EM-parketeilla maanantaina trillerien päivä

6.9.2011 Suomi ei ollut ainoa joukkue, joka joutui taistelemaan maanantain EM-kisaparketeilla voitostaan myöhäisiltaan asti. Israel, Saksa, Ranska ja Venäjä selvittivät viimeiset alkusarjavoittonsa yhden pisteen erolla, ja Georgian jatkopaikka varmistui vasta Ukrainan kukistettua Belgian.

Vitali Fridzon ja Venäjä tyylittelivät D-lohkon voittoon. Kuva: FIBA Europe.

Suomen tie Euroopan 12 parhaan joukkoon jatkui Montenegro-voiton jälkeen illansuun ottelulla, jossa Kreikka ryöpytti Kroatiaa pistein 74–69 (44–27). Avauspuoliskoa suvereenisti hallinnut Kreikka joutui puolustuskannalle toisella puoliajalla, mutta Kroatian kirittyä kolmen pisteen päähän katkaisi Antonis Fotsis (17/3/3 blokkia) kroatialaisrynnistyksen kovalla kolmosellaan.

Kreikan kärkinimet olivat 17 pistettä upottaneet Fotsis ja Konstantinos Vasileiadis (17/5). Suureen pettymykseen kisansa päättäneen Kroatian pistenikkarit olivat Stanko Barac (14/6) ja Marko Popovic (14/1/4 syöttöä).

C-lohkon iltaottelussa Makedonia kukisti Bosnia-Hertsegovinan maukkaasti 75–63 (35–38). Bosnia johti ottelua vielä tauolla, mutta Makedonia vei kolmannen jakson avausminuutit 13-0 ja karkasi bosnialaiskirin jälkeen uudelleen vastustajaltaan päätösjakson kovilla kolmosillaan.

Makedonian dynamo oli vauhtihirmu Lester ”Bo” McCalebb (22/2/4 syöttöä), jonka lisäksi sentterijässi Pero Antic (15/14) pelasi tiensä suomalaisyleisön sydämiin. Bosnian ykkönen oli Nihad Dedovic (15/7).

Makedonia jylläsi kaikkien ennakkoasetelmien vastaiseksi lohkovoittoon neljällä voitollaan, perässään neljän voiton Kreikka. Suomi sijoittui lohkon kolmanneksi kahdella voitollaan positiivisella korierolla lohkon kahteen muuhun kahden voiton joukkueeseen, Kroatiaan ja Bosniaan, nähden. Montenegro jäi yhteen voittoon.

Turkki yllätti Espanjan, kiilasi jatkoon

Ylivoimaisilla esityksillä A-lohkon kärkeen kiilautunut Espanja osoittautui kuolevaiseksi, kun selkä seinää vasten jatkopaikasta taistellut Turkki pudisteli espanjalaiset kumoon 57–65 (38–35). Espanja johti ottelua avausjakson jälkeen yhdeksällä pisteellä, mutta toisesta jaksosta alkaen Turkki dominoi ottelua täysin joukkuepuolustuksellaan. Viimeisen kymmenen minuutin aikana Espanja sai aikaiseksi kaksi vaivaista pistettä.

Voittaja-Turkin ykkösnimi oli Emir Pledzic (18/5), jonka lisäksi Ömer Asik (12/8) teki huikeaa työtä isojen espanjalaisten pimentämisessä. Espanjasta lähimmäs tasoaan pääsivät Marc Gasol (12/5) ja Felipe Reyes (11/6).

EM-kisat kolmella perättäisellä tappiolla avannut Iso-Britannia puolestaan päätti kisansa toiseen perättäisvoittoon kukistamalla eilen Turkin yllättäneen Puolan pistein 88–81 (39–31). Ottelun ratkaisijaksi ponnahti 210-senttinen laiturilupaus Joel Freeland (27/11), joka takoi päätösjaksolla 14 pistettä ja upotti kylmähermoisen kolmosen tilanteessa 82–79 vieden britit lopullisesti karkuteille.

Freelandin lisäksi Iso-Britannia oli tuttuun tapaan Luol Dengin (28/14/6 syöttöä) varassa. Puolalta esiin nousivat Dardan Berisha (19/4/5 syöttöä) sekä Lukasz Koszarek (15/1/8 syöttöä).

A-lohkon illan viimeisessä ottelussa voitoton Portugali kohtasi vahvasti ennakkosuosikkina otteluun lähteneen isäntämaa Liettuan. Portugali rimpuili avauspuoliskolla Liettuan kannoilla, mutta kolmannesta jaksosta alkaen joukkueiden taso- ja taitoerot alkoivat näkyä, ja Liettua porhalsi lopulta 98–69 (41–35)-voittoon.

Liettualaismiehistö sai ottelussa tasaisesti minuutteja, ja tehokkaimmin minuuttinsa käyttivät hyödykseen Martynas Pocius (14/3/3 syöttöä) ja Sarunas Jasikevicius (14/0/3 syöttöä). Carlos Andrade heitti 16 pistettä Portugalille, jonka kisat päättyivät.

A-lohkon voittajaksi selvisi Espanja. Myös Liettua ylsi neljään voittoon, mutta tipahti toiselle sijalle Espanja-tappionsa myötä. Kolmanneksi kiilasi kolmen voiton Turkki, vanavedessään kahden voiton Iso-Britannia ja Puola. Portugali kärsi viisi tappiota.

B-lohkossa pelkkiä pisteen voittoja

B-lohkon viimeinen pelipäivä käynnistyi trillerillä, kun ilman NBA-tähteään Omri Casspia pelaava Israel haki toisen perättäisen voittonsa löylyttämällä Italian 96–95 (49–41, 88–88). Israel oli ratkaista ottelun jo kolmannella jaksolla, mutta Italia nousi sankarillisesti 19 pisteen takaa päätösjaksolla ja vei ottelun jatkoajalle. Italian Andrea Bargnanilla (26/11/3 syöttöä) oli mahdollisuus ratkaista ottelu jatkoajan lopussa, mutta heitettyään layupinsa ohi Bargnani rikkoi Israelin Yaniv Greenia, joka upotti kahdesta vapaaheitostaan jälkimmäisen sisään varmistaen Israelin voiton.

Israelin ”duunarivoittoa” tahdittivat eritoten Guy Pnini (22/1), David Blu (17/3) sekä Lior Eliyahu (16/7/3 syöttöä). Bargnanin lisäksi Danilo Gallinari (19/5) takoi italialaisista komeimmat teholuvut.

B-lohkon trillerit jatkuivat iltapäivän ottelussa, jossa Saksa haki liudan harmittavan niukkoja tappioita kärsineestä Latviasta 81–80 (33–33)-voiton. Latvia johti minuutti ennen loppua vielä lukemissa 79–75, mutta Saksan Heiko Schaffartzik (11/10) otti ratkaisun omiin käsiinsä linkoamalla kaksi tyylipuhdasta kolmosta viimeisen 18 sekunnin sisällä.

Sankari-Schaffartzikin lisäksi Saksalta ylsivät 11 pisteeseen myös Robin Benzing, Dirk Nowitzki, Chris Kaman sekä Tibor Pleiss. Viimeisen kisapäivänsä pelanneen Latvian selkeä ykkönen oli Rihards Kuksiks (27/6/3 riistoa).

B-lohkon ”finaaliottelussa” Serbia ja Ranska ottivat toisistaan mittaa neljän jakson ja yhden jatkoajan verran. Serbian Nenad Krstic (22/2/4 syöttöä) vei ottelun vapaaheittoviivalta jatkoajalle päätösjakson lopussa, ja jatkoajalla johto vaihtui tasaisesti puolelta toiselle. Serbian Marko Keselj (25/2) vei seitsemännellä kolmosellaan joukkueensa 96–95-johtoon, kun kellossa oli aikaa 24 sekuntia, mutta vain viisi sekuntia myöhemmin Ranskan Tony Parker (24/2/6 riistoa) piti päänsä kylmänä vapaaheittoviivalta ja siirsi Ranskan ratkaisevaan 97–96-johtoon.

Parkerin lisäksi Ranskan lohkovoiton takuunimiä olivat NBA-nimet Nicolas Batum (18/5/4 riistoa) ja Boris Diaw (15/5/5 syöttöä).

Ranska selvisi B-lohkon ykköseksi viidellä voitolla, perässään neljän voiton Serbia. Kolmas jatkoon menijä oli Saksa kolmella voitollaan. Jatkopelien ulkopuolelle jäivät Israel (2-3), Italia (1-4) ja Latvia (0-5).

Venäjä D-lohkon voittoon, Ukraina pelasi Georgian jatkoon

Bulgaria tarrasi D-lohkon viimeiseen jatkopaikkaan Georgian nenän edestä kukistamalla historiansa ensimmäisissä EM-kisoissa pelaavat georgialaiset pistein 79–69 (34–37). Georgia johti päätösjaksolla vielä lukemin 67–62, mutta Bulgaria vei seuraavat minuutit 14-0 ja pääsi juhlimaan paikkaa Euroopan 12 parhaan joukossa.

Kentän selkeä tehoykkönen oli Bulgarian amerikkalaissyntyinen pelinrakentaja Earl Rowland (25/2/4 syöttöä), jolle georgialaiset eivät löytäneet pysäyttäjää ratkaisuvaiheessa. Georgian vahva mies oli Petteri Koposen Bolognan-seuratoveri Viktor Sanikidze (18/9/3 syöttöä/2 blokkia).

D-lohkon kärkisijaa pääsi juhlimaan Venäjä, joka nipisti Slovenialta voiton sekuntipelissä pistein 64–65 (40–34). Slovenian hienoisessa komennossa kulkenut ottelu kääntyi Venäjälle vasta päätösjaksolla, jonka kruunuksi Sergei Monia (3/7) upotti 0,2 sekuntia ennen ottelun loppua pitkän kakkosen sisään vieden venäläiset voittoon.

Venäjän tehokkain oli Andrei Vorontsevitsh (18/5), kun taas Slovenian työjuhtana hääri Erazem Lorbek (14/5/5 syöttöä). Monialle ratkaisukori oli illan ainoa pelitilannekori.

Illan viimeisessä ottelussa Ukraina järjesti Georgialle jatkopaikan kaatamalla Belgian pistein 74–61 (43–26). Muutoin vähäkorinen ottelu ratkesi toisella kymmenminuuttisella, jonka aikana Ukraina kairasi peräti 30 pistettä belgialaissukkaan. Belgia ei päässyt toisella puoliskolla enää kymmentä pistettä lähemmäksi.

Ukrainan ahkerimmat tilastonikkarit ottelussa olivat Oleksiy Pecherov (15/2) ja Vjatsheslav Kratsov (13/16), kun taas Belgian soihtua kannattelivat Sam Van Rossom (17/1/4 syöttöä) ja Dmitri Lauwers (13/3/6 syöttöä).

Venäjä selvisi D-lohkon voittoon puhtaalla pelillä, ja kakkoseksi sijoittui neljän voiton Slovenia. Kahden voiton joukkueista Georgia eteni lohkon kolmannelle sijalle ohi Bulgarian ja Ukrainan edullisen korisuhteen johdosta. Voitoton Belgia jäi lohkojumboksi.

14.4.2018 09:00 Liittoa koskeva tiedote

EM-kotikisat oli vuoden 2017 paras kuluttajatapahtuma

Elämys Group vastaanotti parhaan kuluttajatapahtuman palkinnon Evento Awards -gaalassa.

18.1.2018 22:40 EM-kilpailut

”Me yhdessä!” – Susijengi, koripallon EM-kotikisat ja Lauri Markkanen keräsivät tunnustusta Suomen Urheilugaalassa

Suomalainen koripalloperhe sai rutkasti aihetta juhlaan torstai-iltana Suomen Urheilugaalassa, kun yhteisvoimin ja suurella sydämellä rakennetut EM-kotikisat nimettiin vuoden urheiluilmiöksi ja kotiyleisön hurmannut Susijengi vuoden joukkueeksi. Susijengin ja Chicago Bullsin Lauri Markkanen palkittiin vuoden nuorena urheilijana sekä vuoden läpimurtona.

15.1.2018 14:00 EM-kilpailut

Koripallon EM-kotikisat toivat Helsinkiin yli 40 miljoonaa euroa

Asiakastyytyväisyyskyselyissä huippuarvosanoja keränneet koripallon EM-kotikisat olivat menestys myös taloudellisia vaikuttavuuslukemia tarkasteltaessa. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) teettämän tutkimuksen mukaan EM-kisat toivat Helsinkiin 41,3 miljoonan euron suuruisen vaikutuksen.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

20.11.2017 EM-kilpailut

PostNord on Susijengin ylpeä kumppani: ”Tässä on ollut tekemisen meininkiä”

Susijengi ja sen pääyhteistyökumppani PostNord pyrkivät yhteistyössä jatkuvasti tilanteeseen, jossa molemmat voittavat. Yhteistyössä vallitseva hyvä tiimihenki on ollut avain hyviin tuloksiin molemmin puolin.

27.10.2017 12:00 EM-kilpailut

EM-kotikisojen asiakkaat: ”Tunnelma lähes täydellinen”

Helsingissä pelattujen koripallon EM-kotikisojen asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan kävijöistä peräti 99,2 prosenttia suosittelisi Susijengin ottelutapahtumaa ystävälleen. EM-kisaotteluiden tunnelma hipoi asiakkaiden mielestä täydellisyyttä. Asiakastyytyväisyyskyselyn toteutti Sport Business School Suomen Koripalloliiton toimeksiannosta.

9.10.2017 EM-kilpailut

EM-kilpailut 1967 (osa 10): Suomi-Romania ja kisojen yhteenveto

Kari Liimo olisi poissa kokoonpanosta ja peli alkaisi tavallista aikaisemmin (15.30), jotta joukkueet ehtisivät Helsinkiin seuraamaan loppuottelua sekä osallistumaan päättäjäisiin.

20.9.2017 EM-kilpailut

Koripallon EM-kotikisat kokosivat lähes 88.000 katsojaa

Viime sunnuntaina Istanbulissa päättyneiden koripallon EM-kilpailuiden katsojatilastot olivat suomalaisittain ilahduttavaa luettavaa. Helsingin EM-huumassa koettiin muun muassa kisojen korkein yleisömäärä. Kaikkiaan Susijengin EM-kotikisoja seurasi Hartwall Arenalla 87.806 katsojaa.

9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.