Lappeenrannalle neljäs peräkkäinen mestaruus

16.12.2006 Älä koskaan aliarvioi mestaria, kuuluu vanha sanonta. Kaksi viimeistä Suomen mestaruutta ja cup-voiton viime vuonna napannut Lappeenrannan NMKY osoitti sanonnan paikkaansa pitävyyden Suomen cupin finaalissa lauantaina Helsingissä. Joukkue kylmensi Espoon Hongan kuuman voittoputken kukistamalla finaalin ennakkosuosikit 78-70-lukemin.

- Tehtiin sellainen temppu, jota ei ainakaan eteläkarjalainen joukkue tule vähän aikaan tekemään; otettiin neljäs peräkkäinen saatavilla ollut mestaruus, riemuitsi Lappeenrannan päävalmentaja Mika Turunen.

- Kaikkien syksyn aikana kokemiemme vaikeuksien jälkeen ja näin kokemattomalla porukalla voitto tuntuu todella hyvältä, jatkoi Turunen tuntojensa kuvailua, kun taustalta kuului vielä äänekkään lappeenrantalaiskannattajajoukon "Kiitos Namika" –huudot.

Lappeenrannan nykyinen kokoonpano oli ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan harjoituskunnossa finaaliaamuna, kun joukkue kävi harjoittelemassa 40-vuotiaan Jäähalliin siirtoparketilla. Siitä huolimatta sen esitys oli musertava ennen Hongan viimeisellä jaksolla kehittelemää kiriä.

Espoolaiset näyttivät olevan ajoittain täysin aseettomia Lappeenrannan puolustusmuotojen vaihteluiden edessä. Parhaimmillaan Lappeenranta kävi kolmannella jaksolla 21 pisteen johdossa (59-38). Siinä missä Lappeenranta hyökkäsi ja onnistui laajalla rintamalla, oli Honka puolen tunnin ajan täysin Monte Cummingsin, Petteri Koposen ja Matthew Williamsin ratkaisuiden varassa.

Ottelulle hyvin kuvaavaa oli se, että edellä mainittu kolmikko vastasi yksinään Hongan korinteosta 29 minuutin ajan, kunnes Jukka Matinen onnistui vapaaheitossaan. Ensimmäisen espoolaisten pelitilannekorin teki Cummingsin, Koposen ja Williamsin muodostaman kolmikon ulkopuolelta Kimmo Muurinen, kun peli oli ehtinyt vanhentua lähes 34 minuuttia.

Hongan kiri jäi vajaaksi

Rannemurtuman jäljiltä lääkäriltä viime hetkellä peliluvan saanut Muurinen käynnisti Hongan raivoisan kirin. Vielä seitsemän minuuttia ennen loppua Lappeenranta johti turvallisen tuntuisesti 64-47. Espoolaisilla ei ollut enää muita mahdollisuuksia kuin yrittää vetää pakasta epätoivoinen ässä. Joukkue sai Lappeenrannan hyökkäykset sekaisin paikkaprässillään ja Muurisen kahden peräkkäisen kolmosen innoittamana Honka vei reilun minuutin jakson 12-0.

Parhaimmillaan Honka nousi Muurisen kolmosella puoli minuuttia ennen päätössummeria kutkuttavasti kolmen pisteen päähän (73-70). Kiri tyrehtyi kuitenkin puolustuksen täydelliseen uinahdukseen, josta ottelun ratkaisijoihin lukeutunut Michael Cuffee pääsi rankaisemaan kahden pisteen arvoisesti avoimesta paikasta 13 sekuntia ennen loppua. Loppulukemat viimeistelivät vapaaheittoviivalta Lucious Wagner ja kovassa vedossa ollut Steve Smith.

- Saimme lopussa prässin kuntoon, mutta se oli liian myöhäistä. Emme saaneet toisella ja kolmannella neljänneksellä heittoja sisään metristäkään ja käden täristessä LrNMKY pääsi karkaamaan liian kauas, myönsi Muurinen.

- Honka pelasi viimeiset kymmenen minuuttia erittäin fiksusti. Ne minuutit olivat enemmän Hongan hyvyyttä kuin meidän huonouttamme. Olimme lopussa väsyneitä ja kokemattomia. Viimevuotinen joukkueemme ei olisi johtoa tuhrinut, Turunen pohdiskeli.

- Menetimme pallon 19 kertaa, joka on paljon. Puolustuksena kuitenkin se, että Haakanan Mika makaa kotona 39 asteen kuumeessa ja Wagner tuli peliin suoraan sairastuvalta. Hoidimme silti homman hienosti kotiin.

Ferris Namikan jokeri

Vielä finaalin aattona Mika Turunen kävi henkistä sotaa Honkaa vastaan vakuuttelemalla hankkineensa joukkueeseen lisää vahvistuksia. Uusia nimiä ei kentällä nähty, mutta yksi uudelleensyntynyt mies kuitenkin. Lappeenrannan tuorein vahvistus Jon Ferris nousi finaalin jokerikortiksi. Etenkin debyyttiottelussaan palloja ohi korirenkaan roiskinut Ferris upotti vajaassa 24 minuutissa 17 pistettä ja esitti myös puolustuspäässä vahvoja otteita.

Lappeenrannan joukkueessa ei lauantaina heikkoa lenkkiä löytynyt. Cuffee pussitti 21, Smith 20 ja Riihelä 12 pistettä. Levypallot puolustava mestari vei pituusylivoiman omannutta Honkaa vastaan 42-27.

- Oltiin valmiimpia tähän peliin. Peli lähti rullaamaan, saimme irtopalloja ja niistä jopa helppoja koreja, joka ei ole ollut meille tällä kaudella tyypillistä, analysoi Pasi Riihelä.

Siinä missä lappeenrantalaisleirissä voitiin olla tyytyväisiä kokonaisvaltaiseen panokseen, olivat espoolaiset hyvästä kiristään huolimatta kuin maansa myyneitä. Honka oli voittanut ennen finaalia seitsemän edellistä otteluaan Korisliigassa ja mättänyt kahdessa viimeisessä ottelussa yhteensä 248 pistettä. Cup-finaalissa Hongalle kirjattiin kaikkiaan 66 pelitilanneheittoa, joista vain 27 löysi oikean osoitteen. LrNMKY heitti vähemmän (53), mutta pussitti tarkemmin (28).


- Finaalit ovat aina finaaleita. Koskaan ei tiedä miten pelaajat kestävät paineen. Tänään parhaat heittäjämme eivät osuneet ja menetimme hermomme sen vuoksi. Lappeenranta pisti heittonsa sisään, nieleskeli Hongan päävalmentaja Mihailo Pavicevic pää painuksissa.

Tarkkakätisenä tunnettu ja kolmatta henkilökohtaista cup-mestaruutta jahdannut Jukka Matinen oli yksi pettyneimmistä honkalaisista. Hänen 14 heitosta peräti 12 kolisi korirautoihin ja päätyi vieläpä useimmiten lappeenrantalaisten kouriin.

Tähtäimessä taas tupla

Pitkän päivätyön Lappeenrannan NMKY:n peräsimessä tehnyt Mika Turunen ei sen sijaan joutunut pettymyksen tunteiden kanssa painimaan. Pelin tiimellyksessä nimenomaan Turusesta näkyi parhaiten joukkueen vallannut syke ja taistelutahto. Normaalisti viileänoloisesti esiintyvä Turunen ohjasi käsillään peliä kentän laidalla, eli pelissä mukana ja riemuitsi antaumuksella joukkueensa onnistumisista.

- Kauteen lähdettäessä meillä oli kaksi tavoitetta: voittaa viime vuoden tapaan cup syksyllä ja Suomen mestaruus keväällä. Ensimmäinen tavoite on saavutettu, vaikka olimme ennakkoon altavastaajia jokaisessa mediassa.

- Pidimme maanantain TV-pelissä Team Componentan ensimmäisellä puoliajalla 18 pisteessä ja nyt Hongan 27:ssä. Hemmetin tyytyväinen voi olla tällä viikolla puolustukseemme. Aiemmin siihen ei ole ollut aihetta, kiitteli Turunen joukkojaan, jotka ilmoittautuivat nykyisestä sarjasijoituksestaan (8.) huolimatta vahvaksi mestarikandidaatiksi myös kevättä ajatellen.

Osansa Turusen vuolaista kiitoksista sai myös joukkueen kannattajat, jotka pitivät lehtereillä toivottua mekkalaa.

- Lappeenrannasta saapui Helsinkiin neljä bussilastillista Namikan faneja. Se kertoo jotain Etelä-Karjalan nykyisestä koripallokulttuurista, myhäili Turunen.

Suomen cup -finaalin ottelutilastot ja ottelutapahtumien kulku -raportti löytyvät ao. linkin kautta.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_suomen_cup/otteluohjelma_ja_tulokset_2006/
 
21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 17:52 Suomen Cup

Naisissa PeKa ja ToPo lunastivat paikat Motonet Suomen Cupin finaaliin

Naisten puolella Motonet Suomen Cupissa nähdään uusinta viime vuoden finaalista. PeKa eteni finaaliin kaatamalla Hongan. ToPo puolestaan pudotti Pyrinnön kyydistä. Urhea-hallissa pelattava finaali pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta klo 17:45. Se on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

19.1.2024 22:29 Suomen Cup

Motonet Suomen Cup huipentuu lauantaina – Nokia ja Seagulls miesten finaaliin!

Motonet Suomen Cupin miesten välierissä kohtasivat BC Nokia ja Kataja Basket sekä Helsinki Seagulls ja Korihait.

19.1.2024 14:00 Suomen Cup

Pystyykö kukaan horjuttamaan voittamatonta ToPoa naisten Suomen Cupissa?

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina 20. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa sunnuntaina. Torpan Pojat lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

18.1.2024 10:53 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina ohjelmassa kaksi jännittävää välierää

Miesten Suomen Cupin välierät pelataan perjantaina 19. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lauantaina ohjelmassa on puolestaan miehillä cup-finaali. Kataja Basket lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

15.1.2024 10:48 Pääjuttu

Motonet ja Suomen Koripalloliitto yhteistyöhön

Suomalainen perheyritys Motonet ja Suomen Koripalloliitto ovat sopineet yhteistyöstä. Motonet aloittaa koripallon juniorimaajoukkueiden toisena pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön kohokohtiin kuuluvat heinä–elokuussa Tampereella pelattavat 18-vuotiaiden poikien EM-kisat.

18.12.2023 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti avattu

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyi tänään maanantaina klo 10.

Näytä lisää vastaavia