Ikä on Tuukka Kotille vain numero

27.3.2017 Kaikkien aikojen eniten miesten maaotteluita pelannut Tuukka Kotti täytti hiljattain 36 vuotta. Vaikka ikämiesikä on jo ohitettu, Kotin vauhti vain yltyy Saksan ProA-liigan Crailsheim Merlinsissä.

Tuukka Kotti pelaa vahvaa kautta Crailsheim Merlinsissä. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tuukka Kotti tunnetaan erityisesti maailmanluokan puolustuspelaajana. Tässä hänen pihdeissään NBA-tähti Marcin Gortat. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tuukka Kotista tuli viime kesänä A-maaotteluiden ennätysmies, kun hän ohitti Jouko Heikkisen. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kotti siirtyi täksi kaudeksi Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentamaan Crailsheim Merlinsiin. Merlins putosi viime kauden päätteeksi Bundesliigasta, mutta ProA:ssa meno on ollut vahvaa. Joukkue on voittanut 16 edellisottelustaan 15 ja on jo varmistanut runkosarjan kakkospaikan.

- Meillä on ollut erittäin nousujohteinen kausi ja olemme koko ajan parantaneet peliämme. Olemme löytäneet identiteettimme kauden aikana.  Pelaamme laajalla rotaatiolla ja kesti aikansa ennen kuin hitsauduimme, mutta nyt kevätkaudella on lähtenyt rullaamaan, Kotti kertoo vireen salaisuutta.

Lauantaina Merlins voitti Hamburg Towerin niukasti pisteellä, mutta sitä ennen se oli voittanut seitsemän edellisotteluaan keskimäärin yli 31 pisteen marginaalilla. Selvät voitot tuovat hyvän itseluottamuksen, mutta samalla raja itseluottamuksen ja ylimielisyyden välillä on hyvin häilyvä.

- Meillä on sarjasijoitus varmistunut, niin silloin menee aika helposti pelailuksi. On kuitenkin tärkeää saada playoff-asenne ja kovuus harjoituksiin sekä peleihin. Peli muuttuu, kun pudotuspelit alkavat emmekä voi olla millään tavalla takki auki, Kotti muistuttaa yli vuosikymmenen ammattilaiskokemuksella.

Säännöt tuoneet muutoksia peluutukseen

ProA:ssa on voimassa sääntö, jonka mukaan kentällä pitää olla koko ajan vähintään kaksi saksalaispelaajaa. Se asettaa valmennukselle haasteita peluutuksessa ja ulkomaalaispelaajille mahdollisesti hieman pienempiä peliminuutteja. Kotti ymmärtää säännön lähtökohdat, mutta ei silti täysin purematta sitä niele.

- Rehellisesti sanottuna se on joskus todella ärsyttävää ja turhauttavaa. Joskus on tilaisuus mennä kentälle, mutta säännön takia ei voi mennä. Ne ovat keljuja tilanteita, mutta ymmärrän säännön kyllä ajatuksena. Valmentaja joutuu todella paljon miettimään viisikoita, mutta mielestäni olemme löytäneet rotaation ja kaikille on aika selvä milloin kentälle menee ja kenen tilalle.

Kotti on käyttänyt reilun 21 minuutin peliaikansa tehokkaasti hyväksi tällä kaudella. Pisteitä on syntynyt 9,6 pisteen keskiarvolla, levypallokeskiarvo on 5,8 ja korisyöttöjen 1,7. Merlinsin päävalmentaja Tuomas Iisalo kiittelee Kotin suhtautumista peluutukseen.

- Tuukka on yleensä tottunut pelaamaan 25-26 minuuttia, mutta joutunut nyt totuttautumaan reilun 20 minuutin peliaikaan ja hän on käsitellyt sen erittäin hyvin. Hän sanoo myös asiat aina suoraan ja hänen kanssaan voi keskustella asioista. Meillä on hyvä luottamustila, Iisalo suitsuttaa.

Kotti arvostaa niin ikään hyvää keskusteluyhteyttä valmennuksen kanssa.  

- Olemme paljon keskustelleet siitä ja he ovat selittäneet asian. Se on helpompi hyväksyä, kun kulkee ja voittoja tulee. Joukkueen etu on kuitenkin aina tärkein. Pienemmät minuutit on myös helpompi ottaa vastaan, kun on jo ikää ja alla pari aika raskasta kautta, niin ei ole välttämättä huono asia, jos minuutteja on hieman vähemmän. Voi säästellä myös vähän tuleviin pudotuspeleihin. Tärkeintä on säilyttää pelirytmi.

Palo jatkaa huipputasolla edelleen kova

Kotti vietti lauantaina 18.3. 36-vuotispäiviään, mutta vaikka hän olisi ikämieskelpoinen, aikoo hän jatkaa nuorempiensa kiusaamista parketeilla jatkossakin. Hänellä on vielä ensi kaudesta optio Merlinsin kanssa, mutta päätökset siitä missä ura jatkuu, tehdään vasta kauden jälkeen.

- Olen yrittänyt pitää ikää numerona eikä tässä ole mitään syytä fyysisesti tai henkisesti sitä miettiä. Tässä mennään kausi kerrallaan ja minulla on optio ensi kaudesta ja kauden päätteeksi sitten tehdään päätös jatketaanko täällä. Iso tekijä siihen tietenkin on, että nousemmeko Bundesliigaan. Mielestäni minulla olisi vielä annettavaa korkeammallakin sarjatasolla. Katsotaan nyt kuitenkin tämä kausi ensin loppuun.

Iisalo kehuu Kotin kokemuksen tuomaa rauhallisuutta sekä johtajuutta kentällä.

- Tuukka on tosi tasainen suorittaja ja kun hän tuli joukkueeseen, niin saimme heti rauhallisuutta. Kuulumme sarjan puolustuseliittiin ja se on paljolti Tuukan ansiota, sillä kaikki koripalloilua seuraavat tietävät kuinka hyvä puolustaja hän on.

Kotti on urallaan pelannut myös USA:n yliopistosarjassa, Italiassa ja Ranskassa, mutta on nyt ensimmäistä kertaa Saksassa. Hän on viihtynyt maassa ja joukkueessa erinomaisesti.

- Olen tykännyt olla täällä. Onhan tässä hirveä kontrasti esimerkiksi Italiaan siinä miten asiat hoidetaan, vaikka viihdyin sielläkin hyvin. Täällä kaikki on järjestelmällistä ja jämptiä ja on hienoa, että hommat pelittää. Tuomas ja Vesa helpottavat luonnollisesti tosi paljon ja kommunikointi on paljon helpompaa, kun tunnet valmentajat eikä tarvitse suotta kaunistella, vaan voi sanoa asiat suoraan.

Yhtenä kauden huippukohtana ovat luonnollisesti elo-syyskuun vaihteessa siintävät EM-kotikisat. Kotti on myös pistänyt merkille, että lipunmyynti kisoihin on käynyt vilkkaana ja odottaa kisoja suurella innolla.

- Olen kuullut miten lipunmyynti on sujunut. Se on ihan mieletöntä, vaikka sitä osasi odottaa, että saamme tuen taakse kotikisoihin. On upeaa, että se toteutuu. Hartwall Areenan myyminen täyteen on mieletön homma ja yksi sellainen asia, jota ei osaa vielä sisäistää. Tulee varmasti kylmänväreet, kun pääsee sinne pelaamaan kotiyleisön eteen, 196 A-maaottelua pelannut Kotti hekumoi.

Lisätietoja: Tuukka Kotti
 
2.1.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin vaihtoi kamppailun sarjapaikasta nousutaisteluun

Kaksi edelliskautta Espanjan Liga Femeninan Bembibressä pelannut Marianne Kalin vaihtoi täksi kaudeksi sarjaporrasta alemmas LF Challengen ennakkosuosikkeihin lukeutuvaan Universitario de Ferroliin. Kauden ensimmäinen puolisko on sujunut sekä joukkueelta että Kalinilta positiivisesti.

27.12.2022 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen otti uuden askeleen urallaan – ”Valinta on osoittautunut oikeaksi”

Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.

23.12.2022 16:46 Susijengi

Yhdysvalloissa korkoa kasvava Miro Little: ”Nyt ollaan päästy vauhtiin”

Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.

19.11.2022 13:46 Suomalaiset ulkomailla

Hyvän alkukauden Espanjassa pelannut Veera Pirttinen innolla Susiladiesin mukaan

Veera Pirttinen otti uuden suunnan uralleen tänä kesänä, kun hän siirtyi Espanjan pääsarjassa pelaavan Bembibren joukkueeseen. Pirttisen kausi on alkanut hyvin niin henkilökohtaisesti kuin joukkueenakin.

29.10.2022 15:01 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla värikäs alku Kreikassa – ”Se oli uudenlainen kokemus”

Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.

29.10.2022 13:30 Suomalaiset ulkomailla

Suuri vastuu yllättänyt Annika Holopaisen – ”Annoin harjoituksissa kaikkeni”

Uransa aikana Saksassa, Puolassa, Ranskassa ja Islannissa ammattilaisena pelannut Annika Holopainen lisäsi yhden uuden maan ja sarjan kokoelmaansa, kun hän teki kesällä sopimuksen espanjalaisen Araskin kansa. Holopainen on ottanut heti ison roolin joukkueessa.

14.10.2022 12:39 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds ja Elina Koskimies nälkäisinä kauteen

Saksan Bundesliigassa kausi starttaa perjantaina ja mukana on tällä kaudella kolme suomalaispeluria. Anissa Pounds ja Elina Koskimies aloittavat toisen kautensa Angels Nördlingenin riveissä ja Venla Varis siirtyi kesän aikana Marburgin joukkueeseen.

11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

1.10.2022 18:26 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo päävalmentajina Bundesliigassa – ”Onhan tämä aika harvinaista”

Saksan Bundesliigassa nähdään tällä kaudella mielenkiintoinen suomalaisvalmentajien kohtaaminen, kun veljekset Tuomas ja Joonas Iisalo ovat vastakkaisilla puolilla. Tuomas jatkaa Bonnin päävalmentajana, kun taas Joonas sai pestin MLP Academics Heidelbergin käskijänä.

27.9.2022 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulosen tavoite Serie A1:stä täyttyi – ”Olen odottanut kautta jo kauan”

Helmi Tulonen kuului viime kaudella Italian Serie A2:n parhaimpiin pelaajiin. Erinomaiset esitykset noteerattiin myös kovatasoisessa Serie A1:ssä, kun Tulonen sai täksi kaudeksi sopimuksen sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Basket Le Mura Luccassa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

21.9.2022 10:14 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybovin valmentama Swans Gmunden taistelee paikasta Mestarien liigaan

Mestarien liigan karsintaturnaukset pelataan tällä viikolla. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden jahtaa paikkaa lohkovaiheessa Belgradissa pelattavasta karsintalohkosta.

29.6.2022 15:54 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo johdattivat Bonnin sensaatiomaiseen kauteen

Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

28.6.2022 21:18 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov selviytyi kaudesta voittajana finaalitappiosta huolimatta

Viime kaudella Swans Gmundenin Itävallan mestariksi yhdessä apuvalmentajansa Aleksi Koskisen kanssa johdattanut Anton Mirolybov kävi elämänsä suurinta taistelua tällä kaudella, kun hänellä todettiin viime kesänä syöpä. Vaikka Swans hävisi Itävallan liigan finaalisarjassa Wienille, oli vuosi Mirolyboville henkilökohtaisesti vaikeuksien kautta voitto.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

Näytä lisää vastaavia