Avausfinaali Panttereiden täydellistä hallintaa

17.3.2004 Ensimmäistä kertaa historiansa aikana SM-loppuotteluissa pelaavan Espoo Basket Teamin ensikosketus finaalimaailmaan oli tyly. Todella tyly. Pantterit kuritti espoolaisia ensimmäisessä finaalissa lukemin 83-50 ja osoitti olevansa juuri niin nälkäinen kuin ennakkoon ilmoittikin olevansa.

Pantterit-luotsi Mikko Kurki on aistinut joukkueestaan määrätietoisuutta läpi kauden. Pantterit on nyt pelannut SM-sarjassa 30 ottelua ja voittanut niistä 29. Joukkue jahtaa tosissaan neljättä mestaruuttaan viiden vuoden sisällä.  

- Luotto on omaan joukkueeseen korkealla. Meillä on mennyt niin hyvin monessakin eri suhteessa, etten voi sanoa olevani yllättynyt (ensimmäisen finaalin) tuloksesta. Harjoituksissa ja peleissä on ollut niin hirmuinen lataus, että olin ennen peliä varma voitosta, kertoi Kurki.  

- Finaalisarjan kannalta tämä ottelu ei kuitenkaan vielä merkitse mitään. Viime vuoden finaaleissakin ailahteluita sattui molemmille ja erot olivat suuria. EBT on seuraavassa pelissä yhtä finaalia kokeneempi, Kurki jatkoi.  

Ottelun alku antoi lupauksia tasaisesta avausfinaalista. Molemmat joukkueet aloittivat hurjalla tempolla. Lea Hakala avasi oivasti Panttereiden nopeita hyökkäyksiä ja EBT:kin liikutti hyökkäyksessään palloa mallikkaasti. Erona oli tosin se, että Pantterit onnistui ahdistetuissakin ratkaisuissa, kun EBT otti aika ajoin heikkoja heitonvalintoja, eikä osunut mistään. Heli Roukanojan vahvan panoksen siivittämänä Pantterit kiskaisi 2-2-lukemista seuraavien minuuttien aikana 19-6-johtoon.  

Toisella jaksolla EBT turvautui jo Pussihukkia vastaan välierissä turvaamaansa puolustustaktiikkaan ottaen miespuolustuksella kiinni Panttereiden heittäjät, Susanna Rinnan ja Hakalan, kolmen pelaajan keskittyessä paikkapuolustukseen. Hetken näytti, että EBT saa juonesta kiinni. Panttereiden paikkapuolustus avasi tilaa espoolaisille kaaren takana ja Anu Mahlamäki sekä Salla Järviluoma rokottivat nostaen EBT:n kuuden pisteen päähän (30-24), kun vartti oli peliä takana. Siihen loppuivat kuitenkin EBT:n eväät. Hyökkäyspäässä ei onnistumisia enempää tullut, ratkaisut olivat väkinäisiä ja heikot hetket alkoivat peilautua joukkueen kokonaisilmeeseen.  

Puoliajalla mentäessä Panttereiden johto oli 14 pistettä (43-29). Kentän ehdoton hallitsija oli Roukanoja, joka ensimmäisen 20-minuuttisen aikana teki 21 pistettä ja repi kymmenen levypalloa. Vahvana korinaluspelaajana tunnettu Roukanoja osoitti vaarallisuuttaan myös kauempaa upottamalla kaksi kolmosta.  

EBT:n sysimusta neljännes 

EBT:n pelitilanneheittojen onnistumisprosentti ensimmäisellä puoliajalla oli 25,0 (8/32), eikä olisi voinut kuvitella, että joukkue voisi kyntää enää syvemmällä. Luulo osoittautui vääräksi. EBT sai kolmannella jaksolla aikaiseksi ainoastaan neljä pistettä pelaten yli kahdeksan minuuttia ilman pisteen pistettä. Joukkue yritti puolustuspäässä sumputtaa korin alla tilan pois Roukanojalta, mutta se avasi mahdollisuuksia muille pantterilaisille. Tilaisuuden käytti hyväkseen Lotta Koskela, joka pussitti kaksi kolmosta lähes peräkkäin ja katkaisi niillä viimeistään EBT:n selkärangan. Pantterit siirtyi Koskelan jälkimmäisellä kolmosella 54-31-johtoon.  

- Huonommin ei enää voi mennä. En osaa sanoa, oliko kyse meidän hermostuneisuudesta vai Panttereiden puolustuksen hyvyydestä. Todennäköisesti molemmista. Heitot menivät ohi ja sitten alkoivat syötötkin menemään seinille, pudisteli päätään EBT:n Heidi Adler.  

EBT on hyökkäyspelissään pitkälti Adlerin ja Mahlamäen onnistumisten varassa. Keskiviikkona kaksikko ei ollut parhaimmillaan. Sekä Adler että Mahlamäki yrittivät 17 kertaa ratkaisua osuen vain kolmesti. Lopulta EBT:n pelitilanneheittojen osumatarkkuudeksi kirjattiin tilastopapereihin surkea 20,6 prosenttia (13/63).  

- Parannettavaa jäi joka suhteessa. Olimme tänään yksinkertaisesti puoli askelta Panttereita jäljessä kaikessa. Kun Pantterit vei vielä levypallotkin, juostiin meidän yli, Adler murehti.  

Finaalien kiivas ottelurytmi lienee ylivoimaisen esityksen jälkeen Panttereille etu. Toinen loppuottelu pelataan jo torstaina Espoonlahdessa klo 18.30. Pantterit voi nukkua yön yli rauhallisin mielin tavoitteenaan jatkaa torstaina siitä, mihin keskiviikkona jäi. EBT:llä sen sijaan on vähän aikaa punoa uusia juonia.  

EBT on ollut vahva kotikentällään Espoonlahden Urheiluhallilla. Se on kauden aikana hävinnyt vain kaksi kertaa kotiluolassaan – molemmilla kerroilla tosin juuri Panttereille.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_sm-sarja/

Asiat

 
23.1.2020 08:21 NBA

Markkanen tulessa 21 pisteellä Bullsin kotivoitossa

NBA:ssa Lauri Markkanen säkitti 21 pistettä, kun Chicago Bulls voitti kotikentällään Minnesota Timberwolvesin 110-117.

22.1.2020 21:21 Korisliiga

Pyrintö murskasi Lahden lähes 40 pisteen erolla – Vilpas vahvisti kakkossijaansa sarjassa

Illan murskavoittaja oli Tampereen Pyrintö, joka kaatoi Lahti Basketballin 101–65. Salon Vilpas puolestaan vahvisti kakkossijaansa voittamalla niskaan hengittävän Kauhajoen. Illan muita voittajia olivat BC Nokia, Ura Basket eGame Stars ja sarjakärki Helsinki Seagulls.

22.1.2020 15:20 Koripalloliitto tiedottaa

Antti Isomäki Koripalloliiton kontrolleriksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi kontrolleriksi on valittu Antti Isomäki (KTM, DI). Isomäki aloittaa tehtävänsä helmikuun loppupuolella.

22.1.2020 08:52 Juniorivalmennusverkosto

Juniorivalmennusverkosto jatkuu menestyksekkään ensimmäisen toimintavuoden jälkeen

Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvän juniorivalmennusverkoston toinen toimintavuosi käynnistyi tammikuussa 2020. Verkoston ensimmäinen vuosi menestys, joka tavoitti peräti 487 korisvalmentajaa ympäri Suomen.

21.1.2020 15:35 Susijengi

Susijengin EM-karsinta-avaukseen kuukausi, Serbia-otteluun myyty jo 5400 lippua

Susijengi aloittaa karsinnat vuoden 2021 EM-kisoihin kotiottelulla hallitsevaa EM-hopeamitalisti Serbiaa vastaan 20.2. Liput hupenevat ottelun lähestyessä.

21.1.2020 09:17 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: heittäjän häiritsemistä huutamalla ja vääriä päätöksiä sattuu tuomareillekin

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

20.1.2020 12:03 Pääjuttu

Viron maajoukkueiden fysiikkavelho Kari Hyökillä takanaan ikimuistoinen matka koriksen maailmassa

Suomalaista koripalloa ja fysiikkavalmennusta laajemmin seuraaville Kari Hyökin, 43, nimi on ponnahdellut parin vuosikymmenen aikana esiin mitä moninaisimmista yhteyksistä. Torpan Poikien kasvatin tie onkin vienyt Suomen, Ruotsin ja Viron pääsarjakenttien kautta värikkäälle ja ikimuistoiselle tielle ja viimeksi Viron miesten maajoukkueen valmennusjohtoon.

20.1.2020 10:59 Korisliiga

Korismaanantai: Kataja vierailee Uudessakaupungissa

Edellisestä ottelustaan voiton napannut liigajumbo Korihait saa vieraakseen Katajan Joensuusta ja yrittää nostaa itseään putoamisvaarasta.

20.1.2020 09:31 NCAA

Valtonen ja Arizona State vei Pac-12-konferenssin suomalaiskohtaamisen

Yhdysvaltojen yliopistosarjan NCAA:n Pac-12-konferenssissa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Elias Valtonen ja Arizona State vei voiton Mikael Jantuselta ja Utahilta.

19.1.2020 22:31 Suomalaiset ulkomailla

Iisalot johdattivat joukkueensa historialliseen saavutukseen

Tuomas ja Joonas Iisalo valmensivat Crailsheim Merlinsin seuran uuteen voittoennätykseen Saksan Bundesliigassa, kun Merlins nappasi jo kauden kymmenennen voittonsa.

19.1.2020 22:19 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen Reims porskuttaa vahvassa voittoputkessa

Ranskan Ligue Feminine 2:ssa Annika Holopaisen Reims jatkaa vahvassa myötätuulessa, kun se nappasi jo kahdeksannen peräkkäisen voittonsa. Espanjan Liga Femenina 2:ssa Anniina Äijänen pääsi juhlimaan suomalaiskohtaamisen voittoa.

19.1.2020 08:42 Suomalaiset ulkomailla

Maxhuni ja Ahonen vauhdissa Espanjassa

Edon Maxhuni ja Roope Ahonen olivat jälleen vahvalla pelipäällä molempien ollessa joukkueidensa parhaimmistoa voitto-otteluissa. Positiivisiin uutisiin kuului myös Alexander Madsenin paluu parketille pienen loukkaantumisen jälkeen.

17.1.2020 20:39 Korisliiga

Korihait katkaisi kymmenen ottelua kestäneen tappioputkensa

Kouvot taipui kotikentällään Korisliiga-jumbo Korihaille 86–88.

17.1.2020 09:05 NCAA

Marika Korpinen ja Lotta-Maj Lahtinen loistovireessä NCAA-kentillä

Yhdysvaltojen yliopistosarjassa Marika Korpinen nousi George Masonin avausviisikkoon ja takoi koko NCAA-uransa uudet ennätyspisteet. Lotta-Maj Lahtinen puolestaan siivitti Georgia Techin kolmanteen peräkkäiseen voittoon avauspuoliskon hurjalla heittomyllyllään.

16.1.2020 21:13 Naisten Korisliiga

HBA-Märsky kaatoi Hongan - Awak Kuierilla huimat tilastot

HBA-Märsky kesti vierasjoukkueen kirin ja voitti 83-78. Voiton kulmakivenä toimi Awak Kuier, joka teki 47 pistettä

16.1.2020 16:21 Korisliiga

Tobin Carberry tekee paluun Vilppaan paitaan

Teemu Rannikon loukkaantumisesta toipuva Salon Vilpas saa takakentälleen tutun vahvistuksen, kun Tobin Carberry palaa Venäjältä takaisin Korisliigaan.

16.1.2020 07:57 Suomalaiset ulkomailla

Salinin Teneriffa varmisti jatkopaikan Mestarien liigassa

Sasu Salin oli selättänyt viime aikoina vaivanneen sairastelun ja palasi tehokkaana pelikentille heittäen Teneriffalle 14 pistettä Mestarien liigan ottelussa Nymburkia vastaan. Tappiosta huolimatta Teneriffa varmisti paikkansa pudotuspeleissä.

15.1.2020 10:44 Susijengi

Lauri Markkanen kolmatta kertaa vuoden koripalloilija

Suomi-koriksen ykköstähti, kolmatta kauttaan NBA:n kaikkien aikojen organisaatioihin kuuluvassa Chicago Bullsissa pelaava Lauri Markkanen, 213 cm ja 22 vuotta, nimettiin Suomen urheilutoimittajien vuotuisissa valinnoissa vuoden koripalloilijaksi jo kolmatta kertaa peräkkäin.

15.1.2020 08:21 Seurauutinen

Seurauutisia #33: Feeniks Basketin esimerkki innoittaa muistuttamaan hyvästä katsomokäytöksestä

Koripallon arvoihin ovat aina kuuluneet hyvät käytöstavat kentällä. Yhtä tärkeässä roolissa on myös hyvät käytöstavat pelikentän ulkopuolella katsomoissa ja kenttien laidoilla. Katsomossa oleva aikuinen toimii esimerkkinä jokaiselle nuorelle.

14.1.2020 12:30 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrike ja epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

Näytä lisää vastaavia