Viides välierä Namika Lahden näytöstä, finaalit käyntiin 5.4.

3.4.2004 Namika Lahti pelaa miesten Suomen mestaruudesta Kouvoja vastaan. Lahti teki historiallisen nousun 0-2-tappioasemasta voittamalla kolme peräkkäistä välierää KTP Basketia vastaan. Viimeisen ja ratkaisevan voittonsa lahtelaiset saavuttivat lauantaina päihittämällä KTP:n näytöstyyliin kotikentällään lukemin 96-75.

Lahden nousu hakee vertaistaan. Ainoastaan kerran on SM-Koriksen historiassa aiemmin joukkue noussut välierissä 0-2-tappioasemasta 3-2-voittoon. Se tapahtui vuonna 1983, jolloin Pantterit teki kyseisen tempun. Silloinkin häviävänä osapuolena oli KTP.

Lauantainen välierä oli Namika Lahden heiniä alkuhetkiä lukuunottamatta. KTP:n konkariluotsi Eero Saarinen näki ottelusarjan ratkaisun tapahtuneen kuitenkin jo aiemmin.

- Ottelusarjan käännekohta oli kolmas ottelu. Jo silloin oli aistittavissa, että fyysinen kuntomme ei riitä. Kun fyysinen puoli romahti, meni myös henkinen kantti, ruoti Saarinen.

Pudotuspelit on pelattu hurjalla tahdilla. Namika Lahdelle ottelu oli kymmenes 16 päivän sisällä. Kahdessa ensimmäisessä välierässä lahtelaiset olivat selvästi poikki kovista puolivälieristään joensuulaista Katajaa vastaan. Kuin ihmeen kaupalla Lahti kuitenkin palautui peleistään ja oli kolmessa viimeisessä välierässä selkeästi pirteämpi osapuoli.

- Luulen, että kova tahti on jopa auttanut meitä. Olemme löytäneet hyvän tempon ja rytmin. Mitä pidemmälle ollaan menty, niin vanhakin on vertynyt, naureskeli Teemu Laine, joka paransi otteitaan peli peliltä välierissä.

Lahti dominoi levypalloissa

Lauantaina KTP avasi vauhdilla. Se siirtyi Pasi Heinosen johdolla 5-0-johtoon ja johti vielä kuuden minuutin pelin jälkeenkin 15-13. Sitten Lahti laittoi uuden vaihteen silmään, eikä enää sen jälkeen jarrutellut. Ensin Namika Lahti vei vajaan kaksiminuuttisen 10-0. Kyseisen jakson aikana KTP tökki ohi paikasta kuin paikasta. Esimerkiksi Iiro Tenngren pääsi nostamaan korin alta neljä kertaa – aina yhtä laihoin tuloksin.

Lahti ei etumatkastaan luopunut. Se esitti vapautunutta hyökkäystä, jonka kruunasi koko joukkueen onnistuminen. Ensimmäisellä puoliajalla heittopelinsä kanssa aiemmissa peleissä tuskaillut Sami Pekkola löysi jyvän ja pussitti 16 pistettä.

Kotijoukkue dominoi heittopelillään, mutta oli omaa luokkaansa myös levypalloissa. Kun KTP sai puoliaikaan mennessä kokoon yhteensä 15 levypalloa, vei Lahti 14 irtopalloa pelkästään hyökkäyspäässä. Pelin levypallot merkittiin Namika Lahdelle murskaavasti 51-29.

- Pääsimme pelaamaan omaa peliämme. Levypallot takasivat mahdollisuuden nopeiden juoksemiseen. Kun puolustuksessa tuli onnistumisia, poiki se niitä myös hyökkäyksessä. Hitaissakin hyökkäyksissä meillä riitti malttia pyörittää peliä, kiteytti Namika Lahden päävalmentaja Lars Ekström tyytyväisenä.

Puoliajalle mentiin Namika Lahden 53-31-johdossa. Lahti oli tuohon mennessä tehnyt korin alta jo 20 pistettä. Vastaavasti se oli pitänyt vieraansa osumatarkkuuden vaatimattomassa 26,7 prosentissa (8/30). Lahti oli koko ajan kentällä aggressiivisempi, liikkuvampi ja parempi osapuoli.

Parhaimmillaan Lahti johti kolmannen jakson lopussa 28 pisteellä (76-48). Loppua kohden Ekström marssitti kentälle pudotuspeleissä vähemmän peliaikaa saaneita pelureitaan, jotka kiittivät mahdollisuudestaan. Kaikki kymmenen lahtelaista pääsivät pisteiden makuun ja peräti viisi pelaaja ylsi kaksinumeroisiin saldoihin. Yksi yllättäjistä oli Roope Suonio, joka huudatti kotiyleisöä hienoilla otteillaan. Sami Pekkola teki lopulta 18 pistettä. Lahden tasaisuudesta ja levypallovoimasta kertovat Monte Cummingsin (16/9), Teemu Laineen (15/7), Sami Lehtorannan (13/9) ja Tom Gustafssonin (11/7) teholukemat.

- Joukkuelajien hienous on siinä, että joukkueesta voi nousta aina uusia onnistujia. Tänäänkin niitä löytyi, kehui Laine viitaten mm. Pekkolan ja Suonion esityksiin.

KTP:n menoa hiljensi Roope Mäkelän vaikeudet. Mäkelä pelasi ottelussa vain 13 minuuttia ja moni paikallaolija luuli, että kotkalaistakamiehen selkä oli tehnyt tenän. Totuus paljastui kuitenkin ottelun jälkeen.

- Mäkelän selkä oli kunnossa. Hänen perhepiirissään on riehunut vatsatauti ja se oli syy myös Roopen pieniin minuutteihin, kertoi Saarinen.

Kotkalaisista parhaassa taisteluterässä oli Kenny Younger, joka teki 19 pistettä ja otti leijonanosan joukkueensa levypalloista (12). Pasi Heinonen heitti 15 pistettä, mutta katosi kuvasta loppua kohden.

"Finaaleissa ei tällä kertaa suosikkia"

SM-finaalisarja käynnistyy maanantaina (5.4.) Lahdessa. Namika Lahdella on finaaleissa paremman runkosarjasijoituksen perusteella kotikenttäetu ja se pelaa loppuottelunsa Lahden Jäähallissa. Ensimmäinen SM-finaali Kouvoja vastaan käynnistyy maanantaina klo 20.

Kouvot on saanut levätä ennen finaaleita kaadettuaan välierissä hallitsevan mestarin Hongan suoraan voitoin 3-0. Lahti saa vain yhden vapaapäivän, mutta se ei haittaa joukkuetta.

- Olemme hyvässä vireessä ja valmiina finaaleihin, kertoi Laine ja pitää tulevaa finaalisarjaa ennakkoasetelmiltaan poikkeuksellisen mielenkiintoisena.

- Ensimmäistä kertaa varmaan kymmeneen vuoteen finaaleissa ei ole selkeää ennakkosuosikkia.

Sekä Kouvot että Namika Lahti ovat aiemmin voittaneet Suomen mestaruudet. Kouvot kaappasi Pantteri-patsaan haltuunsa vuosina 1995 ja 1999. Namika Lahti puolestaan voitti ainokaisen SM-kultansa vuonna 2000. Tuolloin Lahti pelasi finaalisarjansa kotiottelut niinikään Lahden Jäähallissa ja pääsi myös juhlimaan mestaruutta siellä.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_sm-koris/

Asiat

 
2.5.2024 20:44 Korisliiga

Kauhajoki tasoitti välierät Palmin ja Hopkinsin johdolla

Kauhajoki venytti välierät Seagullsia vastaan seitsemänteen peliin. Sarjan varmuudella ratkaiseva ottelu pelataan ylihuomenna lauantaina.

1.5.2024 21:41 Korisliiga

Kataja ei taivu – Richaud Packin hurja pisteilta siivitti kavennusvoittoon

Kataja Basket kiri loppusuoralla BC Nokian edelle ja voitti kriittisen ottelun kolmen pisteen turvin.

29.4.2024 21:01 Pääjuttu

Nokialle ja Seagullsille jälleen yhdet välierävoitot – Kataja ja Kauhajoki kumpikin selkä seinää vasten

BC Nokia ja Helsinki Seagulls johtavat miesten Korisliigan välieriä. Kummallakin joukkueista on kasassa kolme voittoa.

29.4.2024 10:00 Yhteistyökumppanit

Koripalloliitto ja Rantalainen yhteistyösopimukseen

Suomen Koripalloliitto on solminut monivuotisen yhteistyösopimuksen Suomen johtavan talous- ja palkkahallintoalan asiantuntijaorganisaation kanssa. Rantalainen tarjoaa seuroille jatkossa taloushallinnan palveluita ja osaamista.

27.4.2024 19:58 Korisliiga

Vierasvoittojen teema jatkuu – Seagulls tasoitti välierät

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen välieräsarja on nyt 2–2-tilanteessa.

26.4.2024 10:13 Korisliiga

Salon Vilpas naarasi Vili Nymanin siirtomarkkinoilta

Vilpas on solminut yksivuotisen sopimuksen 26-vuotiaan Vili Nymanin kanssa. Päättyneellä kaudella KTP-kasvatti tilastoi KTP-Basketille 10,6 pistettä ottelua kohti.

26.4.2024 10:03 Korisliiga

Darko Mihajlovic KTP-Basketin päävalmentajaksi

Päättyneellä kaudella Korihaita luotsannut Darko Mihajlovic on solminut 1+1-vuotisen sopimuksen kotkalaisseuran kanssa. Seura tiedotti samalla, että Michael Pounds toimii joukkueen apuvalmentajana.

26.4.2024 08:10 Korisliiga

Ivan Ivanovic Korihaiden päävalmentajaksi

Uudenkaupungin Korihaiden Korisliiga-joukkueen päävalmentajaksi on nimitetty kahden vuoden sopimuksella viime syksynä Uuteenkaupunkiin saapunut montenegrolainen Ivan Ivanovic, 43.

25.4.2024 21:05 Korisliiga

BC Nokia ei jättänyt arvailun varaa – johtaa välieriä 2–1

Puolelta toiselle keikahdellut välieräsarja on nyt Nokian hallinnassa. Katajan valmentaja Petri Virtanen peräänkuulutti joukkueeltaan henkistä kasvua.

25.4.2024 11:40 Korisliiga

Greg Gibson tiimeineen jatkaa Nokian peräsimessä

BC Nokia tiedottaa valmennusryhmänsä pysyvän ennallaan myös ensi kaudelle.

Näytä lisää vastaavia