Bosnia hiertää, runnoo ja heittää: ”Todella, todella iso ja fyysinen”

12.9.2018 13:44 Vuosien 2011 ja 2015 EM-kisoissa Susijengi antoi Bosnia-Hertsegovinalle isän kädestä, mutta torstain MM-jatkokarsinta-avaukseen vieraaksi saapuva joukkue on liikkeellä nimekkäillä miehistöllään hetkeen. Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala kertoo Bosnian noudattavan Jugoslavia-koripallon ihanteita NBA-miehensä Jusuf Nurkic ja Dzanan Musa keihäänkärkenään.

19-vuotias Dzanan Musa on Bosnian maajoukkueen toinen NBA-pelaaja. Kuva: FIBA Europe.

Syksyn 2011 EM-kisoissa Susijengi katkaisi 34 vuoden voitottoman EM-kisakierteensä liekittämällä Bosnian nurin 92-64. Neljä vuotta myöhemmin Montpellierin kisaparketeilla lukemat olivat Suomen kannalta vieläkin vakuuttavammat: 88-59.

- Voittomme Bosniasta ovat tulleet nimenomaan puolustuksella. Hyvä puolustus on korreloinut kentän juoksemisen ja hyvän heittoillan kanssa. Kun Mikko Koivisto, Petri Virtanen, Petteri Koponen ja Matti Nuutinen ovat päässeet heittämään, Bosnia on kadottanut pelaamisensa balanssin, Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala kertaa.

Toijala kuitenkin varoittaa laskemasta liikaa edellisten otteluiden varaan. Entisen Jugoslavian alueella kukin maajoukkue on vaarallinen. Koripalloperinteitä löytyy, pelaajat ovat kookkaita ja fyysisiä ja osaavat perustaidot juurta jaksain.

Bosnia-Hertsegovinan nykymaajoukkueen erikoisuus on koko ja fyysisyys.

- Bosnian isopää on todella – todella – iso ja fyysinen, heillä on jopa ylitarjontaa 4- ja 5-pelipaikoille. Jusuf Nurkic, Elmedin Kikanovic, Andrija Stipanovic ja Milan Milosevic on todella hurja eturivi mille tahansa joukkueelle, Toijala jatkaa.

- Mistään perinteisestä mörssärijoukkueesta ei kuitenkaan ole kysymys. Musa siirtyy tässä miehistössä kauemmas korista, Nurkic ja Kikanovic osaavat kumpikin heittää puolenmatkan kakkosen.

Elmedin Kikanovic. Kuva: FIBA Europe.

Valmennuksessa turbulenssia, Gordic sivussa

Jos Bosnian eturivi on MM-karsintojen parhaimmistoa, joukkueella on puolestaan haasteita takakentällään. Aiemmissa arvokisoissa Bosnian aloitusviisikon takakentän ovat muodostaneet amerikkalaislähtöinen pelinrakentaja ja veteraanitakamies Nemanja Gordic, mutta nyt Gordic on seurajoukkuevelvoitteiden johdosta sivussa ja pelinjohto täysin syntyperäisten bosnialaisten käsissä.

Oma kysymyksensä on Bosnian valmennustilanne. Päävalmentaja Dusko Vujosevic joutui vetäytymään valmennusvastuusta terveyssyistä ja hänen apuvalmentajansa Mensur Bajramovic oli sitounut hongkongilaiseen joukkueeseensa. Bosnia sai pikahälytyksellä valmentajakseen Kroatian ja Italian mestarin ja vuodesta 2001 Euroliigassa käskyttäneen Jasmin Repesan, joka aloitti työnsä viime viikon lopulla.

- Me teemme Susijengissä perinteisesti perusteellisen scoutin vastustajasta ja pelaajamme ovat tottuneet poimimaan hyvin asioita scouteistamme, mutta tämä on varmasti haastavin scouttauksemme ikinä, Toijala naurahtaa.

- Bosnialla on joukoissaan useampi vain vähän maaotteluita pelannut pelaaja, useampi pelaaja joka ei pelannut aiemmissa MM-karsintapeleissä, täysin uusi valmentaja eikä yhtään valmistavaa maaottelua takanaan. Varsin poikkeuksellinen tilanne.

”Iso peli sekä meille että Bosnialle”

K-jatkolohkon hännänhuippuna Bosnia on”tulos tai ulos”-tilanteessa: yhdellä voitolla joukkue pitää MM-kisaunelmansa edes langanlaihasti elossa, kaksi voittoa tekee MM-kisoista realistisen tavoitteen.

NBA-miesten Nurkicin ja Musan liittyminen maajoukkuevahvuuteen kertoo, että Bosnia ei jätä kiveäkään kääntämättä pysyäkseen mukana MM-kisapaikkakilvassa.

- Tämä on iso peli sekä meille että Bosnialle. Meidän on oltava aktiivisia ja aggressiivisia, annettava ensimmäinen isku ja pistettävä heidän takamiehensä koetukselle. Niin kauan kuin toteutamme omaa pelikonseptiamme, olemme hyvissä asemissa, päättää Toijala.

Susijengi ja Bosnia kohtaavat Espoo Metro Areenalla torstai-iltana 13.9. klo 19.00. Lipunmyynti otteluun täällä.

Tarkkaile heitä – coach Toijalan tärpit

Jusuf Nurkic (213 cm/24 v): Nurkicin ura ja vahvuudet analysoitu täällä.

Dzanan Musa (206 cm/19 v): ”Atleettinen kolmospaikan pelaaja, joka on ottanut 5-7kg lisää massaa kesän aikana. Ratkaisuvalmis pelaaja, joka menee mieluusti korille, hakee kontakteja ja virheitä, mutta myös hyvä keskimatkan heittäjä. Hakee pitkään omia ratkaisuja. Musalla on iso ego, joka on aiheuttanut maajoukkueessakin yhteentörmäyksiä.”

Elmedin Kikanovic (211 cm/30 v): ”Jos Nurkic ei olisi joukkueessa, Kikanovic olisi heidän ykkösaseensa sisällä. Monipuolinen, romuluinen sisäpelaaja, jolla vakaa keskimatkan heitto. Pelannut korkealla tasolla Euroopassa jo monta vuotta.”

Milan Milosevic (205 cm/32 v): ”Kreikan liigan viime kauden pronssijoukkue Promithean merkittävimpiä pelaajia. Monipuolinen nelospaikan pelaaja, hyvä heittäjä.”

Bosnia-Hertsegovinan maajoukkue Espoossa 13.9.

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura 2018-19

0

Jusuf NURKIC

213

1994

Portland Trailblazers (NBA)

3

Amar ALIBEGOVIC

206

1995

Virtus Roma (ITA)

4

Darko TALIC

194

1998

KK Igokea (BIH)

5

Edin ATIC

201

1997

free agent

6

Andrija STIPANOVIC

209

1986

Cedevita Zagreb (CRO)

7

Adin VRABAC

205

1994

Spars Sarajevo (BIH)

8

Milan MILOSEVIC

202

1985

Lavrio BC (GRE)

9

Amar GEGIC

200

1998

Partizan Belgrad (SRB)

11

Elmedin KIKANOVIC

210

1988

AS Monaco (FRA)

13

Dzanan MUSA

206

1999

Brooklyn Nets (NBA)

14

Almir HASANDIC

191

1990

KK Sloboda Dita (BIH)

17

Aleksandar LASIC

205

1996

Union Olimpija (SVN)

  • Päävalmentaja Jasmin REPESA
  • Valmentaja Denis BAJRAMOVIC
  • Valmentaja Muris MEMIC
 
5.11.2018 11:53 Susijengi

Susijengin helmikuun Ranska-ottelun lipunmyynti käynnistynyt

Susijengin puolentoista vuoden karsintaurakka kohti Kiinan elo-syyskuun 2019 MM-kisoja huipentuu torstaina 21. helmikuuta, kun eurokoriksen kestomenestyjä Ranska saapuu Espoo Metro Areenalle vieraaksi Susijengin MM-karsintojen viimeiseen kotiotteluun. Lipunmyynti otteluun on käynnissä.

31.10.2018 13:54 Susijengi

Venäjä kutsui kaikki tähtensä marraskuun MM-karsintaotteluun

Kuukauden päässä siintävässä Susijengin MM-karsintojen kotiottelussa Venäjää vastaan on panokset huipussaan. Osoituksena tästä Venäjä on kutsunut marras-joulukuun MM-karsintamiehistöönsä 19 parasta Euroopassa pelaavaa pelaajaansa, mukaan lukien Euroliigan Moskovan TsSKA:n ja BC Himkin ykköstähdet.

25.10.2018 15:32 Susijengi

Susijengin MM-karsintaottelu Venäjää vastaan loppuunmyyty – Ranska-ottelun liput myyntiin 5.11.

Susijengin MM-karsintaotteluun on vielä reilut viisi viikkoa aikaa, mutta Espoo Metro Areenalla pelattava kamppailu Venäjää vastaan on jo myyty täyteen. MM-jatkokarsintojen viimeinen kotiottelu pelataan Ranskaa vastaan 21.2.2019 ja liput tulevat myyntiin 5.11.2018.

12.10.2018 12:51 Susijengi

Susijengin Venäjä-otteluun vapautui rajoitettu määrä lippuja

Hyvissä ajoin täyteen ahdettuun Susijengin seuraavaan MM-karsintaotteluun on vapautunut lippuja myyntiin Venäjälle sääntömääräisesti varatusta lippukiintiöstä. Suomi kohtaa isoveli-Venäjän Espoo Metro Areenalla 30.11. 

21.9.2018 14:29 Susijengi

Susijengin Venäjä-otteluun myyty jo 4500 lippua

Susijengin marraskuinen (30.11.) MM-karsintaottelu Venäjää vastaan Espoo Metro Areenalla on saanut jälleen maajoukkueen fanijoukot liikkeelle. Otteluun on myyty jo nyt yli 4500 lippua ennakkoon, vaikka otteluun on reilut kaksi kuukautta aikaa.

17.9.2018 09:27 Susijengi

Lipunmyynti Susijengin marraskuiseen Venäjä-otteluun käynnissä

MM-karsintoja voitolla ja tappiolla jatkanut Susijengi pelaa kotiyleisön edessä seuraavan kerran 30. marraskuuta, kun Espoo Metro Areenalle vieraaksi saapuu Venäjä. Liput otteluun ovat myynnissä.

17.9.2018 09:17 Susijengi

Tshekki lunasti MM-kisapaikkansa

Tshekki leimasi ensimmäisenä MM-jatkokarsintalohko K:n joukkueena lippunsa Kiinan vuoden 2019 MM-kisoihin kukistamalla Bosnia-Hertsegovinan vieraissa pistein 80-85. Venäjä kohosi lohkossa tasapisteisiin Susijengin kanssa trillerivoitolla Bulgariasta.

16.9.2018 20:40 Susijengi

Ranska tyly isäntä avauspuoliskolla, Susijengin kiri jäi vajaaksi

MM-karsintojen avaustappionsa torstaina Bulgariassa kärsinyt Ranska teki odotetun ryhtiliikkeen sunnuntaina Montpellierissä. Ranska takoi avauspuoliskolla 26 pisteen johtolukemat, jonka jälkeen Susijengin ryhtiliike ylsi parhaimmillaan 11 pisteen päähän. Ranska kuittasi voiton luvuin 83-67 (50-24).

16.9.2018 12:03 Susijengi

Huff ja Salin Montpellierissä: ”Ranska tulee varmasti olemaan aika sisuuntunut”

Susijengin kapteeni Shawn Huff ja Bosnia-Hertsegovinan 27 pisteellään upottanut Sasu Salin ennakoivat Montpellierin aamuharjoitusten yhteydessä, että sunnuntai-illan MM-karsintaottelussa vastaan on saapumassa sisuuntunut Ranska.

15.9.2018 20:39 Susijengi

Susijengi Ranskaa vastaan Bosnian tusinallaan

Susijengi lähtee sunnuntain MM-jatkokarsintaotteluun Ranskaa vastaan samalla miehistöllä, jolla kaatoi Bosnia-Hertsegovinan torstai-iltana. Ranska ja Susijengi kohtaavat Montpellierissä sunnuntai-iltana.

15.9.2018 12:25 Susijengi

Uudistunut Ranska Susijengin haasteena sunnuntaina

Ranska selvitti MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen nimiinsä tappioitta, mutta kapsahti jatkokarsintojen avausottelussa vieraissa Bulgarialle. Vanhat tutut Nando De Colo ja Nicolas Batum vastaavat Ranskan tähtivoimasta, mutta päävalmentaja Vincent Collet’n miehistö on muilta osin uudistunut lähes kokonaan.

14.9.2018 15:58 Susijengi

Susijengin marraskuisen Venäjä-ottelun liput myyntiin maanantaina

MM-jatkokarsinnat torstaina voitolla avanneen Susijengin urakka jatkuu kotikentällä marraskuussa. Perjantaina 30.11. Espoo Metro Areenalle saapuu Venäjä, ja ottelun lipunmyynti käynnistyy maanantaina 17.9. klo 9.

14.9.2018 13:40 Susijengi

Susijengi Ranskaan neljäntoista pelaajan laumana

MM-jatkokarsinnat kotivoitolla Bosnia-Hertsegovinasta avannut Susijengi jatkaa matkaansa kohti Kiinan MM-kisoja sunnuntaina, jolloin Montpellierissä vastaan asettuu lohkojohtaja Ranska. Päävalmentaja Henrik Dettmann on kutsunut Ranskan koneeseen 14 pelaajaa.

14.9.2018 10:33 Susijengi

Tuukka Kotti Nurkicista: ”Parhaita isoja, joita vastaan olen pelannut”

Euroopan huippusenttereitä yhden toisensa jälkeen pimentänyt Susijengin teräsmies Tuukka Kotti, 37, sai torstai-iltana vyölleen jälleen kansainvälisen tason päänahan. Hurjan kauden NBA-seura Portland Trailblazersissa pelannut 213-senttinen Jusuf Nurkic jäi kauaksi huipputasostaan, kun Susijengi peittosi Bosnian kotonaan Espoo Metro Areenalla.

13.9.2018 21:59 Pääjuttu

Salinin heittokäsi yli kiehumispisteen, Susijengi ravasi Bosnia-Hertsegovinan ohitse

Susijengin kolmen neljänneksen loistopelaaminen poiki 24 pisteen johdon, mutta MM-karsintaottelu Bosnia-Hertsegovinaa vastaan äityi jännitysnäytelmäksi. Susijengi piti päänsä mielettömän kotiyleisönsä edessä ja tuuletti 85-81 (43-34) –voittoa. Espoo Metro Areenan illan sankari oli 27 pistettä upottanut Sasu Salin.

13.9.2018 21:58 Susijengi

Tshekki ja Bulgaria voittoihin, Susijengi lohkokolmoseksi

Susijengi tarrasi jatkokarsintalohkonsa viimeiseen MM-kisapaikkaan kukistamalla Bosnia-Hertsegovinan jännittävien vaiheiden jälkeen pistein 85-81 (43-34). Tshekki vahvisti asemiaan voitolla Venäjästä ja Ranska koki yllätystappion Bulgariaa vastaan.

13.9.2018 12:49 Susijengi

Susijengin karsintatulokkaat täynnä virtaa: ”Tätä varten on treenattu koko kesä”

Erinomaisen syksyn Susijengin kanssa pelanneet Alex Murphy, Topias Palmi, Fiifi Aidoo ja Ville Tahvanainen juoksevat tänä iltana Espoo Metro Areenalla uransa ensimmäiseen MM-karsintaotteluun Suomi-paita yllään. Nuori kvartetti on historiallisen illan kynnyksellä itsevarma ja energinen.

12.9.2018 19:49 Susijengi

Susijengin Bosnia-tusinassa neljä karsintojen ensikertalaista

Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimennyt kahdentoista pelaajan miehistönsä torstai-illan MM-jatkokarsinta-avaukseen Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Vanhojen tuttujen lisäksi torstain joukkueessa on peräti neljä MM-karsintadebyyttinsä tekevää pelaajaa.

11.9.2018 14:04 Susijengi

”Bosnian peto” Jusuf Nurkic Susijengin koetinkivenä torstaina – ”Iso haaste meille”

Torstaiksi Espoo Metro Areenalle Susijengin vieraaksi saapuva Bosnia-Hertsegovina aloittaa MM-jatkokarsinnat K-lohkon jumbona, mutta Portland Trailblazerissa läpimurtonsa tehnyt 213-senttinen ja 24-vuotias Jusuf Nurkic tuo joukkueelle uudella tavalla iskuvoimaa ja uskottavuutta, kertoo Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala.

10.9.2018 09:48 Pääjuttu

Susijengi-konkareilta ylistystä nuorisojaostolle: ”Vauhtia on treeneissä ja kentällä”

Susijengin harjoitusvahvuuteen sunnuntaina palanneet viisinkertaiset arvokisakävijät Mikko Koivisto, Petteri Koponen ja Sasu Salin ovat seuranneet tarkalla silmällä joukkueen nuoremman jaoston esityksiä alkusyksyn maaotteluissa. Konkarit jakavat auliisti kiitoksia nuoremmille pelaajille MM-jatkokarsintojen avausviikon alkaessa.

Näytä lisää vastaavia