Kesäliigakokemuksen vahvistama Mikael Jantunen: ”Kaikki mahdollisuudet on käytettävä”

28.7.2023 11:51 Susijengin avainpelaajiin jo viiden vuoden ajan kuulunut Mikael Jantunen, 23, on kehittynyt viime vuosina harppauksin. Uutta roolia korintekijänä ottanut Jantunen väläytteli ratkaisuvalmiuttaan kesällä NBA:n kesäliigassa, jota hän piti silmiä avaavana kokemuksena. Jantunen uskoo, että niin hänen kuin Susijenginkin parhaat ajat ovat vielä edessä.

Mikael Jantusen ura on nousukiidossa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Ensimmäisinä Susijengi-vuosinaan lähinnä puolustuspään rouhijana ja näkymättömän työn tekijänä tunnettu Jantunen on viimeisen vuoden maaotteluissa osoittanut voimakkaasti kasvanutta valmiutta mm. nopean hyökkäyksen viimeistelijänä ja niin puolimatkan kuin kolmen pisteenkin heittäjänä.

Samaa kasvanutta itseluottamusta Jantunen uhkui heinäkuussa lähdettyään NBA:n kesäliigaan Golden State Warriorsin paitaan. Ensi töikseen ”Micke” ilmoitti, ettei aio himmailla kesäliigassa, vaan ottaa rohkeasti ne heitot, jotka hänelle tarjoutuvat.

- Totta kai lähden aina peliin sillä ajatuksella, että teen niitä asioita, mitkä auttavat joukkuetta voittamaan. Aikaisempina vuosina lähestymistapani oli, että puolustus ennen kaikkea, mutta hyökkäys on tullut koko ajan luonnollisemmaksi osaksi kokonaisuutta, Jantunen arvioi.

- Kehityksen kannalta asia on niinkin, että jos tahtoo pelata korista yhä korkeammalla tasolla, omien ratkaisujen ottamista ei saa pelätä. Pystyn tänä päivänä auttamaan joukkuetta yhä enemmän myös korintekijänä, ja tahdoin näyttää sen myös kesäliigassa. Siksi toiseksi jos kesäliigassa ei ota omaa heittoa, palloa ei ihan välttämättä tule heti takaisin.

Jantunen osoitti ensimmäisen NBA-kesäliigaesiintymisensä yhteydessä kuuluvansa ehdottomasti sille tasolle. Jantunen rekisteröi Warriorsille neljässä ottelussa 7,8 pistettä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden ja nakutti parhaana iltanaan 17 pistettä.

Kelpo saldo etenkin ottaen huomioon sen, että ympärillä on paitsi NBA:n edellisen kahden vuoden varauksia, myös NBA:n kehitysliigan ja Euroopan parhaiden sarjojen parhaita pelaajia, jotka kaikki tahtovat näyttää kuuluvansa NBA:han.

- Olihan se taitotaso siellä älytön. Maailman parhaat nuoret pelaajat ja kovia veteraanipelaajia Euroopasta ja G-liigasta. Vaikka joukkuepelaaminen ei välttämättä aina ollut ihan timanttia, parhaat joukkueet olivat älyttömän hyviä ja kilpailu todella kovaa.

”Todistan askel kerrallaan kuuluvani jollekin tasolle”

NBA:n kesäliigan näytön paikka tuli erinomaiseen tilanteeseen Jantuselle, joka aloitti ammattilaisuransa kaksi vuotta sitten Belgian mestarin Oostenden riveissä ja teki viime kaudella Italian Serie A:n läpimurtonsa Trevisossa.

Vasta solmittu kaksivuotinen sopimus Ranskan liigaa ja Eurocupia pelaavan Paris Basketballin kanssa on uusi kehitysporras edelleen varsin nuoren Jantusen kehityspolussa. Eurocup on FIBA:n Mestareiden Liigassa Euroopan toiseksi korkein kilpailullinen taso, jonka parhaimmistoon kuului CB Gran Canarian, Türk Telekomin, Joventut Badalonan ja Hapoel Tel Avivin kaltaisia kansainvälisiä suurseuroja.

- Siitä olen lähtenyt, että todistan askel kerrallaan kuuluvani jollekin tasolle. Kun Trevison kauden jälkeen lähdin etsimään uutta seuraa, yksi prioriteeteistä oli päästä pelaamaan merkityksellisiä minuutteja mahdollisimman korkealla tasolla. Ranskan Pro A ja Eurocup on sitten seuraava haaste, Micke analysoi.

Suuri merkitys oli myös sillä, että Paris Basketball sai uudeksi valmentajakseen Euroopan parhaimpien valmentajien kastiin komeettamaisesti kohonneen entisen Susijengi-takamiehen Tuomas Iisalon. Tinkimättömänä valmentajana tunnettu Iisalo on kerännyt kunnioitusta erityisesti kyvyllään saada joukkue toimimaan yhtenä rintamana, joka on johtanut menestykseen vuosi toisensa jälkeen.

- Tiedän hyvin, minkälaista kulttuuria Tuomas Iisalo on rakentanut edellisissä joukkueissaan ja uskon, että aika moni pelaaja tahtoisi olla juuri tuollaisessa ympäristössä mukana. Uskon, että meillä on kasassa jengi, jonka jokainen pelaaja tahtoo ensisijaisesti keskittyä voittamiseen, mikä on unelmatilanne kenen tahansa kannalta.

Huomioonotettavaa on sekin, että kun Jantusen kaksivuotinen Paris Basketballin kanssa päättyy, hän on edelleenkin vasta 25-vuotias. Susijengin kanssa vietetyt vuodet ja piipahdus NBA:n kesäliigassa ovat lisänneet hänen kohdallaan tervettä itseluottamusta. Vaikka maailman parhaiden pelaajien joukkoon onkin vielä pitkä matka, ei matka ole mahdoton.

- Tässä on sen verran monta vuotta Susijengin kanssa takana ja sen verran monta hyvää maajoukkuetta kohdattu, että tiedän ihan hyvin pystyväni kilpailemaan maailman parhaiden pelaajien joukossa, Jantunen kommentoi.

- Ei siis vaikkapa NBA mitenkään viikoittain mulla pyöri mielessä, mutta kun sain vaikka tämän kesäliigamahdollisuuden, ihan ensisijaisesti halusin todistaa kuuluvani sille tasolle. Nyt kehitys jatkuu treeni ja matsi ja kausi kerrallaan ja katsotaan, mitä mahdollisuuksia avautuu.

”Okinawalla vastus on vielä kovempi kuin Prahassa”

Susijengin MM-kisoihin valmistavan leirityksen ensimmäinen viikko on päättynyt ja lento Okinawalle MM-alkulohkopeleihin odottaa vuoroaan runsaan kolmen viikon päässä.

Joukkuehenki on erinomainen ja harjoitukset ovat olleet, kuten odottaa, intensiivisiä.

- Koko ajan kovemmalla tasolla pelataan. Meillä on tietenkin Lauri (Markkanen) joukossa, mutta myös koko ajan suurempi määrä kovatasoisia nuoria pelaajia, jotka omalta osaltaan nostavat kilpailun tasoa. Sisäinen kova kilpailu treeneissä kehittää jokaista pelaajaa ja kaikki paikat on ansaittava, Micke kehuu.

Oma osansa on myös kokemuksella. Jos vuoden 2022 EM-kisajoukkueessa oli mukana yhdeksän ensikertalaista, tänä päivänä merkittävällä osalla jengin pelaajista on käsitys siitä, mitä arvokisoissa menestyminen vaatii.

- Prahan ja Berliinin osalta koko ryhmälle jäi vahva itseluottamusbuusti. Espanja veti mestaruuteen asti ja me oltiin siinä ottelussa voitossa kiinni vielä pari kolme minuuttia ennen loppua. Me tiedetään, että hyvänä päivänä voidaan voittaa kenet tahansa, hän jatkaa.

- Mutta sitten samaan hengenvetoon on sanottava, että Okinawaan lähdetään perinteisesti treeni kerrallaan ja ottelu kerrallaan. Australia ja Saksa on maailman eliittijoukkueita ja Japanilla on kotiyleisö tukenaan, eli vastus on vielä kovempi kuin Prahassa. Mutta ekan viikon perusteella meillä on todella hyvä alku ja oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Susijengi kohtaa perjantaina 4.8. Liettuan Tampereen Nokia Areenalla ja keskiviikkona 9.8. Viron Espoo Metro Areenalla. Liput kotiotteluihin myynnissä.

Henkilöt

 
18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

23.8.2023 08:15 Susijengi

Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

19.8.2023 14:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi MM-kisojen kynnyksellä: ”Mennään ja nautitaan!”

Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.

9.8.2023 09:01 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Haemme hallittua kaaosta!”

Kun Susijengi kukisti perjantaina Tampereen Nokia Areenan ennätysyleisön edessä Liettuan, pyöritti joukkueen hyökkäystä ennennäkemättömässä kunnossa viilettänyt Ilari Seppälä. Susijengin avainpelaajien joukkoon itsensä viime vuosina pelannut Seppälä uskoo olevansa tänä päivänä koripalloilijana parempi kuin koskaan.

7.8.2023 10:18 Susijengi

Elias Valtonen: ”Annetaan keskiviikkona yleisölle kunnon show”

Susijengien luottopelaajien joukkoon viime vuosina murtautuneelle Elias Valtoselle, 24, viime pelikausi oli haastava, mutta opettavainen. Satakuntalaislähtöinen Valtonen uskoo voivansa valjastaa pitkän kauden kokemukset käyttöönsä MM-kisakesän aikana ja kasvavansa entistäkin merkittävämpään rooliin Susijengissä.

5.8.2023 10:58 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Mikäs sen makeampaa kuin voittaa tuollaisen yleisön edessä”

Susijengin syömähammas Lauri Markkanen käynnisti kesänsä 24 pisteen henkilökohtaisella potilla hurmosvoitossa Liettuaa vastaan. Markkanen löysi omasta pelistään vielä runsaasti parantamisen varaa, mutta kehui vuolaasti sekä joukkuetovereitaan että Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päistä ennätysyleisöä.

4.8.2023 10:17 Susijengi

Miro Little: ”Tampere on koriskaupunki!”

Pitkiä perinteitä jatketaan taas perjantai-iltana, kun Susijengi juoksee saalistamaan kesän avausotteluunsa Tampereen Delfin Basket -turnausyleisön edessä. Joukkueen pirkkalaispelinrakentaja Miro Little, 19, lupaa, että Susijengi tarjoaa kotikaupunkinsa yleisölle kunnon show’n.

1.8.2023 10:50 Susijengi

Alexander Madsen: ”Tavoitteena uran parhaat kisat ja uran paras kausi”

Nousujohteinen kolmivuotinen Latviassa, syyskesän 2022 menestyksekkäät EM-kisat ja erinomainen syksy AEK Ateenassa ovat osoittaneet, että Alexander Madsen, 208 cm ja 28 v., kuuluu koripalloilijana Euroopan kärkitasolle. ”Mädi” uskoo, että alkaneen MM-kisakesän aikana hän pystyy ottamaan vielä suuremman harppauksen huippuaan koripalloilijana.

31.7.2023 14:50 Susijengi

Henri Kantonen: ”Mulla on edelleen paljon ulosmittaamatonta potentiaalia”

ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 25, kohosi vuosi sitten polvivamman ikeestä Susijengin EM-kisajoukkueeseen ja loisti parrasvaloissa neljännesvälierävoitossa Kroatiasta. Kantonen kantoi EM-kisoista ammennetun itseluottamuksen Karhu Basketin paitaan Korisliigaan ja FIBA Europe Cupiin ja on nyt valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan.

27.7.2023 12:23 Susijengi

Alex Murphy: ”Olen hyvässä paikassa koripalloilijana”

Syyskesällä 2022 Alex Murphy katsoi riemuissaan ja haikeana Susijengin menestyksekästä taivalta Prahan ja Berliinin EM-kisoissa. Heti kisojen jälkeen Murphy kävi Henrik Dettmannin kanssa pitkän keskustelun, jonka seurauksena hän on sitoutunut Susijengiin vahvemmin kuin koskaan ja odottaa MM-kisakesältä 2023 suuria.

26.7.2023 13:25 Susijengi

Olivier Nkamhoua: “Tässä saattaa olla edessä sellainen pätkä, että ollaan aika kova jengi”

Suomalainen koripalloyleisö sai kesän 2022 aikana esimakua siitä, mitä Olivier Nkamhoua voi Susijengiin tuoda. Viime kaudet Tennesseetä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut 203-senttinen Helsingin NMKY:n kasvatti uskoo, että Susijengillä on mahdollisuudet yltää seuraavien vuosien aikana ennennäkemättömiin korkeuksiin.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

Näytä lisää vastaavia