Susijengi juhlii Viro-kotiottelussa legendojen iltaa

3.11.2022 11:08 Susijengi huomioi maanantaina 14.11. Espoo Metro Areenalla pelattavan Viro-maaottelun yhteydessä viime vuosina maajoukkueuransa lopettaneita pitkäaikaisia avainpelaajiaan Tuukka Kottia, Jamar Wilsonia, Shawn Huffia, Mikko Koivistoa, Petteri Koposta ja Matti Nuutista.

Susijengi muistaa viime vuosina lopettaneita legendojaan maanantain 14.11. Viro-ottelussa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengiä vuosina 2004–2022 valmentanut Koripalloliiton urheilutoimenjohtaja Henrik Dettmann kuvailee nyt järjestettävää legendojen iltaa keinoksi arvostaa ja huomioida joukkueen pitkäaikaisia luottohahmoja.

- Susijengi on innostanut ja innostanut niin laji-ihmisiä kuin laajemmin suomalaista urheiluväkeä pitkän taipaleensa aikana. On enemmän kuin tarpeellista kiittää ja huomioida Susijengin tarinassa merkittäviä rooleja näytelleitä avainhahmoja, Dettmann taustoittaa.

Legendojen iltana huomioitavat pelaajat ovat kaikki pelanneet Susijengissä vielä tällä vuosikymmenellä: Tuukka Kotti EM-karsintaottelussa Sveitsin Fribourgissa 23.2.2020, Matti Nuutinen ja Mikko Koivisto EM-karsintaottelussa Georgian Tbilisissä 21.2.2021, Jamar Wilson MM-karsintaottelussa Slovenian Koperissa 28.2.2022 ja Shawn Huff ja Petteri Koponen EM-puolivälieräottelussa Berliinissä 13.9.2022.

- Nyt huomioitavat pelaajat muodostavat Susijengin legendojen ensimmäisen vuosiluokan. Useimmat heistä ovat olleet mukana aivan Susijengin tarun alusta asti B-divisioonasta tähän päivään, Dettmann jatkaa.

- Legendojen illassa on aineksia vaikka vuotuiseksi perinteeksi, joka antaa meille mahdollisuuden tuoda vuosien aikana ansioituneita Susijengin jäseniä toistensa pariin ja yleisön eteen kiitoksena kaikesta siitä, mitä he ovat yhteiseen kekoon kantaneet.

Susijengin legendojen illan häämöttäessä Dettmann tahtoo muistuttaa joukkueen olevan osa pidempää historiallista jatkumoa. 

- Susijengiin on haastava päästä, mutta joukkueesta on mahdoton poistua. Laajemminkin Susijengin pelaajista puhuttaessa en koskaan käyttäisi määritelmää ”ex-pelaaja”. Sen sijaan he ovat ikuisia susijengiläisiä, jotka ottavat vuorollaan paikkansa katsomon puolella aiempien vuosikymmenten kantasusien joukossa.

Susijengin legendat seuraavat 14.11. pelattavaa MM-karsintaottelua perheineen, tapaavat ottelun yhteydessä mediaa ja faneja sekä illallistavat joukkueen kanssa.

Liput otteluun >

Susijengin 14.11. muistettavat legendat pähkinänkuoressa

Tuukka Kotti

Takamiehenä ensimmäiset maaottelunsa pelannut FoKoPon kasvatti kouliutui nykyaikaiseksi liikkuvaksi korinaluspelaajaksi Providencen yliopistossa ja lunasti paikkansa Susijengin monivuotisena sisäpuolustuksen kulmakivenä maajoukkueen noustua Euroopan B-divisioonasta EM-karsintoihin.

Kirjautti maajoukkueurallaan vallitsevan Suomen ennätyksen, 225 miesten maaottelua, joiden aikana heitti 1627 pistettä, pelasi neljät EM- ja yhdet MM-kisat ja paimensi arvokisatasolla Nikola Pekovicin, Ioannis Bourousiksen, Jusuf Nurkicin ja Timofej Mozgov’n kaltaisia Euroopan huippunimiä.

Jamar Wilson

New Yorkin Bronxin katukoriskenttien kasvatti löysi tiensä Suomeen avioliiton kautta ja ymmärsi rakastavansa Suomea heitelleessään onkea eräänä kesäiltana mökillänsä. Mies, joka vetää Maamme-laulun joka kerta yhtä tulenpalavalla tunteella.

Susijengin korkeaoktaanisen hyökkäyksen sähikäinen vuosien 2015 ja 2017 EM-kisoissa. Pallovelho ja vauhtikone, joka muistetaan erityisesti moninkertaisena Ranskan kaatajana.

Shawn Huff

Kapteeni, kaupunginvaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas. Peri Hanno Möttölältä Susijengin kapteeninnauhan kesällä 2015 ja on siitä lähtien tuonut vuosien ajan esikuvallisuutensa ja ammattitaitonsa joukkueen käyttöön.

”Liimapelaaja” – tekee kummassakin kenttäpäädyssä juuri sitä, mitä joukkue eniten kaipaa. Tappavan tarkka hyppyheitto vielä melkein 40-vuotiaana. Päätti uransa syyskuussa Prahan ja Berliinin EM-kisoihin 224 maaottelun, 1811 maaottelupisteen ja kuusien pelattujen arvokisojen jälkeen.

Mikko Koivisto

”La Bomba”, Vantaan Pussihukkien kasvatti, joka lähti Pähkinärinteestä maailmalle ja palasi North Carolina Greensboron yliopiston kautta Eurooppaan juuri silloin, kun Susijengi kaipasi maailmanluokan heittäjää.

Hurjat 148 maaottelua, joissa keräsi skriinien takaa juoksuilla kolmosilla 740 pistettä. Aina vakaa kultaranne, älypelaaja, pukukopin hengenluoja ja likaisen työn tekijä, viisien arvokisojen kävijä.

Petteri Koponen

Entinen ihmepoika, myöhempien aikojen Kenraali Koponen. Malmin jääräpää, MaSu-Basketin kasvatti, vuoden 2007 NBA-draftin ensimmäisen kierroksen varaus, Italian ja Venäjän ja Espanjan ja Saksan kävijä. Susijengin monivuotinen syömähammas.

Peräti 154 maaottelua, niissä kaikkien aikojen neljännelle sijalle oikeuttavat 1914 pistettä. Pelasi Suomi-paidassa kuudet arvokisat, joissa näytti taitojaan niin Milos Teodosicille, Vassilis Spanoulisille kuin Ricky Rubiollekin.

Matti Nuutinen

Matti Mäyrä, The Nuutinator. Voimanpesä, joka on läpi uransa ollut aina valmis puolustamaan niin isompaansa kuin pienempäänsäkin. Ikitaistelija, sytyttäjä, aina varma kulmakolmonen, duunarin sanakirjamääritelmä.

Susijengissä 79 maaottelua, joissa 319 pistettä. Kolmien arvokisojen kävijä, joka tuskin koskaan unohtaa, kuinka räjäytti Bilbaon Areenan huutamaan nimeään rytmissä kesällä 2014.

 
31.12.2022 14:22 Susijengi

Teneriffan kolmoslinko Sasu Salin: ”Tämä on hyvä paikka olla”

Susijengin kapteeni ja helsinkiläisen MaSu-Basketin kasvatti Sasu Salin, 31, sai suotuisien otteluohjelmien ansiosta kokea ammattilaisurallaan tuiki harvinaisen Suomen joulun. Nyt joulu on vietetty ja Sasu on palannut Espanjan liigaan siivittämään joukkuettaan, sarjakärkeä hätyyttelevää Lenovo Teneriffaa kohti uusia urotekoja yhtenä sen kärkipelaajista.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

13.11.2022 20:25 Susijengi

Susijengi ja Viro vahvistivat maanantain kokoonpanonsa

Lassi Tuovin valmentama Susijengi ja Jukka Toijalan luotsaama Viro ovat nimenneet pelaajatusinansa maanantai-illan MM-karsintaotteluun. Ottelu pelataan Espoo Metro Areenalla klo 18.30 alkaen ja televisioidaan suorana Nelosella klo 18.20 alkaen.

13.11.2022 10:05 Susijengi

Viro juoksee nuorisokaartilla Susijengin kimppuun maanantaina

Jukka Toijalan luotsaama Viro menetti perjantaina mahdollisuutensa selvitä Aasian MM-kisoihin. Joukkueen tähtäimessä on kuitenkin menestys 2020-luvun jälkipuoliskolla, ja lähtee jokaiseen jäljellä olevaan MM-karsintaotteluun kiusaajana, joka härnää, prässää ja juoksee vastustajaltaan jalkoja alta.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 22:20 Susijengi

Fyysinen Saksa järjesti Susijengille klinikan Bambergissa

Saksa ampaisi perjantai-iltana yksin MM-jatkokarsintalohko J:n piikkipaikalle kaatamalla Susijengin pistein 94–80 (44–36). Saksa piti läpi toisen puoliajan vierailleen klinikkaa tehokkaasta eurooppalaisesta joukkuehyökkäyksestä, ja vaikka Susijengi virittelikin loppukiriä, osoittautui Saksan hankkima turvaväli turhan suureksi vieraiden saavuttaa.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

10.11.2022 19:06 Susijengi

Susijengi ja Saksa nimesivät joukkueensa perjantain MM-karsintaotteluun

MM-jatkokarsintalohkon piikkipaikan jakavat Saksa ja Susijengi ovat nimenneet kahdentoista pelaajan miehistönsä perjantai-illan Bambergissa pelattavaan MM-karsintaotteluun. Susijengillä on perjantai-illan ryhmässä mukana kolme ensimmäisiä arvokisakarsintaminuuttejaan odottavaa pelaajaa.

10.11.2022 10:21 Susijengi

EM-pronssimitalisti Saksa isännöi Susijengiä lohkojohtajien kohtaamisessa

Susijengin perättäisten MM-karsintavoittojen määrä on kasvanut jo seitsemään. MM-karsintaurakka jatkuu perjantai-iltana Bambergissa, jossa vastaan saapuu kahden kuukauden takaisissa EM-kisoissa pronssia vienyt Saksa suomalais-kanadalaisen valmentajansa Gordon Herbertin johdolla. Panoksena matsissa on myös lohkon kärkipaikka.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

7.11.2022 09:40 Susijengi

Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

28.8.2022 23:12 Susijengi

Ruotsi yllätysvoittoon Israelissa – Susijengi MM-kisoihin yhdeksän vuoden tauon jälkeen!

Susijengin ensimmäinen MM-kisapaikka yhdeksään vuoteen on tosiasia! Ruotsin myöhäisillan 83–95 (38–52) -yllätysvoitto Israelista takasi Susijengille paikan elo-syyskuussa 2023 pelattavissa Filippiinien, Indonesian ja Japanin MM-kisoissa. Susijengi on ensimmäinen joukkue Euroopan MM-karsinnoissa, joka varmisti MM-kisapaikkansa.

28.8.2022 20:59 Susijengi

Sasu Salin heitti häkälöylyt Saku Suurhallissa – Susijengi tuuman päähän MM-kisapaikasta

Isäntäjoukkue Viro repi, puri ja hiersi ja kaivautui naruista takaisin peliin mukaan kotiyleisönsä mylviessä, mutta Susijengi kesti paineet. Susipuolustus nauliutui kohdalleen ratkaisevilla hetkillä ja ninjana varjoista ampaissut Sasu Salin latoi kolmosen toisensa jälkeen, kun Susijengi päätti illan Tallinnassa 68–76 (36–47) -voittoon.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

27.8.2022 12:16 Susijengi

Palloskriinejä, kolmosia ja lihamyllypuolustusta – Viro käy Susijengin kimppuun hyviksi havaituin asein

Jukka Toijalan kolmatta vuotta valmentama Viro pelaa sunnuntaina Tallinnan Saku Suurhallissa kovin panoksin jäätyään MM-jatkokarsintalohko J:n jumboksi. Susijengin valmennusjohtoon kuuluvan Teemu Rannikon mukaan Virolla on koossa nuori ja potentiaalinen miehistö, joka turvautuu virolaisen koripallon ikiaikaisiin vahvuuksiin.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

26.8.2022 09:34 Susijengi

Saksa ja Slovenia vahvistivat asemiaan MM-jatkokarsinnoissa

MM-jatkokarsintalohko J näyttää varhain jakautuvan kahteen kerrokseen. Gordon Herbertin valmentama Saksa jakaa Susijengin kanssa lohkon piikkipaikan kukistettuaan Ruotsin Tukholmassa 50–67 (29–46) ja hallitseva Euroopan mestari Slovenia teki selvää jälkeä Jukka Toijalan Virosta kotikentällään Celjessä 104–83 (56–38).

25.8.2022 21:36 Susijengi

Susijengi rynnisti MM-karsintavoittoputkelle jatkoa, Israel kaatui Tampereella

Susijengin MM-karsintavoittojen putki kasvoi torstaina yhdellä. Periksiantamattomana vastustajana tunnettu Israel kaivautui loppuhetkillä 13 pisteen takaa tasoihin, mutta puolustuspään ryhtiliike ja Elias Valtosen, Lauri Markkasen ja Petteri Koposen viime minuuttien onnistumiset takasivat Susijengille 79–73 (47–37) -voiton 11 554 katsojan hurratessa.

Näytä lisää vastaavia