Murphyn veljekset loistavat miesten NCAA:n suomalaistähtinä

9.11.2012 USA:n yliopistokoripalloliiga NCAA:n runkosarjakausi pyörähtää käyntiin lauantain vastaisena yönä niin miesten kuin naistenkin osalta. Suomalaisittain alkava NCAA-kausi 2012/13 on erityisen mielenkiintoinen, sillä viime kesänä nuorten maajoukkuedebyyttinsä tehnyt Alex Murphy sekä Suomen maajoukkueen kiikarissa oleva Erik Murphy kuuluvat huippujoukkueidensa Duken ja Floridan runkopelaajiin.

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkueessa viime kesänä rymistellyt Alex Murphy avaa ensimmäisen varsinaisen pelikautensa Dukessa.

Alexin isoveli Erik Murphy jatkaa Florida Gatorsin johtotähtien joukossa.

Kilian Cato aloittaa toisen kautensa Mainessa.

Lauri Toivonen debytoi UTPA:n paidassa. Kuvat: Francois Perthuis, Getty Images/AllOver Press, Tytti Nuoramo & Tuomas Venhola.

NBA:ssa ja Euroopassa 1980–90-luvuilla pelanneen Jay Murphyn sekä suomalaissyntyisen Päivi Murphyn pojat Erik Murphy ja Alex Murphy tulevat olemaan suurissa rooleissa nimekkäissä joukkueissaan NCAA-kaudella 2012/13.

 

USA:n passin lisäksi Suomen passia kantavista veljeksistä Alex Murphy teki debyyttinsä Suomen nuorten susipaidassa viime kesänä, kun hän viimeisteli 11 ottelussa 20,3 pisteen, 6,5 levypallon, 1,5 riiston sekä 1,4 syötön keskiarvot Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkueelle.

 

203-senttinen, 19-vuotias Alex Murphy kuului jo viime kaudella nelinkertaisen NCAA:n mestarin Duke Blue Devilsin ryhmään, mutta vietti kautensa vapaaehtoisesti kentän laidalla ”redshirt”-pelaajana harjoitellen ja fysiikkaansa parantaen. ”Redshirt”-kausi myös takaa, että Murphylla on mahdollisuus edustaa Dukea aina kauden 2015/16 kevääseen asti.

 

Fyysinen, monipuolinen ja korintekijän rooliin kaavailtu Alex Murphy tulee kamppailemaan Blue Devilsin aloitusviisikon pienen laiturin paikasta huippuprospekti Rasheed Sulaimonin (195 cm, 18 v.) ja likaisen työn tekijänä tunnetun Josh Hairstonin (201/22) kanssa.

 

Duke Blue Devils puolestaan kuuluu jälleen Atlantic Coast -konferenssin kirkkaimpaan kärkeen. Vaikka joukkue menetti Austin Riversin New Orleans Hornetsiin kesän 2012 NBA-draftissa, on USA:n maajoukkueen Lontoossa olympiakultaan luotsanneella Duke-päävalmentaja Mike Krzyzewskillä jälleen koossa riittämiin palasia menestyksekkään joukkueen rakentamiseksi. Kevät 2012 meni Dukelta penkin alle, kun NCAA:n lopputurnauksen yllättäjäjoukkue Lehigh tiputti Blue Devilsin jatkosta jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

 

Veteraanitakamies Seth Currylta (188/22) sekä isoksi mieheksi harvinaisen monipuoliselta Mason Plumleelta (208/22) on lupa odottaa paljon, ja tulokkaille Murphylle, Sulaimonille ja Amile Jeffersonille (201/18) on luvassa rotaatiominuutteja. Viime kausien runkopelaajista Blue Devilsissä jatkavat Tyler Thornton (185/20), Quinn Cook (183/19) sekä Ryan Kelly (212/21).

 

Erik Murphylle tiedossa vastuuta seniorikautena

 

Suomen Susijengin tulevaisuuden nimien joukkoon väläytelty 208-senttinen, 22-vuotias Erik Murphy on puolestaan NCAA-uransa toisessa ääripäässä pikkuveljeensä nähden.

 

Florida Gatorsia edustava Murphy on kehittynyt tasaisesti jokaisella yliopistokaudellaan ja merkkautti viime kaudella joukkueelleen 10,5 pistettä ja 4,5 levypalloa ottelua kohden Gatorsin edetessä aina valtakunnan kahdeksan parhaan joukkoon.

 

Erinomaisena hyppyheittäjänä ja hyvänä isojen miesten puolustajana tunnettu Erik Murphy palaa Billy Donovanin valmentamaan Gatorsiin viime kauden menestyksen jälkeen yhdessä muiden runkopelaajien Kenny Boyntonin (188/21) ja Patric Youngin (204/20) kanssa.

 

Florida tulee pelaamaan Southeastern-konferenssissa jälleen Kentucky Wildcatsin varjossa, mutta vuosien 2006 ja 2007 NCAA:n mestarilla on jälleen riittämiin paukkuja haastaa isompansa mestaruustaisteluun.

 

Erityisen mielenkiintoinen kausi on luvassa Murphylle, joka on paitsi joukkueensa ison pään avainpelaaja, myös viimeistä kautta NCAA:ssa. Huippukausi nostaisi Murphyn osakkeitta niin NBA-seurojen kuin Euroopan huippuseurojenkin silmissä.

 

Cato jatkaa Mainessa, Toivonen debytoi UTPA:ssa

 

Toiselle NCAA-kaudelleen siirtyy puolestaan Maine Black Bearsia edustava 202-senttinen, 20-vuotias Tapiolan Hongan kasvatti Kilian Cato.

 

Cato sai jo ensimmäisellä yliopistokaudellaan Black Bearsin paidassa mukavasti vastuuta 17,0 peliminuutin ottelukohtaisen peliajan muodossa. Caton roolina oli toimia vastustajan korinaluspelaajien paimentajana sekä kolmen pisteen heittäjänä.

 

Alkavalla kaudella Cato tuonee jälleen energiaa penkiltä skotlantilaisen Alasdair Fraserin (201/20) tuuraajana. Atleettiselta isolta mieheltä odotetaan jatkossa yhä enemmän vastuuta Black Bearsin levypallopelissä, erityisesti hyökkäyspäässä.

 

Ensimmäiset ottelunsa NCAA:n ykköstasolla pelaa puolestaan Riihimäen Kolmoskorin kasvatti, 116 nuorten maaottelua urallaan tahkonnut Lauri Toivonen (200/21). Toivonen pelasi viime kauden USA:n junior college -liigaa Ohlonen paidassa 9,4 pisteen, 5,9 levypallon sekä 1,3 syötön keskiarvoilla.

 

Toivosen uusi joukkue on Texas-Pan America (UTPA) Broncs, joka pelaa piskuisessa Great West-konferenssissa. Toivoselle on tiedossa jo alkukaudesta rutkasti peliaikaa sentterin ja ison laitahyökkääjän tonteilla, sillä UTPA:n kokoonpano on merkittävän pienikokoinen. Toivonen on jo ensimmäisen parikuukautisensa aikana ehtinyt jo tehdä vaikutuksen päävalmentaja Ryan Marksiin kypsyydellään ja pelivalmiudellaan.

 

Suomalaisten miespelaajien ensimmäiset NCAA-ottelut kaudella 2012/13

 

  • Pe 9.11. Iowa – UTPA (Lauri Toivonen)
  • Pe 9.11. Duke (Alex Murphy) – Georgia State
  • Pe 9.11. Georgetown – Florida (Erik Murphy)
  • La 10.11. Dartmouth – Maine (Kilian Cato)
  • Su 11.11. Florida (Erik Murphy) – Alabama State
  • Ma 12.11. Bradley – UTPA (Lauri Toivonen)
 
27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

Näytä lisää vastaavia