20-vuotiaiden Hirvonen ja Markkanen fiiliksissä EM-kotikisoista

11.12.2015 21:25 Suomi-koriksen näkyvimpiin tulevaisuuden lupauksiin kuuluvat pelinrakentaja Tuomas Hirvonen (’96) ja laituri Lauri Markkanen (’97) hehkuvat innosta saatuaan mahdollisuuden juosta joukkueineen 20-vuotiaiden miesten EM-kisaparketeille ensi kesänä kotiyleisönsä edessä.

Kouvoissa Korisliigaa pelaava Tuomas Hirvonen ei peittele innostustaan 20-vuotiaiden miesten kotikisoista, jotka FIBA myönsi Suomelle perjantaina.

Ensi kaudeksi Arizonan huippuyliopistoon suuntaava Lauri Markkanen toivottaa suomalaisen urheiluväen kisakatsomoihin jo tässä vaiheessa.

Susijengin harjoitusringissä koko kesän viettänyt Samuli Nieminen lukeutuu myös ensi vuoden EM-kisoissa edustuskelpoiseen ikäluokkaan. Nieminen siirtyy HBA-Märskystä ensi kaudeksi Stephen F. Austinin yliopistoon.

Korisliigassa Salon Vilpasta edustava Okko Järvi oli nostamassa viime kesänä 20-vuotiaita Euroopan A-divisioonaan ja on edustuskelpoinen vielä ensi vuonnakin. Kuvat: Ville Vuorinen & Francois Perthuis & Oma Design.

– Aivan mahtava tilaisuus meille ja koko suomalaiselle urheilulle. Suomalaiset korisfanit ovat matkustaneet ahkerasti Susijengin perässä pitkin Eurooppaa. Nyt heille tarjoutuu tilaisuus nähdä huippuluokan kansainvälistä koripalloa myös kotimaassaan, Kouvoja Korisliigassa edustava KouPo:n kasvatti Tuomas Hirvonen kiittelee.

Hirvonen loisti viime kesänä avainroolissa, kun Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue raivasi tiensä 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan Euroopan mestaruuteen. Finaaliottelussa Ruotsia vastaan Hirvonen pommitti 25 pistettä ja jakoi kahdeksan koriin johtanutta syöttöä.

A-divisioonanousun ja B-divisioonan mestaruuden ajoitus oli täydellinen, sillä 20-vuotiaiden miesten EM-kisat typistyivät ensi kesäksi 20 joukkueen turnauksesta 16 joukkueen turnaukseksi.

– Kieltämättä oli aika otollinen paikka nousta. Seuraavaksi jäädään jännittämään alkulohkon arvontoja. Meillä on niin hyvä joukkue, että kaiken mennessä nappiin meillä on väylä auki vaikka ihan mitalipeleihin asti, uhkuu Hirvonen.

Nuorten EM-kisojen lohkoarvonnat suoritetaan 22. tammikuuta 2016.


Markkanen: ”U20-kisat ovat näyteikkuna”

Viime kesänä Susijengi-debyyttinsä tehnyt ja 18-vuotiaiden poikien A-divisioonan EM-kisojen korikuninkuuden nimiinsä vienyt HoNsU-kasvatti Lauri Markkanen on Hirvosen tavoin ikionnellinen mahdollisuudesta tuoda kansainvälistä nuorten huippukoripalloa näytille kotimaahansa.

– En ole ainakaan ennen kuullut, että Suomessa olisi järjestetty nuorten miesten EM-kisoja koripallossa. Odotan innolla, minkälaiset kisat oikein on tulossa.

USA:n yliopistoliiga NCAA:n Arizona Wildcatsiin ensi kaudeksi siirtyvä, Helsinki Basketball Academya miesten divarissa edustava Markkanen korostaa 20-vuotiaiden EM-kisoja tulevaisuuden lupausten ”näyteikkunana”. 20-vuotiaiden EM-kisoissa esiintyvistä pelaajista moni esiintyy vuoden, parin sisällä jo Euroliiga- tai NBA-tasolla.

– Uskon, että suomalaisfaneja kiinnostaa päästä katsomaan EM-kisoja myös läheltä. Faneilla on mahdollisuus tuoda Helsingin Jäähalliin sama meininki kuin viime vuosina EM- ja MM-kisakatsomoihin, lähettää Markkanen terveisensä.

– Kannattaa tulla katsomaan hyvätasoisia A-divisioonan pelejä ja näkemään, minkälaista pelaajaa on Susijengiin seuraaviksi vuosiksi tarjolla.

Serbia hallitseva mestari, Markkasella ja Niemisellä jo Susijengi-taustaa

Kesällä 2016 edustuskelpoisia 20-vuotiaiden miesten EM-kisoissa ovat vuosina 1996 ja 1997 syntyneet pelaajat, joskin myös nuoremmilla on mahdollisuus pelata tiensä joukkueeseen.

Hirvosen ja Markkasen lisäksi ’96/’97 syntyneistä nuorista miehistä edustivat Suomea B- tai A-divisioonan EM-kisoissa viime kesänä mm. Salon Vilppaan Okko Järvi sekä Helsinki Basketball Academyn Joonas Tahvanainen ja Harold ”Fiifi” Aidoo.

Ikäluokasta Susijengi-debyyttinsä teki viime kesänä Markkasen lisäksi Helsinki Basketball Academyn Samuli Nieminen, joka siirtyy ensi kaudeksi USA:an NCAA-liigan Stephen F. Austiniin.

20-vuotiaiden miesten Euroopan mestaruutta juhli viime kesänä Serbia, joka nujersi Espanjan finaaliottelussa 70–64. Serbian, Espanjan ja Suomen lisäksi EM-kisapassinsa ovat leimanneet Turkki, Ranska, Latvia, Tshekki, Liettua, Belgia, Italia, Israel, Saksa, Ukraina, Slovenia, Ruotsi ja Unkari.

Nuorten, lupaavien pelaajien ranking-listoja taajaan päivittävä, arvostettu draftexpress.com-verkkosivusto on listannut lupaavimpien ’96 ja ’97 syntyneiden pelaajien listan kärkeen mm. Ranskan Alpha Kaban (206 cm/’96), Isaia Cordinierin (196/’96) ja Jonathan Jeannen (218/’97), Italian Diego Flaccadorin (191/’96) sekä Turkin Egemen Guvenin (211/’96) ja Furkan Korkmazin (201/’97).

 
21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

22.7.2015 Haastattelu

Dettmann: ”Saavutuksista saa moni olla ylpeä”

Mitä yhteistä on Espanjalla, Italialla, Latvialla, Liettualla, Ranskalla, Saksalla, Serbialla, Turkilla ja Suomella? Viikonvaihteessa päättyneiden 20-vuotiaiden koripallon EM-kisojen jälkeen kyseiset maat ovat Euroopan ainoat valtiot, joiden kaikki poikamaajoukkueet ovat juuri nyt A-tasolla. Pitkän päivätyön Suomen maajoukkueohjelman uudistusten parissa tehnyt Henrik Dettmann tuntee ylpeyttä saavutuksista, ja kannustaa monen muunkin tuntevan samoin.

23.12.2009 15:00 Haastattelu

Haastattelussa 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Mirolybov

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue tähtää heinäkuun puolivälistä alkaen pelattaviin B-divisioonan EM-kilpailuihin. Kisat pelataan Güssingin ja Obertwartin kaupungeissa, Itävallassa 14.-24.7.2010. Suomen maajoukkuetta valmentaa Anton Mirolybov apunaan Kimmo Kujansivu.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

17.1.2018 EM-karsinnat

Sudenpentujen maajoukkuekesän EM-lohkoarvonnat suoritettu

FIBA Europe suoritti tiistaina 16. tammikuuta ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. A-divisioonassa Suomen 18-vuotiaat pojat saavat Latviassa pidettävissä EM-kisoissa C-lohkossa vastaansa Espanjan, Ukrainan ja Bosnia-Hertsegovinan.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.11.2017 Haastattelu

Susiladiesin Lotta-Maj Lahtinen tähtää huipulle

Naisten koripallomaajoukkueen tulevaisuuden huippulupauksiin kuuluva Lotta-Maj Lahtinen, 17, esitti ennakkoluulottomia otteita EM-karsintaotteluissa Ranskaa ja Sloveniaa vastaan. Lahtisen mukaan ottelut toimivat erinomaisena oppina jatkoa ajatellen.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

1.9.2017 12:45 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Tämä on vasta turnauksen alku”

Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.

31.8.2017 14:55 Haastattelu

Petteri Koponen: ”Nando De Colo on yksi Euroopan parhaista pelaajista”

Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.

Näytä lisää vastaavia