Kouvot tutun kaavan kautta Korisliigan finaaleihin

14.4.2008 Kouvot eteni kuudennen kerran historiansa aikana Korisliigan finaaleihin. Kouvolalaiset hankkivat finaalipaikkansa kaatamalla välieräsarjassaan helsinkiläisen ToPon tyylipuhtaasti voitoin 3-0. Kouvojen viimeinen voitto irtosi Töölön Kisahallissa tutuksi käyneen kaavan kautta lukemin 77-68 (47-31).

ToPon ja Kouvojen välieräkohtaamiset olivat toistensa toisintoja. Kussakin ottelussa Kouvot hankkiutui reiluun johtoasemaan, unohti hetkeksi joukkuepelaamisensa salat ja tarjosi ToPolle mahdollisuuden kiriin, joka jokaisessa pelissä kuitenkin jäi vajaaksi.

Kouvolalaisleirissä joukkueen mustat hetket eivät luonnollisestikaan olleet päällimmäisinä mielissä.

- Mahtavaa, että finaaleihin selvittiin. Meillä on ollut jo nyt aivan uskomattoman hieno kausi, jonka finaalit kruunaa, suitsutti Kouvojen päävalmentaja Jukka Toijala.

Kouvot on selvittänyt nyt puolivälierät ja välierät tappioita. Peräkkäisiä voittoja joukkueella on jo runkosarjan viimeiset kierrokset mukaan lukien 11. Viimeisestä 19 ottelustaan Kouvot on voittanut 18.

- On hienot tunnelmat. Näitä voi pari päivää fiilistellä, sitten alkaa keskittyminen finaalisarjaan. Suurimmalle osalle meistä finaalit ovat uusi kokemus, muistutti Kouvojen taidokas laituri Jukka Kataja.

Ensi maanantaina käynnistyvässä loppuottelusarjassa Kouvot kohtaa voittajan Lappeenrannan NMKY:n ja Espoon Hongan välieräsarjasta. Finaalipaikka on katkolla Hongalle tiistaina, jolloin joukkueet kohtaavat neljännen kerran. Ottelu pelataan Espoossa ja televisioidaan suorana Urheilukanavalla.

Smith löysi jyvän oikeaan aikaan

Kouvot pelasi maanantaina liikkuvaa hyökkäyspeliään ja auttavaa puolustustaan Toijalan ohjeiden mukaisesti koko ensimmäisen puoliajan. Tuomas Iisalolle ja Wayne Bernardille kasautui eniten tekopaikkoja ja kaksikko teki taukoon mennessä 13 pistettä mieheen.

ToPon kannalta tilanne näytti synkältä, kun Kouvot kiskaisi 7-0-jakson toisen neljänneksen loppuun ja pääsi tauolle 16 pisteen johdossa (31-47).

- Tämä peli lähti juuri niin käyntiin kuin sen ei pitänyt lähteä, pudisteli päätään ToPon Jukka Hemdahl, joka on nykypelaajista pudotuspeleissä katraan kouliintunein.

Helsinkiläisittäin kolmannen jakson alku oli alkuakin mustempi. Joukkue ei löytänyt intensiteettiä puolustukseen sen paremmin kuin levypallokahinoihinkaan ja puolustukseen paluu oli luokatonta.

ToPon onneksi myös Kouvojen pakka meni reilussa johtoasemassa sekaisin. Kouvojen liike muuttui hyökkäyksessä pallon pompotteluksi ja yksi vastaan yksi –tilanteiden jääräpäiseksi pelaamiseksi. ToPon Josh Gonnerin sytyttyä taisteluun, helsinkiläiset nousivat takaisin vieraidensa tuntumaan.

- Kävi perisynti. Unohdimme miten hyökkäyksessä liikutaan ja topolaiset pääsivät juoksemaan riistoista ja levypalloista, tiivisti Kataja Kouvojen johdon hupenemisen.

Päätösneljänneksellä Gonner toi kolmosellaan ToPon tasatilanteeseen 61-61 reilut viisi minuuttia ennen loppua. Hyökkäyksessä varsin näkymättömästi puurtanut Corey Smith nousi loppuhetkillä ratkaisijaksi. Hän upotti kaksi tasapainoista hyppyheittoa ja siirsi Kouvot 69-63-johtoon, kun kaksi minuuttia oli jäljellä. Viimeisen minuutin aikana Kouvojen vapaaheittotyöskentely riitti takaamaan ottelusarjan voiton.

- Hallitsimme kaikkia kolmea välierää samalla tavalla, sitten "tössittiin" ja annettiin ToPon saada henki päälle. Täytyy myöntää, että tänään oli tiukimmalla. Kaverit tekivät lopussa aika kylmäpäisiä ratkaisuja, kehui Toijala omiaan sekä vastustajia.

Kouvojen paras korintekijä ottelussa oli 21 pistettä nakuttanut Iisalo. Bernardin saldo nousi 18 ja Katajan 14 pisteeseen. Bernard oli vastustajan virkaveljeään Tyson Pattersonia (5/1) etevämpi myös pelinjohdossa, jonka lisäksi hän kalasti tukun hyökkääjänvirheitä vastustajalle. Smithin ei lopulta tarvinnut tehdä kuin yhdeksän pistettä, jonka kyytipojaksi hän toki kauhoi 13 levypalloa.

Pronssipeliin matkaavan ToPon parhaaksi nousi 23 pisteen Gonner. Ajoin ToPoa yksin pystyssä pitänyt Takais Brown saalisti 21 pistettä.

Korisliigan pronssiottelu pelataan ensi lauantaina (19.4.) runkosarjassa paremmin sijoittuneen kotikentällä. Jos ToPon vastustajaksi tulee Honka, saavat helsinkiläiset pelin Töölön Kisahalliin. Mikäli runkosarjan voittanut LrNMKY jää finaalisarjan ulkopuolelle, pelataan pronssiottelu Lappeenrannassa.

Finaalisarja käynnistyy ensi maanantaina (21.4.).

Kouvot on juhlinut Suomen mestaruutta historiansa aikana kolmesti, vuosina 1995, 1999 ja 2004. Vuosina 1997 ja 1998 Kouvot eteni niin ikään finaaleihin, mutta jäi hopealle. Ensimmäisiä pudotuspelejä luotsaava Kouvojen päävalmentaja Jukka Toijala oli pelaajana mukana kaikilla Kouvojen finaalimatkoilla, jonka lisäksi hän opasti Joensuun Katajan loppuotteluihin vuonna 2003.

Korisliigan täydelliset ottelutilastot, muita tilastoja ja tulevat ottelut löytyy Koripalloliiton tilastopalvelusta, www.basket.fi.

Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga