Taikuri Rannikon palloskriinishow oli liikaa Kouvoille – Finaalipaikka katkolla Vilppaalle äitienpäivänä Kouvolassa

10.5.2019 21:13 Vilpas löysi hurmosvaihteen Salohallissa 29 pistettä taituroineen Rannikon johdolla. Pelintekijä Tuomas Hirvosen poissaolo aiheutti Kouvoille haasteita.

Side päässään pelannut 38-vuotias Teemu Rannikko loi jatkuvasti ratkaisevia etuja Vilppaalle. Kuva: Ville Vuorinen

Salon Vilpas näytti perjantaina viidennessä välierässä pudotuspelikevään toistaiseksi parastaan kaatamalla Kouvolan Kouvot selvin lukemin 89–73 (59–32). Näin otteluvoitot ovat runkosarjan voittajan hyväksi 3–2.

Vilppaalla on siis mahdollisuus lunastaa finaalipaikkansa äitienpäivänä sunnuntaina Kouvolan jäähallissa, Lumon Areenalla.

Molemmilla joukkueilla oli perjantaina edelliseen kohtaamiseen nähden yksi muutos kokoonpanoissaan. Vilppaalta monipuolisen Brandon Taylorin korvasi vähälle peliajalle pudotuspeleissä jäänyt Reggie Dillard. Kouvojen pelintekijää Tuomas Hirvosta sen sijaan ei kukaan kokoonpanossa sinänsä korvannut. Aloitusviisikossa Hirvosen paikan otti Severi Kaukiainen.

Vilpas sai otteluun unelma-alun, kun Kouvoilla oli suuria vaikeuksia kotijoukkueen aggressiivisen puolustamisen kanssa. Kouvot avasi pistetilinsä vasta miltei neljän minuutin pelaamisen jälkeen.

Vilppaan Mikko Koivisto osui jälleen erän lopussa summeriheitossaan. Kuva: Ville Vuorinen

Kouvot näytti jo hetken toipuneen Vilppaan vahvasta startista. Edellisessä kohtaamisessa silmäkulmaansa haavan saaneen Teemu Rannikon huima vire kuitenkin yllytti Vilppaan parhaimpaansa. Kouvot menetti voittomahdollisuutensa lopulta oikeastaan jo lähtösuoralla.

Vilpas karkasi vierailijoiltaan toisella jaksolla. Peräti 36 pistettä neljänneksellä tehtaillut kotijoukkue heittikin kuin hurmoksessa. Melkoista palloskriinishow’ta Salohallissa esittänyt Rannikko tehoili puoliaikataukoon mennessä 19 pistettä ja kolme syöttöä ainoastaan 13 minuutin peliajallaan. Vilppaan johto oli jopa 27 pistettä ennen toista puoliaikaa.

– Teimme tosiaan muutoksia kokoonpanoon. Olimme varmoja siitä, että se avaa meidän hyökkäämistämme. Kouvot ei enää pystynyt sumputtamaan niin paljon kuin aikaisemmin. Siihen Teemun huikea toinen neljännes, niin se siivitti meidät miltei 30 pisteen karkumatkalle, Vilppaan käskyttäjä Joonas Iisalo iloitsi.

– Me ei voida antaa Kouvojen enää määrätä tempoa ja päästää (Thomas) Gipsonia kävelemään korin alle. Senkin takia teimme muutoksia. Ja tietenkin siksi, että (David) Gonzalvez on ollut niin loistava. Dillardin fyysiset ominaisuudet oli tiedossa, ne sopivat hänen puolustamiseensa.

Toinen puoliaika oli Kouvoilta jo huomattavasti parempi kokonaisuus molemmissa kenttäpäädyissä. Vilppaan tukeva johtoasema oli kuitenkin liikaa kirittäväksi. Päätösneljänneksellä Vilppaalle huolta aiheutti järkälemäisen Jamie Skeenin loukkaantuminen.

– Vilpas oli hienosti valmisteltu joukkue. He tulivat heti ensimmäisistä minuuteista meihin aggressiivisesti kiinni. Siitä se aina lähtee. He laittoivat koko ajan painetta ja jokainen syöttö ei ollutkaan enää niin helppo, Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen totesi.

– Meille kävi juuri se, mitä tuossa tilanteessa usein käy. Pelaaja, jolle laitetaan painetta, kuvittelee, että hänet on nyt haastettu kaksintaisteluun ja hänen pitää nyt voittaa tämä painetilanne. Pää menee vähän alas, ei malteta tai nähdä enää syöttää ja synergiat menee joukkueen hyökkäämisestä alas.

Lehtonen oli kaikesta huolimatta tyytyväinen joukkueensa peli-ilmeeseen.

– Vilpas pelasi taas kuin runkosarjassa totuttiin. Ei voi kuin kehua heidän tekemistään. Silti meidän pelaajat eivät lopettaneet taistelua, vaikka eroa tuli paljon. Tultiin vielä lähemmäksi ja opittiin asioita. Sen takia tämä on kiva jengi valmentaa.

Viidennen välieräkohtaamisen herra ja hidalgo oli ehdottomasti Rannikko (29/1/6s), jonka 29 pistettä on samalla takamieskonkarin ennätys Vilpas-paidassa. Myös väkivahva Antonio Ballard (23/10/3s) osoitti arvonsa. Vaihtopenkiltä Mikko Koivisto (11/1) ja Skeen (11/5/3s) toivat tarvittavia tehoja.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

 

Vilppaalta löytyi pistetehtailijoiden lisäksi myös lukuisia raatajia, joiden ansiosta Kouvot oli alati ahtaalla. Esimerkiksi Dillard (2/0), Riku Laine (5/3) ja Henri Kantonen (5/5/3s) taistelivat jokaisen tilanteen esimerkillisellä asenteella.

Kouvoilta tehokkain pelaaja oli sentteri Thomas Gipson III (16/6). Kaukiainen (15/3/6s), Brian Asbury (13/7) ja Jeremy Morgan (10/5/3s) olivat vierailta muut kaksinumeroisille pisteille yltäneet.

Läpi välieräsarjan loistanut Kouvojen David Gonzalvez (5/2) puolustettiin sen sijaan miltei täysin pimentoon. Edellisiä välieriä laajempaa rotaatiota käyttänyt Vilpas oli puolustuksessa aggressiivinen ja tuplasi pallollista pelaajaa taajaan.

Ilman pelintekijä Hirvosta otteluun lähtenyt Kouvot ei tuntunut nyt saavan pelattua palloa haluamiinsa paikkoihin tai ykkösratkaisijoilleen. Vilpas teki puolustuksessa erinomaisia valintoja keskittymällä Kouvojen syömähampaiden tylsyttämiseen. Poikkeuksellisesti eniten heittoyrityksiä ottivatkin Kaukiainen (11 pelitilanneheittoa) ja Teemu Knihtinen (10 pelitilanneheittoa), kun muun muassa Gonzalvezin heittomäärä jäi viiteen yritykseen.

– Sain kuulla keskiviikon ottelun jälkeen, että pääsen pelaamaan. Tehtävänäni oli hidastaa Gonzalvezin pelaamista. Hän on loistava pelaaja, jolla ei ole oikeastaan heikkouksia millään osa-alueella. Onnistuin hyvin valmentajan asettamissa tavoitteissa. Siinä mielessä saan nukkua yöni hyvin, Dillard hymyili.

– Vilpas pelasi tosi hyvän ottelun. Ensimmäisellä puoliajalla olimme koko ajan jäljessä, Vilpas oli reagoinut muutamaan meidän juttuun. Toisella puoliajalla vastasimme ja pelasimme jo paljon paremmin. Siitä on hyvä jatkaa ylihuomenna, Knihtinen linjasi.

Välieräsarjan kuudes näytös on siis luvassa äitienpäivänä Kouvolan jäähallissa. Jos Vilpas onnistuu voittamaan vierasparketilla, varmistuu Kauhajoen Karhu Basketin finaalivastustaja.

Ottelutilasto

Vilpas-luotsi Joonas Iisalo käytti viidennessä välierässä hieman laajempaa rotaatiota kuin aiemmissa Kouvot-otteluissa. Kuva: Ville Vuorinen
 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia