteille. Espanjan peli oli huomattavasti helpompi scoutata ja oppia kuin Liettuan, jolla oli selvästi enemmän optioita, jatkoi Suhonen.

Liettuan menestys lämmitti luonnollisesti suomalaisia. Onhan kyse maasta, joka väkiluvultaan on jopa Suomea pienempi, mutta silti koripallon jättiläinen ja maa, jossa koripallo on maan ehdoton ykköslaji.

- Oli erittäin hienoa nähdä, että Liettuan tapaisesta pienestä maasta löytyy 12 kaveria, jotka kaikki olivat valmiita pelaamaan. Finaalissa Liettualta lensi ulos aloitusviisikon neljä pelaajaa sekä paras kuudes mies. Siitä huolimatta pakka pysyi koossa.

Mitä opittavaa?

Mitä EM-kisoista on sitten opittavissa? Onko pelaaminen erilaista kuin Suomessa? Entä pelaajat ja heidän ominaisuutensa?

- Jo alkuveryttelyssä eroja tulee esiin. Huippumaiden pelaajat ovat urheilijoita meihin verrattuna. Fyysiset ominaisuudet ovat eri tasolla kuten myös pelaajien henkilökohtainen taitotaso, tekniikka ja taktinen ymmärrys, arvioi Suhonen.

Samoilla linjoilla oli kisoja seurannut fyysinen valmentaja Jarmo Dementjeff, joka toimii mm. nuorten maajoukkueissa ja Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

- Kisoissa suurimmat vaikutukset teki kaksi asiaa. Ensinnäkin pelaajatyypit eli se, millaisia pelaajat fyysisiltä ominaisuuksiltaan ovat. Verrattuna siihen miten meillä harjoitellaan, olivat pelaajat kevyempiä. Meillä fyysinen harjoittelu on liian usein pelkkää painonnostoa. Euroopan huiput kuitenkin muistuttavat enemmän korkeushyppääjiä, joiden nopeus-, ketteryys- ja kimmoisuusominaisuudet ovat aivan eri tasolla kuin suomalaisten pelaajien.

- Toinen silmiinpistävä asia oli kestävyysvaatimus, joka pelaajiin kohdistui. Hyökkäysajan muuttuessa 24 sekuntiin Suomessa puhuttiin lähinnä sen aiheuttamista taktisista muutoksista. Ei puhuttu urheilijoiden fysiikkaan ja kestävyyteen liittyvien vaatimusten kasvusta. Pelin tempo on noussut huimasti ja samalla pelaajan on jaksettava painaa päästä päähän. Huiput ovat hankkineet pohjat ja jaksavatkin painaa kuin koneet. Kestävyystestauksissa esimerkiksi Saksan maajoukkueen testitulokset vastaavat Suomessa kansallisen piiritason hiihtäjien tuloksia. Sellaisia tuloksia ei saa aikaan vain palloa pelaamalla, vaan tarvitaan pitkäkestoisempia suorituksia kuten juoksulenkkejä, Dementjeff kertoi.

Toivoton tilanne ei kuitenkaan suomalaisittainkaan ole. Vaaditaan "vain" pelaajilta tuhottomasti kovaa työtä ja valmentajilta tietotason nostamista, jotta pelaajille osataan opettaa oikeita asioita.

- Päivittäisestä harjoittelusta kaikki lähtee. Lajiharjoitusten tulisi olla kovempitempoisia. Määriä ei tarvitse välttämättä nostaa, vaan tärkeintä on yksittäiseen harjoitukseen liittyvän vaatimustason ja tempon nosto, Dementjeff peräänkuulutti.

- Tarkoitus ei ole tehdä pelaajista painonnostajia sen paremmin kuin maratoonareitakaan. Kestävyyttä pitäisi kuitenkin lisätä, koska nykyisellään pelaajamme eivät jaksa pitää tekemisen tasoa korkealla illasta toiseen, joka turnaustilanteessa on tärkeää. Lisäksi pitäisi keskittyä nopeuden, kimmoisuuden ja ketteryyden lisäämiseen, hän summasi.

Kokonaisuus on aina kuitenkin muistettava.

- EM-kisoissa Ranskalla oli koko joukkueellinen hyviä urheilijoita, mutta sekään ei riittänyt. Laji- ja ominaisuusharjoittelun välillä toista ei voi nostaa toista tärkeämmäksi. Päivittäisen harjoittelun tason nostamisesta kaikki kuitenkin lähtee, päätti Dementjeff.

Lisäksi Ari Tammivaara muistuttaa asiasta, joka oli kaikkien EM-kisakatsojien todettavissa, mutta johon kiteytyy nykypäivän koripallon kokonaisuus huipputasolla.

- Huippumaiden pelaajat ovat fyysisiä, nopeita ja taitavia urheilijoita, joka mahdollistaa sen, että pienet pelaajat pystyvät pelaamaan isoina ja isot puolestaan pieninä. Merkille pantavaa on se, että koripallosta on yhä vahvemmin tulossa taitavien yleispelaajien peli. Muistan elävästi, kun olin seuraamassa vuonna 1980 syntyneiden EM-karsintoja Tallinnassa vuonna 1997 ja Suomi voitti Venäjän. Tuolloin Venäjän joukkueessa kentälle tuli vaihdosta pelintekijäksi Andrei Kirilenko, kertoi Tammivaara EM-kisojen All Star –viisikkoonkiin valitusta 209-senttisestä venäläisestä, joka nykyisin hassuttaa vastustajiaan nimenomaan monipuolisuudellaan ja pelaa NBA:ssa Utah Jazzin väreissä.

 

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

24.1.2015 12:00 Junioriturnaus

Susijengi kohtaa Euroopan mestari Ranskan Tampereella!

Susijengi aloittaa ensi kesänä pelillisen valmistautumisensa EM-kisoihin 1.8.2015 isännöimällä itseään Ranskaa, hallitsevaa Euroopan mestaria. Suomen Koripalloliitto on päättänyt järjestää huippuottelun Tampereella suositun Delfin Basket –turnauksen yhteydessä Hakametsän Jäähallissa. Tampereen kaupunki tarjoaa 2500 ensimmäiselle turnausosallistujalle sisäänpääsyn.

22.10.2014 Yhteistyökumppanit

Susijengin Petteri Koponen haastaa korisyhteisön Movemberiin

Suomen koripallomaajoukkueen eli Susijengin Petteri Koponen haluaa aktivoida koko suomalaisen koripalloyhteisön mukaan Movemberiin. Movember on kansainvälinen hyväntekeväisyyskampanja, joka kerää varoja eturauhas- ja kivessyövän tutkimukseen sekä miesten terveyden edistämiseen.

16.12.2013 Pohjoinen alue

Kisakalliosta Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus – Susi Training Center avautuu kesäksi

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto ovat solmineet monivuotisen, strategisen kumppanuussopimuksen, jonka myötä Kisakalliosta tulee Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus. Kisakallio rakentaa koripallon ja maajoukkueiden tarpeisiin oman harjoitusluolan – Susi Training Centerin, joka avataan käyttöön jo ensi kesäksi. Kisakallio sijoittaa koripallon optimaalisiin valmentautumisolosuhteisiin noin kaksi miljoonaa euroa.

30.4.2010 EM-karsinnat

Basket.fi-sivut avattu Facebookissa – osallistu kisaan!

Suomen Koripalloliitto on avannut ”Basket.fi – Korista 24/7” –sivut yhteisöpalvelu Facebookissa. Avajaisten kunniaksi Facebook-sivulla on tarjolla muun muassa kilpailu, jonka pääpalkintona on Nokia 97 mini –multimedialaite Comes with Music –palvelulla.

9.10.2009 11:55 Liittoa koskeva tiedote

Korisliiga ja miesten maajoukkue viiden vuoden sopimuksella URHOtv:lle

Kotimaisen joukkueurheilun TV-markkinoille voimakkaasti panostava URHOtv ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet viiden vuoden mittaisen mediaoikeussopimuksen. Jääkiekon SM-liigan ja jalkapallon Veikkausliigan oikeudet jo aiemmin hankkineelle URHOtv:lle siirtyy tuoreen sopimuksen myötä niin Korisliigan kuin miesten koripallomaajoukkueenkin mediaoikeudet.

18.12.2008 EM-karsinnat

Nuorten EM-kisojen 2009 pelipaikat ja –päivät julkaistu

Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA Europe) on julkaissut vuonna 2009 pelattavien nuorten EM-turnausten järjestäjämaat, pelipaikat ja –päivät. Suomen 16-vuotiaat tytöt pelaavat Euroopan mestaruudesta A-divisioonan EM-lopputurnauksessa, jonka lisäksi Suomi lähtee neljän maajoukkueen voimin hakemaan nousua A-divisioonaan.

14.11.2005 EM-kilpailut

Tyttöjen EM-kisat Suomeen

Kansainvälinen Koripalloliitto FIBA Eurooppa on viikonvaihteessa pitämässään kokouksessa myöntänyt alle 16-vuotiaiden tyttöjen B-divisioonan EM-kisat Suomeen.

16.2.2005 EM-kilpailut

Suomen korisnuorille arvottiin EM-kisavastukset

Tulevana kesänä pelataan 20-, 18- ja 16-vuotiaiden koripallon Euroopan mestaruuskilpailut. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Euroopan) uudistamissa järjestelmissä kaikki kilpailut pelataan ensimmäistä kertaa tänä vuonna A- ja B-divisioonissa. Suomi lähettää kisoihin täyden edustuksen eli kuusi maajoukkuetta, joiden tulevat kisavastustajat on arvottu.

21.7.2004 EM-kilpailut

EM-kisoihin ja viimeistelytapahtumiin matkaavat 16-vuotiaat nimetty

Vuonna 1988 syntyneiden eli 16-vuotiaiden poikien maajoukkue on valittu Brightonissa 6.-15.8. pelattaviin EM-kisoihin ja niitä edeltäviin viimeistelytapahtumiin. Ennen EM-kisamatkaansa maajoukkue osallistuu turnaukseen Portugalissa ja pelaa kaksi Viro-maaottelua Helsingissä 31.7.-1.8.

20.7.2004 EM-kilpailut

16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue EM-kisoihin valittu

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue matkaa ensimmäisenä suomalaisryhmänä uudistuneisiin EM-kisoihin, kun joukkue osallistuu B-divisioonan EM-kilpailuihin Viron Rakveressa 30.7.-8.8.2004. Maajoukkue kisoihin on nimetty.

22.4.2004 Pohjoinen alue

EM-karsintojen kotiottelupaikat valittu – YLE vahvasti mukana

Miesten ja naisten maajoukkueet pelaavat ensi syyskuussa viisi EM-karsintojen otteluaan Suomen kamaralla. Pelipaikat kyseisille otteluilla on valittu. Suomen Koripalloliitto on myös solminut EM-karsintoja koskevan televisiointisopimuksen YLE:n kanssa, joka takaa kattavan näkyvyyden Suomi-koriksen lippulaivoille.

Dettmannista päävalmentaja, Selkeestä valmennuksen ja koulutuksen johtaja

Suomen Koripalloliiton hallitus on keskiviikkona pitämässään ylimääräisessä kokouksessa valinnut Henrik Dettmannin Suomen miesten koripallomaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Dettmann valmensi viimeiset kuusi vuotta Saksan maajoukkuetta luotsaten joukkueen mm. sensaatiomaisesti MM-pronssille 2002. Kokouksessaan liittohallitus valitsi myös Koripalloliitolle valmennuksen ja koulutuksen johtajan.

26.11.2003 EM-karsinnat

Korisnuorille arvottiin EM-karsinta- ja –kisavastustajat

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) Euroopan hallitus on suorittanut vuoden 2004 puolella pelattavien nuorten EM-karsintojen ja –kisojen lohkoarvontoja. Suomen maajoukkueista vastustajat selvisivät 18- ja 16-vuotiaille eli vuosina 1986 ja 1988 syntyneille pojille ja tytöille.

26.11.2003 EM-karsinnat

Suomen naiset EM-karsintojen A-divisioonaan, miehet ottavat vauhtia B-divisioonasta

Suomen naisten koripallomaajoukkue aloittaa syyskuussa 2004 taistelun kohti vuoden 2005 EM-kisoja kovassa joukossa. Miesten maajoukkue puolestaan joutuu hakemaan vauhtia uudistuneissa EM-karsintajärjestelmissä B-divisioonasta. Molemmat asiat saivat varmistuksen, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) Euroopan hallitus käsitteli kokouksessaan sekä miesten että naisten maajoukkueiden ranking-listaukset ja rankingin edellyttämät paikat EM-karsintojen A- tai B-divisioonissa.

2.5.2003 EM-karsinnat

FIBA muutti koripallon miesten ja naisten EM-karsinnat

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) Euroopan hallitus on päättänyt tehdä maajoukkuekilpailujen suurremontin. Uudistuksen kokevat niin miesten kuin naistenkin Euroopan mestaruuskilpailut ja niihin liittyvät karsinnat. Muutosaikataulu on nopea ja mm. Suomen suunnitelmat menevät niin miesten kuin naistenkin maajoukkueiden osalta uusiksi.

11.1.2019 18:27 Susijengi

Tule tekemään Susijengin MM-karsintaottelua – vapaaehtoisten haku käynnissä

Miesten koripallon MM-karsintaottelu Suomi–Ranska pelataan torstaina 21.2.2019 Espoo Metro Areenalla. Iloiseen ja osaavaan vapaaehtoisten joukkoon haetaan nyt uusia vapaaehtoisia. MM-karsintaottelun järjestämisessä tarvitaan noin 100 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 27.1. saakka.

Näytä lisää vastaavia