Suomen ammattiylpeys toi voiton Sveitsistä

1.9.2001 Mahdollisuutensa jatkopaikkaan viime keskiviikon Irlanti-ottelussa menettänyt Suomen koripallomaajoukkue osoitti lauantaina Sveitsissä kovaa ammattiylpeyttä. Ottelun merkityksettömyydestä huolimatta Suomi kaivoi sotakirveen esille ja kaatoi Sveitsin lukemin 75-67.

Ottelun ensimmäiset minuutit olivat Suomelle tervanjuontia. Sveitsi pääsi suomalaisten uinahdellessa 7-0-johtoon. Herätys tuli kapteeni Juha Luhtasen myötä, kun hän sytytti joukkueen kolmella onnistuneella heitollaan kolmen pisteen viivan takaa. Luhtanen näytti esimerkkiä myös kentän toisessa päässä voittaen kaksinkamppailun toisensa jälkeen. Suomi sai kokonaisuudessaan taisteluasenteen päälle ja alkoi hallita myös korinalustoja, josta kertovat ensimmäisen 20 minuutin levypallokahinat, jotka Suomi vei 19-7. Suomi pääsi puoliajalle viiden pisteen johtoasemassa (39-34).

Ratkaisevan irtiottonsa suomalaiset tekivät kolmannella neljänneksellä, jonka viimeiset viisi minuuttia merkittiin Suomelle 12-6. Suomen hankkima kymmenen pisteen johto (61-51) kesti päätösneljänneksellä Sveitsin yritykset. Sveitsille tappio tiesi sitä, että se menettää EM-karsintalohkon ykkössijan, mikäli Irlanti voittaa lauantain myöhäisottelussa Islannin vieraissa.

- Hyvää tässä ottelussa oli se, että joukkue pystyi henkisesti vaikeassa tilanteessa kokoamaan itsensä. Tasollisesti esityksemme ei nouse helmien joukkoon. Tämä ottelu voitettiin puhtaasti taistelulla, kommentoi maajoukkueluotsi Ari Tammivaara.

Tikkauksen kautta ratkaisijaksi

Suomalaistaistelun ruumiillistuma oli Luhtanen, joka sai toisella puoliajalla iskun sveitsiläiskyynärpäästä suuhunsa. Luhtanen kävi takahuoneessa tikattavana ja palasi kehiin. Kentälle tultuaan sisuuntunut Luhtanen jatkoi kolmosnakutteluuaan ja kokosi illan saldokseen 23 pistettä.

Luhtasen ohella Suomen onnistujia olivat Jussi Kumpulainen 13 ja Roope Mäkelä 12 pisteellään. Jukka Toijala ja Teemu Laine pyörittivät lisäksi mallikkaasti Suomen hyökkäystä. Ratkaisevaa oli myös se, että Suomen joukkuepuolustus toimi mainiosti pelaajien kantaessa henkilökohtaiset vastuunsa oman miehen pysäyttämisestä.

Suomen NBA-ammattilainen Hanno Möttölä oli ottelussa virhevaikeuksissa ja istui pitkät tovit vaihtopenkillä. Loppuhetkillä hän oli kuitenkin kentällä varmistamassa Suomen voittoa. Möttölän pistesaalis jäi kymmeneen, mutta kunnostautui syöttäjänä, kun Sveitsi piti häntä lähes kaiken aikaa kahdella miehellä.

Suomi oli Sveitsin matkassa ilman Teemu Rannikkoa ja Antti Nikkilää. Rannikko palasi maajoukkuejohdon suostumuksella jo Irlanti-ottelun jälkeen italialaisen seurajoukkueensa Reggio Emilian harjoituksiin. Nikkilän kohdalla katsottiin parhaaksi, ettei hänen kipeytynyttä selkäänsä ole järkevää rasittaa lentomatkoilla ja pelin koettelemuksilla.

Sveitsi - Suomi 67 - 75 (34-39), EM-karsintaa, Bellinzona, Sveitsi 1.9.2001

Jussi Kumpulainen 13 Martti Kuisma 5 Pasi Riihelä 4 Markku Larkio 3 Maurizio Pratesi 0 Roope Mäkelä 12 Juha Luhtanen 23 Hanno Möttölä 10 Jukka Toijala 3 Teemu Laine 2

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.