LrNMKY ja Vilpas mielivät paluuta pudotuspeleihin, Korihait kauteen uusin asein

1.10.2012 11:33 Lappeenrannan NMKY ja Salon Vilpas ylsivät keväällä 2012 Korisliigan pudotuspeleihin uusien päävalmentajiensa Lassi Tuovin ja Mikko Tupamäen komennossa, Uudenkaupungin Korihait jäi puolestaan niukasti rannalle. LrNMKY ja Vilpas pyrkivät paluuseen pudotuspeleihin ensi kevääksi, ja Korihait hakee nousua uuden päävalmentajansa Jarmo Laitisen johdolla.

Uudistuneen LrNMKY:n päävalmentaja Lassi Tuovin reserveissä ovat Pasi Riihelä ja Juha Sten.

Pitkään pääkaupunkiseudulla pelannut Eero Lehtinen hakee uutta tuulta uralleen Salon Vilppaassa.

Korihaissa odotetaan NBA-järkäle Chris Taftin kuntoutumista keväälle. Kuvat: Tytti Nuoramo & Getty Images/All Over Press.

Vasta 24-vuotiaana Lappeenrannan NMKY:n päävalmentajan tehtävät harteilleen ottanut Lassi Tuovi ansaitsi ensimmäisellä kaudellaan puhtaat paperit: kurinalaista, tehokasta ja paikoin näyttävää koripalloa pelannut LrNMKY haastoi Suomen mestariksi edenneen Nilan Bisonsin väkivahvasti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Uuteen kauteen lähdettäessä LrNMKY:n viime kauden paletti on uusiutunut lähes täysin. Suomalaisille tutut amerikkalaispelaajat Jason Conley ja Matt Gibson, viime keväänä Bisonsin kanssa mestaruutta juhlinut sentterikonkari Clifton Jones sekä takamiehet Antti Niskanen ja Tuomas Viertola tähdittävät nyt uutta Namikaa.

– Suhtaudun positiivisesti uuteen kauteen. Tekemistä on paljon. Meillä on uusi joukkue uusine kapteeneineen, ja olen varovaisen toiveikas, Tuovi miettii.

– Olen ollut yllättynyt siitä, kuinka nopeasti olen pystynyt ottamaan uuden joukkueen omakseni. Ympäristö on ollut vastaanottavainen ja jengissä on paljon hyviä kavereita. Pitkän tauon jälkeen pelaaminen tuntuu helpolta ja hyvältä, vaikka vaikeitakin päiviä mukaan mahtuu, sanailee ToPosta Lappeenrantaan siirtynyt Antti Niskanen.

Tuovilla ja LrNMKY:llä on reservissä kaksi kovimman luokan kotimaisen tason pelimiestä. Pasi Riihelä liittynee joukkueen kokoonpanoon kauden mittaan, jonka lisäksi apuvalmentajana kauden aloittava Juha Sten uhkuu vielä pelihaluja, jos kunto sallii.

– Tärkeintä on se, että nämä kaksi hienoa herraa eivät ole vielä lopettaneet uraansa. Riihelän pelaaminen on tietysti todennäköisempää kuin Stenin, mutta kaikille on tiedossa, että Sten haluaisi vielä pelata pääsarjatason palloa. Siihen on toki vielä matkaa, Tuovi paljastaa.

Vilpas vuoden kokeneempi

Salon Vilpas palasi pudotuspeleihin pitkän tauon jälkeen viime keväänä edeten Mikko Tupamäen komennossa puolivälieriin Joensuun Katajaa vastaan. Tupamäki ei varsinaisesti luonnehdi ensimmäistä päävalmentajakauttaan Korisliigassa opettavaiseksi, vaan käyttää värikkäämpiä sanamuotoja.

– Kaksijakoiset fiilikset. Toisaalta Vilpas eteni pudotuspeleihin, mutta toisaalta ilmassa oli koko ajan kaikennäköistä turbulenssia loukkaantumisten ja amerikkalaispelaajan rattijuopumuksen sun muiden episodien kanssa. Paljon tapahtui ja vähän oli sellainen olo, ettei omaa nimeään muistanut kauden jälkeen, Tupamäki miettii.

Vilppaan nuori kokoonpano on taas vuoden kokeneempi ja viisaampi. Nuorten maajoukkueiden vakiokasvot Mikael Sandberg ja Alex Vaenerberg ovat valmiit ottamaan askeleen ylöspäin, ja konkarit Jukka Kataja ja Samu Kaaresvirta jatkavat viikinkilaivassa.

Susijengi-debyyttinsä tehneen Roope Ahosen lähtö Ruotsin pääsarjaan verottaa Vilppaan iskukykyä hyökkäyspäässä, mutta vastaavasti ToPosta saapunut Eero Lehtinen tuo etenkin puolustuspäähän sähäkkyyttä.

– Viimeiset kuusi vuotta olen pelannut pääkaupunkiseudulla ja alkoi tulla sellainen olo, että junnasin viime vuosina paikallaan. Salo tarjosi parhaan paketin, jolla päästä uuteen oppiin ja kehittämään itseään koripalloilijana, Lehtinen miettii.

– Roopen lähtö vaikutti ensimmäiseksi siihen, miten valitsimme amerikkalaispelaajamme. Roope on hyvä pelaaja, mutta niin on Eerokin (Lehtinen). Pyrimme pelaamaan joukkueena parempaa korista kuin viime kaudella, ja tavoite on edelleen pudotuspeleissä, Tupamäki summaa.

Laitisen Korihait tähtää kuntohuippua keväälle

Uudenkaupungissa siirryttiin uuteen aikakauteen, kun seuraikoni Tom Westerholm siirtyi kahden päävalmentajakauden jälkeen uusiin tehtäviin Koripalloliitolla. Uudeksi mieheksi Korihaiden päävalmentajan penkille siirtyy jo 18. kautensa pääsarjavalmentajana aloittava Jarmo Laitinen, joka vietti välivuotta koripallosta viime kauden ajan.

– Vietin viime vuoden markkinointihommissa ja tuli sellainen olo, että se homma on nuoremmille. Odottelin pikku hiljaa tilaisuuttani päästä takaisin liigaan, ja nyt se tarjoutui, Laitinen iloitsee.

Korihaiden luottorotaatiosta joukkueessa jatkavat kokeneen kaluston pelaajat Petri Heinonen ja Mikko Jalonen, jonka lisäksi hyvin roolinsa täyttäneet Niko Malinen ja Pyry Rainamaa kuuluvat haiden syömähampaisiin. Uutena miehenä Uudessakaupungissa nähdään viime keväänä divarin parhaana pelaajana palkittu Villematti Kopio.

– Emme onnistuneet nousemaan Hongan kanssa viime keväänä, ja Korisliigan pelaaminen kiinnosti. Korihailla oli tarjota hyvä paketti peliajan ja kehityksen kannalta, Kopio kertoo siirrostaan.

Laitisen mukaan Korihait tavoittelee ehdotonta kuntohuippuaan keväälle, ja syykin on selvä: kesän ehkä nimekkäin amerikkalaishankinta, Golden State Warriorsissakin pelannut sentteri Chris Taft, ei ole pelannut ehjää kautta yli puoleen vuosikymmeneen. Jos Taftin toipuminen sujuu aikataulussa, on Korihailla keväällä käytössään pelottava korinalusarsenaali.

– Amerikkalaisistamme Daniel Horton on parin, kolmen viikon päästä täysin pelikuntoinen. Isomman kaverin kanssa otettiin riski, sillä hän on sen verran kunnossa, että kestää pitkään. Annamme alkukaudesta tasoitusta vastustajille peluuttamalla keskenkuntoista amerikkalaista, mutta jos hän pääsee kuntoon, hän tulee olemaan ennen pitkää sarjan parhaita pelaajia, Laitinen laskeskelee.

 
30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

Näytä lisää vastaavia