Heta Äijäsen kauteen mahtui kaikenlaista – ”Sain vuodesta paljon”

16.5.2022 10:45 Heta Äijänen palasi yhden Suomessa vietetyn vuoden jälkeen takaisin ulkomaan kentille täksi kaudeksi. Äijänen pelasi kauden aikana Espanjan kakkostasolla Maresmessa sekä Islannin liigassa Valurissa.

Heta Äijänen pelasi viime kaudella Espanjassa ja Islannissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Äijänen oli aiemmin pelannut kaksi kautta Saksassa ja vietti viime kauden Naisten Korisliigassa. Täksi kaudeksi hän päätti suunnata taas ulkomaille ja ensiksi seuraksi valikoitui Espanjan LF Challengessa pelaava Maresme. Hän jätti kuitenkin Espanjan auringon taakseen loppuvuonna ja siirtyi tämän vuoden alussa Islantiin Valurin joukkueessa.

Espanjassa vietetty aika oli vaiherikas. Sitä varjostivat alkukaudesta tullut loukkaantuminen sekä seuran sekava toiminta.

- Minulla murtui käsi heti kauden toisessa pelissä ja se oli sääli, sillä tykkäsin todella paljon sen hetkisestä valmentajasta ja oli sellainen luotto tekemiseen. Sitten marraskuun lopussa kaikki meni uusiksi, kun valmentajat saivat lähteä ja pari pelaajaakin lähti, kun eivät tykänneet toiminnasta. Sitten minäkin päätin lähteä ja hyvä niin. Se seuran toiminta oli aivan järkyttävää eikä toiminut lainkaan, Äijänen käy kautta läpi.

- Kaudessa oli paljon vaihtelua, kun tutustui uusiin pelitapoihin, kulttuureihin, maihin ja organisaatioihin. Kauteen mahtui paljon. Ei ollut huono asia, että vaihdoin maisemaa kesken kauden ja oli loppujen lopuksi hyvä, että lähdin Espanjasta. Siellä toiminta oli aika leväperäistä, Äijänen jatkaa Espanjan kokemuksistaan.

Loppukaudeksi Äijänen meni jahtaamaan Islannin mestaruutta Valuriin. Valur oli hallitseva mestari ja runkosarjan kakkonen tasapistein runkosarjan voittaja Fjölnirin kanssa, joten odotukset olivat korkealla välieriin lähdettäessä. Valurin kausi loppui kuitenkin heti kättelyssä.

- Islannissa joukkueen johtaminen oli parempaa, mutta kauden päätös oli tietenkin pettymys, Olimme hallitseva mestari ja oli puhetta mestaruuden uusimisesta, joten kaudesta jäi hampaankoloon, kun hävisimme välierät suoraan 0-3. Ehkä se kertoi siitä, ettei pelitapamme ollut kovinkaan hyvä.

Vaikka kauteen mahtui vastoinkäymisiä ja pettymyksiä, niin Äijänen ottaa kaudesta positiiviset asiat mukaan.

- Kokonaisuudessaan kausi oli hyvä kokemus ja sain vuodesta paljon. Henkisesti kasvoin paljon ja pelillisesti sain vahvistettua omia heikkouksiani ja opin uusia juttuja. Olen myös kokenut kaksi uutta maata ja nähnyt huikeita paikkoja.

- Tästä kaudesta jäi nälkää ja ensi kauteen lähden paljon vahvempana. Olen saanut selkeämpää ajatusta siitä mihin en halua mennä uudestaan ja nähnyt espanjalaisia joukkueita ja heidän pelityylejään. Islanti on upea paikka mennä vaikka lomalle, mutta koripalloilullisesti en ehkä menisi sinne uudestaan. Nyt tiedän paremmin mitä haluan jatkossa, kertoo Äijänen.

Äijänen haluaa jatkaa ulkomailla myös jatkossa, mutta päätöksenteon aika on vasta myöhemmin.

- Nyt vedetään vähän happea ja nollataan tämä kausi. Ensi kaudesta en tiedä vielä ja täytyy pohtia missä ura jatkuu. Haluan ehdottomasti päästä vielä ulkomaille, mutta jos se ei onnistu, niin sitten katsotaan mitä kotimaassa on tarjolla. Uusia kokemuksia kohti.

Heta Äijäsen tilastot Espanjan LF Challengesta
Heta Äijäsen tilastot Islannin liigasta

Henkilöt

 
18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

28.6.2023 13:43 Suomalaiset ulkomailla

Mirolybov ja Koskinen siivittivät Swans Gmundenin unelmakauteen – ”Tuloksellisesti on aika vaikea pistää paremmaksi”

Swans Gmundenin kausi Itävallassa oli täydellinen joukkueen puhdistaessa palkintopöydän triplamestaruudella. Anton Mirolybov oli syystäkin ylpeä kauden menestyksestä.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

19.6.2023 17:17 Suomalaiset ulkomailla

Ninni Salmi pääsi testaamaan Bundesliigan kovuutta – ”Päätin ottaa siitä kaiken irti”

Ninni Salmi, 26, siirtyi vuodenvaihteessa Vimpelin Vedosta Saksan Bundesliigan kärkiseuroihin lukeutuvan Herner TC:n riveihin. Salmi pääsi samalla toteuttamaan yhden tavoitteistaan.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

12.6.2023 11:10 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosen kauteen mahtui käänteitä – ”Paljon tuli oppia erilaisista tilanteista”

Elias Valtonen sai paljon kokemusta reppuun tällä kaudella, kun hän aloitti kautensa Espanjan ACB-liigassa Manresassa, mutta päätti sen Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesissa. Kausi oli Valtoselle kokonaisuudessaan kasvattava.

9.6.2023 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä ehjä ja hyvä kausi Nördlingenissä – ”Kokonaisuudessaan jäi hyvä maku”

Elina Koskimies, 26, pelasi toisen kautensa Saksan liigassa Angels Nördlingenin riveissä. Koskimies nautti suurta vastuuta kauden aikana ja kausi meni pääosin positiivisesti sekä joukkueelta että henkilökohtaisesti.

7.6.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitasella opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Periaatteessa sain mitä hain”

Korisliigan MVP:ksi kaudella 2021-22 valittu Remu Raitanen, 25, jätti viime kauden jälkeen kotimaan kentät taakseen ja siirtyi Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, LEB Oroon, Albaceten joukkueeseen. Raitanen löysi olevansa kauden aikana uudenlaisessa tilanteessa.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

26.5.2023 12:41 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

Näytä lisää vastaavia