Aikainen kauden päätös jätti energiaa Tuukka Kotin tankkiin

20.4.2017 Tuukka Kotin kausi Saksan ProA-seura Crailsheim Merlinsin kanssa päättyi pettymykseen, kun Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama joukkue putosi puolivälierissä. Vaikka kauden loppu oli kitkerä, oli kausi Kotille muutoin antoisa.

Tuukka Kotin kausi Saksassa päättyi. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kotti on aiemmin urallaan pelannut USA:ssa, Italiassa ja Ranskassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Merlins putosi viime kauden päätteeksi Bundesliigasta ja tavoitteena oli nousta pikavauhtia takaisin. Runkosarja sujui joukkueelta erinomaisesti joukkueen sijoituttua toiseksi ja päättäen runkosarjan yhdeksään peräkkäiseen voittoon voittaen 16 viimeisestä 17 pelistään. Pudotuspeleissä tuli kuitenkin seinä vastaan, kun Oettinger Rockets ryöväsi kotiedun itselleen ensimmäisessä pelissä ja vei ottelusarjan lopulta voiton 3-1.

Merlins oli pelannut runkosarjan viimeiset kierrokset ilman panosta, sillä runkosarjan sijoitus oli tiedossa jo useita kierroksia ennen loppua. Panoksettomat ottelut veivät Merlinsiltä parhaan terävyyden tosipelien alkaessa.

- Yritimme valmistautua ensimmäiseen peliin, ettei niin kävisi. Me pelasimme pitkään merkityksettömiä otteluita ja he taistelivat viimeiseen asti pudotuspelisijoituksesta ja heidän pelivalmiutensa oli ihan eri tasolla kuin meidän. Toinen ottelu oli näin jälkikäteen katsottuna ratkaiseva. Johdimme peliä jo 16 pisteellä, muttemme saaneet hoidettua sitä. Se ottelu oli käänteentekevä. Kolmannen pelin pelasimme hyvin ja neljännessä he pelasivat hurmoksessa kotiyleisön edessä eikä meillä ollut siinä mitään sanottavaa. En ollut valmistautunut siihen, että kausi olisi nyt loppu. Aika epätodellinen fiilis, Kotti harmittelee.

Rockets oli arvaamaton vastustaja, sillä joukkue muuttui kesken kauden, kun valmentaja ja pelaajistoa vaihtui. Merlinsille asettui vastaan täysin erityyppinen vastustaja kuin runkosarjan kohtaamisissa, mutta Kotin mukaan tappio ei johtunut siitä.  

- En pistäisi sen piikkiin. Ensimmäinen peli oli vaikea, mutta sen jälkeen kumpikin varmasti tiesi millainen vastustaja on. Pelien välissä tehtiin sitten aina pieniä viilauksia. Rockets oli ennen kautta yksi ennakkosuosikeista ja he olivat parempi joukkue kuin heidän runkosarjan seitsemäs sija antaa ymmärtää. He olivat parhaassa iskussa nyt ja tosi hyvä joukkue. Putoaminen täytyy ottaa omaan piikkiin, sillä olisimme kyllä voineet mennä jatkoon, jos olisimme pystyneet pelaamaan omalla tasollamme.

Jatko Saksassa vielä auki

Kotti siirtyi viime kesänä joukkueeseen ja viihtyi sekä seurassa että maassa erinomaisesti. Pelillisesti kausi meni pudotuspelejä lukuun ottamatta hyvin.

- Tämä oli hieno kokemus ja pelasimme mahtavan runkosarjan. Minulla oli pieni loukkaantuminen kesken kauden, mutta muuten olen erittäin tyytyväinen. Pelasimme runkosarjassa koko ajan nousujohteisesti, mutta se ei ikävä kyllä kantanut loppuun asti. Itselläni ei ole muuten mitään valittamista. Hienoja pelejä, upeita tapahtumia ja tämä oli hieno liiga pelata, kauden keskiarvoikseen 9,6 pistettä, 5,9 levypalloa ja 1,6 syöttöä tilastoinut Kotti hehkuttaa.

Kotilla on sopimuksessaan optio ensi kaudesta, mutta hän aikoo kartoittaa myös vaihtoehtoja.

- Nyt tässä on pistetty pariksi päiväksi kroppa ja aivot narikkaan ja huilattu vähän. Hiljalleen aletaan pohtia mitä tehdään ensi kauden suhteen. Kovasti kiinnostaisi jäädä, sillä nyt tuntuu siltä, että homma jäi vähän kesken. Täytyy kartoittaa mitä muita vaihtoehtoja on ja seuraavina viikkoina päätöksiä varmasti tehdään.

- Vielä ei ole mitään muita vaihtoehtoja ja tässä lähdetään tyhjältä pöydältä. Olemme viihtyneet täällä hyvin ja on aika todennäköistä, että jäämme tänne.

Iisalon sopimus jatkuu ensi kauteen ja se painaa myös Kotin vaa’assa, kun päätöksenteon aika on.

- Se on luonnollisesti tärkeä juttu ja iso osa miksi täällä on ollut hyvä olla. Kun on tuttu ja hyvä valmentaja, niin se helpottaa asioita.

Levänneenä maajoukkuekesään

Jos jotain positiivista Kotin ja Merlinsin kauden päättymisestä hakee, niin maajoukkueen kannalta tilanne on hyvä. Kahtena edelliskesänä Kotti raatoi hurjan määrän pelejä Bisonsin kanssa Korisliigassa ja VTB-liigassa, mutta nyt hän pääsee lähtemään maajoukkuekesään hyvistä lähtökohdista.

- On aika harvinaista herkkua, että tässä on aikaa huilailla. Virallinen leiritys alkaa heinäkuussa, mutta pääsemme harjoittelemaan jo aiemminkin. Pari edelliskautta tuli pelattua Bisonsin kanssa niin paljon pelejä, ettei kauden päätteeksi ollut hirveästi energiaa, mutta nyt on energiaa tankissa ja olisin valmis heti treenaamaan. Nyt pääsen kesään tuoreempana ja hyvässä kunnossa.

Susijengi pääsi jo viime kesänä hiomaan kuvioita kuntoon tulevia EM-kotikisoja ajatellen. Kotin mukaan mitään suuria mullistuksia pelitavassa tuskin tullaan kuitenkaan näkemään.

- En osaa sanoa mitä valmennus on ajatellut ja mikä lopullinen kokoonpano on ja ovatko kaikki terveinä. Hirveästi peli ei kuitenkaan muutu, vaan samalla Susijengimeiningillä jatketaan aggressiivista pelaamista ja jätkät heittelevät kolmosia. Pieniä asioita on muutettu, mutta sama hauska pelitapa on kuitenkin säilytetty, kaikkien aikojen eniten miesten maaotteluita pelannut Kotti valottaa.

Edellisiin arvokisoihin verrattuna Suomen joukkueessa nähtäneen yksi uusi täsmäase, kun NBA:han vauhdilla matkalla oleva Lauri Markkanen kertoi olevansa valmis pukemaan Suomi-paidan päälleen kotikisoihin. Markkanen tuo omalla osaamisarsenaalillaan tärkeän lisän Suomen joukkueeseen ja Kotti pitää isojen miesten osaston tilannetta erinomaisena.

- Meillä kaikki isot pystyvät pelaamaan molempia paikkoja ja olemme joustavia. Fiksuna pelaajana Lauri sopeutuu nopeasti systeemiin. Tietenkin, kun joukkueeseen tulee noin hyvä jätkä, niin se saattaa vähentää omia minuutteja, mutta meillä on hyvä tilanne. Hän on iso jätkä, joka osaa heittää ja se on meille hyvä ase. On ollut kiva seurata hänen kehitystään.

Heitto- ja ajouhan lisäksi Markkanen tuo kaivattua pituutta Suomen korin alle. Pituus onkin tarpeen, sillä vastaan on tulossa muun muassa Ranskan Ruby Gobertin (216cm), Puolan Przemyslaw Karnowskin (216cm), Slovenian Alen Omicin (215cm) ja Kreikan Ioannis Bourousisin (215cm) kaltaisia järkäleitä.

- Ei meillä hirveästi ole yli 210-senttisiä näkynyt ja on tärkeä, että saamme kokoa. Mielestäni Laurin kaltainen liikkuva ja nopea pelaaja sopii paremmin pelityyliimme kuin sellainen hidasliikkeinen jässikkä. On hyvä, että meillä on kokoa, sillä sieltä tulee taas vastaan yli 215-senttisiä kavereita.

Lisätietoja: Tuukka Kotti
 
8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

12.5.2018 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Iisalo siirsi finaalitappion jälkeen katseet jo kohti Bundesliigaa

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentaman Crailsheim Merlinsin upea kausi Saksan ProA:ssa jäi ilman lopullista kirsikkaa kakun päältä, kun Crailsheim taipui kahden ottelun finaalisarjassa Vechtalle yhteistuloksin 158-165. Finaalipaikka kuitenkin riitti jo nostamaan Crailsheimin ensi kaudeksi Bundesliigaan ja valmentajakaksikon katseet ovat jo tiukasti tulevassa

5.5.2018 20:59 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisella kasvattava kausi

Annika Holopaisen, 25, debyyttikausi ammattilaiskentillä päättyi ikävästi Saksan Bundesliigan finaalitappioon. Karvaasta kauden päätöksestä huolimatta Holopainen katsoi kautta positiivisin mielin.

4.5.2018 15:00 Haastattelu

Huffin Frankfurt yllätysvalmiina pudotuspeleihin

Shawn Huffin ja Gordon Herbertin Frankfurt Skyliners selvitti tiensä Saksan Bundesliigan pudotuspeleihin viimeisenä joukkueena. Pudotuspeleissä vastaan asettuu kovin mahdollinen haaste, kun se kohtaa runkosarjan ykkösjoukkue Bayern Münchenin.

3.5.2018 15:16 Suomalaiset ulkomailla

Nousu ei tyydyttänyt Iisalon joukkueen menestysnälkää – finaalit edessä viikonloppuna

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins juhli viikonloppuna nousua Saksan ProA-liigasta Bundesliigaan. Edessä siintää kuitenkin vielä viikonloppuna pelattava finaalisarja Vechtaa vastaan.

30.4.2018 Haastattelu

Ahosen ja Madsenin kaudet jättivät hampaankoloon

Roope Ahosen kausi Ourensen joukkueessa Espanjan LEB Orossa ja Alexander Madsenin urakka Tshekin liigan USK Prahassa tulivat päätökseen viikonloppuna. Sekä Ahosen että Madsenin kaudesta löytyi sekä hyviä että mieltä kaihertaneita asioita.

26.4.2018 Haastattelu

Holopainen valmiina finaaleihin – Iiskolalle jäi kaudesta paljon oppia

Annika Holopaisen kausi jatkuu viikonloppuna Bundesliigan finaaleilla, kun Wasserburg jahtaa kuudetta peräkkäistä Saksan mestaruuttaan. Evita Iiskolan kausi sen sijaan päättyi viime viikonloppuna, kun joukkue hävisi Kakkosbundesliigan finaaleissa Wolfenbüttelille. Pettymyksestä huolimatta Iiskolalle jäi käteen kaudesta paljon positiivisia asioita.

12.4.2018 Haastattelu

Mäkitalon ja Grönbergin kaudet päättyivät pettymykseen

Saksan Bundesliigassa pelaavan Anni Mäkitalon kausi Donau-Riesin joukkueessa päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja sarjaporrasta alempana pelaavan Camilla Grönbergin taival Bad Homburgin kanssa päättyi välierissä.

9.4.2018 Haastattelu

Salinille ja Koposelle jäi jossiteltavaa Euroliigasta

Petteri Koposen ja Sasu Salinin urakka Euroliigassa päättyi runkosarjaan, kun sekä Barcelona että Malaga jäivät pudotuspelien ulkopuolelle. Molemmille jäi Euroliigasta hieman hampaankoloon.

6.4.2018 Haastattelu

Iisalon ja Vertion Crailsheim taistelee noususta Bundesliigaan – Mirolybovilla ja Janssonilla opettavainen kausi

Saksan ProA-liigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja suomalaisittain runkosarja oli varsin monimuotoinen. Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins ylsi seurahistorian parhaaseen runkosarjasuoritukseen, Anton Mirolybovin käskyttämä Kirchheim Knights jäi niukimmalla mahdollisella tavalla ulos pudotuspeleistä ja Daniel Janssonin luotsaaman OrangeAcademy Ulmin kohtaloksi tuli pudota sarjasta.

5.4.2018 Haastattelu

Pelanderille ja Weckströmille jäi positiivinen maku kaudesta

Sofia Pelanderin, 25, kausi Ruotsin liigassa päättyi putoamiseen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja Sophie Weckströmin, 24, urakka Saksan Kakkosbundesliigassa päättyi joukkueensa niukkaan säilymiseen sarjassa. Molemmat pelaajat löysivät menneestä kaudesta positiivisia asioita.

5.4.2018 Haastattelu

Iisalo jatkaa Crailsheim Merlinsin päävalmentajana

Saksan ProA:ssa pelaavan Crailsheim Merlinsin päävalmentajana edelliset 2,5 kautta toiminut Tuomas Iisalo, 35, on tehnyt seuran kanssa kaksivuotisen jatkosopimuksen.

1.4.2018 Haastattelu

Holopainen ja Mäkitalo aloittavat Bundesliigan pudotuspelit

Annika Holopainen ja Annika Mäkitalo aloittavat Saksan Bundesliigan mestaruusjahdin maanantaina, kun joukkueiden puolivälierät käynnistyvät. Mäkitalo nähdään Bundesliigan kentillä myös ensi kaudella, sillä hän on solminut ensi kautta koskevan jatkosopimuksen Donau-Riesin kanssa.

Näytä lisää vastaavia