Sofia Pelander into piukkana Susiladiesin mukaan - "Olen ihan superinnoissani"

30.1.2023 18:08 Tshekin liigassa KP Brnon riveissä pelaava Sofia Pelander odottaa jo helmikuisia EM-karsintaotteluita. Liittyminen Susiladiesin matkaan katkaisee hieman haastavaa seurajoukkuekautta.

Sofia Pelander pelaa tällä kaudella KP Brnossa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pelander teki kauden alla sopimuksen EuroCup-joukkue KP Brnon kanssa, mutta kausi on ollut Susiladiesin kapteenistoon kuuluvalle sentterille haastava.

- On kyllä ollut mielenkiintoista. Minulla kesti aika kauan löytää joukkue ja oli hienoa päästä EuroCup-joukkueeseen ja yhteen Tshekin parhaimpaan joukkueeseen. Oli kiva päästä pelaamaan EuroCupia ja siinä kahta ranskalaista kovaa joukkuetta vastaan. Näki sen kovan kansainvälisen tason, Pelander aloittaa kautensa perkaamisen.

- Itselläni on ollut vähän vaikeaa joukkueen kanssa. Tshekkini ei ole ihan parasta mahdollista eikä valmentaja puhu englantia. Onneksi joukkuekaverit kääntävät, mutta se on tuonut mukanaan omia haasteita.

- Pelityyli on myös sellainen johon en ole tottunut, ja siihen on pitänyt sopeutua. Kausi on hieman vaatinut veroaan, mutta koetan ajatella tätä mielenkiintoisena kokemuksena ja aina oppii uutta. Seurana tämä on tosi ammattimainen. Meillä on kahdesti päivässä treenit ja kaikista pidetään tosi hyvin huolta, Pelander jatkaa.

Pelanderin mukaan pelillisesti suurin ongelma on pelityyli, jossa hän ei pääse käyttämään omia vahvuuksiaan.

- Välillä tuntuu, että miksi he edes hankkivat minut tänne. Jos vähän lääkärimaailmasta antaisin esimerkkiä, niin etsittiin kirurgia ja palkattiin psykiatri. Molemmat ovat lääkäreitä, mutta ihan eri alalla, pelaamisen ohella itsensä lääkäriksi opiskellut Pelander heittää.

- Sen puoleen on ollut haastavaa, mutta sellaista se on, kun on uusi joukkue ja maa. Yritetään ottaa kaudesta paras irti ja tehdään mitä pystytään. Nämä ovat kuitenkin tulevaisuutta varten hyviä oppeja ja kokemuksia, aina positiivinen Pelander muistuttaa.

Vaikka pelillisesti on ollut hankalaa, aikoo Pelander jatkaa Brnossa kauden loppuun.

- Kyllä sopimuksen purkamisesta vähän keskusteltiin, mutta sitten meiltä lähti toinen iso, jolla oli samanlaisia ongelmia kuin minulla. Nyt minua tarvitaan ja yritetään pistää parasta. Onhan Tshekki kiva maa ja Brno kiva kaupunki.

USK Praha maan ylivoimainen ykkösseura

Pelander pelaa toista kertaa urallaan Tshekissä, sillä ensimmäisen kerran hän pelasi maassa kaudella 2014-2015 Basket Slovankassa. Pelanderin mukaan sarja on muuttunut niistä ajoista.

- Mielestäni silloin kahdeksan vuotta sitten sarja oli kovempi. Silloin oli enemmän ulkomaalaisia ja mielestäni pelaajat olivat isompia. Nyt aika monta joukkuetta pelaa pientä palloa, arvioi Pelander.

Sofia Pelander pelaa toista kertaa urallaan Tshekissä. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tshekin ylivoimainen ykkösjoukkue on myös Euroliigassa pelaava USK Praha. USK:lla tulee kohta vuosikymmen täyteen tappioitta Tshekin liigassa, sillä viimeksi se hävisi 30.4.2013.

- Tämä on siitä vähän erikoinen liiga, että USK Praha on niin ylivoimainen joukkue, että se voittaa lähes kaikki ottelut 50 pisteen erolla. Jos heidät saa jäämään alle sataan, niin se on hyvä saavutus. Kaikki muut tietävät, etteivät voi voittaa mestaruutta.

- On kuitenkin hienoa päästä pelaamaan yhtä Euroopan parhaista joukkueista vastaan. Minulla murtui nenä, kun pelasimme heitä vastaan ja hävisimme 35 pisteellä. Presidenttimme lähti kanssani sairaalaan, ja muistan kuinka hän oli ihan huumassa siitä miten hienosti pelasimme.

- Toisaalta sarja on mielestäni tasaisempi keskikastissa. Joukkueet 2-7 ovat hyvin tasaisia eli enemmän on sellaisia semilaadukkaita joukkueita kuin viimeksi.

Innolla Susiladiesin mukaan

Susiladies kokoontuu yhteen taas helmikuun alussa, kun se kohtaa viimeisissä EM-karsintaotteluissa maailman huippujoukkue Ranskan ja viime vuosilta tutun Ukrainan. Pelander tuskin malttaa odottaa tulevaa maajoukkueleiritystä.

- Olen ihan superinnoissani! Sanoin jo edellisleirin aikana, että en muista koska olisin ollut näin innoissani maajoukkueen leiristä. Tutut pelaajat ja pelityyli, ja jos pääsisi tekemään pari palloskriiniäkin. Olen toki aina innoissani, mutta seurajoukkuetilanteen takia se tuntuu nyt ekstrakivalta. Olen ihan into piukassa tulossa, kapteeni lähettää terveisensä joukkuekavereilleen.

- On hienoa päästä pelaamaan Ranskaa vastaan kotikentälle ja Ukraina on sellainen joukkue, jonka voimme hyvänä päivänä voittaa. Varsinkin, jos Alina Iagupovalle osuu vähän huonompi päivä.

Se fiilis, kun Susiladiesin leiri lähestyy. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ukraina on Susiladiesille tuttu vastustaja, sillä se oli samassa karsintalohkossa myös edellisissä EM-karsinnoissa. Silloin tuloksena oli kaksi tappiota. Ukraina on voittanut joukkueiden seitsemän edelliskohtaamista, mutta Suomellakin on ollut saumansa.

- Olemme olleet monta kertaa lähellä voittaa ja meidän pitää asennoitua siten, että voitamme ottelun. Meillä ei ole vielä yhtään voittoa, mutta yksikin voitto voisi antaa paremman sijoituksen seuraavaa karsintalohkoa arvottaessa, Pelander ennakoi.

Susiladies on hävinnyt kaikki tähänastiset ottelunsa, mutta Pelander näkee tulosten takana paljon valoa ja aihetta optimismiin.

- Meillä on ihan superhyviä nuoria tulossa ja sitten meillä on tietenkin sellainen pelaaja kuin Awak. Meidän pitää pystyä hyödyntämään ja auttamaan Awakia paljon paremmin.

- Sitten meidän on alettava itse uskoa pystyvämme voittamaan. Me voimme voittaa koviakin vastustajia, emmekä voi olla tyytyväisiä vähänumeroisiin tappioihin. Meidän pitää voittaa ne pelit. Mielestäni nyt meillä on Ukrainaa vastaan paremmat mahdollisuudet kuin ikinä.

Susiladies kohtaa Ukrainan 9.2. Riiassa ja 12.2. Ranskan Urhea-hallissa.

Henkilöt

 
25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

18.5.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsilla vahva kausi Saksassa – ”Voi olla ihan tyytyväinen”

Anissa Pounds pelasi toisen kautensa Saksan Bundesliigan Angels Nördlingenissa ja oli tyytyväinen kauteen, vaikka joukkueen tavoite jäi saavuttamatta. Pounds oli jälleen joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

24.3.2023 07:00 Suomalaiset ulkomailla

Reyer Venezian kiri ei riittänyt – Awak Kuierin EuroCup-taival päättyi

Awak Kuierin Reyer Venezian urakka EuroCupissa päättyi välierävaiheeseen, kun se taipui yhteistuloksella 118-134 Galatasaraylle. Ruotsissa pudotuspelien suomalaiskohtaamisessa Sofia Pelander pääsi juhlimaan avausvoittoa.

23.3.2023 10:20 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin SBL Damissa pudotuspelit käynnistyvät suomalaiskohtaamisella

Ruotsin liigan puolivälierissä nähdään suomalaisittain mielenkiintoinen ottelupari, kun Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins kohtaa Lotta Vesiluoman Alvikin.

18.3.2023 08:36 Suomalaiset ulkomailla

Linda-Lotta Lehtoranta jahtaa kahta pokaalia – ”Hyvillä mielin kohti kevään ratkaisupelejä”

Saksassa alkavat kauden ratkaisuhetket, kun viikonloppuna pelataan cupin lopputurnaus ja ensi viikolla alkavat pudotuspelit. Linda-Lotta Lehtorannan Keltern kuuluu kummassakin voittajasuosikkeihin.

16.3.2023 22:20 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezialle tappio EuroCupin välierän avausosassa

EuroCupin välierät käynnistyivät Awak Kuierin edustaman Reyer Venezian osalta torstaina turkkilaista Galatasarayta vastaan. Venezia joutuu lähtemään toiseen osaotteluun 25 pisteen takamatkalta.

2.3.2023 22:56 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia eteni EuroCupin välieriin

Awak Kuier heitti 12 pistettä, kun hän oli siivittämässä Reyer Veneziaa EuroCupin välieriin. Reyer Venezia kaatoi Elitzur Ramlan kahden osaottelun yhteispistein 134-128.

8.2.2023 14:03 Susiladies

Susiladiesin Helmi Tulonen: ”Pääpaino valmistautumisessa on ollut Iagupovassa”

Italian Serie A:ssa seuratasolla pelaava Helmi Tulonen, 24, on palannut Susiladiesin EM-karsintakokoonpanoon muutaman vuoden tauon jälkeen. Torstaisen Ukraina-vierasottelun kynnyksellä Tulonen kertoo, että joukkueen valmistautumisen pääpaino on ollut Ukrainan tähtipelaaja Alina Iagupovan pysäyttämisessä.

1.2.2023 23:20 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia jatkoon EuroCupissa hurjan nousun siivittämänä

Awak Kuierin edustama Reyer Venezia esitti vahvan nousun EuroCupin neljännesvälierän toisessa osaottelussa Elitzur Holonia vastaan. Venezia kuroi ensimmäisen osaottelun 15 pisteen takamatkan umpeen ja meni jatkoon yhteispistein 145-143.

13.1.2023 07:34 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier siivitti Reyer Venezian jatkoon EuroCupissa

Awak Kuier oli jälleen Reyer Venezian ykkösnimi, kun joukkue eteni EuroCupissa 16 parhaan joukkoon.

6.1.2023 10:23 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier joukkueensa pistekuningatar EuroCupissa

Awak Kuierin 21 pistettä eivät riittäneet Reyer Venezialle, kun EuroCupissa alkoivat pudotuspelit.

2.1.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin vaihtoi kamppailun sarjapaikasta nousutaisteluun

Kaksi edelliskautta Espanjan Liga Femeninan Bembibressä pelannut Marianne Kalin vaihtoi täksi kaudeksi sarjaporrasta alemmas LF Challengen ennakkosuosikkeihin lukeutuvaan Universitario de Ferroliin. Kauden ensimmäinen puolisko on sujunut sekä joukkueelta että Kalinilta positiivisesti.

16.12.2022 08:44 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Venezia pelasi EuroCupin alkulohkon tappioitta

EuroCupissa saatiin alkulohkovaihe päätökseen. Awak Kuierin Reyer Venezia selvitti alkulohkon puhtaalla pelillä, kun Kuier oli kentän kuningatar.

Näytä lisää vastaavia