Sasu Salin: ”Kotiyleisön edessä voidaan voittaa kenet tahansa”

20.2.2020 12:20 Yhtä uransa parhaista kausista pelaava Susijengin ja Iberostar Teneriffan Sasu Salin, 28, pelasi ammattilaisuransa ensimmäiset kaudet entisen Jugoslavian koripallomaihin lukeutuvassa Sloveniassa ja ymmärtää kokemansa perusteella, mistä torstain EM-karsintavastus Serbia ammentaa voimansa. Torstai-illan tavoitteena on avausvoitto kotiyleisön tuella.

Parasta kauttaan pelaava Sasu Salin odottaa illalta EM-karsintojen avausvoittoa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Salin ei ikänsä puolesta ehtinyt mukaan vielä Susijengin elokuun 2008 EM-karsintavoittoon Serbiasta, mutta kohtasi kuin kohtasikin Serbian vuoden 2015 EM-neljännesvälierässä Lillessä.

Susijengi piti Serbiaa ottelussa pitkään pinteissään ja keikkui vielä päätösneljänneksen alussa kuuden pisteen päässä ennen kuin Serbia sai momentumin päälle ja karkasi puolivälieriin 94-81-voitollaan. Salin pelasi Lillessä yhden uransa parhaista otteluista keräämällä 26 pistettä ja pitämällä vastaavasti Serbian pelinrakentajalegenda Milos Teodosicin kahdeksassa pisteessä.

- Aloitin sen matsin pääsemällä yksin läpi ja vetämällä vasemman käden layupin ohi. Sen suorituksen perusteella matsi olisi voinut mennä ihan päin honkia, mutta sen sijaan pallo tippui ihan hyvin koriin ja muutama vähän hassumpikin heitto meni sisään. Harmi vaan, ettei se riittänyt jatkoon asti, Salin kuittaa Lillessä käydyn kohtaamisen.

”Niillä vaan on pelaajia joka pelipaikalle”

Vielä viime viikolla Serbia uutisoi Milos Teodosicin johdattavan joukkonsa helmikuun EM-karsintaotteluihin, kunnes veti tietonsa takaisin tiistaina. Vaikka Teodosic Serbian karsintajoukkueesta uupuukin, Salin tarkastelee vastustajan kokoonpanoa kunnioituksen vallassa.

- Niillä vaan on pelaajia joka pelipaikalle. On kokoa, on taitoa. Käsittämättömän monta hyvätasoista kaveria. Jos NBA:n ja Euroliigan ulkopuoleltakin löytyy tuon tasoinen joukkue, ei voi muuta kuin päätä pyöritellä.

Entisen Jugoslavian koripallokoulukunnan ydinalueen maana Serbian lajikulttuuri on täysin omanlaistaan – vertoja sille vetää Euroopassa lähinnä Liettua. Salin pääsi näkemään jugoslavialaista koripallo-oppia lähietäisyyksiltä vuosina 2010-15, jolloin hän aloitteli ammattilaisuraansa Slovenian Union Olimpija Ljubljanassa.

- Slovenia ei ole ihan jugoslavialaisen koripallokoulun ydinaluetta, mutta sielläkin vaikutti monta entisen Jugoslavian alueen valmentajaa ja pelaajaa ja erikoistuminen lajiin aloitettiin jo hyvin varhain. Mitä syvemmälle Kroatiaan, Serbiaan tai vaikkapa Bosniaan eteni, sitä selkeämpää koripallokulttuurin merkitys alueella oli.

Sloveniassa vietetyn puolen vuosikymmenen jälkeen Salin on viettänyt toisen samanmoisen Espanjassa CB Gran Canarian, Unicaja Malagan ja nyt Iberostar Teneriffan paidassa. Espanjan eri sarjatasojen kokoonpanot vilisevät entisen Jugoslavian alueen kasvatteja ja peräti kolme torstai-iltana Susijengiä vastaan juoksevaa serbipelaajaa ovat Salinille Espanjan liigasta tuttuja – Dejan Kravic (Obradoiro), Dejan Todorovic (Andorra) ja Aleksa Avramovic (Estudiantes).

- Oikein päriseviä jonneja kaikki kolme. Avramovic pelasi tosi nousujohteiset kaudet Italiassa. Kravic on sellainen vanhan liiton korin alla möyrivä mörkö, jonka kanssa Tuukka (Kotti) ja Calle (Lindbom) saavat illalla mittailla hauiksiaan. Todorovicilla on ollut viime vuosina loukkaantumisia eikä se ole saanut itsestään ihan kaikkea irti, mutta Copa Del Reyssä se teki meitä vastaan aika lailla tuhojaan.

”Meidän tulee pelata kovaa ja olla hereillä”

Jo kymmenettä (!!) kauttaan Euroopassa ammattilaisena pelaavalle Salinille 2019-20 on ollut yksi uran parhaista kausista. Heitto kulkee, luottoa löytyy ja joukkue voittaa.

- Vire johtuu siitä, että valmentaja antaa kivasti luottoa. Saan kokeilla kentällä kaikennäköisiä juttuja sen sijaan, että pelisysteemi olisi lyöty lukkoon viimeistä liikettä myöten, Sasu hymyilee.

- Me pelataan myös tosi epäitsekkäästi joukkueena. Ja kun vierellä on Marcelinho Huertasin ja Giorgi Shermadinin kaltaisia pelaajia, se tekee muiden pelaamisesta helpompaa ja on helppo valmistautua ottamaan se iso heitto.

Salin tiedostaa pelaavansa perinteisesti koripalloilijan parhaita ikävuosia ja linjaa tänään alkavien EM-karsintojen päätavoitteeksi selkeimmän mahdollisen reitin kohti vuoden 2021 EM-kisoja. Paras päänavaus olisi voitto Serbiasta torstai-iltana.

- Tiukkaa tulee olemaan, kuten aina Serbian kanssa. Meidän tulee pelata kovaa ja olla hereillä joka hetki. Me uskotaan kuitenkin itseemme ja toisiimme, omaan pelisysteemiin ja siihen, että kotiyleisön edessä voidaan voittaa kenet tahansa.

Susijengi ja Serbia kohtaavat EM-karsintojen avausottelussa torstaina 20.2. klo 19.00 alkaen Espoo Metro Areenalla. Ottelu on loppuunmyyty. YLE TV2 televisioi ottelun suorana.

 
2.3.2024 10:19 Susijengi

Susijengi säilytti 20. sijan FIBA:n maailmanrankingissa

Helmikuun EM-karsintaikkunassa yhden voiton ja yhden tappion kerännyt Susijengi on säilyttänyt viime syyskuussa saavuttamansa ennätyssijan FIBA:n miesten maailmanrankingissa. Susijengi jatkaa maailmanrankingin 20. sijalla Euroopan 13. korkeimmalle rankattuna miesten maajoukkueena.

27.2.2024 11:07 Susijengi

Toijala komensi Viron historialliseen voittoon

Viidettä vuottaan Viron miesten maajoukkuetta komentava Jukka Toijala luotsasi joukkueensa kenties sen koripallohistorian makeimpaan voittoon, kun Viro peittosi maanantai-illan EM-karsintaottelussa Tallinnassa Liettuan. Voitto oli Viron koripallon historian ensimmäinen voitto Liettuasta miesten maajoukkuetasolla.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

25.2.2024 20:54 Susijengi

Susijengi ja Tanska nimesivät tusinansa maanantain otteluun

Susijengi ja Tanska ovat nimenneet pelaajansa maanantai-illan EM-karsintaotteluun. Susijengin kokoonpanoon nousee Saksan Bundesliigan Tigers Tübingenia edustava Aatu Kivimäki. Ottelu pelataan maanantaina klo 18.30 Espoo Metro Areenalla.

25.2.2024 11:38 Susijengi

Lundbergin Tanska on Susijengille erilainen haaste

Vaikka Tanskaa ei laajalti tunnetakaan koripallomaana, aloitti joukkue EM-karsintaurakkansa kirivoitolla ennakkosuosikki Georgiaa vastaan kotonaan Århusissa. Tanska kävi jo edellisissä EM-karsinnoissa yhden korin päässä EM-kisoista ja hakee nyt Euroliiga-tähtensä Gabriel Lundbergin johdolla ensimmäistä EM-kisapaikkaa 70 vuoteen.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

22.2.2024 22:39 Susijengi

Susijengi ja Serbia nimesivät kokoonpanonsa perjantain otteluun

Susijengi ja Serbia ovat valinneet miehistönsä perjantai-iltana Belgradissa pelattavaan EM-karsinta-avaukseen. Susijengistä debyyttinsä arvokisakarsintaottelussa tekevät Luukas Vaara ja Jacob Grandison.

Näytä lisää vastaavia