Koponen isännöi Rannikkoa ja Salinia Euroliigan historiallisessa suomalaisderbyssä perjantaina

1.11.2012 Suomi-koriksen ystävien hartaasti odottama hetki koittaa viimein perjantaina, kun Petteri Koposen BC Himki toivottaa Euroliigan neljännen kierroksen ottelussaan kotisaliinsa tervetulleeksi Teemu Rannikon ja Sasu Salinin Union Olimpija Ljubljanan. Ottelu on historiallinen, sillä ensimmäisen kerran Euroliigan historiassa kohtaa kaksi joukkuetta, joissa molemmissa pelaa suomalainen pelaaja.

Teemu Rannikko vyöryttää perjantain suomalaisderbyn ennakkosuosikin paineet Himkin niskaan.

Petteri Koposen Himki hakee paluuta voittokantaan kahden tappion jälkeen.

Kaksi ottelua nilkkavaivaisena sivussa ollut Sasu Salin pelannee perjantaina.

Joukkueiden kokoonpanossa saatetaan nähdä neljäskin suomalaispelaaja, jos Emir Sulejmanovic pukee ylleen Olimpijan peliasun.

Hanno Möttölä eteni Skipper Bolognan kanssa aina Euroliigan finaaliin keväällä 2004.

Euroliiga-kokemusta on vyöllään myös Frankfurtissa pelanneella Jukka Matisella. Kuvat: Getty Images/AllOver Press, Tytti Nuoramo, Francois Perthuis, LegaBasket Pictures & Euroleague Pictures.

Euroliigassa on aiemminkin pelannut useita suomalaispelaajia samaan aikaan, mutta ”suomalaisjoukkueet” eivät ole aiemmin ottaneet toisistaan mittaa. Kaudella 2004/05 Hanno Möttölän ja Teemu Rannikon edustama Scavolini Pesaro pelasi eri alkulohkossa kuin Jukka Matisen Frankfurt Skyliners, kun taas 2006/07 Möttölän Zalgiris Kaunas ja Rannikon Union Olimpija olivat vastaavasti eri alkulohkoissa.

 

Perjantain asetelman suomalaisittain historiallinen merkitys tiedostetaan vahvasti niin Himkin kuin Olimpijan leireissä.

 

– On aina hienoa päästä pelaamaan suomalaispelaajaa vastaan. Se tuo tietyn lisälatauksen otteluun. Tämä tuo myös näkyvyyttä Suomi-korikselle ja osoittaa, että olemme kehittyneet koripallomaana, Petteri Koponen hymyilee.

 

– Aina on kiva pelata Petteriä vastaan, mutta ennen kaikkea on suomalaisittain ainutlaatuista, että perjantaina voi olla useampikin suomalainen yhtä aikaa kentällä. Tällä on huikea arvo suomalaiselle koripallolle, myötäilee Teemu Rannikko.

 

Rannikko: ”Paineet ovat Himkillä”

 

Sekä Himki että Olimpija lähtevät otteluun edelliset ottelunsa hävinneenä. Olimpija taipui Euroliigassa vieraskentällä Cantùlle ja VTB-liigassa Pietarin Spartakille. Olimpija puolestaan on taipunut viimeisissä otteluissaan Euroliigassa Fenerbahcelle ja Panathinaikosille, sekä Adrianmeren liigassa Cedevitalle ja Igokealle.

 

Himkin kuvioita sekoitti päävalmentaja Rimas Kurtinaitisin kahden ottelun mittainen poissaolo joukkueen peräsimestä perhesyistä johtuen. Vaikka Himkin peli on ollut melko lukossa, Rannikon mukaan perjantaina paineet ovat venäläisillä.

 

– Himkille perjantain matsi on pakkovoitto. Meillä molemmilla on yksi voitto kolmesta pelistä haettuna, mutta Himkille tappio olisi isompi menetys, koska se tapahtuisi heidän kotikentällään, Rannikko arvioi.

 

– Me olemme hävinneet nyt neljä matsia aika samantyylisesti, mutta olemme treenanneet hyvin pari päivää. Kunhan pystymme pitämään pelin tasaisena, kaikki on mahdollista lopussa, jatkaa Rannikko.

 

– Meidän on pakko voittaa kotona, ja yhtä lailla tämä on tärkeä peli Olimpijalle. Puhumme ilman muuta valmentajien kanssa siitä, miten Teemu ja Sasu pelaavat. Meidän täytyy kuitenkin pysäyttää koko Olimpijan jengi, eikä pelkästään heidän suomalaisiaan, arvioi puolestaan Koponen.

 

Nilkkavaivasta kärsinyt Sasu Salin on ollut viimeisessä kahdessa ottelussa sivussa, mutta oletettavasti pelaa perjantaina. Olimpijan piste- ja levypallokärki Aron Baynes sai maanantaina Igokeaa vastaan tällin päähänsä, mutta myös hän pelannee Himkiä vastaan.

 

Olimpijan onnistuminen perustuu kurinalaiseen joukkuetyöskentelyyn. Isot miehet Dylan Page ja Aron Baynes hakevat kärkkäästi 1-1-ratkaisuja, ryntäävät hyökkäyslevypalloon ja tekevät screenejä vapauttaakseen Sasu Salinin, Jaka Blazicin ja Klemen Prepelicin kaltaiset heittäjät vapaisiin heittopaikkoihin, joihin Rannikkon ja Dominic Waters toimittavat palloa. Puolustuksessa Olimpija pyrkii härnäämään vastustajaansa liikkuvuudella ja aggressiivisuudella.

 

Himki pelaa puolestaan perinteisempää, itäeurooppalaista koripalloa. Joukkueen peli rakentuu pelinrakentajavirtuoosi Zoran Planinicin sekä monta kautta joukkueessa pelanneen heittävän takamiehen Vitali Fridzonin ympärille. Kaksikolle suovat lepominuutteja Koponen sekä korintekijänä kunnostautunut Kelvin Rivers.

 

Himkin pitkistä miehistä kroaatti Kresimir Loncar on ollut alkukaudesta vireessä, mutta Paul Davis, Matthew Nielsen ja James Augustine hakevat vielä parasta rytmiään. Myöskään Venäjän maajoukkueen monivuotinen luottomies Sergei Monia ei ole vielä päässyt elementtiinsä.

 

Joukkueiden suomalaistilanne

 

Petteri Koponen, BC Himki: Viikko sitten Koponen teki debyyttinsä Himkin aloitusviisikossa joukkueen jyrätessä ukrainalaisen Donetskin, mutta seuraavassa kahdessa ottelussa suomalaistähden peliaika on ollut kortilla. Perjantaina Koposen ”hiljainen tieto” Rannikosta ja Salinista saattaa tietää hänelle lisää peliminuutteja, jonka lisäksi päävalmentaja Kurtinaitis on edelleen antanut suomalaisprospektilleen vapauden heittää tilanteen salliessa.

 

Teemu Rannikko, Union Olimpija: Yhdessä Dominic Watersin kanssa Olimpijan eniten palloa käsittelevä pelaaja. Edellisissä Euroliigan otteluissaan Rannikko on jäänyt fyysisempien, atleettisempien vastustajan takamiesten puristuksiin, mutta Himkiä vastaan tilaa on luvassa hitusen enemmän kuin Fenerbahcea ja Panathinaikosta vastaan.

 

Sasu Salin, Union Olimpija: Adrianmeren liigan Cedevita-Olimpija-ottelussa nilkkaansa loukannut Salin on oletettavasti pelikunnossa perjantaina. Suomalaisittain uutinen on erinomainen, sillä Salin on hyvän maajoukkuekesän jälkeen jälleen osoittanut kehittyneensä lähemmäs Euroopan huipputasoa. Vastustajan tähtien hiillostamisessa yhtenään käytetty Salin nähtäneen perjantaina myös Koposen vartijana.

 

Tiesitkö?

 

…Perjantaina parketilla nähtävistä suomalaispelaajista eniten Euroliiga-kausia on vyöllään Teemu Rannikolla, joka on edustanut Olimpijan (2005–07, 2012-) lisäksi Scavolini Pesaroa (2004/05) maanosan kovimmassa koripallosarjassa. Kaudella 05/06 Rannikko valittiin Euroliigan viikon arvokkaimmaksi pelaajaksi, kun hän pommitti 26 pistettä Partizan Belgradia vastaan.

 

…Petteri Koposelle kausi Euroliigassa on ensimmäinen. Viimeiset neljä kautta (2008–12) Italian Serie A:ssa Virtus Bolognaa edustanut Koponen kohtasi Rannikon Serie A:n runkosarjaotteluissa neljästi vuosien 2010–12 aikana. Neljässä keskinäisessä kohtaamisessa Koponen viimeisteli Bolognalle 12,3 pistettä, 2,0 syöttöä ja 1,5 riistoa ottelua kohden Rannikon vastatessa 8,3 pisteen, 3,3 syötön ja 1,5 riiston tehoista. Rannikon Cimberio Varese voitti Serie A:n suomalaiskohtaamisista kolme.

 

…Sasu Salin pelaa puolestaan maanosan huippusarjaa jo kolmatta kauttaan. Viime kaudella (2011/12) Olimpijan aloitusviisikkoon murtautunut Salin aloitti kuluvan Euroliiga-kauden räjähtävästi rankaisemalla Cantùa avausottelussa 15 pisteellä.

 

…Suomalaisväriä otteluun saattaa tuoda myös 204-senttinen, 17-vuotias kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Emir Sulejmanovic. Sulejmanovic debytoi Olimpijan kokoonpanossa viime viikolla ljubljanalaisseuran kohdatessa kotonaan Panathinaikosin.

 

…Ensimmäisen kerran Euroliigassa nähtiin suomalaisväriä 1960-luvulla, kun Helsingin Kisa-Toverit pelasi silloin Euroopan Cupina tunnettua maanosan pääsarjaa edeten parhaimmillaan Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon (1963/64).

 

…Ensimmäinen suomalaispelaaja nykymuotoisessa Euroliigassa oli Hanno Möttölä (’76), joka debytoi kaudella 2002/03 espanjalaisen TAU Ceramica Vitorian paidassa. Möttölän lisäksi Euroliiga-joukkueen pelaavassa kokoonpanossa ovat esiintyneet suomalaispelaajista Teemu Rannikko (’80), Jukka Matinen (’78), Sasu Salin (’91), Petteri Koponen (’88) sekä Emir Sulejmanovic (’95).

 

Euroliigaa: BC Himki – Union Olimpija Ljubljana suorana perjantaina 2.11 klo 17:25 alkaen Nelonen Pro 1 -kanavalla.

 

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

1.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Kolme Susiladies-pelaajaa Bundesliigan välieriin – Espanjassa hienoja onnistumisia ja voittoja

Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern eteni vakuuttavasti Saksan Bundesliigan välieriin ja saivat Anissa Poundsista sekä Lions Hallesta seuraa. Espanjassa suomalaisten joukkueet ottivat tärkeitä voittoja.

Näytä lisää vastaavia