Koripallokevät huipentuu mestarisuosikkien kohtaamiseen

24.4.2011 Korisliigan kevään 2011 finaalisarja on valmis alkamaan. Alkuvuoden aikana vain yhden tappion kärsinyt runkosarjavoittaja Tampereen Pyrintö isännöi finaaleissa hallitsevaa cup-mestaria ja runkosarjakolmosta Joensuun Katajaa. Jo syksyllä liigan suurimmiksi mestarisuosikeiksi nimetyt joukkueet aloittavat kauden huipentuman pääsiäismaanantaina Pyynikin palloiluhallissa.

Huimassa voittoputkessa kulkeva, Antero Lehdon edustama Pyrintö avaa mestaruuden puolustamisen finaalisarjassa kotikentällään maananataina.

Sami Lehtorannan Kataja astelee finaaleihin itseluottamusta täynnä, mutta haastajana.

Damon Williams oli finalistien runkosarjakohtaamisissa oivassa vireessä, kun Pyrintö vei voitot 3-1.

Finaalien kynnyksellä Kataja-taituri Petri Virtasen pelikunto on kysymysmerkki. Kuvat: Tytti Nuoramo & Francois Perthuis.

Tasaisesti koko kauden peliään parantanut Joensuun Kataja on ajoittanut kuntopiikkinsä oikeaan hetkeen. Kataja päihitti puolivälierissä Kouvolan Kouvot tieltään otteluvoitoin 3-0, ja ennakkoon hankalaksi vastustajaksi veikkailtu KTP-Basket joutui vastaavasti välierissä laulukuoroon Katajan tieltä voitoin 3-1. Kahden ensimmäisen pudotuspelikierroksen jälkeen tunnelma Katajan leirissä on odottavan toiveikas.

- KTP-sarja toi itseluottamusta siinä mielessä, että onnistuimme voittamaan erittäin hyvän joukkueen vieraskentällä. Vaikka takamiestilanteemme on elänyt omaa elämäänsä pudotuspelien aikana, olemme pystyneet muuttamaan peliämme tilanteiden mukaan ja säilyttämään keskittymisemme, arvioi ensimmäistä kauttaan Katajaa valmentava Jukka Toijala.

Maajoukkuemiehiä vilisevä joensuulaistakakenttä on ollut pudotuspeleissä vajaalukuinen. Pitkään sivussa ollut Juha Sten palasi yli kahden kuukauden toipilasjakson jälkeen parketille vasta välieräsarjan avausottelussa. Petri Virtanen sai puolestaan samassa ottelussa iskun jalkaansa, ja pääsi kentälle vain yhdessä myöhemmässä KTP-välieräsarjan ottelussa.

- Juppe (Sten) on kohtalaisessa kunnossa olosuhteisiin nähden ja taistelee varmasti niin monta matsia kuin tässä on vielä jäljellä. Peten jalan tilanne selviää maanantaina. Jotkut ovat huhunneet Peten kohdalla nivusvammasta, mutta onneksi kyse on kuitenkin vain lievemmästä jalkavammasta, Toijala painottaa.

Runkosarjavoittaja Pyrintö lähtee finaalisarjaan kotiedun turvin. Tamperelaisia pidetään finaalien vahvana ennakkosuosikkina, mutta Toijala vakuuttaa, että Katajalla on tarpeeksi aseita hallitsevan mestarin kaatamiseksi.

- Meillä on olemassa kaikki avaimet Pyrinnön kaatoon. Meillä on riittävästi kokoa, näköä, heittovoimaa ja kovuutta. Totta kai meidän täytyy pelata mahdollisimman hyvin kaataaksemme Pyrinnön, mutta kyse ei ole siitä, että jokaisen pelaajamme pitäisi nostaa aivan valtavasti tasoaan. Tehtävä on haastava, mutta ei mahdoton.

Katajalla on marssittaa kentälle liigan ehkäpä laajin suomalaismiehistö, jota johtavat maajoukkuemiehet Virtanen, Sten, Antti Kanervo ja Juho Nenonen sekä liigakonkari Sami Lehtoranta. Joukkueen amerikkalaistrio Jared Newson-Darren Fells-Jason Conley on myös petrannut tasaisesti otteitaan kevään edetessä.

- Kaikki kolme amerikkalaistamme ovat pelanneet todella hyvät pudotuspelit ja osoittaneet muutenkin matkan varrella kykenevänsä nousemaan tasonsa ylärajoille tärkeissä paikoissa. Fellsin, Conleyn ja Newsonin tehot takaavat, että suomalaisosastomme ei tarvitse esittää mitään akrobaattitemppuja pystyäksemme voittamaan, päättää Toijala puheenvuoronsa.

Pyrintö vaalii ennakkosuosikin asemaa

Vaikka urheilujoukkueita kuvaillaan toisinaan ylisanoilla liiankin kanssa, Tampereen Pyrinnön alkuvuotta 2011 voi hyvällä omallatunnolla kutsua historialliseksi. Varmistettuaan liigataulukon ykkössijan voittamalla viimeisestä 21 runkosarjaottelustaan 20 Pyrintö on tiputtanut pudotuspeleissä molemmat vastustajansa laulukuoroon suoraan kolmella voitolla.

Siitä huolimatta, että Pyrinnön pudotuspelien tappiosarake näyttää yhä nollaa, joukkue ei ole päässyt huhtikuussa helpolla, päinvastoin. Tamperelaiset joutuivat kaivamaan tiensä voittoon 15 pisteen tappioasemasta sekä ToPoa että Korihaita vastaan, jonka lisäksi toinen ToPo-otteluista ratkesi vasta viimeisellä minuutilla.

- Helpoista pudotuspeleistä ei missään nimessä ole ollut kysymys. Voittamiseen orientoitunut joukkue on tehnyt juuri sen verran kuin on tarvittu ja nostanut riittävästi tekemisen intensiteettiä puolivälierien ja välierien välillä, tuumailee Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola.

- Finaaleissa intensiteetin täytyy olla taas vähän kovemmalla tasolla, ja siihen luotetaan, että oikea intensiteetti löytyy. Aloitimme valmistautumisen syömällä yhdessä ravintolassa ja katsomalla samalla Katajan ja KTP:n neljännen välieräottelun, jonka jälkeen olemme harjoitelleet pari kertaa hyökkäystämme ja kaksi kertaa scoutin mukaan. Samoilla jutuilla mennään kuin tähänkin asti.

Kevään finalistien kolme edellistä kohtaamista ovat päättyneet Tampereen Pyrinnön voittoihin, ja Pyrintöä pidetään alkavan finaalisarjan ennakkosuosikkina. Poikola tiedostaa Joensuun Katajan vaarallisuuden ja vannoo pelaajiensa olevan tilanteen tasalla.

- Jäljellä on kaksi liigan parasta joukkuetta ja finaaleissa nähdään luultavasti myös kauden parasta koripalloa. Kataja on positiivisella tavalla konservatiivinen joukkue: he luottavat omaan tekemiseensä, ovat tehneet samoja asioita koko kauden ja pyrkineet koko ajan parantamaan. Finaaleissa kilpailemme siitä, kumpi tekee perusasioita paremmin, pohtii Poikola finaalien asetelmia.

- Meidän vahvuutemme on ollut koko kauden se, että olemme pystyneet ottamaan vastustajan vahvuudet pois. Katajan haaste on se, pystyvätkö he suorittamaan kakkos- tai kolmosoptioita yhtä hyvin kuin ykkösoptiotaan, jos me onnistumme ottamaan heiltä parhaan option pois.

Ennakkosuosikin asemasta Poikola ei suostu ottamaan ylimääräisiä paineita. Sen sijaan hän kertoo joukkueensa nauttivan asemastaan finaalien lähestyessä.

- Meidän itseluottamuksemme on todella korkealla ja jos meitä pidetään ennakkosuosikkina, sillä on meihin vain ja ainoastaan positiivinen vaikutus. Jos saan valita, lähden hirveän paljon mieluummin ottelusarjaan ennakkosuosikkina kuin altavastaajana.

Runkosarjan kohtaamiset 

3.10.2010 Kataja – Pyrintö 83–68 (37–34)
24.11.2010 Pyrintö – Kataja 70–64 (39–36)
09.01.2011 Kataja – Pyrintö 80–92 (37–47)
23.02.2011 Pyrintö – Kataja 70–59 (30–25)

Keskinäisten otteluiden hahmot

Pyrintö:
Damon Williams: Pts 20,8, Lev 8,5, Sy 2,5, Ri 1,0, 2P 60,5 %, 3P 37,5 %, 1p 59,1 %
Kenneth Lowe: Pts 14,3, Lev 5,3, Sy 3,5, 2P 41,9 %, 1P 84,0 %
Antwine Williams (3 ottelua): Pts 10,3, Lev 5,7, Sy 1,0, Ri 1,7, 2P 45,0 %, 3P 40,0 %, 1P 50,0 %
Antti Nikkilä: Pts 8,3, Lev 5,3, Sy 1,0, Ri 1,5, Bl 1,8, 2P 66,7 %, 1P 100,0 %

Kataja:
Jared Newson: Pts 16,3, Lev 5,3, Sy 1,8, Ri 2,5, 2P 46,5 %, 3P 23,1 %, 1P 66,7 %
Sami Lehtoranta: Pts 14,8, Lev 5,8, Sy 2,0, 2P 44,0 %, 3P 37,5 %, 1P 50,0 %
Darren Fells: Pts 10,8, Lev 8,5, Sy 1,3, Ri 1,5, 2P 43,8 %, 3P 33,3 %, 1P 64,3 %
Petri Virtanen: Pts 10,5, Lev 3,3, Sy 3,8, Ri 1,5, 3P 26,8 %, 1P 81,8 %

Otteluparin tärpit 

...Vanha viisaus kuuluu, että puolustuksella voitetaan mestaruuksia. Kevään 2011 finaaliasetelma on sanonnan todenperäisyydestä hyvä esimerkki, sillä finaalijoukkueista Pyrintö on liigan paras puolustusjoukkue (vastustajat 74,4p / peli) ja Kataja vastaavasti kolmanneksi paras (vastustajat 77,7 p / peli).

…Joukkueiden keskinäisistä kohtaamisista edelliset kolme on voittanut Pyrintö pitkälti juuri puolustuspelinsä turvin: kyseisessä kolmessa ottelussa Kataja on upottanut kakkosensa 40,4 % tarkkuudella Pyrinnön 51,5 % vastaan, jonka lisäksi tamperelaiset ovat saaneet aikaiseksi keskimäärin 9,7 kahden pisteen heittoyritystä enemmän per ottelu.

…Joukkueet kohtasivat pudotuspeleissä edellisen kerran keväällä 2009, jolloin Kataja päätti tylysti Pyrinnön 15 ottelun voittoputken ja suisti tamperelaiset pronssiotteluun otteluvoitoin 3-1. Parketilla nähtiin tuolloin monta tämän vuoden finaaleista tuttua kasvoa, kuten Katajan Virtanen, Lehtoranta ja Nenonen sekä Pyrinnön D.Williams, Lowe, Nikkilä ja Ahvenniemi.

…Pyrinnön Damon Williams palkittiin viime kevään finaalien arvokkaimpana pelaajana tämän kerättyä vakuuttavan tilastorivin viiden ottelun finaalisarjassa ToPoa vastaan: 19,1 pistettä, 10,7 levypalloa, 3,3 syöttöä, 1,8 riistoa ja 1,2 torjuntaa 36,4 minuutissa ottelua kohden (2p 51,0%, 3p 29,3%, 1p 67,9%). Tänä keväänä Katajaa edustava Jason Conley oli puolestaan vuotta aiemmin elementissään Namika Lahden päättäessä kautensa mestaruuteen, Conleyn kevään 2009 pudotuspelitilastoiksi kirjattiin 15,9 pistettä, 7,7 levypalloa, 3,0 syöttöä ja 1,2 riistoa 33,2 minuutissa ottelua kohden (2p 50,0%, 3p 34,8%, 1p 76,3%).

…Katajaa valmentava Jukka Toijala edusti joensuulaisseuraa finaaleissa kertaalleen myös pelaajana: keväällä 2003 Toijala tahditti Katajan finaaleihin Espoon Honkaa vastaan. Honka oli tuolloin vahvempi otteluvoitoin 3-1.

…Tampereen Pyrinnön vuosi 2011 hakee vertaistaan: joukkue on pelannut runkosarja ja pudotuspelit mukaan lukien 27 ottelua ja voittanut niistä 26. Edellisen kerran Pyrintö hävisi 4. helmikuuta, jolloin Korihait poistui Pyynikiltä voittajana lukemin 56-64 (30-35).

Otteluparin perustiedot

 
10.10.2018 21:07 Korisliiga

Pyrintö tulitti Ura Basketin nurin – KTP vei Kymenlaakson derbyn

Helsinki Seagulls aloitti kautensa vahvasti Korihaiden kustannuksella.

6.10.2018 11:13 Korisliiga

Korisliiga 2018-19 ennakko 1/3: Viime kauden finalistit ottavat varaslähdön kauteen – Ottelu sunnuntaina suorana Yle TV2:lla

Muutoksia kokenut Karhu Basket ja hyvin kasassa pysynyt Salon Vilpas hakevat jälleen paikkaa loppuotteluissa.

4.10.2018 14:59 Ajankohtainen

Kotimainen koriskausi vahvasti esillä Elisa Viihde Sportilla

Uutuutena katsottavissa on myös suomalaisia vilisevä Saksan Bundesliiga.

Rene Rougeau vei Karhu Basketin Korisliigan finaaleihin

Kauhajoen Karhu Basket selvitti ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana tiensä Korisliigan finaaleihin, joukkueen kaadettua BC Nokian välierissä otteluvoitoin 4-1. Ratkaisevassa ottelussa Kauhajoen liikuntahallilla BC Nokia johti ottelua vielä päätösjakson puolivälin jälkeen, mutta Karhu Basket käänsi ottelun nimiinsä Rene Rougeaun viime hetken korilla numeroin 84-82 (34-42).

Karhu Basket venyi jatkoajan kautta 3-1 -johtoon

Kauhajoen Karhu Basket nousi voiton päähän Korisliigan finaaleista, joukkueen kairattua jatkoajan kautta tiensä voittoon perjantai-illan neljännessä välieräottelussa BC Nokiaa vastaan. Takamatkalta neljännelle jaksolle lähtenyt Karhu Basket voitti varsinaisen peliajan viimeisen neljänneksen yhdeksällä pisteellä ja venyi jatkoajan jälkeen 105-102 (42-46, 93-93) -vierasvoittoon.

Vilpas suorin 4-0 voitoin finaaleihin

Salon Vilpas suoritti tyylipuhtaan lakaisun, viikinkipurren selvittäessä tiensä Korisliigan finaaleihin 4-0 -voitoin ohi Helsinki Seagullsin. Torstai-illan ottelussa lokkipaidat hallitsivat tapahtumien kulkua avausjakson, mutta viimeiset kolme neljännestä menivät salolaismerkeissä, Vilppaan juostua lopulta 86-69 (33-29) -vierasvoittoon.

25.4.2018 22:22 Huippu- ja kilpaurheilu

Karhu Basket jatkoi kotivoittojen sarjaa

Karhu Basketin ja BC Nokian välinen välieräsarja jatkoi keskiviikkona tutulla kaavalla, joukkueiden ottaessa kolmannen kerran mittaa toisistaan. Kauhajoen liikuntahallin 1147-päinen kotiyleisö sai todistaa Karhu Basketin karatessa vierailijoilta päätösjaksolla, mesikämmenten venyessä lopulta kotivoittoon lukemin 78-72 (38-34). Karhu Basket johtaa ottelusarjaa voitoin 2-1.

Salon Vilpas voiton päähän finaalipaikasta

Salon Vilpas kaatoi tiistaina Helsinki Seagullsin jo kolmatta kertaa peräkkäin välieräsarjassa. Vilpas kaatoi helsinkiläisvieraat numeroin 79–71.

BC Nokia tasoitti välieräsarjan

Sunnuntai-illan välieräkamppailu pelattiin Nokian palloiluhallissa, jossa näätäpaitainen BC Nokia onnistui tasoittamaan välieräsarjan Kauhajoen Karhu Basketia vastaan. Tasaisen avauspuolikkaan jälkeen BC Nokia nousi kuskin paikalle kolmannella jaksolla, pysytellen loppuun asti kuskin paikalla matkalla 89-84 (38-37) -voittoon.

Vilpas venyi jatkoajan kautta 2-0 -johtoon

Salon Vilpas otti tuiki tärkeän vierasvoiton lauantai-iltana, joukkueen matkattua välieräsarjan toisessa ottelussa Helsinki Seagullsin vieraaksi Töölön Kisahalliin. Kisiksen parketilla tahtipuikkoa heilutti pitkään Seagulls, mutta jatkoajalle venynyt Vilpas otti kuskin paikan ylimääräisellä viisiminuuttisella ja karkasi 77-86 (35-35, 72-72) -vierasvoittoon.

Lapuan Kobrat liigakarsinnan voittoon – jatkaa Korisliigassa kaudella 2018/19

Lapuan Kobrat päihitti HBA-Märskyn suoraan kahdessa ottelussa kuluvan vuoden liigakarsinnoissa. Paikka ensi kauden Korisliigassa varmistui Kobrien perjantaisella 84–72-voitolla.

BC Nokia ja Karhu Basket vääntämään finaalipaikasta

Korisliigan toinen välieräsarja käynnistyy perjantai-iltana, kun runkosarjan kolmanteen sijaan päättänyt BC Nokia matkustaa sarjataulukon toisen sijan valloittaneen Karhu Basketin vieraaksi. Molemmat joukkueet selvittivät tiensä puolivälierien läpi suoraan kolmessa ottelussa ja ottelusarjasta onkin ennakoitavissa äärimmäisen tasainen.

Karhu Basket säilytti kotiedun

Kauhajoen Karhu Basket otti komealla tavalla välieräsarjan avausvoiton BC Nokiaa vastaan perjantai-iltana Kauhajoen liikuntahallilla. Jokaisen jakson nimiinsä vieneet mesikämmenet karkasivat lopulta 92-78 (39-31) -voittoon, kauhajokisten pitäessä täten tiukasti kiinni sarjasijoituksen tuomasta kotiedusta.

Timo Heinonen kaikkien aikojen ykkönen pudotuspeliotteluissa

Helsinki Seagullsin ja Kouvolan Kouvojen välisen puolivälieräsarjan ratkaisuottelussa tehtiin viime sunnuntaina liigahistoriaa. Lokkipaitojen laituri ja puolustuspelaamisen kulmakivi Timo Heinonen siirtyi nimittäin kaikkien aikojen listalla ykköseksi pelatuissa pudotuspeliotteluissa.

Vilppaalle ensimmäinen kiinnitys finaalipaikkaan

Salon Vilpas otti ensimmäisenä välieräjoukkueena askeleen kohti finaalipaikkaa, joukkueen aloittaessa välieräsarjan Helsinki Seagullsia vastaan torstai-iltana Salohallissa. Päätösjakson alkupuolella vielä tasoissa ollut ottelu kääntyi lopulta Vilppaan aavistuksen leveämmän materiaalin ansiosta isännille lukemin 78 -71 (37-38).

Seagulls haastaa Vilppaan taistelussa finaalipaikasta

Korisliigan välierät polkaistaan käyntiin torstaina, kun Salon Vilppaan ja Helsinki Seagullsin välinen ottelusarja saa alkunsa Salohallin täpötäysien lehtereiden edessä. Runkosarjan ykkösjoukkue Vilpas eteni 3-1 -otteluvoitoin finaaliin, kuten myös lokkipaitainen runkosarjan nelonen.

Korisliigan välierien otteluohjelma

Miesten Korisliiga on edennyt välierävaiheeseen. Salon Vilpas saa vastaansa Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen Karhu Basket kohtaa BC Nokian. Kotiedut itselleen runkosarjassa pelasivat sarjataulukon ykkönen Vilpas ja kakkonen Karhu Basket. Välierät alkavat Salohallissa torstaina 19.4.

Seagulls Korisliigan välieriin

Helsinki Seagulls selvitti tiensä neljäntenä joukkueena Korisliigan välieriin, lokkipaitojen tiputtaessa Kouvolan Kouvot kesälomille otteluvoitoin 3-1. Ottelusarjan katkaisuottelu Kouvolassa suoritti ratkaisevan irtioton kolmannella jaksolla, matkaten lopulta 83-74 (35-33) -vierasvoittoon.

Näytä lisää vastaavia