Bosnia hiertää, runnoo ja heittää: ”Todella, todella iso ja fyysinen”

12.9.2018 13:44 Vuosien 2011 ja 2015 EM-kisoissa Susijengi antoi Bosnia-Hertsegovinalle isän kädestä, mutta torstain MM-jatkokarsinta-avaukseen vieraaksi saapuva joukkue on liikkeellä nimekkäillä miehistöllään hetkeen. Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala kertoo Bosnian noudattavan Jugoslavia-koripallon ihanteita NBA-miehensä Jusuf Nurkic ja Dzanan Musa keihäänkärkenään.

19-vuotias Dzanan Musa on Bosnian maajoukkueen toinen NBA-pelaaja. Kuva: FIBA Europe.

Syksyn 2011 EM-kisoissa Susijengi katkaisi 34 vuoden voitottoman EM-kisakierteensä liekittämällä Bosnian nurin 92-64. Neljä vuotta myöhemmin Montpellierin kisaparketeilla lukemat olivat Suomen kannalta vieläkin vakuuttavammat: 88-59.

- Voittomme Bosniasta ovat tulleet nimenomaan puolustuksella. Hyvä puolustus on korreloinut kentän juoksemisen ja hyvän heittoillan kanssa. Kun Mikko Koivisto, Petri Virtanen, Petteri Koponen ja Matti Nuutinen ovat päässeet heittämään, Bosnia on kadottanut pelaamisensa balanssin, Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala kertaa.

Toijala kuitenkin varoittaa laskemasta liikaa edellisten otteluiden varaan. Entisen Jugoslavian alueella kukin maajoukkue on vaarallinen. Koripalloperinteitä löytyy, pelaajat ovat kookkaita ja fyysisiä ja osaavat perustaidot juurta jaksain.

Bosnia-Hertsegovinan nykymaajoukkueen erikoisuus on koko ja fyysisyys.

- Bosnian isopää on todella – todella – iso ja fyysinen, heillä on jopa ylitarjontaa 4- ja 5-pelipaikoille. Jusuf Nurkic, Elmedin Kikanovic, Andrija Stipanovic ja Milan Milosevic on todella hurja eturivi mille tahansa joukkueelle, Toijala jatkaa.

- Mistään perinteisestä mörssärijoukkueesta ei kuitenkaan ole kysymys. Musa siirtyy tässä miehistössä kauemmas korista, Nurkic ja Kikanovic osaavat kumpikin heittää puolenmatkan kakkosen.

Elmedin Kikanovic. Kuva: FIBA Europe.

Valmennuksessa turbulenssia, Gordic sivussa

Jos Bosnian eturivi on MM-karsintojen parhaimmistoa, joukkueella on puolestaan haasteita takakentällään. Aiemmissa arvokisoissa Bosnian aloitusviisikon takakentän ovat muodostaneet amerikkalaislähtöinen pelinrakentaja ja veteraanitakamies Nemanja Gordic, mutta nyt Gordic on seurajoukkuevelvoitteiden johdosta sivussa ja pelinjohto täysin syntyperäisten bosnialaisten käsissä.

Oma kysymyksensä on Bosnian valmennustilanne. Päävalmentaja Dusko Vujosevic joutui vetäytymään valmennusvastuusta terveyssyistä ja hänen apuvalmentajansa Mensur Bajramovic oli sitounut hongkongilaiseen joukkueeseensa. Bosnia sai pikahälytyksellä valmentajakseen Kroatian ja Italian mestarin ja vuodesta 2001 Euroliigassa käskyttäneen Jasmin Repesan, joka aloitti työnsä viime viikon lopulla.

- Me teemme Susijengissä perinteisesti perusteellisen scoutin vastustajasta ja pelaajamme ovat tottuneet poimimaan hyvin asioita scouteistamme, mutta tämä on varmasti haastavin scouttauksemme ikinä, Toijala naurahtaa.

- Bosnialla on joukoissaan useampi vain vähän maaotteluita pelannut pelaaja, useampi pelaaja joka ei pelannut aiemmissa MM-karsintapeleissä, täysin uusi valmentaja eikä yhtään valmistavaa maaottelua takanaan. Varsin poikkeuksellinen tilanne.

”Iso peli sekä meille että Bosnialle”

K-jatkolohkon hännänhuippuna Bosnia on”tulos tai ulos”-tilanteessa: yhdellä voitolla joukkue pitää MM-kisaunelmansa edes langanlaihasti elossa, kaksi voittoa tekee MM-kisoista realistisen tavoitteen.

NBA-miesten Nurkicin ja Musan liittyminen maajoukkuevahvuuteen kertoo, että Bosnia ei jätä kiveäkään kääntämättä pysyäkseen mukana MM-kisapaikkakilvassa.

- Tämä on iso peli sekä meille että Bosnialle. Meidän on oltava aktiivisia ja aggressiivisia, annettava ensimmäinen isku ja pistettävä heidän takamiehensä koetukselle. Niin kauan kuin toteutamme omaa pelikonseptiamme, olemme hyvissä asemissa, päättää Toijala.

Susijengi ja Bosnia kohtaavat Espoo Metro Areenalla torstai-iltana 13.9. klo 19.00. Lipunmyynti otteluun täällä.

Tarkkaile heitä – coach Toijalan tärpit

Jusuf Nurkic (213 cm/24 v): Nurkicin ura ja vahvuudet analysoitu täällä.

Dzanan Musa (206 cm/19 v): ”Atleettinen kolmospaikan pelaaja, joka on ottanut 5-7kg lisää massaa kesän aikana. Ratkaisuvalmis pelaaja, joka menee mieluusti korille, hakee kontakteja ja virheitä, mutta myös hyvä keskimatkan heittäjä. Hakee pitkään omia ratkaisuja. Musalla on iso ego, joka on aiheuttanut maajoukkueessakin yhteentörmäyksiä.”

Elmedin Kikanovic (211 cm/30 v): ”Jos Nurkic ei olisi joukkueessa, Kikanovic olisi heidän ykkösaseensa sisällä. Monipuolinen, romuluinen sisäpelaaja, jolla vakaa keskimatkan heitto. Pelannut korkealla tasolla Euroopassa jo monta vuotta.”

Milan Milosevic (205 cm/32 v): ”Kreikan liigan viime kauden pronssijoukkue Promithean merkittävimpiä pelaajia. Monipuolinen nelospaikan pelaaja, hyvä heittäjä.”

Bosnia-Hertsegovinan maajoukkue Espoossa 13.9.

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura 2018-19

0

Jusuf NURKIC

213

1994

Portland Trailblazers (NBA)

3

Amar ALIBEGOVIC

206

1995

Virtus Roma (ITA)

4

Darko TALIC

194

1998

KK Igokea (BIH)

5

Edin ATIC

201

1997

free agent

6

Andrija STIPANOVIC

209

1986

Cedevita Zagreb (CRO)

7

Adin VRABAC

205

1994

Spars Sarajevo (BIH)

8

Milan MILOSEVIC

202

1985

Lavrio BC (GRE)

9

Amar GEGIC

200

1998

Partizan Belgrad (SRB)

11

Elmedin KIKANOVIC

210

1988

AS Monaco (FRA)

13

Dzanan MUSA

206

1999

Brooklyn Nets (NBA)

14

Almir HASANDIC

191

1990

KK Sloboda Dita (BIH)

17

Aleksandar LASIC

205

1996

Union Olimpija (SVN)

  • Päävalmentaja Jasmin REPESA
  • Valmentaja Denis BAJRAMOVIC
  • Valmentaja Muris MEMIC
 
28.1.2019 14:24 Susijengi

Sasu Salin: ”Tavoite on voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut”

Susijengin lähtölaskenta helmikuun 2019 ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan on alkanut. Asetelma on kutkuttava, sillä MM-jatkokarsintalohko K:n kolmannesta ja viimeisestä kisapaikasta kisaavat rinta rinnan Susijengi ja Venäjä. ”Malmin roskidyykkari” Sasu Salin, 27, odottaa helmikuun karsinnoista kutkuttavaa jatkoa Susijengin tarinalle.

11.1.2019 18:27 Susijengi

Tule tekemään Susijengin MM-karsintaottelua – vapaaehtoisten haku käynnissä

Miesten koripallon MM-karsintaottelu Suomi–Ranska pelataan torstaina 21.2.2019 Espoo Metro Areenalla. Iloiseen ja osaavaan vapaaehtoisten joukkoon haetaan nyt uusia vapaaehtoisia. MM-karsintaottelun järjestämisessä tarvitaan noin 100 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 27.1. saakka.

13.12.2018 09:22 Susijengi

Susijengin helmikuinen MM-karsintaottelu jo nyt loppuun varattu

MM-kisapaikasta Kiinaan kynsin ja hampain taisteleva Susijengi on saamassa helmikuun kotiotteluun jälleen täyden tuen kotiyleisöltä. Espoo Metro Areenan katsomopaikat 21. helmikuuta pelattavaan Ranska-otteluun on loppuun varattu jo reilut kaksi kuukautta ennen ottelua.

4.12.2018 14:34 Susijengi

Huikea voitto sähköisti Susijengin Ranska-ottelun lipunmyyntiä entisestään – jo 5200 lippua myyty

Susijengin MM-kisapaikan kohtalo ratkeaa helmikuun karsintaikkunassa, kun joukkue kohtaa Espoossa lohkokärki Ranskan ja matkaa sen jälkeen Venäjän vieraaksi. Maanantai-iltana sinnikkyytensä osoittanut Susijengi on saamassa Ranska-otteluun tuekseen jälleen täyden kotiareenan.

4.12.2018 11:45 Susijengi

Juho Nenonen: ”Susipaita päällä pelissä on aina lisälatausta”

Viime helmikuun MM-karsintaikkunassa Juho Nenonen kunnostautui Susijengin jokerikorttina ja toi joukkueelleen tarvittavan energialatauksen kotivoitossa Bulgariasta. Nenosta tarvittiin uudelleen maanantaina Zenicassa, kun Susijengi oli taipumassa siltaan Bosniaa vastaan. 31-vuotias ikitaistelija kertoo vaalivansa jokaista Suomi-paidassa viettämäänsä hetkeä.

4.12.2018 10:36 Susijengi

Koponen yli 1800 maaottelupisteen, Huff ohitti Heikkisen

Susijengin kokenut kaarti jatkoi nousuaan miesten kaikkien aikojen maaottelutilastoissa marras-joulukuun MM-karsintaikkunan kahdessa ottelussa. Korintekijätilaston kuudetta sijaa isännöivä Petteri Koponen nousi yli 1800 maaottelupisteen Bosniaa vastaan ja Shawn Huff jätti Jouko Heikkisen taakseen pelattujen maaotteluiden kakkossijalla.

3.12.2018 23:44 Susijengi

Venäjä, Susijengi ja Bulgaria ratkaisevat viimeisen kisapaikan kohtalon

Venäjä nappasi vahvan otteen MM-jatkokarsintalohko K:n viimeiseen MM-kisapaikkaan nujertamalla Tshekin kotonaan Himkissä pistein 81-61 (44-28). Raivokkaan nousun jälkeen Bosnian kukistanut Susijengi ja Ranskalta kurinpalautuksen saanut Bulgaria ovat myös mukana lohkon viimeistä MM-kisapaikkaa jaettaessa.

3.12.2018 23:08 Susijengi

Susijengi kohosi kanveesista voittoon Zenicassa, taistelu MM-kisapaikasta jatkuu

Viime perjantaina Espoossa Venäjä kohosi yli kymmenen pisteen takamatkalta viime hetken voittoon Susijengiä vastaan. Susijengi imitoi temppua maanantai-iltana Zenicassa nousemalla kanveesista ja kohoamalla päätösjaksolla ilmiömäisesti 18 pisteen takaa 77-81 (50-31) -voittoon. Karsintalohko K:n viimeisen MM-kisapaikan kohtalo ratkeaa helmikuussa.

2.12.2018 22:15 Susijengi

Koponen, Nenonen ja Palmi kokoonpanoon Bosniaa vastaan

Petteri Koponen, Juho Nenonen ja Topias Palmi nousevat Susijengin kokoonpanoon maanantai-illan MM-karsintaotteluun Bosnia & Hertsegovinaa vastaan Zenicassa. YLE TV2:n suora lähetys ottelusta käynnistyy maanantaina klo 19.55.

2.12.2018 16:59 Susijengi

Nuori ja energinen Bosnia Susijengin haasteena maanantaina

Susijengin MM-kisapaikan metsästys jatkuu maanantaina Zenicassa, missä jatkokarsintalohkon hännänhuipuksi valahtanut Bosnia & Hertsegovina isännöi Suomea uuden päävalmentajansa Vedran Bosnicin komennossa. MM-kisapaikka on Bosnian käsistä karannut, mutta joukkueen ennakkoluulottomuus ja energia tulevat olemaan kovia koetinkiviä Susijengille.

2.12.2018 11:17 Susijengi

Petteri Koponen: ”Päätetään karsintaikkuna voittoon”

Susijengin taistelu Kiinan MM-kisapaikasta jatkuu maanantaina, jolloin revanssia syyskuisesta tappiosta hakeva Bosnia-Hertsegovina isännöi suomalaisvieraitaan Zenicassa. Münchenissa lauman vahvuuteen liittynyt joukkueen pitkäaikainen keulakuva Petteri Koponen vakuuttaa, että joukkueen fokus on nyt täydellisesti maanantaisessa tehtävässä.

1.12.2018 14:03 Susijengi

Koponen liittyy Susijengin vahvuuteen, 14 pelaajaa Bosniaan

Susijengin kenraali Petteri Koponen matkustaa sunnuntaina Münchenista Bosniaan Susijengin matkassa ja kuuluu neljäntoista pelaajan joukkoon, josta päävalmentaja Henrik Dettmann valitsee miehistönsä maanantain MM-karsintaotteluun.

1.12.2018 10:31 Susijengi

Juhlakalu Sasu Salin: ”Taistelu jatkuu”

Sadannen miesten maaottelunsa pelannut Sasu Salin oli Venäjää vastaan kärsityn jatkoaikatappion jäljiltä pettynyt mutta määrätietoinen. Espoo Metro Areenan kotiyleisön maasta taivaisiin suitsuttanut Malmin roskisdyykkari vannoo Susijengin lähtevän Bosniaan määrätietoisena ja keskittyneenä.

30.11.2018 22:37 Susijengi

Ranska varmisti MM-kisapaikan, Bulgaria hiipi Susijengin kantaan

Toinenkin MM-jatkokarsintalohko K:n joukkue varmisti paikkansa vuoden 2019 Kiinan MM-kisoissa, kun Ranska nujersi Tshekin vieraskentällä Pardubicessa pistein 65-79 (37-39). Alkulohkossa kahdesti Susijengille taipunut Bulgaria puolestaan kaatoi Bosnia & Hertsegovinan 89-82 (45-51) ja saavutti Susijengin neljässä voitossa.

30.11.2018 22:36 Susijengi

Susijengille sydäntäsärkevä tappio, Venäjä vei jatkoajalla

Susijengin päätösneljänneksen 13 pisteen johto ei riittänyt, kun Venäjä kipusi rinnalle ja jatkoajalla ohitse MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. 6. pelaaja tuki Susijengiä antaumuksella ja sydämellä loppuun asti, mutta itänaapuri väänsi 75-77 (36-27, 68-68) -voiton.

30.11.2018 10:30 Susijengi

Sata ottelua Sasua: Sasu Salinin Greatest Hits Susijengi-paidassa

Susijengin hengenluoja ja pitkäaikainen fanien suosikki, MaSu-Basketin kasvatti Sasu Salin, 27, juoksee perjantaina kentälle uransa sadannessa miesten maaottelussa. Elokuussa 2010 laumaan kutsuttu Salin ollut mukana Susijengi-ilmiön rakentumisessa aina varhaisista EM-karsintavuosista arvokisahuipulle asti.

29.11.2018 22:53 Susijengi

Susijengin tusina Venäjää vastaan valittu, Salin pelaa 100. maaottelunsa

Päävalmentaja Henrik Dettmann on valinnut kahdentoista pelaajan susilauman perjantai-illan MM-karsintaotteluun Venäjää vastaan loppuunmyydylle Espoo Metro Areenalle. Ottelussa tehdään myös suomalaista urheiluhistoriaa, kun kahdeksan vuotta sitten samaisella areenalla ensiesiintymisensä susipaidassa tehnyt Sasu Salin pelaa uransa 100. A-maaottelun.

29.11.2018 11:28 Susijengi

Perjantain MM-karsintavastus Venäjä haavoittunut mutta vaarallinen

Venäjän maajoukkue elää haastavia aikoja. MM-karsintatappiot Bosniaa, Ranskaa ja Tshekkiä vastaan mutkistavat 2010-luvun alun menestyjäjoukkueen tietä Kiinan MM-kisoihin ja sormensa murtanut ykköstykki Aleksei Shved on sivussa marras-joulukuun karsintaikkunasta. Takaiskuista huolimatta Venäjä on aina vaarallinen, fyysinen ja monipuolinen vastustaja.

28.11.2018 11:41 Susijengi

Susijengillä ja Venäjällä 25 vuoden historia kiihkeistä maaotteluista

Suomi kohtasi Venäjän kansainvälisillä koripallokentillä miesten maaottelussa ensimmäisen kerran 10. marraskuuta 1993, jolloin Suomi haki yllätysvoiton ja petasi tietään Ateenan EM-kisoihin. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Suomi ja Venäjä ovat kohdanneet isoilla estradeilla useiden ikimuistoisten otteluiden merkeissä.

27.11.2018 09:25 Susijengi

Kovakuntoiset Koivisto ja Murphy taas Susijengin matkassa: ”Vähän jännitystäkin ilmassa”

Erik Murphy veti Susijengin paidan ylleen edellisen kerran vuoden takaisessa MM-karsintaottelussa Tshekkiä vastaan ja tarkka-ampuja Mikko Koivisto oli syyskuun karsintaikkunasta loukkaantuneena sivussa. Kahteen pekkaan kahdeksat arvokisat uurastaneet veteraanit ovat täydessä iskussa, kun Susijengi valmistautuu kohtaamaan Venäjän ja Bosnian.

Näytä lisää vastaavia