Koponen maailman joukkueen eliittiä Memphisissä

8.4.2007 Espoon Hongan maajoukkuekoripalloilija Petteri Koponen, 18, esiintyi edukseen Memphisissä pelatussa Nike Hoop Summit-ottelussa. USA:n alle 19-vuotiaiden maajoukkue rökitti muun maailman vierailevat tähdet tylysti 100-80 (46-29), mutta taitavasti peliä pyörittäneen ja eniten peliminuutteja saaneen Koposen ei tarvinnut hävetä hetkeäkään esitystään NBA-scouttien pitkän rivistön edessä.

- Olen ihan tyytyväinen esitykseeni. Ehkä minun olisi pitänyt yrittää heittää vähän enemmän, mutta se oli vaikeaa, kun aggressiivinen USA otti heti ylhäältä kiinni, kertoi Koponen.

- Tämä peli ja koko antoisa viikko osoittivat kuitenkin minulle, että pystyn pärjäämään ikäisissäni maailman parhaiden joukossa. Töitä on vielä tehtävä, mutta suunta on varmasti oikea.

Pallovarma kovasta prässistä huolimatta

Tiukasti puolustettu Koponen heitti 31 minuutissa seitsemän pistettä, otti yhden levypallon, tarjoili kuusi koriin johtanutta syöttöä ja riisti kahdesti. Vain yhteen pallonmenetykseen sortuneen Koposen neljästä pelitilanneheitosta kaksi suhahti korisukan läpi.

- Tosiaankin ainoastaan yksi menetys tällaisessa pelissä tuntuu kieltämättä hyvältä. Australialaisvalmentajamme Rob Beveridge painotti, että emme saa sortua menetyksiin. Meille kirjattiin niitä kuitenkin 20 kappaletta, mikä oli aivan liikaa, Koponen totesi.

Koponen oli maailman joukkueen pelaajista niitä harvoja onnistujia, jotka pystyivät vastaamaan NBA-seura Memphis Grizzliesin FedExForumin parketilla hurjastelleiden isäntien taitoon ja fyysisyyteen.

Maailman joukkueen kapteeniksi yhdessä israelilaisen Omri Casspin (14/3) kanssa nimetty Koponen mursi kerta toisensa jälkeen lukiopelaajista kootun USA:n rajun prässin.

Joukkuekavereista ei tosin irronnut sittenkään ranskalaista Nicolas Batumia (23/4) ja serbialaista Nemanja Aleksandrovia (14/14) lukuun ottamatta riittävästi tehoja ja röyhkeyttä suomalaisen pelintekijän syöttöjen päättäjiksi.

USA:lta kylmää kyytiä toisella neljänneksellä

Pat Fittererin luotsaama USA karkasi vauhdikkaasti omille teilleen välittömästi jo toisella neljänneksellä, jonka ensimmäiset viisi minuuttia se kuittasi lähes näytöstyyliin nimiinsä 16-0.

Haastettuihin heittoihin pakotetun ja lukuisiin pallonmenetyksiin sortuneen maailman joukkueen tukalasta olosta molemmissa kenttäpäädyissä kertoo paljon myös se, että tilanne oli 15 minuutin pelin jälkeen jo 40-13.

- Joukkueeni pelasi nuo viisi minuuttia aivan huikeasti erityisesti puolustuksen osalta. Se oli mahtavaa koripalloa, hehkutti Fitterer omiaan.

Koponen myönsi, että maailman joukkuetta vietiin siinä vaiheessa todella raskaalla kädellä.

- Emme pitäneet sovitusti hyvää huolta pallosta ja USA pääsi juoksemaan jatkuvalla syötöllä nopeita hyökkäyksiä, joista lähes kaikki päättyivät donkkeihin.

Valmentaja Beveridgekään ei voinut siinä vaiheessa oikeastaan muuta kuin pyörittää harmissaan päätään.

- USA pisti todellisen show’n päälle, mistä olin varoittanut joukkuettani. USA on parhaimmillaan päästessään pelaamaan juuri tuollaista koripalloa.

Varsinkin avausjaksolla vaisuilla prosenteille viimeistellyt vierasjoukkue sai tauon jälkeen paremmin juonesta kiinni käyden kolmannella neljänneksellä numeroissa 59-46. Se jäi sittenkin enemmän kosmetiikaksi, kun tarkasti viimeistelleelle tehomiehelle Batumille vihellettiin neljäs virhe tilanteessa 68-51.

Siinä vaiheessa myös väsymys alkoi painaa altavastaajien jaloissa.

- Viikko oli raskas ottelua edeltävästä herkistelystä huolimatta. Harjoittelimme lujaa kahdesti päivässä ja kieltämättä jalat olivat välillä jo aika hapoilla, totesi Nike Hoop Summit -ottelun suurimmat minuutit pelannut Koponen.

Koponen kiirehtii Kotkan kimppuun

Voittajien tehot jakautuivat Memphisin tähdistöottelussa laajalle rintamalle. Kohuttu O.J. Mayo oli tasaisen joukkueen ykkönen 20 pisteellä ja kolmella levypallolla. Hienot kymmenen koriin johtanutta syöttöä antanut Jonny Flynn teki vain kaksi pistettä, mutta hän oli ottelun ratkaisuhetkillä joukkueensa pitävän puolustuksen henkilöitymä.

- Valmentaja Fitterer  jaksoi painottaa pitkin viikkoa puolustuksen merkitystä tässä ottelussa. Osoitimme, että ohjeet olivat menneet perille, myhäili Flynn.

USA oli omaa luokkaansa myös levypalloissa numeroin 55-40. Hyökkäyslevypallot kirjattiin voittajille ratkaisevasti 26-14. Lähes 6 000 katsojaa kerännyt Nike Hoop Summit -ottelu pelattiin järjestyksessään kymmenennen kerran. USA on hallinnut tapahtumia, sillä lauantain voitto oli sille jo kahdeksas ja samalla kuudes peräkkäinen.

Kiireinen Koponen pelaa seuraavan ottelunsa jo tulevana maanantaina, kun kotiedun omaava Espoon Honka käynnistää Korisliigan välieräpelit KTP:tä vastaan klo 18.30 Tapiolan Urheiluhallissa.

- Koneeni laskeutuu Helsinki-Vantaalle vain vajaat kaksi tuntia ennen ottelun alkua. Totuttelu uuteen rytmiin alkaa jo nyt, lupasi Memphisissä otteluiltana pari tuntia ennen puoltayötä pehkuihin painunut Petteri Koponen.

Nike Hoop Summit -ottelun täydelliset tilastot löytyvät ao. linkin kautta.Lisätietoja: http://www.usabasketball.com/men/2007/07_mhs_box.html

Henkilöt

 
3.4.2021 08:50 Susijengi

Aapeli Alanen loppukaudeksi Tshekin pääsarjaan

Vahvan kauden joensuulaisessa Kataja Basketissa pelannut 201-senttinen ja 25-vuotias lahtelaiskasvatti Aapeli Alanen siirtyy loppukaudeksi Tshekin pääsarjaan. Susijengissäkin viisi ottelua pelanneen Alasen kevään työnantaja on Tshekin liigan viidennellä sijalla majaileva Basket Brno.

17.3.2021 20:29 Korisliiga

Joonas Lehtoranta loppukaudeksi Hollannin pääsarjaan

27-vuotias KTP-kasvatti on solminut loppukauden mittaisen sopimuksen rotterdamilaisen Feyenoordin kanssa.

14.1.2021 09:40 Susijengi

Samuel Haanpään ansiokas pelaajaura päätökseen

Ikäpolvensa ansiokkaimpiin suomalaisiin koripalloilijoihin lukeutuva Keravan Kori-80:n kasvatti Samuel Haanpää, 34, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. Haanpää ehti pitkän uransa aikana edustaa Suomea EM-kisoissa, rikkoa yliopistonsa kolmen pisteen heittoennätyksen ja pelata ammattilaisena mm. Espanjassa, Kyproksella ja Argentiinassa.

11.8.2020 08:21 Pääjuttu

Fiifi Aidoo suuntaa Espanjaan

Viime kaudella Kataja Basketia ja Lapuan Kobria Korisliigassa edustanut helsinkiläisen Visa-Basketin kasvatti Fiifi Aidoo, 24, on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla LEB Platassa pelaavan CB Benicarlón kanssa.

18.4.2020 10:41 Korisliiga

Ville Tuominen Helsingborgin peräsimeen

Kesken jääneellä 2019-20-seurajoukkuekaudella Korisliigan Salon Vilpasta valmentanut Ville Tuominen, 38, siirtyy Ruotsin Damliganin nousijajoukkue Helsingborgin peräsimeen kaudeksi 2020-21. ToPon kasvatteihin lukeutuva Tuominen on Suomen lisäksi valmentanut aiemmin Tanskassa sekä Bakken Bearsia että paikallista naisten maajoukkuetta.

18.2.2020 10:59 Korisliiga

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson Kataja Basketiin

Alkukaudella Ranskan Pro A:ssa Bourg-en-Bresseä edustanut Susijengin pelinrakentaja Jamar Wilson, 35, palaa kahdeksan ja puolen vuoden jälkeen Suomeen ja Korisliigaan. 185-senttisen, kaksissa arvokisoissa Suomea edustaneen Wilsonin uusi osoite on joensuulainen Kataja Basket, jota hän edustaa loppukauden ajan. Sopimukseen sisältyy optio kaudesta 2020-21.

17.2.2020 10:42 Susijengi

Katsaus Susijengin pelaajien seurajoukkuekauteen 2019-2020

Susijengin pelaajat kerääntyvät yhteen ensimmäisen EM-karsintaikkunan merkeissä tänään maanantaina. Susipelaajien kausi 2019-20 seurajoukkueissaan on ollut tuloksellinen niin kansainvälisillä kentillä kuin kotoisessa Korisliigassakin, arvioi Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann.

27.11.2019 21:36 FIBA Europe Cup

Kataja päätti FIBA Europe Cupin riemukkaaseen kotivoittoon

Unkarilaisen BC Körmendin kaataminen ei riittänyt Katajalle jatkopaikkaan. Kuudesta lohkovaiheen ottelustaan joensuulaisjoukkue voitti kaksi.

30.10.2019 21:57 FIBA Europe Cup

Kataja kärsi tappion Tanskassa Bakken Bearsille

Joensuulaisjoukkue ei onnistunut avaamaan voittotiliään FIBA Europe Cupin lohkovaiheessa.

22.10.2019 16:27 FIBA Europe Cup

Kataja aloittaa keskiviikkona FIBA Europe Cupin lohkovaiheen Puolassa: "Haluamme pelata mahdollisimman kovia pelejä"

H-lohkossa pelaavat Katajan lisäksi puolalainen Legia Varsova, tanskalainen Bakken Bears sekä unkarilainen BC Körmend.

15.7.2019 09:24 Susijengi

Ilari Seppälä käyttää ulkomaanoptionsa, siirtyy Ranskaan

Alkukesällä sopimuksen Korisliigan Helsinki Seagullsin kanssa tehnyt Susijengin takamies Ilari Seppälä, 26, käyttää sopimuksensa ulkomaanoption ja siirtyy Ranskan Pro B -liigaan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Ulkomaanpesti on Lapuan Korikobrien kasvatille uran ensimmäinen.

27.6.2019 12:40 Susijengi

Topias Palmi kolmivuotisella sopimuksella Italian Serie A:n Cremonaan

Korisliigan vuoden pelaajana palkittu ja Susijengissä vuosien 2018-19 MM-karsinnoissa maajoukkueläpimurtonsa tehnyt Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 24, siirtyy joensuulaisesta Kataja Basketista kolmivuotisella sopimuksella Italian Serie A:n Guerino Vanoli Basket Cremonaan.

17.5.2019 09:41 Susijengi

Susijengi-kapteeni Shawn Huff Seagullsiin kolmivuotisella sopimuksella

Korisliigaa edellisen kerran pelikaudella 2003-04 pelannut Susijengi-kapteeni Shawn Huff, 35, on solminut kolmivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa. 198-senttinen Torpan Poikien kasvatti palaa Suomeen pelattuaan yli vuosikymmenen Saksan, Italian ja Kreikan ammattilaisparketeilla.

14.2.2019 15:28 All Stars

Rannikko ja Kaunisto edustavat Korisliigaa kolmoskisassa – Tarton All Star -tapahtuma täynnä seurattavaa

Donkkikilpailussa Korisliigan mainetta puolustavat Kenneth Manigault ja Juwan Staten.

13.2.2019 15:49 Susijengi

Korista tarjolla runsaasti VeikkausTV:ssä ja Elisa Viihde Sportilla: Launtain huipentaa Korisliigan All Stars -tapahtuma Tartossa

Viikon Veikkauspeli: Keskiviikkona VeikkausTV tarjoaa monikameratuotantona viime kauden Korisliiga-finaalien uusinnan, Vilpas-Karhu Basket.

6.2.2019 21:49 FIBA Europe Cup

Kataja kaatoi ZZ Leidenin, muttei ihan riittävästi – Jatkopaikka on yhä kysymysmerkki

Katajan jatko FIBA Europe Cupissa ratkeaa myöhemmin.

6.2.2019 11:54 FIBA Europe Cup

Kataja Basketilla on sittenkin vielä sauma FIBA Europe Cupin pudotuspeleihin

Voittamalla tänään Joensuussa hollantilaisen ZZ Leidenin saattaa Kataja edetä jatkoon.

5.2.2019 13:24 Susijengi

Korista VeikkausTVssä viikolla 6: Salin ja Murphy vastakkain Espanjassa, saako Katajan eurotaival jatkoa?

Tällä viikolla VeikkausTV:llä nähdään muun muassa Espanjan liigan suomalaiskohtaaminen, kolme Chicago Bullsin NBA-ottelua sekä Kataja Basketin kohtalonottelu FIBA Europe Cupin jatkolohkossa.

30.1.2019 22:12 FIBA Europe Cup

Kataja Basketin jatkohaaveet murskaantuivat selvän tappion myötä Tanskassa

Katajan ottelut FIBA Europe Cupissa päättyvät ensi keskiviikkona kotiottelulla hollantilaista ZZ Leidenia vastaan.

Näytä lisää vastaavia