Antero Lehto palaa hyvin erilaiseen Pyrintöön kuin josta lähti – ”Pelit ratkaistaan onneksi pelaamalla eikä paperilla”

26.9.2023 17:30 39-vuotias Korisliiga-veteraani palaa kasvattajaseuraansa ja alkaa johtaa nuorentunutta joukkuetta. Hän kokee silti oppivansa työssään yhä itsekin uusia asioita.

Antero Lehto kantaa taas tuttua punaista nuttua. Kuva: Ville Vuorinen

Antero Lehto on palannut kotiin. Pirkanmaalainen takakentän taituri ottaa nyt johdettavakseen kasvattajaseuransa Tampereen Pyrinnön Korisliiga-joukkueen, joka on nuorentunut huomattavasti sitten viime näkemän. Kolme viime vuotta ovat Lehdolla vierähtäneet Nokialla, ja paljon on vettä virrannut sinä aikana myös Tammerkoskessa, ainakin jos katsoo Pyrinnön kehitystä organisaationa.

– Jos ajatellaan muitakin tekijöitä tuloksellisen menestyksen ulkopuolella, niin kyllä Pyrinnössä on saatu yhdessä Tampereen urheiluakatemian kanssa uskomattoman hyvään kuntoon koko urheilullinen puoli. Aina junioripolun nuorimmista ikäluokista lähtien tänne kilpakoripalloon asti kyseessä on aivan ainutlaatuinen organisaatio koko valtakunnallisella kentällä, Lehto ylistää.

Hän kehuu erityisesti mahdollisuuksia harjoitella ja edistyä, niin nuorille pelaajille kuin vähän kokeneemmillekin – ja tietysti myös niille erittäin paljon kokeneille, joita 39-vuotias seuran riveissä kolme mestaruutta voittanut pelinjohtaja itse jo edustaa.

Nuori Lehto dominoi Korisliiga-parketteja jo 2000-luvun alkupuolella Pyrinnön paidassa. Kuva: Koripalloliitto
Nuori Lehto dominoi Korisliiga-parketteja jo 2000-luvun alkupuolella Pyrinnön paidassa. Kuva: Koripalloliitto

Mitä taas huippu-urheiluun ja varsinaiseen miesten Korisliiga-joukkueeseen tulee, Lehto myöntää, että Pyrintö ei pelaa tulevalla kaudella liigan lihavimmalla tilipussilla eikä kokoonpanossa ole kovin montaa sellaista suurelle yleisölle tuttua nimeä kuin vaikkapa Kauhajoelta tai Helsinki Seagullsista löytyy. Joukkueen viimevuotisesta isojen minuuttien suomalaisrungosta on jäljellä enää Valtteri Leppänen.

Siksi seuran nuorilla pelaajilla onkin Lehdon mukaan aivan erityinen tilaisuus nousta kaudella esille.

– Odotan erityisesti Kion Williamsilta, Roni Ahvenjärveltä ja Arttu Pitkäseltä, joilla vielä viime kaudella oli melko pienet roolit, sellaisia kehitysaskelia, joilla kilpailukykymmekin samalla kasvaa. Mielestäni meillä on olosuhteisiin nähden jo nyt paketti aika hyvin kasassa, ja onneksi urheilussa on se hyvä puoli, että pelit ratkaistaan pelaamalla eikä paperilla vertailemalle.

Hän toteaa myös, että urheilussa on keskityttävä aina hetkeen eikä mietittävä huomista, mutta mitä enemmän nuoret hänen ympärillään kehittyvät, sitä enemmän se poikii hyvää myös koko Pyrinnön tulevaisuudelle seurajoukkueena.

Eikä seurajoukkue toki ole yhtälön ainoa osapuoli, joka on muutaman viime vuoden aikana muuttunut aiemmasta. Vaikka Lehto itse onkin jo kaiken nähnyt Korisliiga-veteraani eikä tähyile enää nuorten miesten tavoin näytönpaikkoja tai suuria tulevaisuuden harppauksia pelaajana, hänkin uskoo, että on jatkanut monin tavoin kehittymistään Nokialla vietettyjen kausien aikana.

– Kun pelaaja vaihtaa seurasta toiseen, ainoastaan ympäristö vaihtuu. Siitä huolimatta se ympäristönmuutos tarkoittaa, että toimintatavatkin vaihtuvat. Jokaisessa seurassa on omansa, ja ne toimintatavat opettavat pelaajan omaksumaan erilaisia rutiineja. Silloin oppii väistämättä uutta, vaikka olisikin tällainen ikäloppu, Lehto naurahtaa.

Tokikaan kovin kaukana Lehto ei ollut. Pyynikin ja Nokian palloiluhalleilla on moottoritietä pitkin ajettuna etäisyyttä toisiinsa 13,5 kilometriä, joten kotiosoite ei muuttunut mihinkään eikä kulttuurissa ollut kummoista sopeuduttavaa. Mutta omanlaistaan perspektiiviä sekin silti antoi.

­– Näin vanhemmiten sitä on entistä kiitollisempi kaikista erilaisista kokemuksista, joissa on saanut olla osallisena. Ne olivat kolme opettavaista vuotta, ja koko maailma koki niiden aikana melkoisia mullistuksia. Tämä urheileminenkin on aikamoista kuplassa elämistä, ja mitä enemmän oppii katsomaan asioita kuplan ulkopuolelta, sitä enemmän huomaa, että ne kaikki kokemukset, niin saavutukset kuin epäonnistumisen tunteetkin, ovat lopulta isossa kuvassa aika mitättömän pieniä.

Pyrintö 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
17.2.2024 20:32 Korisliiga

Kauhajoki kukisti kilpailijansa Vilppaan – tappiot kummallekin Korisliigan kärkikaksikosta

Miesten Korisliiga-illassa pelattiin niin ylempää kuin alempaakin jatkosarjaa yhteensä viiden ottelun verran. Korisliiga jää maajoukkuetauolle ja palaa perjantaina 1. maaliskuuta.

16.2.2024 20:15 Korisliiga

Taz Sherman pilasi KTP:n illan – Kotkan tappioputki venyi seitsemään

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kobrat katkaisi tappioputkensa, mutta KTP-Basket joutui jatkamaan omaansa.

14.2.2024 21:12 Korisliiga

Bisons ei päästä Lahtea karkuun putoamispaikalta – myös kärkikaksikko jatkaa tasapisteissä

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voiton ystävänpäivän kunniaksi ottivat Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Korihait. Alemmassa sarjassa juhlivat Kouvot ja Bisons Loimaa.

13.2.2024 20:30 Korisliiga

Lahdelle toinen perättäinen voitto – vastustaja pysyi jälleen alle 80:ssä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Lahti Basketball otti vierasvoiton Kobrista.

12.2.2024 10:04 Korisliiga

Hannes Pöllä virittelee paluuta Korisliigaan Kataja Basketin paidassa

Jo vuodenpäivät sivussa pääsarjakentiltä ollut Susijengi-sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 25, on tekemässä paluuta Korisliigaan. Korisliigan vuoden tulokkaana kaksi vuotta sitten palkittu 211-senttinen Pöllä on allekirjoittanut kuluvan ja seuraavan kauden pituisen sopimuksen joensuulaisen Kataja Basketin kanssa.

11.2.2024 18:56 Pääjuttu

Erik Sajantilan vahva heittoilta kantoi – Lahti pitkästä aikaa voiton makuun

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa tänään voittoa juhli Korihait, kun taas alemmassa sarjassa Lahti Basketball sai kolmen pelin tappioputken jälkeen täytettä pistetililleen.

10.2.2024 21:11 Korisliiga

Kauhajoki avasi ylemmän jatkosarjan voitolla – alemmassa juhlivat Pyrintö ja Bisons

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa pistetilejään kartuttivat Kauhajoki, Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa. Tappion kärsineen KTP:n päävalmentaja Roope Mäkelä aikaisti eropäätöstään.

8.2.2024 21:32 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käyntiin: Vilpas avasi voitolla

Miesten Korisliigan ylempi jatkosarja polkaistiin käyntiin Salon Vilppaan kotivoitolla.

7.2.2024 12:15 Korisliiga

BC Nokian Tucker Richardson Korisliigan tammikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon tammikuussa marssineen BC Nokian monipuolinen Tucker Richardson on valittu tammikuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

5.2.2024 16:30 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjojen ohjelma vahvistettu

Korisliigan jatkosarjat käynnistyvät torstaina 8. helmikuuta Salon Vilppaan ja BC Nokian välisellä ylemmän jatkosarjan ottelulla. Joukkueet pelaavat jatkosarjoissa kaksinkertaisen sarjan, jossa joukkueet kohtaavat samassa jatkosarjassa pelaavat joukkueet kertaalleen kotikentällä ja kerran vieraskentällä.

Näytä lisää vastaavia