Bisonsin Ville Mäkäläinen: ”Kestää aikansa ennen kuin pääsemme täyteen vauhtiin”

7.10.2013 10:40 Loimaan Liikuntahallilla elettiin lauantaina historiallisia hetkiä, kun Nilan Bisonsin toinen perättäinen mestaruusviiri nousi hallin kattoon ennen kauden voittoisaa avauspeliä KTP-Basketia vastaan. Kahden mestaruuden takuumies Ville Mäkäläinen, 28, uskoo, että rutkasti viimeisestä kahdesta kaudesta rutkasti uudistunut joukkue parantaa otteitaan kierros kierrokselta.

Vaikka hallitsevan mestarin miehistö on uudistunut merkittävästi niin amerikkalais- kuin suomalaisrintamalla, Bisonsin lauantaisen avausvoiton takuumiehinä kunnostautuivat loimaalaisyleisölle kahden mestaruuskauden aikana niin tutuksi käyneet kasvot.

 

Kun Bisons lopulta karkasi KTP:lta, nousivat loimaalaisten tehopelaajiksi Ville Mäkäläinen, Matti Nuutinen ja Mikko Koivisto – kahden kultamitalin miehet keväiltä 2012 ja 2013.

 

KTP-voitto olikin Mäkäläisen mukaan kuin kiila kahden maailman välillä: Biisoneiden kovien uusien pelaajahankintojen vielä etsiessä paikkaansa haki vanha rintama tarvittavat tehot jostain selkäytimestä.

 

– Emme ihan vielä pysty toteuttamaan pelisysteemiämme koko joukkueella, kun takana on niin vähän yhteisiä treeniviikkoja, arvioi keväästä 2012 asti Loimaalla pelannut Mäkäläinen.

 

– KTP-matsissa menikin aika lailla niin, että systeemissä pisimpään pelaajat löysivät sitten selkärangasta sen tutun suoritustason, kun matsia ratkaistiin.

 

Uusina avainpelaajia biisonilaumassa debytoivat tällä kaudella Tuukka Kotti, Carl Lindbom ja Antto Nikkarinen sekä amerikkalaiset Ralph Sampson III, Billy Keys, Justin Hawkins sekä Frank Robinson. Tuttuina miehinä Loimaalla jatkavat Mäkäläisen, Koiviston ja Nuutisen lisäksi Ryan McDade ja Ilpo Pehkonen.

 

– Meillä on hyvin monipuolinen hyökkäyskonsepti ja kaikille on kyllä tehoja tarjolla. Kestää aikansa ennen kuin pääsemme täyteen vauhtiin, mutta ennen pitkää uudetkin kaverit löytävät heittonsa ja me kaikki vastaavasti löydämme toisemme.

 

”Treenien taso on ollut käsittämättömän kova”

 

Bisonsin pelaajakokoonpano onkin suomalaisittain historiallinen. Kahden vakuuttavan Suomen mestaruuden jälkeen joukkue on rakennettu menestymään myös Euroopan kakkoskilpailussa Eurocupissa. Europeleissä Biisoneilla on koossa käytännössä 11 pelaajaa, jotka kilpailevat paikoista aloitusviisikossa.

 

Lauman leveys on tuonut entistä kovempaa, positiivista ”rähinää” Loimaan Liikuntahallille.

 

– Treenien taso on ollut käsittämättömän kova. En ainakaan ole itse omina pelaajavuosinani ollut seurajoukkueessa, jossa olisi tämän tason harjoituksia, Mäkäläinen päivittelee.

 

– Meillä on Susijengin tapaan positiivinen kilpailutilanne ja pitkällä tähtäimellä meillä on varmasti vain hyötyä siitä, että ainakin kymmenellä äijällä on taitoa ja kokemusta ratkaista pelejä.

 

Joukkueen rakentaminen on tapahtunut tavallaan kolmessa aallossa. Mäkäläinen, Ilpo Pehkonen ja nuoret ovat harjoitelleet heinäkuusta alkaen Loimaalla, ja Susijengin lähdettyä Sloveniaan ovat matkaan liittyneet Antto Nikkarinen, Carl Lindbom sekä amerikkalaiset Sampson, Hawkins ja McDade.

 

Loukkaantumisesta toipuva Matti Nuutinen on palautunut syyskuun aikana vähitellen pelikuntoon, ja Susijengin sankarit Tuukka Kotti ja Mikko Koivisto saapuivat Loimaalle pari viikkoa sitten Sloveniasta kotiuduttuaan. Uusimmat palaset palapelissä ovat olleet pelinrakentaja Keys sekä juuri ennen liigakauden alkua Loimaalle saapunut Robinson.

 

– Aika lailla aalloittain porukka on tosiaan laitettu kasaan, mikä on tietysti ollut joukkuepelin kannalta haasteellista. Toisaalta rohkaisevaa on se, että kehityksemme joukkueena on ollut jo pelkästään viimeisen viikon aikana todella nopeaa. Joka jannulla on iso halu osoittaa, mihin pystymme.

 

”Kaikki ainekset legendaariselle kaudelle”

 

Kysymysmerkkejäkin on ilmassa Biisoneiden kolmannen pääsarjakauden alkaessa.

 

Loimaan Liikuntahallin lehtereillä on kaivattu kahden viimeisen mestaruuden takuumiehen Jeb Iveyn ja Martin Zenon perään äänekkäästi, eikä ihme – tehokaksikko oli vuosien 2012 ja 2013 Korisliigan finaaleissa täysin omaa luokkaansa.

 

Oma kysymyksensä on myös Biisoneiden ammattilaistason pelaajarotaatio ja sen sopeutuminen Korisliiga-kauteen; riittääkö minuutteja kaikkien ammattimiehien pitämiseksi tyytyväisinä?

Mäkäläinen pitää molempia näkökantoja ymmärrettävinä, mutta ei näe niissä ongelmaa.

 

– Martin ja Jeb ovat loistavia pelaajia, mutta ei kausi tule kaatumaan heidän poissaoloonsa.  Tällaisesta rotaatiosta nousee ratkaisija toisensa perään. Jo ekassa liigapelissä nähtiin väläyksiä materiaalimme leveydestä, lahtelaislähtöinen laituri miettii.

 

– Mitä tulee peliminuutteihin, pelejä on jo runkosarjassa 44 ja Eurocupissakin kymmenen matsia plus jatkopelit. Kun pelaava kokoonpano vähän elää kauden aikana, ihan jokainen saa varmasti tarpeeksi peliaikaa. Aika iso motivaatiotekijä monelle on varmasti sekin, että he eivät ole vielä voittaneet urallaan Suomen mestaruutta.

 

Eurocup-ottelunsa Bisons aloittaa 16. lokakuuta kotikentällään Helsingin Jäähallissa Liettuan pronssijoukkue Neptunas Klaipedaa vastaan.

 

– On ainutlaatuista päästä pelaamaan suomalaisella joukkueella Euroopan toiseksi kovimmassa liigassa ja vielä legendaarisella Helsingin Jäähallilla. Sinne mukaan loimaalaiset kotifanit ja koriksesta kiinnostunutta yleisöä ympäri Suomea, niin tässä on kaikki ainekset legendaariselle kaudelle.

 

Bisons pelaa seuraavan kerran keskiviikkona 9. lokakuuta vieraskentällä Namika Lahtea vastaan.

 

Lisätietoja: Ville Mäkäläinen
 
6.6.2023 10:44 Susijengi

Ville Tahvanainen on ammattilaisuran kynnyksellä

Vaikka Ville Tahvanainen, 22, on viettänyt viimeiset neljä vuotta Yhdysvaltojen NCAA-liigassa, on hänen nimensä suomalaiselle koripalloväelle tuttu niin nuorisomaajoukkuekentiltä kuin Susijengistäkin. Helsingin NMKY:n kasvatti on nyt palannut Atlantin takaa Suomeen tavoitteenaan ammattilaisura ja intensiivisempi sitoutuminen maajoukkuetoimintaan.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

26.5.2023 12:41 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

18.5.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsilla vahva kausi Saksassa – ”Voi olla ihan tyytyväinen”

Anissa Pounds pelasi toisen kautensa Saksan Bundesliigan Angels Nördlingenissa ja oli tyytyväinen kauteen, vaikka joukkueen tavoite jäi saavuttamatta. Pounds oli jälleen joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

4.4.2023 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigassa alkavat puolivälierät - Salin, Madsen ja Tuomas Iisalo jahtaavat pokaalia

Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.

23.3.2023 10:20 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin SBL Damissa pudotuspelit käynnistyvät suomalaiskohtaamisella

Ruotsin liigan puolivälierissä nähdään suomalaisittain mielenkiintoinen ottelupari, kun Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins kohtaa Lotta Vesiluoman Alvikin.

18.3.2023 08:36 Suomalaiset ulkomailla

Linda-Lotta Lehtoranta jahtaa kahta pokaalia – ”Hyvillä mielin kohti kevään ratkaisupelejä”

Saksassa alkavat kauden ratkaisuhetket, kun viikonloppuna pelataan cupin lopputurnaus ja ensi viikolla alkavat pudotuspelit. Linda-Lotta Lehtorannan Keltern kuuluu kummassakin voittajasuosikkeihin.

27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

Näytä lisää vastaavia