Huikea avausfinaali kääntyi viime sekunneilla Kouvoille

5.4.2004 Lahden Jäähalliin ahtautuneelle, kauden ennätyssuurelle, 3.960-päiselle yleisölle tarjoiltiin maanantaina todellinen jännitysnäytelmä heti miesten finaalisarjan alkajaisiksi. Kouvot nousi Marcus Grantin johtamana viimeisellä minuutilla 81-80-voittoon Namika Lahdesta vieden kotiedun mukanaan Kouvolaan.

Koko ottelu ja etenkin sen viimeiset minuutit osoittivat, että tämän kauden Suomen mestaruus on kumman tahansa finalistin käden ulottuvilla. Tällä kertaa korkeimmalle kurotti Kouvot ja monissa liemissä keitetty Grant. 

Grant vei vajaat puolitoista minuuttia ennen päätössummeria Kouvot sen ensimmäiseen johtoon sitten kolmannen neljänneksen puolivälin, kun hän pisti saamastaan kolmesta vapaaheitosta kaksi sisään ja nosti tilanteeksi 78-77. Grant lisäsi päätösminuutin alkajaisiksi Kouvojen johdon kahteen pisteeseen vapariviivalta (79-77). Namika Lahti tuli vielä. Lars Ekström piirsi joukkueelleen aikalisällä kuviot, jotka Teemu Laine toteutti täydellisesti. Lahti tyhjensi Laineelle laidan, Laine lähti ajoon, mutta pysähtyi kolmosviivalle ja hullaannutti onnistuneella kaukoheitollaan kotiyleisön. Peli oli Lahdelle 80-79 ja aikaa jäi kelloon 40 sekuntia. Oli Kouvojen vuoro miettiä ratkaisua aikalisällä. Pallo pelattiin odotetusti Grantin käsiin, joka kylmänrauhallisesti upotti pallon Sami Pekkolan naaman edestä pussiin ja siirsi Kouvot 81-80-johtoon.  

Lahdelle jäi ottelun viimeinen hyökkäys ja sen suorittamiseen 22 sekuntia. Grant asettui puolustamaan edellisessä hyökkäyksessä ratkaissutta Lainetta. Laine yritti pelata pallon korin alle Monte Cummingsille, jota pienikokoisempi Anssi Kinnaslampi puolusti. Grant sai kuitenkin kätensä syötön väliin, pallo ajautui hiekan käydessä tiimalasissa vähiin Sami Lehtorannan käsiin, joka pääsi vielä ahdistetusta tilasta heittämään. Kotiyleisön pettymykseksi heitto kimmahti koriraudasta kauas ja sivurajasta yli. Samassa summeri päästi Kouvot piinasta. Finaalisarjan avausvoitto oli kouvolalaisille tosiasia.  

- Loistava finaaliavaus: halli täynnä ihmisiä ja ratkaisu loppuhetkillä. Keskiviikkona on toinen ottelu ja tästä on hyvä jatkaa, tyytyi Kouvojen päävalmentaja Jouni Grönroos myhäilemään.  

Kouvot on pudotuspeleissä osoittanut henkisen ja taktisen kovuutensa. Joukkue on pudotuspeleissä voittanut nyt seitsemän ottelua peräkkäin. Maanantaina kovuuden ilmentymä oli ottelun käytännössä katsoen Kouvoille kääntänyt Marcus Grant.  

- Kouvot onnistui lopussa pelaamaan pallon niille pelaajille, joille halusikin. Me tiesimme kyllä kenelle pallo pelataan. On se ihme, että löytyy niin kovia pelaajia, jotka pystyvät ratkaisuihin siitä huolimatta, hämmästeli Namika Lahden luotsi Lars Ekström.  

Erot marginaalisen pieniä 

Grantin ohella Kouvojen ratkaisupelaajat olivat Anssi Kinnaslampi ja Luke Dean. Kinnaslampi varjosti läpi ottelun Lainetta ja Cummingsia, jonka lisäksi hän oli aktiivinen hyökkäyspäässä. Kinnaslampi tuotti ajoillaan ja onnistuneilla hyppyheitoillaan lahtelaispuolustukselle harmaita hiuksia. Niitä aiheutti myös Dean, joka oli aggressiivisesti mukana jokaisessa hyökkäyspäässä tarjolla olleessa levypallossa. Dean poimi kaikkiaan kymmenen levyriä, joista kuusi hyökkäyskorilla.  

- Heittopaikat aukesivat hyvän joukkuepelaamisen ja liikkeen kautta. Meillä on pudotuspeleissä ollut sellainen henki, että se heittää, jolla paikka on. Aika hyvin ollaan pistetty sisään, kommentoi omaa peliään ja 17 pistettään Kinnaslampi.  

- Dean oikein paneutui hyökkäyslevyreihin, joka tuotti meille yllättävänkin suuria vaikeuksia. Kouvojen hyökkäyslevypallot eivät kuitenkaan ottelua ratkaisseet, vaan kyllä ratkaisut tapahtuivat viimeisen minuutin aikana. Erot olivat pieniä, Ekström arvioi.  

Erot olivat tosiaan niin pieniä, että Kouvot ei voi voittoonsa pienimmissäkään määrin tuudittautua, eikä Namika Lahden toisaalta kannata päätään pusikkoon työntää.  

- On tietenkin harmillista, ettemme pystyneet palkitsemaan hienoa kotiyleisöä voitolla. Olemme pudotuspeleissä olleet aiemminkin tappioasemassa. Me nousemme vielä täältä taistelemaan, mietiskeli Laine päättäväisesti.  

Namika Lahdella riittää pohdittavaa jatkoa ajatellen. Monte Cummings teki hyvää puolustustyötä Jukka Toijalaa vartioidessaan, mutta samalla Grant pääsi juhlimaan.  

Kouvot ”yllätti” jälleen levypalloissa

Kouvot hallitsi hienoisesti ottelun ensimmäistä puoliaikaa. Suurimmillaan kouvolalaisten johto oli avausjakson tilanteessa 15-8. Namika Lahti johti ensimmäisen kerran kamppailua vajaan varttitunnin pelin jälkeen, kun Cummings nosti tilanteeksi 32-30. Hetken ajan Lahti näytti lähtevän Cummingsin kovan henkilökohtaisen panoksen turvin karkumatkalle ennen puoliaikaa, mutta Kouvojen Jarno Nissinen teki nopeasti viisi pistettä. Nissisen pisteiden saattelemana puoliajalla poistuttiin Lahden niukassa 45-44-johdossa.  

Sekä kolmannen että neljännen jakson alut olivat korinteon suhteen vaikeita molemmille joukkueille. Puolustuspäässä otettiin tarkkaan kaikki tilanteet ja haastettiin jokainen heitto. Kun korihanat saatiin kolmannella kymmenminuuttisella auki, alkoi pisteitä sataa. Grant teki nopeat viisi pistettä ja nosti Kouvot takaisin johtoon (49-45). Laine vastasi haasteeseen, pommitti kaukoetäisyyksiltä useamman peräkkäisen heiton tehden nopeasti kaikki jakson kahdeksan pistettään.  

Päätösjaksolla ensimmäistä pelitilannekoria saatiin odottaa yli kolme minuuttia. Kouvot kävi vapaaheitoilla tasatilanteessa (69-69), muttei johtanut ottelua ennen kuin vasta puolitoista minuuttia ennen ottelua.  

Kouvoja ei ole kauden aikana pidetty kovana levypallojoukkueena, mutta jälleen kerran se osoitti epäilijänsä vääräksi. Kouvot vei kamppailun levyrit nimiinsä – tosin niukasti 33-30. Ottelun sankari Grant pussitti 22 pistettä, Kinnaslampi 17 ja aika ajoin hyökkäyksessä hyvin itsensä vapaaksi pelannut Ville Kaunisto nosteli 12 pistettä. Dean kahmi kymmenen levypalloa ja teki saman verran pisteitä. Namika Lahdesta 22 pistettä heitti Cummings. Laine osui 13 pisteen edestä ja Sami Lehtoranta sekä Sami Pekkola tekivät 12 pistettä mieheen. Lehtoranta joutui aikaisiin virhevaikeuksiin saatuaan kolmannen virheensä jo ajassa 9:45.  

Toinen SM-finaali pelataan keskiviikkona (7.4.) Kouvolassa, Mansikka-ahon Urheiluhallissa klo 18:30 alkaen.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_sm-koris/
 
19.5.2023 10:40 Korisliiga

Mestarivalmentaja Jussi Laakso: ”Oli upeaa olla mukana tässä tarinassa - tämä vetää ihan sanattomaksi”

Kun Jussi Laakso otti kesällä 2019 vetovastuun Helsinki Seagullsista, odotukset pääkaupungissa nousivat. Nelivuotinen projekti huipentui tänä keväänä seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

17.5.2023 08:13 Korisliiga

Kiitollisuus, riemu, helpottuneisuus – Seagullsin sankareilla tunnetilojen roihu

Timo Heinosen ja Antti Kanervon pitkien pääsarjaurien ensimmäiset mestaruudet, Rene Rougeaun siirtymä Kauhajoelta Helsinkiin mestaruuden perässä, Lassi Nikkarisen kasvu kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen johtajaksi – Helsinki Seagullsin mestaruuskausi 2022-23 tarjosi valtavan määrän tarinoita, joita tunnelmoida vielä vuosikymmenten päässä.

16.5.2023 21:50 Korisliiga

Helsinki Seagulls nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Korisliiga-mestaruuden

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen kuudes finaaliottelu päättyi lukuihin 91–66 ja Seagullsin mestaruuteen.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

13.5.2023 19:17 Korisliiga

Henri Kantonen nousi komeasti tilanteen tasalle – Kauhajoki pelasti nahkansa täpärästi

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin välinen viides finaaliottelu venyi jatkoajalle mutta päättyi isäntien voittoon.

12.5.2023 12:18 Korisliiga

Seagullsin Lassi Nikkarinen tunnetaan puolustustaidoistaan ja finaaleissa Kauhajokea vastaan taidoille on ollut käyttöä

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa Kauhajokea vastaan 3–1. Puolustava pelinjohtaja Lassi Nikkarinen avaa ajatuksiaan niin aiemmista otteluista kuin tulevistakin.

11.5.2023 20:34 Korisliiga

Okko Järvi ratkaisi jännitysnäytelmän – Seagulls 3–1-johtoon

Helsinki Seagulls nosti sarjajohtonsa 3–1:een finaaleissa Kauhajokea vastaan.

10.5.2023 10:56 Korisliiga

Karhu Basketin Daniel Dolenc on nauttinut kovasta finaalisarjasta: ”Meidän on sallittu pelata kovaa”

Korisliigan finaalisarjassa kolmen ottelun jälkeen kuskin paikalla on Helsinki Seagulls, joka johtaa ottelusarjaa Kauhajokea vastaan 2–1. Kolmannessa finaalissa osat muuttuivat – ja nyt Kauhajoki yrittää jatkaa siitä, mihin joukkue maanantaina jäi.

8.5.2023 20:34 Korisliiga

Kauhajoki teki raivokkaan paluun ennätysyleisön edessä – Seagullsin sarjajohto kapeni 2–1:een

Takaa-ajoasemaan joutunut hallitseva mestari Kauhajoki kaatoi Helsinki Seagullsin luvuin 96–72.

8.5.2023 12:15 Korisliiga

Antero Lehto palaa Pyrintöön

Tampereen Pyrintö saa ensi kaudeksi kovan ja erityisen mieluisan paluumuuttajan, kun seuraikoni Antero Lehto palaa kasvattajaseuraansa 1+1-mallisella sopimuksella.

7.5.2023 15:12 Korisliiga

Antti Kanervolle meriitit ja tarinat ovat toissijaisia – ”Mestaruus on ainoa, mikä nyt kiinnostaa”

Helsinki Seagulls on päässyt pahasti hallitsevan mestarin niskan päälle. Viidettä kauttaan joukkueessa pelaava Korisliiga-veteraani on nyt lähempänä kultamitalia kuin kenties koskaan aiemmin urallaan.

5.5.2023 20:36 Korisliiga

Seagulls riisui Kauhajoen aseista – toinen finaalipeli päättyi roimaan kotivoittoon

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa 2–0.

2.5.2023 20:24 Pääjuttu

Korisliiga-finaalit käyntiin: Seagulls ryöväsi Kauhajoen kotiedun välittömästi

Kauhajoki taipui kotikentällään Helsinki Seagullsille 54–70.

2.5.2023 07:54 Korisliiga

Korisliiga-finaalit: Kolminkertainen mestari kohtaa ensimmäisiä finaalejaan pelaavan haastajan

Miesten Korisliigan finaaleissa kohtaavat Kauhajoki ja Helsinki Seagulls. Toiselle joukkueista finaalit ovat viidennet perättäiset, toiselle ensimmäiset koko seurahistoriassa. Siitä huolimatta vastakkaisten joukkueiden veteraanipelaajat Timo Heinonen ja Cameron Jones suhtautuvat molemmat tilanteeseen itsevarmuudella.

29.4.2023 20:07 Korisliiga

Jatkoaika tarvittiin, mutta Kataja piti pintansa – Korisliigan pronssimitalit Joensuuhun

Korisliigan pronssiottelu päättyi Kataja Basketin hyväksi luvuin 107–96, vaikka Salon Vilpas olikin saada viime metreillä kiinni.

25.4.2023 20:51 Korisliiga

Korisliigan finaalipari on selvillä – Kauhajoki väsytti Vilppaan pitkän väännön jälkeen

Miesten Korisliigan finaalissa kohtaavat Kauhajoki ja Helsinki Seagulls. Pronssista pelaavat Salon Vilpas ja Kataja Basket.

23.4.2023 18:59 Korisliiga

Seagulls mursi kirouksen – puhtaalla pelillä finaaleihin

Helsinki Seagullsin ja Kataja Basketin väliset välierät päättyivät tänään otteluvoitoin 4–0.

22.4.2023 22:26 Korisliiga

Kauhajoki venytti sarjajohdon 3–1:een – enää voiton päässä Korisliiga-finaalista

Salon Vilpas taipui kotonaan Kauhajoelle ja joutui välierissä 1–3-takaa-ajoasemaan.

21.4.2023 20:40 Korisliiga

Nikkarinen ja Järvi laittoivat tuulemaan – Seagulls voiton päässä finaalista

Helsinki Seagulls kaatoi Kataja Basketin ja johtaa välieräsarjaa 3–0.

20.4.2023 21:09 Korisliiga

Vilpas ei aio taipua – Kauhajoen kotitappio kavensi välierät 2–1:een

Salon Vilpas otti tiukan vierasvoiton Kauhajoesta ja sai kavennettua vastustajan sarjajohtoa.

Näytä lisää vastaavia