Chicago Bullsin päävalmentaja Fred Hoiberg: ”Meillä on 25 settipeliä pelkästään Laurille”

9.3.2018 08:25 Lauri Markkasen tulokaskausi NBA:ssa on kääntynyt All Star -tauon jälkeen viimeiselle kolmannekselleen. Tasaisilla 15 pisteen ja kahdeksan levypallon keskiarvoilla maailman parhaassa koripallosarjassa uurastava Markkanen on jo nyt, ensimmäisellä kaudellaan, päävalmentajansa Fred Hoibergin mukaan yksi joukkueensa kulmakivistä.

Chicago Bullsin päävalmentaja Fred Hoibergilla on peräti 25 settipeliä Lauri Markkaselle.

Markkanen on nauttinut Chicagossa harvinaisen suurta vastuuta tulokkaaksi. Kuvat: Maury Efetannen / EPA & Ville Vuorinen / Koripalloliitto.

Viime kesänä Chicago Bulls käynnisti laajamittaisen rakennemuutoksen kauppaamalla tukipilarinsa ja faniensa suuren suosikin Jimmy Butlerin Minnesota Timberwolvesiin vaihdossa vakavasta polvivammasta toipuneeseen Zach LaVineen ja omalla tulokaskaudellaan vähälle peliajalle jääneeseen Kris Dunniin.

Bulls-päävalmentaja Fred Hoiberg hieroi käsiään yhteen pohtiessaan räjähtävän korintekijän LaVinen sekä yhä harvinaisemmaksi käyvään vanhan koulukunnan pelinrakentajien kaartiin kuuluvan Dunnin kehityspotentiaalia. Markkanen oli Chicagossa kolmatta kauttaan valmentavan Hoibergin odotuksissa erinomainen roolipelaaja 2020-luvun Bullsille.

- Arizonan kauden aikana oli tullut selväksi, että Lauri on ilmiömäinen heittäjä, joka pystyy saamaan pallon koriin mistä päin kenttää tahansa. Tiesimme, että pitkästä heittäjästä olisi meille hyötyä kentän levittäjänä.

Markkasen otteet NBA:n kesäliigassa sekä kautta edeltäneissä harjoitusotteluissa aaltoilivat kuten tulokaspelaajilla on tapana. Juuri ennen runkosarjapelien alkua Markkasen kanssa peliajasta taistelleet isot laitahyökkääjät Nikola Mirotic ja Bobby Portis ottivat yhteen sillä lopputuloksella, että Mirotic ajautui sairastuvalle viikoiksi ja Portis hyllytettiin kurinpitotoimenpiteiden johdosta.

Portisin ja Miroticin ollessa poissa Hoiberg nosti aloitusviisikkoonsa Markkasen, joka käytti tarjoutuneet minuutit siekailematta hyödykseen: tupla-tupla San Antoniota vastaan, viiden onnistuneen kolmosen iltapuhde LeBron Jamesin Clevelandia vastaan, ratkaiseva kolmen pisteen heitto avausvoitossa Charlottesta ja häikäisevä 25 pisteen sekä kahdeksan levypallon hartiaurakka Miamissa.

- Laurin todellinen taitotaso tuntui tulevan suurimmalle osalle NBA-faneja yllätyksenä, Hoiberg naurahtaa.

- Lauri näytti urheilullisuutensa ja kykynsä laittaa palloa lattiaan. Puolustuksessa hän sai epäilijät puolelleen liikkuvuudellaan, pelinlukutaidollaan ja ajoituksellaan. Yhtäkkiä ihmiset eivät puhuneetkaan enää roolipelaajasta, vaan tulevaisuuden tähdestä.

”Vaikka Laurilla olisi vaikeaa, hän tahtoo silti pallon”

Vuosi sitten Chicago Bulls oli täysin erilainen joukkue kuin nyt loppusuoralleen kääntyvällä kaudella. Meritoituneet veteraanipelaajat Jimmy Butler, Rajon Rondo ja Dwyane Wade johtivat staattista puolen kentän hyökkäystä, ja joukkue oli kaukoheittovoimaltaan liigan huonoimpia.

Rondo ja Wade vaihtoivat maisemaa viime kesänä samalla, kun Butlerin vaihto Markkaseen, LaVineen ja Dunniin teki Bullsista kertaheitolla nuoremman, atleettisemman ja kaukoheittovoimaisemman. Hoiberg on saanut ensimmäistä kertaa valmennettavakseen joukkueen, jolla hän voi potentiaalisesti toteuttaa nykyaikaista ”Hoiball”-filosofiaansa: lue peliä ja reagoi, puolusta kovaa ja juokse, luo tilaa ympyröimällä pick and roll -pelaajat heittäjillä.

- Meillä on arviolta 25 settipeliä, jotka on piirretty nimenomaisesti Lauria varten, Hoiberg paljastaa.

- Erityisesti aikalisältä palatessamme yritämme saada hyökkäyksemme rullaamaan pelaamalla Laurille pallon. Olen katsonut paljon Dallas Mavericksin Dirk Nowitzkille juoksemia settejä ja piirtänyt niiden perusteella ”Dirk”-nimisen hyökkäyksen, joka päättyy Laurin hyppyheittoon.

Hoibergin mukaan NBA:n hyökkäyspelissä vallitsevat lainalaisuudet ovat hyvin tarkoin määriteltyjä. Itse hyökkäysfilosofia on helppoa: tarkoitus on saada joukkueen parhaat hyökkäyspään pelaajat mahdollisimman hyviin asemiin ja mitä useampi rankaisuvalmis yksilö joukkueessa on, sen vaarallisempi joukkue on – tästä esimerkkeinä vaikkapa Golden State Warriors tai Houston Rockets.

On valmennusjohdon tehtävä saada hyvä pelaaja sijoitettua mahdollisimman edulliseen asemaan hyökkäyksessä. Mitä parempaan paikkaan ja oikeammassa tilanteessa tämä pelaaja saa pallon, sen paremmin joukkuehyökkäys toteutuu. Ja päättyvällä kaudella Bullsin hyökkäyspeli on löytänyt virtansa nimenomaan Markkasen vahvuuksista.

- Pidämme tarkoin silmällä pelejä, joita Dallas piirtää Dirk Nowitzkille ja New York Kristaps Porzingisille ja sovellamme niitä omalla tavallamme Laurin kohdalla. Otin jopa pari Susijengin peliä viime kesältä hyökkäykseemme yksinomaan Lauria ajatellen, Hoiberg jatkaa.

Hoiberg katsoo kokonaiskuvaa

Parhaimmillaan Markkanen on ollut tulokaskaudellaan ilmiömäinen: 33 pisteen ja kahdeksan kolmosen ensiesiintyminen voitto-ottelussa New Yorkin Madison Square Gardenissa tammikuussa, 32 pistettä ja viisi kolmosta Indianaa vastaan joulukuussa. Jos kaukoheitto ei ole pudonnut, on Markkanen hakeutunut lähemmäs koria, kuten ensimmäisessä vierasottelussaan Clevelandin ja LeBron Jamesin vieraana (25 pistettä).

Maratonin mittaiseen pelikauteen mahtuu myös vaikeampia jaksoja. Markkasen heittoprosentit tippuivat marraskuun lopun ja joulun välisenä aikana. All Star -tauon tuntumassa on puolestaan sairastuvalta palanneen Zach LaVinen sisäänajo vähentänyt hänen pallokosketuksiaan merkittävästi.

Hoibergin mukaan vaikeammista jaksoista ei kuitenkaan vedetä liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

- Pidän Laurista kaikkein eniten siinä suhteessa, että vaikka hänellä olisi vaikeampi jakso meneillään, hän tahtoo silti pallon seuraavassa hyökkäyksessä. Kun voitimme Detroitin tammikuun puolivälissä, Lauri sanoi erikseen haluavansa heiton, vaikka oli heittänyt kahdesti peräkkäin ohi, Hoiberg miettii.

- Lauri ei pelkää olla ratkaisija. Sen ominaisuuden kehittäminen NBA:ssa vie joiltain pelaajilta vuosia, toiset eivät kehitä sitä ollenkaan. Se, että 20-vuotiaalla suomalaisella on tuo mielenlaatu… on jotain erityistä.

Mitä tulee ”tulevaisuuden kolmikon” Markkanen-LaVine-Dunn sisäänajoon, jälki ei ole aina ollut kaunista, mutta Hoibergin luottamus tulevaisuuteen on vahva. Kausi 2018-19 tulee olemaan Bullsin uuden kärkikolmikon ensimmäinen tulikoe.

- Otamme oman aikamme ja varmistamme, että Lauri, Zach ja Kris pääsevät kaikki samalle sivulle. He ovat vielä ensi kaudellakin nuoria, mutta silloin heillä on jo taustallaan muutama kuukausi kokemusta yhdessä pelaamisesta. Olen hyvin innoissani siitä, kuinka paljon raakaa potentiaalia meillä on.

”Hänellä on pää tukevasti hartioillaan”

Koripallopiireissä Markkanen tunnetaan ennen kaikkea kohteliaana ja jalat maassa kulkevana nuorukaisena, joka yksinkertaisesti rakastaa koripalloa ja nauttii pelaamisesta.

Hoibergin mukaan NBA:n paikoin raskaskin arki ja illasta toiseen jatkuva kilpailu ei ole muuttanut jokaisen läheisensä huomioivaa työmyyrää, vaan hän on pysynyt entisellään.

- Lauri työskentelee äärettömän kovaa ja se on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joka pelaajalla voi olla. Hän on aina ensimmäisenä salilla oppimassa uutta, katsoo jatkuvasti ottelutallenteita ja oppii nopeasti, kiitos korkean koripallo-ÄÖ:nsa, päävalmentaja ylistää.

- Olen ollut äimistynyt Laurin kehityksestä tämän kauden aikana ja suurin kiitos siitä kuuluu hänen työmoraalilleen. Hän todella tahtoo olla tämän liigan parhaimmistoa eikä pelkää sanoa sitä. Samalla hänellä on pää tukevasti hartioillaan. Tuntuu siltä, kuin hän olisi odottanut tulokaskaudeltaan juuri tällaista.

Henkilöt

 
9.6.2021 15:27 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalon aikakausi Crailsheimissa sai hienon päätöksen – uusi projekti alkamassa Bonnissa

Tuomas Iisalon viisivuotinen pesti Merlins Crailsheimin peräsimessä tuli päätökseen tänä keväänä. Iisalo sai keväällä 2016 käsiinsä putoamaan tuomitun joukkueen, jonka hän jätti jälkeensä yhtenä Bundesliigan kärkijoukkueena.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

29.5.2021 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kasvoi johtajana kauden aikana – ”Sain olla isossa roolissa joukkueessa”

Edon Maxhuni pelasi erinomaisen kauden virolaisen Pärnu Sadamin riveissä. Maxhuni johdatti Pärnun aina Viron liigan finaaliin saakka ja palkintona kaudesta oli hopeinen mitali sekä valinta Viron liigan tähdistöviisikkoon.

19.5.2021 10:37 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalon johtama Merlins Crailsheim iskee Bayern Münchenin kimppuun pudotuspeleissä

Suomalaisen valmennuskolmikon Tuomas Iisalon, Joonas Iisalon ja Juho Kailion valmentama Merlins Crailsheim aloittaa pudotuspelit Saksan Bundesliigassa keskiviikkona. Merlinsillä on edessään kova haaste, sillä vastaan asettuu Euroliigassa tällä kaudella hienosti menestynyt Bayern München.

15.5.2021 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen kausi vaiherikas – ”Todella mielenkiintoinen, erilainen ja vaikea kausi”

Islannin liigan korikuningattaruuden voittaneen Annika Holopaisen kauteen mahtui paljon käänteitä. Holopainen teki kovia tehoja sarjassa, mutta samaan aikaan kautta varjostivat pitkät tauot sekä joukkueen heikko menestys.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

8.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Joonas Lehtoranta aloittaa pudotuspelit Hollannissa

Hollantilaisen Feyenoordin riveihin keväällä siirtynyt Joonas Lehtoranta koki ikävän takaiskun juuri ennen pudotuspelien alkua, mutta on näillä näkymin joukkueen mukana, kun joukkue aloittaa puolivälierät lauantaina. Feyenoordille asettuu vastaan Landstede Hammers.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

4.5.2021 14:17 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderille jäi kaudesta karvas maku – ”Ihan uskomattoman paljon epäonnea”

Sofia Pelanderin kausi Saksan Bundesliigassa päättyi pettymykseen, kun Herner putosi välierissä ja hävisi myös pronssipelin. Pelanderin, ja koko joukkueen, kauteen mahtui paljon sekä hyvässä että pahassa.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

21.4.2021 11:49 Suomalaiset ulkomailla

Nuorten maajoukkueiden vakiokasvo Ebba Pekonen aloittaa ammattilaisuransa Ruotsista

Yhteensä 70 nuorten maaottelua pelannut Ebba Pekonen, 19, siirtyy ensi kaudeksi Ruotsin pääsarjassa pelaavan Helsingborg BBK:n joukkueeseen. Tapiolan Hongan kasvatti on pelannut neljä edelliskautta HBA:ssa.

20.4.2021 13:34 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä menestyksekäs kausi – ”Pääsin jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäin”

Anniina Äijäsen kautta voi hyvällä syyllä todeta onnistuneeksi, sillä Äijänen pääsi juhlimaan Ferrolin kanssa nousua Espanjan pääsarjaan joukkueen vetäessä kauden läpi kokonaan ilman tappioita. Samaan aikaan Äijänen kuului läpi kauden joukkueen avainpelaajiin.

16.4.2021 13:39 WNBA

Dallas Wingsin varaama Awak Kuier: ”Meillä on paljon nuoria lahjakkuuksia”

Tuore WNBA:n kakkosvaraus Awak Kuier, 19, kertoi varaustilaisuuden jälkimainingeissa omista tunnelmistaan, pelillisistä esikuvistaan sekä sopeutumisestaan Dallas Wingsin pelaamiseen ja WNBA:han.

15.4.2021 08:50 WNBA

Awak Kuier: ”Olen iloinen jo pelkästään siitä, jos minut draftataan”

WNBA:n varaustilaisuuden kynnyksellä Awak Kuier, 19, odottaa jännityksellä, mitä tulevan odottaa. Susiladiesin nuorta tähteä ja Peli-Karhut-kasvattia veikkaillaan yhdeksi varaustilaisuuden kärkinimeksi, mutta hän on itse tyytyväinen jo pelkästään siitä, jos hänet varataan.

Näytä lisää vastaavia