Helmi Basketin Sofia Rajala: ”Nyt tiedämme, miten Korisliigassa kuuluu pelata”

15.11.2016 14:00 Moni koripallon ystävä ehti ennakoida Helmi Basketista Korisliigan heittopussia, kun helsinkiläisjoukkue aloitti syyskautensa häviämällä kuudesta ensimmäisestä ottelustaan viisi. Joukkue käänsi kuitenkin kurssinsa ja on selvittänyt marraskuunsa toistaiseksi tappiottomana. Tulokaskauttaan pelaavan Sofia Rajalan, 18, mukaan Helmi Basket ymmärtää nyt, mitä pääsarjatasolla pelaaminen vaatii.

Helmi Basketin Sofia Rajala on ollut Korisliiga-syksyn suurimpia yllättäjiä.

Rajala on paininut alkukaudella mm. Taru Tuukkasta ja Morgan Baileyta (kuvassa) vastaan.

Naarassusien päävalmentaja Pekka Salminen nimesi Rajalan 16 pelaajan maajoukkuerinkiin, joka pelaa EM-karsintoja tällä ja ensi viikolla. Kuvat: Oma Design, Helmi Basket & Francois Perthuis.

Keväällä divarista Naisten Korisliigaan noussut Helmi Basket HBA on periaatteessa kokenut joukkue. Maajoukkue Pekka Salmisen valmentamalla Helmi Basketilla on nuorten maaottelukokemusta enemmän kuin millään muulla liigajoukkueella – hulppean 659 ottelun verran.

Samaan aikaan realiteetti on, että 17,8 vuoden keski-iältään lukiolaisjoukkue Helmi Basket on ylivoimaisesti pääsarjan nuorin ryhmä, joka kaiken lisäksi pelaa ainoana liigajoukkueena ilman ulkomaalaisvahvistuksia. Niinpä ei ollut minkään maailmanluokan ihme, että joukkueen ensimmäinen kuukausi pääsarjatasolla oli takkuinen – yhden voiton vastapainoksi viisi tappiota keskimäärin 26,6 pisteen tappiomarginaalilla.

Marraskuussa tuulen suunta on kuitenkin kääntynyt. Maaottelutauolle lähdettäessä Helmi Basket on hakenut päänahat niin hallitsevasta mestarista Catzista, liigajohtaja Hyvinkään Pontevasta kuin perinteikkäästä Äänekosken Huimastakin.

- Nyt tiedämme, miten Korisliigassa kuuluu pelata, arvioi joukkueensa erinomaisen marraskuun perimmäisintä syytä joukkueen aloitussentteri Sofia Rajala.

- Meiltä kesti muutaman ottelun verran mukautua Korisliigan kovuuteen ja fyysisyyteen. Nyt me olemme mukautuneet ja pystymme pelaamaan yhtä kovaa kuin vastustajat.

Rajalan mukaan Helmi Basketin mieliala pysyi positiivisena jopa lokakuun pimeinä päivinä tappioiden seuratessa toisiaan.

- Pekka (päävalmentaja Salminen) painotti jokaisen matsin jälkeen sitä, että ei saa jäädä murehtimaan mennyttä tappiota, vaan pitää keskittyä omaan tekemiseen. Tiesimme samalla itse, että lokakuun rökäletappiot eivät olleet meiltä hyviä pelejä. Kun saimme ensimmäisen voiton alle, itseluottamus nousi heti.

Hyvä syyskausi poiki maajoukkuekutsun

Vaikka vahvasti latautuneita sanoja on syytä käyttää varoen, on täysin perusteltua luonnehtia Sofia Rajalan tulokaskautta pääsarjatasolla liki sensaatiomaiseksi. 182-senttinen Karhun Poikien kasvatti on ollut Helmi Basketin paras korintekijä ja toiseksi paras levypallopelaaja 14,7 pisteen ja 6,2 levypallon keskiarvoillaan.

Marraskuun toisessa ottelussa Rajala upotti kaikki yhdeksän kahden pisteen heittoaan murskavoitossa Äänekosken Huimasta, ja viimeisessä taukoa edeltäneessä ottelussa Rajala omisti Hyvinkään Martinhallin parketin taiteilemalla 28 pistettä ja kahdeksan levypalloa itseään Taru Tuukkasta vastaan.

- Onhan se tullut osittain yllätyksenä, että kausi on lähtenyt näin hyvin käyntiin. Yritän aina tehdä parhaani, ja nyt se on johtanut tähän tilanteeseen, Rajala muotoilee vaatimattomasti.

- Voi olla, että kauden alkaessa jotkin joukkueet ovat lähteneet vähän takki auki meitä vastaan ja se on saattanut helpottaa omaa pelaamista, mutta uskon, että viimeaikaisten voittojen valossa meidät otetaan jo tosissaan.

Alkanut maajoukkuetauko antaa Rajalalle jälleen yhden mahdollisuuden esittää osaamistaan. Naarassusia ja Helmi Basketia valmentava Pekka Salminen on kutsunut Rajalan mukaan kuudentoista pelaajan ryhmään, joka lähtee haastamaan Espanjaa ja Ruotsia tämän ja ensi viikon EM-karsintaotteluissa.

- Tietenkin vähän jännittää, mutta lähden onnellisin mielin hakemaan tuntumaa naisten maajoukkueympyröistä, Rajala summaa.

- Lähden maajoukkueen mukaan samalla periaatteella kuin aina ennenkin: yritän aina tehdä parhaani.

Lisätietoja: Sofia Rajala
 
12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

8.10.2020 08:19 Naisten Korisliiga

EBT:n Lotta Hämäläinen on jo 24-vuotiaana Korisliiga-veteraani

EBT:n pelinrakentaja ja luottopuolustaja Lotta Hämäläinen, 24, vasta kolkuttelee ikänsä puolesta urheilijan kulta-aikoja. Korisliiga-kokemusta Hämäläiseltä ei kuitenkaan puutu, sillä hän aloittaa ensi viikonloppuna ja kymmenennen kautensa naisten Korisliigassa.

5.8.2020 08:59 Susiladies

Magdalene Agyei: Rautoja hipova atleettinen laituri

Päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan maajoukkuekesän 2020 versio Susiladiesista on urheilullinen, liikkuva ja aktiivinen. Malliesimerkki näistä kolmesta ominaisuudesta on rautoja hipova 21-vuotias Magdalene Agyei.

3.6.2020 09:24 Haastattelu

Ella Salminen: Odysseia altavastaajasta

Ella Salminen, 21, ei ole välttämättä säväyttänyt sinua junnupelaajana, mutta aikuispelaajana kyllä. Salminen on noussut pyöreän nollan junnumaajoukkuekokemuksella Susiladies-rinkiläiseksi, jonka tulevaisuudessa kiiltää ulkomaankentät.

22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

17.4.2020 08:17 Naisten Korisliiga

Lotta Aaltonen: Minun valmentajani

Lotta Aaltonen, 34, on Raumalta ponnistanut Naisten Korisliiga -konkari, joka pelasi päättyneellä kaudella EBT:n kakkosjoukkueessa naisten ykkösdivisioonaa. Aaltonen käy Minun valmentajani -juttusarjassa lävitse uransa kolme tärkeintä valmentajaa, jotka ovat auttaneet häntä kasvamaan raumalaisesta juniorista kolmekymppiseksi Susiladies-debytantiksi.

10.4.2020 10:42 Naisten Korisliiga

Kaisa Lind: Minun valmentajani

Kaisa Lind, 32, on Kouvottarien monivuotinen kapteeni, jolta löytyy pääsarjakokemusta Naisten Korisliigasta jo kahdentoista kauden verran. Lindin taustalta löytyy neljä valmentajaa, jotka ovat olleet merkittävässä osassa hänen pelaajakaaressaan: Eero-Pekka Lind, Riku Parkatti, Mikko Tupamäki ja Tuomas Oja.

17.1.2019 14:31 Naisten Korisliiga

Joulukuun pelaaja Brittany Starling: "Aloittaessani olin todella huono"

Joulukuun pelaajaksi valittu Brittany Starling on esittänyt läpi kauden vakuuttavia otteita mestaruutta jahtaavissa Peli-Karhuissa. Starling siirtyi joukkueen riveihin hieman jälkijunassa, mutta kertoo viihtyvänsä seurassa erinomaisesti ja ylistää naisten Korisliigan tasoa.

9.1.2019 12:34 Pääjuttu

Sudenpentujen Emerita Mashaire: ”Vahvat ajot kohti koria on mun juttu”

Viime viikolla perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa nähtiin jälleen kerran Suomen tulevaisuuden koripallolupauksia. Yhtenä tähtenä tuikki Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen Emerita Mashaire, 17.

18.11.2018 15:05 Susiladies

Saara Wahlgren: ”Hallilla oli mahtava tunnelma”

Töölön Kisahallissa käydyssä kamppailussa Slovenia lunasti itselleen paikan 2019 EM-kisoihin päihittämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Häviöstä huolimatta naisten maajoukkue esitti parketilla monia valon pilkahduksia, ja yksi heistä oli hallia sytyttänyt taistelija Saara Wahlgren.

17.11.2018 21:20 Susiladies

Sara Bejedi: ”Taidollisesti meillä olisi edellytykset voittaa mikä tahansa joukkue”

Naisten maajoukkue Susiladies pelasi EM-karsintojen viimeisen kotiottelunsa Sloveniaa vastaan Töölön Kisahallissa Helsingissä. Joukkueen kantavana voimana toimi vasta 18-vuotias pelintekijä Sara Bejedi, joka pussitti upeat 19 pistettä ja johti peliä vanhan ammattilaisen elkein.

27.4.2018 Haastattelu

Mestaruushaastattelussa Linda-Lotta Lehtoranta ja Megan Mullings: ”Maailman paras tunne”

Kotkan Peli-Karhut päätti kuluvan naisten Korisliigan kauden mestaruusjuhliin. Kotkalaisten kova tahtotaso toi joukkueelle mestaruuden lisäksi kauden ensimmäisen vierasvoiton Lappeenrannan Catzin kotihallista.

15.4.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan finaaliennakko: Catz kohtaa Peli-Karhut

Naisten Korisliigan finaalisarja vuosimallia 2017–2018 käynnistyy huomenna maanantaina 16. huhtikuuta. Lappeenrannan Catzin ja Kotkan Peli-Karhujen valmentajat odottavat finaalisarjasta kahden monipuolisen joukkueen kohtaamista.

29.3.2018 Haastattelu

Kotkan Peli-Karhujen päävalmentaja Roope Mäkelä: ”Lähdemme voittamaan jokaista peliä”

Kotkan Peli-Karhut pääsee viikon lepotauon jäljiltä haastamaan Tapiolan Honkaa naisten Korisliigan välierissä. Peli-Karhujen päävalmentaja Roope Mäkelä odottaa pudotuspelien huipennuksesta tiukkoja kamppailuja mitalinkiilto päätavoitteena.

27.3.2018 Haastattelu

Lappeenrannan Catzin päävalmentaja Mika Haakana: ”Tulossa kiinnostavat pudotuspelit”

Vain kahdesti naisten Korisliigan runkosarjan aikana kaatunut Lappeenrannan Catz pääsee aloittamaan pudotuspelit kovalla testillä hallitsevaa mestaria Hyvinkään Pontevaa vastaan. Catzin päävalmentaja Mika Haakana näkee, että välierissä pelaa neljä joukkuetta, joilla on tasaiset mahdollisuudet voittaa Suomen mestaruus.

27.3.2018 Haastattelu

Vimpelin Vedon Noora Järvikangas: ”Pudotuspelit olivat kauden tavoite"

Vimpelin Vedon kausi naisten Korisliigassa päättyi puolivälierävaiheeseen viime lauantaina Hyvinkään Pontevan taistellessa kolmannen voiton myötä välieriin. ViVen Noora Järvikangas näki kauden päätösottelussa paljon hyvää.

15.3.2018 Haastattelu

Pitkän uransa päättävä Kenya Robinson: ”Olen valmis aloittamaan uuden luvun elämässäni”

Äänekosken Huiman koripallo-ikoni Kenya Robinsonin pitkä ura koripallon parissa päättyy kuluvaan kauteen. Jo kertaalleen uransa lopettanut Robinson saapui vahvistamaan Huimaa ”vielä kerran” -tyyppisen ratkaisun siivittämänä alkuvuodesta. Robinson kiittää fanejaan ja väläyttää mahdollisuudella valmentaa joku päivä suomalaista joukkuetta.

14.3.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja Megan Mullings: ”Voitto on jokapäiväinen tavoitteemme”

Väkivahvan helmikuun pelanneen Kotkan Peli-Karhujen Megan Mullings kertoo, että joukkueessa vallitsee ehtymätön voitonjano. PeKan menestyksen avaimiksi Mullings laskee kokoonpanon laajuuden erityisesti hyökkäyspäässä.

12.2.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja Aleighsa Welch: ”Olemme sitoutuneet tulemaan paremmiksi”

Etelä-Carolinan yliopiston kasvatti Aleighsa Welch on ylpeä Catzin tasaisesta voittoputkesta. Vaikka 19 voiton ja yhden tappion kausi vaikuttaa paperilla lähes ylivoimaiselta, lappeenrantalaisryhmän sentteri vakuuttaa, että voittojen takana on paljon kovaa työntekoa.

Näytä lisää vastaavia