Kataja otti vieraskentän haltuun jatkoajalla, tasoitti finaalien otteluvoitot

5.5.2012 Korisliigan finaalien avausottelussa kotikentällään kaatunut Joensuun Kataja otti Loimaan Liikuntahallin parketin haltuun toisen finaaliottelun päätösjaksolla ja jatkoajalla. Tasolleen nousseiden Sami Lehtorannan ja B.A. Walkerin sekä tukun tärkeitä vapaaheittoja pussittaneen Jeremy Pricen kannattelema Kataja tasoitti otteluvoitot pistein 85–88 (49–53, 77–77).

B.A. Walker nosti tasoaan ja johdatti Katajan finaalivoittoon Loimaalla.

Bisonsia piti voitossa kiinni ahkerimmin vikkelä Martin Zeno.

Jeremy Price nousi ratkaisijaksi vapaaheittoviivalta.

Joensuun Kataja palaa maanantaina kotihalliinsa. Kuvat: Tytti Nuoramo.

Joensuun Kataja joutui kolmannella jaksolla vastatusten avausottelun demoniensa kanssa, kun joukkue onnistui pelitilanneheitossa vain kaksi kertaa Bisonsin noustessa viiden pisteen tappioasemasta kuuden pisteen johtoon.

 

Tällä kertaa Katajan pelaajien käsi ei kuitenkaan tärissyt. Sami Lehtoranta ja B.A. Walker nostivat väkevillä ratkaisuillaan pelin tasoihin varsinaisen peliajan lopulla ja jatkoajalla Kataja turhautti Bisons-hyökkäyksen kerta toisensa jälkeen joukkuepuolustuksellaan. Toisessa kenttäpäädyssä sankarin viitan veti harteilleen Jeremy Price (11/5), joka pitkät tovit penkillä istuttuaan säkitti kuudesta vapaaheittoyrityksestään viisi vuorenvarmasti naruihin.

 

– Nuori mies pisti kovaan paikkaan vapaaheitot sisään, kehui Katajan päävalmentaja Jukka Toijala 23-vuotiaan amerikkalaissentterinsä suoritusta.

 

– Lehtoranta ja Walker olivat miehiä paikallaan, ja työn sankareita oli muutenkin monta. Tällaisissa ottelusarjoissa eri onnistujat nousevat esille eri otteluissa, Toijala kuittasi.

 

Toijala kiitteli omiensa kylmähermoisuutta. Katajan pelaajat kävivät kolmen jakson ajan ajoittain kierroksilla, mutta jatkoajalla joensuulaiset olivat kahta syöttöhassia lukuun ottamatta viilipyttyjä kentällä.

 

– Olen hieman yllättynyt siitä, että toisen puoliajan hyökkäyksen toteuttamisemme riitti tänään voittoon. Saimme kuitenkin puolustuspäämme kuosiin toisella puoliajalla, se oli ottelun avain. Biisonit on juossut tässä vaiheessa kautta omia settejään kymmenien tuhansien toistojen verran ja omaa sellaisen rutiinin, että päässämme napsuu pienimmästäkin tekemästämme virheestä.

 

Katajan parhaana palkittiin aktiivisesti korintekopaikkoja hakenut Sami Lehtoranta (21/5), joka nousi tasolleen vaisun avausottelun jälkeen. B.A. Walker (15/6/8 syöttöä) haki tärkeät riistot niin varsinaisen peliajan kuin jatkoajankin lopulla, viimeisteli koreja eleettömän varmasti sekä johti joukkueensa peliä rutiinilla.

 

Jared Newsonin (19/8) korilleajot pitkälti eliminoitiin Martin Zenon toimesta, mutta laituri kompensoi puutteitaan upottamalla neljä ensimmäistä kolmen pisteen heittoyritystään. Avauspuoliskolla heittokipsinsä karisti puolestaan maajoukkuemies Samuel Haanpää (8/4).

 

Bisonsilla oli etsikkoaikansa

 

Nilan Bisonsilla oli etsikkoaikansa ottelussa, mutta ottelun edetessä Katajan puolustuspelaaminen tiukentui ja vastaavasti loimaalaiset alkoivat osoittaa väsymisen merkkejä.

 

Ottelun avauspuoliskolla kakkosensa 71,4% ja kolmosensa 54,5% tarkkuudella upottanut Bisons nostatti mielialaa 1248-päisessä kotiyleisössä Mikko Koiviston ja Martin Zenon hurmoskoreilla, mutta neljännellä jaksolla ja jatkoajalla joukkueen onnistumiset jäivät satunnaisiksi.

 

Varsinaisen peliajan lopussa Bisons sai yrittää ratkaisevaa heittoa peräti kolme kertaa, mutta Martin Zenon, Matti Nuutisen ja Jeb Iveyn yritykset naksuivat rautoihin.

 

– Meillä oli mahdollisuutemme tänään, mutta emme pystyneet käyttämään niitä hyväksemme. Kataja käytti tarvittavat paikat saadakseen ottelun hallintaansa, harmitteli Bisons-päävalmentaja Greg Gibson.

 

– Tämä oli kahden väsyneen joukkueen ottelu. Avauspuoliskolla molempien joukkueiden puolustus oli mitä oli, kun taas toisella puoliskolla korinteko oli todella vaikeaa.

 

Bisonsin peliä hidasti silminnähden pelinrakentaja Jeb Iveyn (7/3/4 syöttöä) terveydentila. Vatsataudin oireista kärsinyt Ivey poistui tuon tuosta pukukopin suojaan, säkitti yhdeksästä pelitilanneheitostaan vain kolme ja hävisi puolustuspäässä alituiseen B.A. Walkerille.

 

– Jeb ei ollut täydessä iskussaan tänään. Minun olisi ehkä pitänyt ottaa hänet aiemmin vaihtoon, arvioi Gibson Iveyn 38 minuutin peliaikaa.

 

Loimaalaisten ykköset olivat mahdottoman näköisiä koreja liukuhihnalta tehtaillut Martin Zeno (27/9/3 syöttöä/4 riistoa/3 blokkia) sekä palloscreenejä tehokkaasti hyödyntänyt Mikko Koivisto (22/2/3 syöttöä). Matti Nuutinen (10/7) aloitti vahvasti, mutta hyytyi ottelun edetessä. Selkävaivainen Ryan McDade (8/6) taisteli parhaansa mukaan, mutta jäi Lehtorannan varjoon.

 

Paluu alkuasetelmiin

 

Loppuottelusarja jatkuu vain yhden välipäivän jälkeen maanantaina 7. toukokuuta Mehtimäen Jäähallilla Joensuussa. Otteluvoitot ovat tasan 1-1 ja mestariksi kruunataan ensiksi kolmeen otteluvoittoon yltänyt joukkue.

 

– Nyt olemme siinä vaiheessa pudotuspelejä ja tätä finaalisarjaa, että mestariksi selviää se joukkue, joka pystyy väsymyksestä huolimatta toteuttamaan omaa konseptia laadullisesti paremmin, linjasi Toijala.

 

– Emme olleet tänään lähelläkään parasta osaamistamme. 48 tuntia on pitkä aika. Tulemme varmasti olemaan valmiina maanantaina, lupasi puolestaan Gibson.

 

Ottelu seurasi myös Katajan ja Bisonsin kohtaamisten tuttua kaavaa: joukkueiden kuudesta keskinäisestä kohtaamisesta viisi on ratkennut alle viidellä pisteellä tai jatkoajalla.

 

Kataja jatkaa finaalisarjaa kotiedun turvin. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Mehtimäen Jäähallilla pelaamastaan kolmesta pudotuspeliottelusta Kataja on voittanut vain yhden.

 

Nilan Bisons – Joensuun Kataja 85–88 (25–22, 49–53, 67–65, 77–77), Korisliigan finaalit, toinen osaottelu, Loimaa 5.5.2012

 

Nilan Bisons: Martin Zeno 27/9/3 syöttöä/4 riistoa/3 blokkia, Mikko Koivisto 22/2/3 syöttöä, Matti Nuutinen 10/7, Ryan McDade 8/6, Jeb Ivey 7/3/4 syöttöä, Ville Mäkäläinen 5/0, Clifton Jones 4/2, Eero Aaltonen 2/0, Jani Kivinen 0/0, Santeri Latvala 0/0, Turkka Rikkonen, Toni Karppinen. 2p 26/41 (63%) 3p 6/26 (23%) 1p 15/22 (68%).

 

Kataja: Sami Lehtoranta 21/5, Jared Newson 19/8, B.A. Walker 15/6/8 syöttöä, Jeremy Price 11/5, Samuel Haanpää 8/2, Antti Kanervo 5/1, Petri Virtanen 5/0, Juho Nenonen 4/3, Ilpo Pehkonen 0/0, Elias Kajander 0/0, Johannes Lasaroff, Lasse Hintsala. 2p 24/42 (57%) 3p 7/19 (37%) 1p 19/28 (68%).

 

Lisätietoja: Ottelutilastot


 
5.4.2021 20:10 Korisliiga

Kauhajoki haki voiton Tampereelta – Anthony Hilliard johti taidokasta ryöstöretkeä

Kauhajoki otti välierissä Tampereen Pyrintöä vastaan 2–1-johdon illan tiukan taisteluvoiton seurauksena.

4.4.2021 20:15 Korisliiga

Vilpas näytti Seagullsille kaapin paikan palaamalla takaisin sarjajohtoon

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan kolmas välierävääntö venyi jatkoerään, josta vieraat poistuivat voittonsa ansainneina.

3.4.2021 08:50 Susijengi

Aapeli Alanen loppukaudeksi Tshekin pääsarjaan

Vahvan kauden joensuulaisessa Kataja Basketissa pelannut 201-senttinen ja 25-vuotias lahtelaiskasvatti Aapeli Alanen siirtyy loppukaudeksi Tshekin pääsarjaan. Susijengissäkin viisi ottelua pelanneen Alasen kevään työnantaja on Tshekin liigan viidennellä sijalla majaileva Basket Brno.

2.4.2021 19:39 Korisliiga

Kauhajoki löysi lääkkeen Pyrinnön paikkaa vastaan – Okko Järvi sai heittokoneensa käyntiin

Kauhajoki tasoitti välieräsarjan Tampereen Pyrintöä vastaan 1–1:een.

1.4.2021 20:12 Korisliiga

Seagulls tasoitti ottelusarjan loppuhetken trillerissä – Vilppaan takamiesten kaukoheittosade ei riittänyt hoitamaan hommaa kotiin

Korisliigan välierätaisto tiukkeni, kun Helsinki Seagulls tasoitti sarjansa Salon Vilpasta vastaan.

30.3.2021 21:19 Korisliiga

Pyrinnön kuuluisa paikka oli liikaa Kauhajoelle – välieräsarja 1–0 tamperelaisten hyväksi

Miesten Korisliigan toisessa välieräsarjassa Pyrintö isännöi Kauhajokea ja otti ensimmäisen voiton itselleen.

29.3.2021 20:08 Korisliiga

Vilpas ryösti Seagullsin kotiedun välieräavauksessa – kentän tähtinä takamiehet Rannikko ja Kivimäki

Runkosarjavoittaja Helsinki Seagulls joutui yllättäen taipumaan kotikentällään Salon Vilppaalle miesten Korisliigan ensimmäisessä välieräottelussa.

29.3.2021 14:21 Korisliiga

Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki yrittää hidastaa Pyrinnön vauhtia

Korisliigan toisessa välieräsarjassa kohtaavat tämän kauden ehdoton valopilkku Tampereen Pyrintö ja kaksi edellistä mestaruutta voittanut Karhu Basket. Ennakossa äänessä joukkueiden tähtipelaajat Shawn Hopkins ja Bojan Sarcevic.

28.3.2021 11:45 Korisliiga

Korisliiga-välierässä kohtaa kaksi joukkuetta, jotka tavoittelevat seurahistorian ensimmäistä Suomen mestaruutta

Sekä Helsinki Seagulls että Salon Vilpas ovat kuuluneet miesten Korisliigan eliittiin jo muutaman vuoden, mutta kummallekaan ei ole tippunut mestaruutta. Nyt he kohtaavat toisensa jo välierissä.

26.3.2021 12:18 Korisliiga

Michael Pounds lopettaa ansiokkaan pelaajauransa

KTP:n kasvatti Michael Pounds, 32, on päättänyt ripustaa koripallokenkänsä naulaan. Päättynyt kausi oli ensiesiintymisensä Korisliigassa 2006–07 tehneelle Poundsille uran 15:s pääsarjassa.

24.3.2021 17:24 Korisliiga

Korisliigan välierien otteluohjelma vahvistettu

Helsinki Seagulls ja Salon Vilpas aloittavat välieräsarjansa maanantaina 29.3. Tampereen Pyrintö ja Karhu Basket päivää myöhemmin. Kaikki välierät ovat katsottavissa Ruutu-palvelun kautta.

23.3.2021 20:46 Korisliiga

Korisliigan puolivälierät päätökseen – Kauhajoki ja Pyrintö etenevät

Kauhajoki ja Tampereen Pyrintö etenivät miesten Korisliigassa välieriin. Kesälomalle lähtevät Kataja Basket ja BC Nokia.

21.3.2021 18:50 Korisliiga

Kataja perui Pyrinnön voitonjuhlat – pari tuntia myöhemmin Nokia teki saman Kauhajoelle

Korisliigan viimeiset käynnissä olevat puolivälieräsarjat kaventuivat kumpikin 3–1-tilanteeseen.

20.3.2021 19:59 Korisliiga

Korisliigassa ratkesi kaksi puolivälieräsarjaa – jatkoon Seagulls ja Vilpas

Helsinki Seagulls ja Salon Vilpas veivät omat puolivälieräsarjansa voitoin 4–0.

19.3.2021 20:12 Korisliiga

Vieraat kävivät jo niskan päällä, mutta isännät käänsivät suunnan – Korisliigan kaikki puolivälierät nyt 3–0

Sekä Tampereen Pyrintö että Kauhajoki nostivat voittosaldonsa 3–0:aan, vaikka haastajat lähtivät otteluihinsa energisempinä.

18.3.2021 20:39 Korisliiga

Vilpas jatkoerän avulla kolmanteen voittoon – Seagullsin kotimainen kolmikko vireessä

Puolivälierät jatkuvat yhä kotietua nauttivien joukkueiden juhlina. Sekä Vilpas että Seagulls nosti voittosaldonsa kolmeen.

18.3.2021 09:58 Korisliiga

Susijengin teräsmies Tuukka Kotti jatkosopimukseen Seagullsin kanssa

Korisliigan runkosarjan selkeä ykkönen, Helsinki Seagulls on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Susijengi-ikoni Tuukka Kotin, 40, kanssa. Forssan Koripoikien on pelannut pitkällä urallaan käsittämättömät 226 miesten maaottelua.

17.3.2021 20:29 Korisliiga

Joonas Lehtoranta loppukaudeksi Hollannin pääsarjaan

27-vuotias KTP-kasvatti on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen rotterdamilaisen Feyenoordin kanssa.

16.3.2021 20:11 Korisliiga

Pyrintö ja Kauhajoki pitivät johtonsa vieraskentällä – Korisliigan kaikki puolivälierät nyt tilanteessa 2–0

Miesten Korisliigassa nähtiin tänään kotijoukkueita, jotka taipuivat korkeamman sijan vastustajilleen. Asemaansa vahvistivat Kauhajoki ja Tampereen Pyrintö.

15.3.2021 20:26 Korisliiga

Nenonen heilutti korisukkaa Vilppaan toisessa voitossa – Seagulls kohtasi vahvempaa vastarintaa kuin viimeksi

Salon Vilpas ja Helsinki Seagulls nostivat miesten Korisliigan puolivälierissä kumpikin voittosaldonsa 2–0:aan.

Näytä lisää vastaavia