Kilpailuformaatti

3x3 SM-lopputurnaukseen joukkue voi ansaita paikan virallisten SM-kiertueen turnausten kautta. Turnauksia pelataan useammalla paikkakunnalla ympäri Suomen.

Ensimmäinen SM-kiertueen turnaus pelataan 3.6.2018 Kampin Narinkkatorilla ja kiertue huipentuu 24.-25.8.2018 Espoon Metro Areenalla pelattavaan lopputurnaukseen.

SM-kiertueen turnaukset pelataan FIBAn virallisilla 3x3-säännöillä ja virallisella kentällä ulkona. SM-kiertueelle joukkue voi ilmoittaa enintään 6 pelaajaa, jotka sitoutuvat joukkueeseen koko kiertueen ajaksi eivätkä näin voi pelata muissa joukkueissa kiertueella. Kuhunkin turnaukseen joukkue voi ilmoittaa 3-4 pelaajaa. Menestymisen kannalta neljä pelaajaa/joukkue on ehdoton suositus. Jokaista ilmoitettua kuutta pelaajaa voi halutessaan kierrättää eri SM-kiertueen turnauksissa.  

Jokaisesta SM-kiertueen turnauksesta voittajajoukkue lunastaa paikan SM-lopputurnaukseen. Joukkueen osallistumista turnauksiin ei ole rajoitettu ja se voikin ilmoittautua useampaan tapahtumaan. Näin ollen joukkueen pelaajat pääsevät kasvattamaan otteluiden myötä myös henkilökohtaisia ranking-pisteitään.

Joukkueiden sijoitus

Jokainen SM-kiertueen tapahtuma pyritään pelaamaan turnaushenkisesti, mikä sisältää lohkovaiheen, pudotuspelit ja finaalin. Joukkueiden päätyessä tasapisteisiin, sijoitukset ratkaistaan alla olevan mallin mukaisessa järjestyksessä seuraavasti (pätee myös lohkovaiheessa):

  1. Eniten voittoja (tai voittosuhde jos lohkoissa on ollut eri määrä otteluja)
  2. Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset (pätee vain samassa lohkossa olleiden kesken)
  3. Suurempi pistekeskiarvo otteluita kohden (luovutusvoitosta saatuja pisteitä lukuun ottamatta)

Jos joukkueet ovat yhä tasapisteissä näiden vaiheiden jälkeen, sijoituksen ratkaisee joukkueen kaikkien pelaajien yhteenlaskettu henkilökohtaisten FIBA 3x3 ranking-pisteiden määrä ottelukaavion tekohetkellä.

Pelikelpoisuus

Suomen mestaruusturnaus on avoin kaikille ja tämän johdosta pelaajien kansalaisuutta ei rajoiteta. 

Sekä Open- että U17-kategorian jokaisen pelaajan on täytynyt rekisteröityä Play FIBA 3x3 -sivuston kautta voidakseen pelata kiertueella ja muissa FIBAn hyväksymissä tapahtumissa. Rekisteröityminen on helppoa, ja tästä löydät selkeät ohjeet 3x3-profiilin tekoon.

Vakuutus

Kukin osallistuja vastaa omasta vakuutusturvastaan. Lisenssinoston yhteydessä lunastettu, voimassa oleva (HUOM! Pelikausi vaihtuu 1.7.2018), Sporttiturva-vakuutus kattaa SM-karsintaturnaukset ja -lopputurnauksen. 

                                                    

* Koripalloliitto pidättää oikeuden muutoksiin