Suomalaistulokas Haanpää ei ujostele

21.1.2007 Samuel Haanpää saattaa olla suhteellisen tuntematon nimi suomalaiselle koripalloyleisölle, mutta 203-senttinen nuorten maajoukkuetakamies tekee kovaa vauhtia itseään tunnetuksi Yhdysvalloissa. Valparaison yliopistossa opiskeleva ja koripalloileva Haanpää on noussut jo tulokaskaudellaan joukkueensa ratkaisupelaajaksi. Seuraavassa myös muita suomalaissähkeitä USA:sta.

Yliopistokoripalloilu ei yleisesti tarjoa nelivuotisen opiskelun keltanokille vastuullisia peliminuutteja, vaan ne lähtevät nousuun vasta toisena tai kolmantena opintovuonna. Haanpää on rikkonut tämän kaavan ennakkoluulottomalla ratkaisuhalukkuudellaan.

Valparaison kolmessa viimeisessä ottelussa Haanpää on ollut uskomattomassa vireessä. Joukkueen tuoreimmassa koitoksessa Haanpää paranteli uraennätyksensä 24 pisteeseen. Kolmen viimeisen pelin keskiarvot ovat 19,3 pistettä ja 7,7 levypalloa. Kolmosviivan takaa Haanpää on tehnyt murhaavaa jälkeä upottaen heittonsa peräti 78,9 prosentin (15/19) sihdillä.

Haanpään johdolla Valparaiso on voittanut kaksi viimeistä otteluaan. Ennätyspisteet tuoneen ottelun Western Illinoisia vastaan Valparaiso voitti 78-60. Indiana-Purdue kaatui puolestaan 69-55 Haanpään heittäessä 19 pistettä ja ollen joukkueensa paras korintekijä.

Samuel Haanpää on viimeaikaisten esitystensä ansiosta noussut jo Valparaison kakkostykiksi. Suomalaisen pistekeskiarvo on 17 pelatun ottelun jälkeen 11,6. Haanpään edeltä Valparaison tehotilastosta löytyy ainoastaan pelintekijä Brandon McPherson (12,1).

Viime kesänä Samuel Haanpää kunnostautui 20-vuotiaiden maajoukkueen riveissä olemalla joukkueen paras korintekijä B-divisioonan EM-kisoissa, joissa Suomi jäi voiton päähän A-divisioonan paikasta. Haanpää heitti turnauksessa 17,3 pistettä ottelua kohden Suomen voittaessa kahdeksasta pelistään peräti seitsemän.

Ennen yliopistoon siirtymistä Keravan Kori-80:n kasvatti Haanpää pelasi lukiokoripalloa San Antonion Cornerstone Christian Schoolissa, jossa hän viime kaudella tehtaili tilastokeskiarvoikseen dominoivat 27,4 pistettä, 11,6 levypalloa, 6,3 syöttöä sekä 4,1 riistoa heittäen kolmen pisteen heittonsa 47,4 prosentin tarkkuudella.

Lyhyesti

Valparaison toinen suomalainen, miesten maajoukkueessa luottopelurin asemaan viime kesänä noussut, Shawn Huff kuritti hänkin Western Illinoisia. Huff pussitti 18 pistettä ja kahmi lisäksi kahdeksan levypalloa. Hänen pelitilanneheittonsa suhahtivat korisukan läpi tarkkuudella 7/8. Huffin pistekeskiarvo on 10,4 ottelua kohden. Valparaiso on voittanut kauden 18 pelistään kahdeksan.

Esa Mäki-Tulokas heitti 11 pistettä, kun hänen edustamansa Long Island kärsi viime sekuntien tappion Farleigh Dickinsonille 73-74. Mäki-Tulokas on kirjauttanut 18 ottelussa keskiarvoikseen 4,8 pistettä ja 2,7 levypalloa. Long Islandin voittosuhde on 7-11.

Olli Ahvenniemen Maine on alkukauden taaperruksen jälkeen voittanut kolme peräkkäistä ottelua. Viimeisimmän voittonsa se otti Vermontin kustannukselle luvuin 69-41. Ahvenniemi nosti kaksi pistettä, poimi viisi levypalloa ja torjui kaksi vastustajan heittoa. Edellisessä UMBC-ottelussa (70-56) Ahvenniemen tilastoriville kirjattiin tehot 6/5/5 torjuntaa. Keskimäärin Ahvenniemi on tehnyt 2,4 pistettä, vienyt 3,0 levypalloa ja torjunut 1,7 kertaa. Mainen voittosuhde on 7-11.

Tulokaskauttaan pelaava Mikko Koivisto on päässyt mukavasti UNC-Greensboron pelaavaan rotaatioon. Koivisto on pelannut keskimäärin 22,8 minuuttia ja viimeistellyt 7,1 pistettä. Lisäksi hän on kirjauttanut tilastoihinsa 2,5 levypalloa ja 1,6 koriin johtanutta syöttöä. UNC-Greensboro on voittanut 19 ottelustaan kymmenen ja pitää Southern-konferenssin pohjoislohkon kärkipaikkaa.

Korihaista kesällä Old Dominionin yliopistoon suunnannut Gerald Lee Jr pelasi viikko sitten tulokaskautensa parhaan ottelun. Vaihdosta peliin tullut Lee taiteili 14 pistettä hyvällä prosentilla (heitot 6/8) ja johdatti joukkonsa 84-57-voittoon Drexelistä. Keskimäärin "Junnu-Lee" on saanut pelata 17,6 minuuttia tehden 3,4 pistettä ja poimien 2,8 levypalloa. Old Dominionin kausi on edennyt voittosuhteella 12-7.

Joonas Suotamo on päässyt Penn Staten (10-8) paidassa kentälle kymmenessä ottelussa. Hän on pelannut keskimäärin 3,8 minuuttia, tehnyt 0,9 pistettä ja ottanut 0,8 levypalloa. Jari Vanttajan keskiarvot Baylorin (11-7) riveistä on seitsemässä pelissä 5,1 minuuttia, 1,0 pistettä ja 1,4 levypalloa. Artur Surov on puolestaan mahtunut vain kerran St. Joseph’sin (10-7) pelaavaan kokoonpanoon.

Mikko Niemi on pelannut kaikki 20 Youngstown Staten (9-11) ottelua. Keskiarvoikseen hän on merkkauttanut 10,4 minuuttia, 0,9 pistettä, 1,0 levypalloa ja 0,9 syöttöä. Cedric Latimer on pelannut Santa Claran (13-6) väreissä 13 ottelua. Niissä suomalaistulokas on viettänyt kentällä keskimäärin 4,6 minuuttia 0,9 pisteen ja 0,5 levypallon keskiarvoin.

Sami Pekkolan keskiarvot ovat 6,4 pistettä ja 2,8 levypalloa viidessä pelatussa ottelussa. Hänen edustamansa St. Francisin voittosuhde on 3-15. 



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/pelaajat_usa_ssa/
 
27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

Näytä lisää vastaavia