Federiko Federiko tuo susipaitaan kansainvälisen tason korinaluspelotteen

15.6.2023 14:01 Päättyneen seurajoukkuekauden 2022-23 kenties suurin yllättäjä oli helsinkiläislähtöinen Rekolan Urheilijoiden kasvatti Federiko Federiko, 211 cm ja 22 vuotta. Federiko osoitti ensimmäisellä kaudellaan Pittsburghin yliopistossa olevansa kansainvälisen tason koripalloilija, ja susikesän 2023 alussa hän kertoo epäröimättä tavoitteekseen paikan MM-kisajoukkueessa.

Federiko Federiko pelasi leuat loksauttavan tulokaskauden Pittsburghissa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Federiko herätti jo syksyllä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ta seuraavien suomalaisten kiinnostuksen kirjauttamalla Sacred Heartia vastaan vastaansanomattomat 17 pistettä ja 14 levypalloa ja rankaisemalla North Floridaa 22 pisteellä ja kahdeksalta levypallolla.

Kauden edetessä nuori helsinkiläinen yltyi yhä kovempaan iskuun. Konferenssipelien alkaessa vuodenvaihteen jälkeen Federiko alkoi kellottaa tasaisin väliajoin 30 peliminuuttia ottelua kohden. Federiko toi ”Panthersin” korin alle välittömän blokki- ja riistouhan ja toisinaan torjuttuaan vastustajan heiton oli ensimmäisenä lyömässä alley oop -donkkia sisään toisessa päässä.

- Pakko sanoa, että en yllättynyt, Federiko naurahtaa kysyttäessä arviota omista suorituksistaan.

- Mä olin aika varma, että pystyn pelaamaan tehokkaasti tuolla tasolla, kunhan vain löydän oikean paikan. Pittsburghissa mahdollisuus tuli ja oon aika tyytyväinen siihen, miten eka kausi meni.

Kauden viimeisen kahden kuukauden otteluissa Federiko kirjautti Panthersille 10,1 pistettä, 6,2 levypalloa ja 2,0 blokkia kohden ja varmisti paikkansa joukkueen ehdottomassa kärkiryhmässä. Konferenssin lopputurnauksessa Federiko ehti kurittaa Georgia Techiä 19 pisteellä ja kahdeksalla levypallolla ennen kauden päättänyttä loukkaantumista.

- Mä oon nyt kokenut, miltä tuntuu pelata March Madness -pelejä ja haluan ihan ehdottomasti olla siellä mukana. Siellä on ihan älytön fiilis ja tosi kovan tason koripalloa. Tuskin maltan odottaa ensi kautta, Federiko hymyilee.

Värikäs junioripolku jalosti yliopistotähdeksi

Federikon tie Suomesta Pittsburghiin on ollut omanlaisensa.

Rekolassa vietettyjen pikkujuniorivuosien jälkeen Federiko siirtyi PuHu Junioreihin ja herätti samalla Suomen juniorimaajoukkuevalmentajien kiinnostuksen pitkänä ja urheilullisena, mutta vielä hioutumattomana lupauksena.

Pelivuosien 2018-20 aikana Federiko pelasi juniorivuosia Omnia Basketball Academyn ja Go Time Athleticsin paidassa ja samalla miesten divaria ensiksi Hyvinkään Pontevassa ja sitten ToPon edustusjoukkueessa. Federiko pitää noita vuosia itselleen keskeisinä tulevan kehityksen kannalta.

- Valmentajat tahtoi, että mä pelaan monipuolisesti laidassa ja korin alla. Ne halusi, etten ole vain korin alla, vaan että mä käsittelen palloa ja juoksen nopeisiin hyökkäyksiin ja työnnän palloa eteenpäin avoimella kentällä. Se on varmaan yksi syy siihen, miksi pelaan nyt niin kuin pelaan, Federiko miettii.

Koronapandemian syvimmillä hetkillä Federiko matkusti Atlantin taakse kartoittamaan mahdollisuuksiaan pelata yliopistokoripalloa. Hän totutteli amerikkalaiseen pelitapaan Pennsylvaniassa First Love Christian Academyssa kaudella 2020-21 ja aloitti yliopistouransa junior college -tasolla Northern Oklahomassa. Voitokas kausi toi mukanaan konferenssin mestaruuden sekä kunniamaininnan kansainvälisessä junior college -tähdistövalinnassa.

- Mulla on ehkä ollut vähän erilainen tie NCAA:han asti ja se olisi varmaan voinut mennä eri tavallakin, mutta mulla on sellainen ajatus, että jokainen pelaaja menee omaa tietään ja tuo sattui olemaan minun tieni, Pittsburghissa liiketaloutta pääaineenaan opiskeleva Federiko miettii.

- Mä oon just nyt Pittsburghin ja maajoukkueen kanssa mielestäni aika hyvässä asemassa, eli pitää olla kiitollinen ja jatkaa duunia.

Federikon tähtäin Aasian MM-kisakentillä

Federiko teki Susijengi-debyyttinsä jo kaksi vuotta sitten, kun nuori Susijengi matkusti Prahaan kohtaamaan Tokion olympialaisiin valmistautuvan Tshekin tuplamaaottelussa. Federiko pelasi tuolloin kymmenen minuuttia ottelua kohden ja ehti vakuuttaa valmennusjohdon kansainvälisen tason potentiaalistaan.

Susikesän 2023 pyörähdettyä käyntiin jo hyvän aikaa sitten Federiko on ehtinyt osoittaa taitonsa nykyaikaisena isona miehenä, joka asettaa oikea-aikaisia skriinejä, rullaa korille, viimeistelee korkealta korin yläpuolelta ja saa ulottuvuudellaan ja nopeudellaan vastustajan miettimään kaksi kertaa ennen kuin yrittää korin läheisyyteen.

Häneen kohdistettuihin odotustenkin keskellä Federiko kertoo pitävänsä jalat maassa.

- Musta oli viime kaudella hauskaa, kun kauden puolessavälissä media alkoi kiinnostua musta ja tuli kysymään, että olisiko sulla Fede aikaa, tehdään haastattelu. Mä olin ihan että ”vau”, mutta äkkiä siihen tottui. Nyt oon huomannut, että täällä Suomessakin mediaa on alkanut kiinnostaa, että kuka mä oon ja mitä mä teen. Se on ihan hauskaa, hän nauraa.

Kesäkuun kestävän Susijengi Rising Stars -leirityksen jälkeen aikuisikäiset maajoukkuepelaajat jaetaan Kiinan kisoihin valmistautuvaan universiadijoukkueeseen ja Aasian MM-kisoihin valmistautuvaan Susijengin rinkiin.

Federiko linjaa epäröimättä tähtäävänsä Susijengin MM-kisajoukkueeseen jo tänä kesänä – riippumatta siitä, tapahtuuko se Kiinan universiadien kautta vai osallistumalla suoraan Susijengin leiritykseen.

- Todellakin haluan olla mukana siinä joukkueessa, joka MM-kisoihin lähtee. Se olisi iso kunnia. Sitä varten tässä treenataan kovaa ja paiskitaan joka päivä töitä, hän linjaa.

Federikon potentiaalin kansainvälisen tason sentterinä huomaa jokainen, joka hänen harjoitteluaan ja pelaamistaan katsoo. Oma kysymyksensä tietenkin on, miten hän sopeutuu Susijengin vaativaan pelitapaan, mutta tästä hän ei ole huolissaan.

- Mä olen pelannut junnumaaotteluita ja oppinut susipelitavan siellä. Osaan lukea peliä ja näen, missä mun pitää olla ja miten sijoittua. Tietenkin mulla on paljon opittavaa vielä, mutta mulla on ihan hyvä aavistus siitä, miten mun pitää pelata.

Federiko Federiko ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron.

Huom.! Susijengi Rising Stars -turnaukseen ei myydä lippuja ovelta, ainoastaan ennakkolipunmyynti. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

Näytä lisää vastaavia