Bosnia hiertää, runnoo ja heittää: ”Todella, todella iso ja fyysinen”

12.9.2018 13:44 Vuosien 2011 ja 2015 EM-kisoissa Susijengi antoi Bosnia-Hertsegovinalle isän kädestä, mutta torstain MM-jatkokarsinta-avaukseen vieraaksi saapuva joukkue on liikkeellä nimekkäillä miehistöllään hetkeen. Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala kertoo Bosnian noudattavan Jugoslavia-koripallon ihanteita NBA-miehensä Jusuf Nurkic ja Dzanan Musa keihäänkärkenään.

19-vuotias Dzanan Musa on Bosnian maajoukkueen toinen NBA-pelaaja. Kuva: FIBA Europe.

Syksyn 2011 EM-kisoissa Susijengi katkaisi 34 vuoden voitottoman EM-kisakierteensä liekittämällä Bosnian nurin 92-64. Neljä vuotta myöhemmin Montpellierin kisaparketeilla lukemat olivat Suomen kannalta vieläkin vakuuttavammat: 88-59.

- Voittomme Bosniasta ovat tulleet nimenomaan puolustuksella. Hyvä puolustus on korreloinut kentän juoksemisen ja hyvän heittoillan kanssa. Kun Mikko Koivisto, Petri Virtanen, Petteri Koponen ja Matti Nuutinen ovat päässeet heittämään, Bosnia on kadottanut pelaamisensa balanssin, Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala kertaa.

Toijala kuitenkin varoittaa laskemasta liikaa edellisten otteluiden varaan. Entisen Jugoslavian alueella kukin maajoukkue on vaarallinen. Koripalloperinteitä löytyy, pelaajat ovat kookkaita ja fyysisiä ja osaavat perustaidot juurta jaksain.

Bosnia-Hertsegovinan nykymaajoukkueen erikoisuus on koko ja fyysisyys.

- Bosnian isopää on todella – todella – iso ja fyysinen, heillä on jopa ylitarjontaa 4- ja 5-pelipaikoille. Jusuf Nurkic, Elmedin Kikanovic, Andrija Stipanovic ja Milan Milosevic on todella hurja eturivi mille tahansa joukkueelle, Toijala jatkaa.

- Mistään perinteisestä mörssärijoukkueesta ei kuitenkaan ole kysymys. Musa siirtyy tässä miehistössä kauemmas korista, Nurkic ja Kikanovic osaavat kumpikin heittää puolenmatkan kakkosen.

Elmedin Kikanovic. Kuva: FIBA Europe.

Valmennuksessa turbulenssia, Gordic sivussa

Jos Bosnian eturivi on MM-karsintojen parhaimmistoa, joukkueella on puolestaan haasteita takakentällään. Aiemmissa arvokisoissa Bosnian aloitusviisikon takakentän ovat muodostaneet amerikkalaislähtöinen pelinrakentaja ja veteraanitakamies Nemanja Gordic, mutta nyt Gordic on seurajoukkuevelvoitteiden johdosta sivussa ja pelinjohto täysin syntyperäisten bosnialaisten käsissä.

Oma kysymyksensä on Bosnian valmennustilanne. Päävalmentaja Dusko Vujosevic joutui vetäytymään valmennusvastuusta terveyssyistä ja hänen apuvalmentajansa Mensur Bajramovic oli sitounut hongkongilaiseen joukkueeseensa. Bosnia sai pikahälytyksellä valmentajakseen Kroatian ja Italian mestarin ja vuodesta 2001 Euroliigassa käskyttäneen Jasmin Repesan, joka aloitti työnsä viime viikon lopulla.

- Me teemme Susijengissä perinteisesti perusteellisen scoutin vastustajasta ja pelaajamme ovat tottuneet poimimaan hyvin asioita scouteistamme, mutta tämä on varmasti haastavin scouttauksemme ikinä, Toijala naurahtaa.

- Bosnialla on joukoissaan useampi vain vähän maaotteluita pelannut pelaaja, useampi pelaaja joka ei pelannut aiemmissa MM-karsintapeleissä, täysin uusi valmentaja eikä yhtään valmistavaa maaottelua takanaan. Varsin poikkeuksellinen tilanne.

”Iso peli sekä meille että Bosnialle”

K-jatkolohkon hännänhuippuna Bosnia on”tulos tai ulos”-tilanteessa: yhdellä voitolla joukkue pitää MM-kisaunelmansa edes langanlaihasti elossa, kaksi voittoa tekee MM-kisoista realistisen tavoitteen.

NBA-miesten Nurkicin ja Musan liittyminen maajoukkuevahvuuteen kertoo, että Bosnia ei jätä kiveäkään kääntämättä pysyäkseen mukana MM-kisapaikkakilvassa.

- Tämä on iso peli sekä meille että Bosnialle. Meidän on oltava aktiivisia ja aggressiivisia, annettava ensimmäinen isku ja pistettävä heidän takamiehensä koetukselle. Niin kauan kuin toteutamme omaa pelikonseptiamme, olemme hyvissä asemissa, päättää Toijala.

Susijengi ja Bosnia kohtaavat Espoo Metro Areenalla torstai-iltana 13.9. klo 19.00. Lipunmyynti otteluun täällä.

Tarkkaile heitä – coach Toijalan tärpit

Jusuf Nurkic (213 cm/24 v): Nurkicin ura ja vahvuudet analysoitu täällä.

Dzanan Musa (206 cm/19 v): ”Atleettinen kolmospaikan pelaaja, joka on ottanut 5-7kg lisää massaa kesän aikana. Ratkaisuvalmis pelaaja, joka menee mieluusti korille, hakee kontakteja ja virheitä, mutta myös hyvä keskimatkan heittäjä. Hakee pitkään omia ratkaisuja. Musalla on iso ego, joka on aiheuttanut maajoukkueessakin yhteentörmäyksiä.”

Elmedin Kikanovic (211 cm/30 v): ”Jos Nurkic ei olisi joukkueessa, Kikanovic olisi heidän ykkösaseensa sisällä. Monipuolinen, romuluinen sisäpelaaja, jolla vakaa keskimatkan heitto. Pelannut korkealla tasolla Euroopassa jo monta vuotta.”

Milan Milosevic (205 cm/32 v): ”Kreikan liigan viime kauden pronssijoukkue Promithean merkittävimpiä pelaajia. Monipuolinen nelospaikan pelaaja, hyvä heittäjä.”

Bosnia-Hertsegovinan maajoukkue Espoossa 13.9.

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura 2018-19

0

Jusuf NURKIC

213

1994

Portland Trailblazers (NBA)

3

Amar ALIBEGOVIC

206

1995

Virtus Roma (ITA)

4

Darko TALIC

194

1998

KK Igokea (BIH)

5

Edin ATIC

201

1997

free agent

6

Andrija STIPANOVIC

209

1986

Cedevita Zagreb (CRO)

7

Adin VRABAC

205

1994

Spars Sarajevo (BIH)

8

Milan MILOSEVIC

202

1985

Lavrio BC (GRE)

9

Amar GEGIC

200

1998

Partizan Belgrad (SRB)

11

Elmedin KIKANOVIC

210

1988

AS Monaco (FRA)

13

Dzanan MUSA

206

1999

Brooklyn Nets (NBA)

14

Almir HASANDIC

191

1990

KK Sloboda Dita (BIH)

17

Aleksandar LASIC

205

1996

Union Olimpija (SVN)

  • Päävalmentaja Jasmin REPESA
  • Valmentaja Denis BAJRAMOVIC
  • Valmentaja Muris MEMIC
 
25.2.2019 08:58 Susijengi

Huff pistetilaston Top 10:een, Koivisto kohosi pelatuissa maaotteluissa

Susijengin kapteeni Shawn Huff (1658p) ohitti Jorma Pilkevaaran (1657p) miesten maaotteluiden pistetilastossa ja kohosi kaikkien aikojen maaottelutilaston Top 10:een. Mikko Koivisto nousi puolestaan pelatuissa maaotteluissa Mikko Koskisen ja Heikki Taposen ohi kaikkien aikojen 15. sijalle.

24.2.2019 17:51 Susijengi

Venäjä varmisti MM-kisapaikkansa kaukoheitoillaan, Susijengin MM-karsinnoille haikea päätös

Susijengi johti sunnuntain ratkaisevaa MM-karsintaottelua 11 pisteellä kolmannen jakson loppuhetkillä, mutta Venäjän pitkään rautoihin kalahdelleet kaukoheitot alkoivat kuitenkin löytää tietään korisukkaan päätösneljänneksen alussa ja 7500-päinen kotiyleisö sai nautiskella Venäjän rynnätessä Kiinan MM-kisoihin 91-75 (37-38)-voitollaan.

23.2.2019 21:30 Susijengi

Susijengi ja Venäjä nimesivät kokoonpanonsa ratkaisevaan MM-karsintaotteluun

Petteri Koponen kirmaa kentälle susipaidassa sunnuntain 24.2. ratkaisevassa MM-karsintaottelussa Venäjän Permissä. Venäjä puolestaan juoksuttaa joukkoihinsa Moskovan TsSKA:sta saapuneet Semen Antonovin, Nikita Kurbanovin ja Ivan Uhovin.

23.2.2019 12:09 Pääjuttu

Sunnuntain isäntä Venäjä laittaa kaiken likoon

Asetelmat Susijengin ja Venäjän MM-karsintahuipennukseen ovat kutkuttavat. Venäjä kuroi marraskuun lopussa Susijengin selvän kotijohdon kahden pisteen voitokseen ja lähtee sunnuntain ratkaisevaan otteluun ennakkosuosikkina kotiyleisönsä edessä. Susijengi puolestaan hakee horjutusmahdollisuuttaan tutusta haastajan asemasta.

22.2.2019 16:09 Susijengi

Kotti ja Salin kiittelivät kotiyleisöä tuesta

Susijengin pelikauden 2018-19 MM-karsintojen kotiottelurupeama päättyi voittoon myöhään torstai-iltana, kun Ranska joutui poistumaan Espoo Metro Areenalta tappio niskassaan. Susijengin avainpelaajat Tuukka Kotti ja Sasu Salin ylistivät kotiyleisön roolia kolmessa loppuunmyydyssä karsintaottelussa.

22.2.2019 10:09 Susijengi

Susijengi matkustaa ratkaisupeliin Venäjälle, Koponen liittyy laumaan

Puolitoistavuotinen karsintarupeama pääsystä Kiinan 2019 MM-kisoihin huipentuu sunnuntaina Venäjän Permissä. Susijengi matkustaa ratkaisuotteluun Uralvuorten kupeeseen neljäntoista pelaajan vahvuisena, kun torstaina Ranskaa vastaan kentälle juossut tusina vahvistuu Ville Tahvanaisella ja lauantaina Madridista matkustavalla Petteri Koposella.

21.2.2019 22:10 Susijengi

Wilsonin kikkapussista löytyi 29 pistettä, Susijengin MM-unelma elää Ranska-voitolla

Susijengi iski kyntensä syvälle Ranskan lihaan 7009 katsojan edessä Espoo Metro Areenalla ja pääsi tuulettamaan rankasti elintärkeää 76-69 (31-33)-voittoa MM-karsintojen viimeisessä kotiottelussa. Susijengi sai tarvittavan vetoavun Bosnian voittaneelta Tshekiltä ja sai MM-kisapaikan kohtalon omiin tassuihinsa. Sunnuntaina Susijengi tarvitsee MM-kisoihin päästäkseen vähintään kolmen pisteen voiton Venäjästä Permissä.

21.2.2019 22:07 Susijengi

Venäjä murskavoittoon Bulgariasta, Tshekki antoi Susijengille tulitukea

Susijengin sunnuntaisen MM-karsintaottelun isäntäjoukkue Venäjä oli odotetun kova vierasottelussaan Botevgradissa ja höykytti Bulgariaa murskapistein 60-104 (30-52). Tshekki antoi puolestaan Susijengille tarvittavaa tulitukea nipistämällä Bosnia-Hertsegovinan 69-64 (39-33).

21.2.2019 10:29 Susijengi

50 maaottelun Carl Lindbom: ”Koko ajan on enemmän annettavaa joukkueelle”

Kesällä 2012 Susijengi-tulikasteensa saanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 27, rikkoo 50 miesten maaottelun rajapyykin tänään torstaina MM-karsintamittelössä Ranskaa vastaan. Viimeisen kahden vuoden aikana jengin rotaatioon noussut 206-senttinen Lindbom kokee olevansa jatkuvasti suuremmaksi hyödyksi joukkueelleen.

20.2.2019 20:55 MM-karsinnat

Susijengi valittu Ranska-maaotteluun

Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimennyt kaksitoista pelaajaa torstaiseen MM-karsintaotteluun Ranskaa vastaan.

20.2.2019 11:10 Susijengi

”Parkerin manttelinperijä” ja nälkäisiä näytönantajia: Ranska Susijengin kiusaksi värikkäällä joukkueella

MM-kisapaikkansa ja MM-jatkokarsintalohkon voiton varmistanut Ranska juoksuttaa torstaina Espoossa Susijengin kimppuun nälkäisen ja nuorekkaan tulevaisuuden joukkueen. Erityisen mielenkiintoinen nimi ranskalaisvahvuudessa on legendaarisen Tony Parkerin manttelinperijäksi arvioitu 17-vuotias Theo Maledon.

19.2.2019 14:18 Susijengi

Susipaitaan palannut Alexander Madsen: ”Iso haaste edessä”

Marras-joulukuun MM-karsintaikkunasta sivussa ollut Alexander Madsen, 24, palaa susipaitaan puolen vuoden tauon jälkeen MM-karsintojen helmikuun huipentumassa. Euroliigan CB Gran Canarian kehitysjoukkueessa korkoa kasvavalle 207-senttiselle Madsenille avautuu mahdollisuus suureen vastuuseen Matti Nuutisen ja Alex Murphyn ollessa joukoista poissa.

19.2.2019 10:25 Susijengi

Susijengin MM-karsintaottelu jälleen loppuunmyyty

Susijengi pääsee huipentamaan MM-karsinnat otteluissa, joista panosta ei puutu. Torstain kotiotteluun Ranskaa vastaan joukkue saa tuekseen jälleen täyden Espoo Metro Areenan.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

14.2.2019 14:17 Susijengi

Susijengi nimetty helmikuun ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan

Päävalmentaja Henrik Dettmann on lähettänyt kuudelletoista pelaajalle kutsun osallistua Susijengin viimeisen ja ratkaisevan MM-karsintaikkunan maanantaina käynnistyvään leiritykseen. Susijengin matkalla kohti Kiinan MM-kisoja viimeiset kannot kaskessa ovat lohkokärki Ranska sekä Susijengin kanssa viimeisestä kisapaikasta kisaava Venäjä.

28.1.2019 14:24 Susijengi

Sasu Salin: ”Tavoite on voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut”

Susijengin lähtölaskenta helmikuun 2019 ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan on alkanut. Asetelma on kutkuttava, sillä MM-jatkokarsintalohko K:n kolmannesta ja viimeisestä kisapaikasta kisaavat rinta rinnan Susijengi ja Venäjä. ”Malmin roskidyykkari” Sasu Salin, 27, odottaa helmikuun karsinnoista kutkuttavaa jatkoa Susijengin tarinalle.

11.1.2019 18:27 Susijengi

Tule tekemään Susijengin MM-karsintaottelua – vapaaehtoisten haku käynnissä

Miesten koripallon MM-karsintaottelu Suomi–Ranska pelataan torstaina 21.2.2019 Espoo Metro Areenalla. Iloiseen ja osaavaan vapaaehtoisten joukkoon haetaan nyt uusia vapaaehtoisia. MM-karsintaottelun järjestämisessä tarvitaan noin 100 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 27.1. saakka.

13.12.2018 09:22 Susijengi

Susijengin helmikuinen MM-karsintaottelu jo nyt loppuun varattu

MM-kisapaikasta Kiinaan kynsin ja hampain taisteleva Susijengi on saamassa helmikuun kotiotteluun jälleen täyden tuen kotiyleisöltä. Espoo Metro Areenan katsomopaikat 21. helmikuuta pelattavaan Ranska-otteluun on loppuun varattu jo reilut kaksi kuukautta ennen ottelua.

4.12.2018 14:34 Susijengi

Huikea voitto sähköisti Susijengin Ranska-ottelun lipunmyyntiä entisestään – jo 5200 lippua myyty

Susijengin MM-kisapaikan kohtalo ratkeaa helmikuun karsintaikkunassa, kun joukkue kohtaa Espoossa lohkokärki Ranskan ja matkaa sen jälkeen Venäjän vieraaksi. Maanantai-iltana sinnikkyytensä osoittanut Susijengi on saamassa Ranska-otteluun tuekseen jälleen täyden kotiareenan.

4.12.2018 11:45 Susijengi

Juho Nenonen: ”Susipaita päällä pelissä on aina lisälatausta”

Viime helmikuun MM-karsintaikkunassa Juho Nenonen kunnostautui Susijengin jokerikorttina ja toi joukkueelleen tarvittavan energialatauksen kotivoitossa Bulgariasta. Nenosta tarvittiin uudelleen maanantaina Zenicassa, kun Susijengi oli taipumassa siltaan Bosniaa vastaan. 31-vuotias ikitaistelija kertoo vaalivansa jokaista Suomi-paidassa viettämäänsä hetkeä.

Näytä lisää vastaavia