Lappeenrantaan neljäs perättäinen cup-mestaruus

14.12.2008 Lappeenrannan NMKY:lle Suomen cupin voittaminen on muuttunut vuotuiseksi perinteeksi. Sunnuntaina LrNMKY karkasi Vantaan Energia Areenalla finaalivastustajaltaan ToPolta heti puoliajan jälkeen ja juhli lopulta cupin mestaruutta selkein lukemin 98-83 (48-44). Mestaruus meni Lappeenrantaan peräti neljännen perättäisen kerran.

LrNMKY kirjoitutti ottelussa historiankirjat uusiksi. Aikaisempi perättäisten Suomen cupin mestaruuksien ennätys on kolme, jonka ovat LrNMKY:n (2005-2008) lisäksi saavuttaneet Espoon Playboys (1973-1975) ja Kotkan Työväen Palloilijat (1983-1985).

- Joka jätkästä näkyi tänään aivan suunnaton halu voittaa. Kaikkien miehistönvaihdosten ja muiden ongelmien jälkeen mestaruuden juhliminen tuntuu aina vain paremmalta, hehkui kaiken nähnyt LrNMKY-kapteeni Pasi Riihelä (17/12) neljäs cup-kultamitali kaulassaan.

Vaikka menestyminen on viime vuosina ollut LrNMKY:lle arkipäivää, joukkueen peräsimeen kesällä Tampereen Pyrinnöstä värvätty Jarmo Laitinen, 54, voitti vasta ensimmäisen kultamitalinsa aikuisten pääsarjatasolla. Haastavan tilanteen edessä uuteen työpaikkaan siirtynyt Laitinen jakoi avokätisesti kiitoksia hurjasti taistelleelle ryhmälleen.

- Me olemme viimeisen kuukauden aikana kasvaneet joukkueeksi. Viime vuosina vähille minuuteille jääneet pelaajat tiesivät tasan tarkkaan, mitä heidän täytyy tehdä kentällä ja jälki oli sen mukaista, veisteli Laitinen.

ToPo haastoi, mutta ei hallinnut

LrNMKY näytti jo ottelun alkuvaiheessa, mitä tuleman pitää. Chanan Colmanin (24/4/4 syöttöä) johtama lappeenrantalaispuolustus keskittyi ToPon pelinrakentajien Ilpo Pehkosen (8/0) ja Jarkko Kyllösen (3/2) painostamiseen. Kun ToPo yritti organisoida hyökkäyspeliään järkeväksi, LrNMKY juoksi koko miehistöllään 15-6-johtoon.

ToPo palasi kuitenkin peliin mukaan ja käväisi vielä ennen puoliaikaa johdossakin Timo Heinosen (19/3) ja Eero Lehtisen (8/3) päästyä heittovireeseen. Kolmas neljännes oli kuitenkin Namikan juhlaa. Colmanin ja Riihelän lisäksi Demetrius Brown (18/2), HL Coleman (14/9) ja röyhkeitä läpiajoja ToPon puolustuksen siimekseen tehnyt Jouko Järvinen (14/0) piiskasivat lappeenrantalaiset parhaimmillaan 19 pisteen johtoon. ToPo käväisi 2:30 ennen ottelun loppua vielä yhdeksän pisteen päässä, mutta LrNMKY sinetöi voiton viime hetkillä vapaaheittoviivalta.

- Lappeenranta tuli ihan eri sykkeellä matsiin kuin me. Heidän vaihtopenkkinsä tuotanto oli sellaista, mihin me emme olleet valmistautuneet. Puolustuksemme oli paikoin luokatonta, huokaili ToPon valmentaja Tomi Kaminen hopeamitali kaulassaan.

- Me oltiin harjoiteltu erilaisia keinoja, joilla saisimme painetta ToPon pelinrakentajiin. Painostus teki heistä varovaisia. Meille oli tärkeää saada ToPon peli hidastettua, koska jos olisimme antaneet Isaac Spencerin ja Panu Majalan kaltaisten pelaajien möyriä korin alla, siitä ei olisi seurannut hyvää, analysoi Laitinen.

Viisi kolmosta upottaneen Heinosen lisäksi ToPolta kunnostautuivat E.J. Drayton (18/9) sekä Isaac Spencer (17/7). Tyypillisesti tehokas James Allen (8/3) oli vain varjo itsestään LrNMKY:n puolustuksen puristuksessa. Allenin kuudesta pelitilanneheitosta upposi vain kaksi.

Kasvanut rooli sopii Colmanille

LrNMKY:n mestaruuden kannalta ehkä tärkein pelaaja oli vasta kaksi viikkoa sitten Tanskasta Suomeen palannut 24-vuotias pelinrakentaja Chanan Colman. Tanskan maajoukkueessakin pelaava Colman oli mukana juhlimassa LrNMKY:n Suomen mestaruutta vuosina 2005 ja 2006. Sunnuntaina yksikään ToPon pelaaja ei saanut kunnolla otetta sähäkästä ja vahvasta Colmanista, jonka ratkaisuvalmius on kehittynyt selkeästi vuosikymmenen puolivälistä.

- Chananin tulo joukkueeseen on johtanut siihen, että kaikkien kavereiden itseluottamus on noussut. Jätkät eivät enää pelkää tehdä virheitä. Jos yhdessä tilanteessa mokataan, toisessa yritetään kahta kauheammin, kuvaili Laitinen uuden pelinrakentajansa luomaa ilmapiiriä.

- Kun kyseessä on tärkeä ottelu, Namika pelaa aina vahvasti. Näytimme sen jälleen kerran tänään. Joukkueessa on positiivinen henki, uhkui Colman.

Muutama vuosi sitten Colmanin rooli LrNMKY:ssä oli luoda korintekopaikkoja Riihelän, Jussi Kumpulaisen, Andre Foremanin ja Matt Williamsin kaltaisille konkareille. Colman kuitenkin osoitti pystyvänsä tarpeen tullen kantamaan myös suuremman vastuun joukkueen korinteosta.

- Tämä on hyvin erilainen tilanne kuin pari vuotta sitten. Minulta odotetaan johtajuutta, ja yritän vastata kavereiden odotuksiin. Tänään kokeneiden pelaajien usko tarttui kaikkiin muihin – Jokke Järvinen, Tuukka Kulha (6/2), Viljami Vanjoki (5/4) ja Janne Rekola (0/0) kaikki pelasivat loistavasti mahdollisuuden saatuaan.

Laitinen: ”Osoitimme ansaitsevamme paikkamme liigassa”

Viimeisen puolen vuoden aikana talousvaikeuksiensa johdosta otsikoissa ollut LrNMKY on rakentanut uutta nousua puhtaalta pöydältä. Laitinen näkee, että neljäs perättäinen cupin kultamitali on Lappeenrannan koripallon kannalta ensiarvoisen tärkeä.

- Kun kesällä lähdimme talkoovoimin rakentamaan liigajoukkuetta, niin joukkueen kuin taustojenkin tehtävänä oli osoittaa, että pystymme pelaamaan pääsarjatasolla. Mielestäni olemme nyt kuuden kuukauden aikana osoittaneet ansaitsevamme paikkamme liigassa. Organisaatio pitää kiinni luvatuista asioista ja sekä pelaaja että taustaryhmä ovat kaikki sitoutuneita yhteiseen työhön, kehui Laitinen uutta työympäristöään.

Vuodesta 2001 asti Lappeenrannassa viihtynyt Riihelä yhtyy Laitisen kehuihin.

- Viime kevät oli vaikea, mutta nyt on alkanut taas näyttää hyvältä. Meillä on joukkueet A-poikien mestaruussarjassa ja B-poikien divarissa, ja nuoremmissa ikäluokissa on yhtä lailla potentiaalisia pelaajia ja hyviä valmentajia. Lappeenrannan koriksella on tulevaisuutta.

Eräs osoitus Lappeenrannan koripallokulttuurista on joukkueen äänekäs faniryhmä. Punapaitoihin sonnustautuneiden fanien kannustus ja juhlinta oli suomalaisittain terävintä kärkeä. Useammasta sadasta hengestä koostunut väkijoukko eli koko sydämellään ottelun käänteissä mukana.

- Tällaisen fanijoukon edessä tuntui kuin olisi kotisalissa pelannut, toisti Riihelä jo kahtena edellisenä vuonna lausumansa kiitokset joukkueensa kannattajille.

LrNMKY palaa joulutauon jälkeen Korisliigaparketeille 28. joulukuuta Karkkilassa Team Componentaa vastaan.

- Me ollaan ainoa joukkue Suomessa, jolla on yhä mahdollisuus voittaa tuplamestaruus, laukaisi Laitinen pilke silmäkulmassaan kysyttäessä joukkueen jatkosuunnitelmista.

Suomen cupin finaalin täydelliset ottelutilastot sekä paljon muita tilastoja löytyy Koripalloliiton tilastopalvelusta, osoitteesta www.basket.fi.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_suomen_cup/
 
21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 17:52 Suomen Cup

Naisissa PeKa ja ToPo lunastivat paikat Motonet Suomen Cupin finaaliin

Naisten puolella Motonet Suomen Cupissa nähdään uusinta viime vuoden finaalista. PeKa eteni finaaliin kaatamalla Hongan. ToPo puolestaan pudotti Pyrinnön kyydistä. Urhea-hallissa pelattava finaali pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta klo 17:45. Se on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

19.1.2024 22:29 Suomen Cup

Motonet Suomen Cup huipentuu lauantaina – Nokia ja Seagulls miesten finaaliin!

Motonet Suomen Cupin miesten välierissä kohtasivat BC Nokia ja Kataja Basket sekä Helsinki Seagulls ja Korihait.

19.1.2024 14:00 Suomen Cup

Pystyykö kukaan horjuttamaan voittamatonta ToPoa naisten Suomen Cupissa?

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina 20. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa sunnuntaina. Torpan Pojat lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

18.1.2024 10:53 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina ohjelmassa kaksi jännittävää välierää

Miesten Suomen Cupin välierät pelataan perjantaina 19. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lauantaina ohjelmassa on puolestaan miehillä cup-finaali. Kataja Basket lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

15.1.2024 10:48 Pääjuttu

Motonet ja Suomen Koripalloliitto yhteistyöhön

Suomalainen perheyritys Motonet ja Suomen Koripalloliitto ovat sopineet yhteistyöstä. Motonet aloittaa koripallon juniorimaajoukkueiden toisena pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön kohokohtiin kuuluvat heinä–elokuussa Tampereella pelattavat 18-vuotiaiden poikien EM-kisat.

18.12.2023 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti avattu

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyi tänään maanantaina klo 10.

Näytä lisää vastaavia