Korisliiga-ennakko: Helsinki Seagulls, Kouvot ja Kauhajoki

30.9.2022 09:45 Okko Järvi tekee Korisliiga-comebackinsa Helsinki Seagullsin väreissä. Jyri Lehtonen näkee Kouvojen nuorissa suomalaisissa valtavan potentiaalin. Henri Kantonen jatkaa huikeasta maajoukkuekesästä suoraan Kauhajoelle ja lisää mestaruuksia jahtaamaan.

Kauhajoen Henri Kantonen oli vakuuttava EM-kisoissa Susijengin kanssa. Nyt tähtäimessä on toinen peräkkäinen mestaruus Karhu Basketin kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Miesten Korisliigan runkosarja 2022–23 käynnistyy 30. syyskuuta Helsinki Seagullsin ja Korihaiden välisellä kohtaamisella. 12 seuraa valmistautuu jälleen kauden mittaiseen koitokseen, ja Basket.fi esittelee joukkueet neljän artikkelin sarjassa, joka jatkuu nyt viime keväänä runkosarjassa kolmelle ensimmäiselle paikalle sijoittuneilla joukkueilla.

Okko Järvi palaa Korisliigaan ja liittyy kokeneeseen Seagullsiin

Kauhajoen riveissä sekä mestaruuden vuonna 2019 että Vuoden pelaaja -palkinnon vuonna 2021 voittanut Okko Järvi on juuri viettänyt kauden Belgian Brysselissä ja palaa nyt kotimaan Korisliigaan. Tällä kertaa kuitenkin osoitteena on hänelle uusi seura, Helsinki Seagulls.

Ei ole silti mitenkään täysin odottamatonta, että Järvi päätyi tekemään sopimuksen juuri Seagullsin kanssa. Joukkueessa nimittäin yhdistyy taas vanha tuttu parivaljakko, joka on aiemminkin ollut yhdessä voitokas.

– Meillä on päävalmentaja Jussi Laakson kanssa aika paljon yhteistä historiaa ihan omiin Tapiolan Hongan junioriaikoihini asti, kun hän työskenteli seurassa erilaisissa tehtävissä. Ja viimeksi kun teimme yhteistyötä, tuli Suomen mestaruus Kauhajoella, Järvi kertaa.

Järvi on ennestään huipputason kotimainen pelaaja Korisliigassa ja lisäksi esiintynyt useissa nuorten maajoukkueessa ja kuulunut useana vuonna myös miesten maajoukkuerinkiin. Hänenkin kaltaisensa pelaaja voi silti yhä kehittyä, kun ura vie uusiin maisemiin.

Helppoa se ei silti ollut. Brysselissä rooli nimittäin vaihteli pelistä toiseen. Järvi saattoi avata yhdessä ottelussa pelinjohtajana ja toisessa taas valmentaja kielsi kuljettamasta palloa pompun vertaa. Järvi kertoo, että vaikka hän vietti vain yhden haastavan kauden Brysselin Phoenixissä, häneltä odotetaan nyt Seagullsin uudessa kokoonpanossa varmasti paljon.

– Ja niin kuuluukin. Jos olen viimeksi lähtenyt Korisliigasta Vuoden pelaajana, niin se laittaa oikeutetusti pienen paineen ylle, että täytyy näyttää olevansa sen arvoinen. Viime kausi oli totuttelua, mutta hioin silti samoja taitoja, joita käytän täälläkin, ja ainakin toivottavasti keräsin uutta pelikovuutta.

Joukkueena Helsinki Seagulls on pitänyt hyvin vakaata suomalaispelaajien runkoa jo muutaman vuoden ajan. Kentällä jatkavat tulevallekin kaudelle yhä Timo Heinonen, Antti Kanervo, Lassi Nikkarinen ja Sakari Laakso. Sen sijaan rivistä on poistunut kertaheitolla sellaisia tähtiä kuin Shawn Huff, Petteri Koponen ja Tuukka Kotti.

Yksi näkyvimpiä hankintoja poistujien tilalle on pitkän linjan ulkomaalaisvahvistus René Rougeau, joka on tehnyt aiempina vuosina todella kovaa jälkeä, missäpä muuallakaan kuin Kauhajoella. Valmentaja ei ole siis ainoa, jonka kanssa Järvellä on yhteistä historiaa.

– Nyt koko joukkueemme rakenne on hyvin erilainen kuin parina viime vuonna, ja itse pidän tätä uutta rakennetta erittäin sopivana. Viime vuosiin nähden Seagullsin pelityyli tulee varmasti vähän muuttumaan. Peli nopeutuu huomattavasti, ja aggressiivisuuden taso tulee nousemaan, Järvi lupaa.

Helsinki Seagulls 22-23 pähkinänkuoressa


Loukkaantumiset ovat piinanneet Kouvoja, mutta joukkue on täynnä kotimaista potentiaalia

Kouvojen viime kausi näytti runkosarjan perusteella erittäin lupaavalta. Kymenlaaksolaiset lähtivät ylempään jatkosarjaan toisella sijalla ja jatkoivat vielä pudotuspeleihinkin samassa tilanteessa. Kuitenkin heti ensimmäinen kierros osoittautui seuran kohtaloksi, kun seitsemänneltä sijalta ponnistanut Kataja Basket lähetti Kouvot kesälomalle.

Jälleen tälläkin kaudella päävalmentajana jatkaa eräänlaiseksi paikallislegendaksi muodostunut Jyri Lehtonen. Vaikka hän ei olekaan Kouvolan kasvatteja, hän on valmennusurallaan työskennellyt joukkueen peräsimessä jo peräti kymmenellä eri pelikaudella.

– Pelaajanippumme on paperilla hyvin kasassa. Viides amerikkalainen saapui vähän muita myöhemmin, mutta olemme päässeet harjoittelemaan melko kattavasti. Hannes Pöllän puuttuminen rotaatiosta on oikeastaan ainoa negatiivinen asia. Hän ei näytä pääsevän mukaan vielä moneen viikkoon, Lehtonen kertoo.

Pöllä loukkaantui kesällä maajoukkuevastuita hoitaessaan, mikä hankaloittaa kieltämättä Kouvojen korinalustyötä huomattavasti. Joukkue on pitänyt tällekin kaudelle viime vuodelta tutun filosofiansa eli pelaa yhä kahdella kotimaisella sentterillä, joille halutaan antaa kunnon mahdollisuus kehittyä ja edetä urallaan. Toki loukkaantumisten sattuessa tämä aiheuttaa Lehtoselle päänvaivaa. Joukkue sai jobin postia tällä viikolla, kun Henri Permanto loukkaantui valmistavassa ottelussa Vilpasta vastaan ja on sivussa koko kauden.

– Meillä ei ole tarvetta vaihdella pelaajia enää mihinkään, mutta roolimme ja pelipaikkamme eivät ole tällä hetkellä tasapainossa. Alku tulee olemaan selviytymiskamppailua, kunnes saamme rivit täyteen. Seassa varmasti nähdään myös jonkin verran pienemmän viisikon peliä.

Nykyinen ongelma ei varsinaisesti ole uusi. Lehtonen toteaa, että syy siihen, että edeltävän kauden playoffit päättyivät niin kuin päättyivät, oli hyvinkin samankaltainen.

– Ei siihen ollut kuin yksi syy. Menetimme kaksi liigan top kymmeneen lukeutuvaa pelaajaa juuri ennen pudotuspelejä, ja sen takia emme olleet enää sama joukkue kuin runkosarjassa. Siinä oli syytä ihan riittävästi, hän huokaa.

Kunhan Kouvot on täysilukuinen, tulevaisuus näyttää siis erittäin valoisalta. Lehtonen toteaa, että sarjassa ei ole hänen havaintojensa mukaan tänä vuonna yhtäkään joukkuetta, jota voisi nimittää heittopussiksi, mutta Kouvoilla on silti kaikki aseet ratkaista otteluita hyväkseen. Monilta osin tuttu joukkue puolustaa jälleen koko kentän mitalta, juoksee lujaa ja ottaa nopeita ratkaisuja.

– Ainoa merkittävä asia, johon kaipaan viime kauteen nähden parantamista, on se, että hitaampiin hyökkäyksiin täytyy saada vähän enemmän järkeä mukaan. Uskon, että Emil Uotila ja Joel Mäntynenkin tulevat tällä kaudella lyömään läpi. Meillä on rivi todella potentiaalisia pelaajia.

Kouvot 22-23 pähkinänkuoressa


Hallitseva mestari Kauhajoki pelaa nuorella joukkueella mutta on edelleen ennakkosuosikkeja

Kauhajoki hoiti viime keväänä finaalit kotiin selkein voitoin 4–1 ja juhli kolmatta miesten Korisliigan mestaruuttaan. Eikä tämä tullut varsinaisesti yllätyksenä. Jo runkosarjan aikana joukkue piti sen verran turvallista etäisyyttä kaikkiin kilpailijoihinsa, että myrskyn merkit näkyivät kauas.

Tänä syksynä Kauhajoki käynnisti työnsä kamppailemalla Mestarien liigan karsinnoissa paikasta kansainväliseen sarjaan. Kohtaaminen slovakialaista Patrioti Leviceä vastaan päättyi kuitenkin yli 20 pisteen tappioon.

Kotimainen tähtitakamies Henri Kantonen ei säästele sanojaan kommentoidessaan pettymystä.

– Aika kylmä suihku tuli. Se herätti paljon sellaisia ajatuksia, että meillä on joukkueena vielä huomattavasti tekemistä ennen kuin olemme valmiita. Aika pahaan paikkaan joutuu, jos yrittää nyt suoralta kädeltä selittää, missä ongelma oli.

Saatuaan pettymyksen ilmaistua hän kuitenkin jatkaa, että ei missään nimessä usko, että yhden ottelun perusteella kannattaa olettaa, että tämä olisi taso, jolla joukkue pelaa kokonaisen Korisliiga-kauden. Jokaisen kauden alussa on erilaisia sisäänajo-ongelmia – ketä ovat maajoukkueessa, ketkä parantelevat vaivoja. Näitä ongelmia pystyy nopeasti ratkomaan.

– Tarvitsemme selkeästi lisää harjoituksia koko porukalla. Kun pääsemme tositoimiin, alamme nähdä, miten homma alkaa muodostua. Päivä kerrallaan on mentävä, ja joka päivä on pystyttävä edellistä parempaan.

Yksi niistä, joiden sisäänajoa Korisliiga-seurassa on hidastanut nimenomaan maajoukkue, on Kantonen itse. Hän pelasi EM-lopputurnauksessa Susijengin riveissä suorastaan häkellyttävän laadukkaita otteluita ja jäi varmasti suomalaisten koripallofanien mieleen, vaikka eivät kaikki olisi häntä ennakkoon kunnolla tunteneetkaan.

– Se toki myöhästytti vähän mukaanpääsyäni Kauhajoelle, mutta meillä on pelinjohdon ja -jakamisen osalta hyvin selkeät sävelet viime kauden perusteella. En usko siihen, että oma roolini kauheasti muuttuu, vaikka takana olisikin hienoja hetkiä maajoukkuekentillä. Mutta siihen uskon, että olen tällä kaudella selkeästi parempi pelaaja kuin viime kaudella.

Kauhajoen pelifilosofia pysyy monilta osin ennallaan. Kantonen kertoo, että joukkue on lisännyt kokoonpanoonsa aiempaa enemmän urheilullisuutta, jotta puolustus tulee aggressiivisemmaksi ja hyökkäys nopeammaksi, mutta pelaajissa on monia tuttuja. Mukana on ulkomaalaisvahvistuksista niin Cameron Jones kuin Lee Skinnerkin. Suomalaisista rivissä jatkaa useampikin, muiden muassa erinomaisesti pelannut Severi Kaukiainen. Lisäksi nippuun on saatu Itävallan ja Ranskan retkiltään palannut espoolaissentteri Daniel Dolenc.

Kantonen toteaa, että vaikka kotimainen pelaajalista on pääosin jo vakiintuneita runkopelaajia, heillä on etuna harvinaisen nuori joukkue.

– Varmaankin saa itse entistä enemmän ohjata ja opastaa tuoreempaa väkeä. Olen kuitenkin 25-vuotiaana koko porukan vanhimmasta päästä, hän nauraa.

Karhu Basket 22-23 pähkinänkuoressa

 
30.11.2022 23:32 Korisliiga

Illan molemmat kamppailut ratkaistiin voittoheitolla – voittajina Pyrintö ja Kouvot

Miesten Korisliiga-illan voittajia tänään olivat Tampereen Pyrintö ja Kouvot, joista kumpikin varmisti pisteet nimiinsä vasta loppusummerin soidessa.

30.11.2022 23:27 FIBA Europe Cup

Kauhajoki raivasi tiensä FIBA Europe Cupin jatkopeleihin hienolla vierasvoitolla

Kauhajoki kohtasi keskiviikkona alkulohkon päätösottelussa portugalilaisen Sporting CP:n. Kaksijakoinen ottelu kääntyi Kauhajoen voittoon vahvan toisen puoliajan turvin lukemin 84–93 (45–34). Voitto varmisti samalla kauhajokisten lohkovoiton.

29.11.2022 20:33 Korisliiga

Seagulls jätti kolmannella jaksolla Nokian takapeiliin ja rynnisti voittoon

Helsinki Seagullsin ja BC Nokian välinen kohtaaminen päättyi 94–73.

29.11.2022 19:39 Korisliiga

Jyri Lehtonen jatkaa Kouvoissa kauden jälkeenkin

Korisliigan kokenein aktiivinen päävalmentaja Jyri Lehtonen jatkaa työtään Kouvojen peräsimessä myös ensi kaudella.

28.11.2022 11:45 Suomen Cup

Suomen Cupin valintatilaisuus maanantaina suorana YouTubessa klo 13

Molempien Korisliigojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta selvittivät tiensä Suomen Cupin puolivälieriin. Yksiosaiset puolivälierät pelataan joulukuun alkupuolella.

27.11.2022 21:06 Pääjuttu

Hongalle kolmas voitto – "Onnistuimme aloittamaan paremmalla energialla"

Tapiolan Honka haki vierasvoiton Lahdesta miesten Korisliigassa.

26.11.2022 22:28 Korisliiga

Kauhajoelle voitto kärkikamppailussa – myös KTP vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui viidellä ottelulla. Voittoihin illan peleissä ylsivät Kauhajoki, Seagulls, Pyrintö, BC Nokia ja KTP.

24.11.2022 13:30 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat ratkenneet

Korisliigan ja naisten Korisliigan tulevan talven Suomen Cupin rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä. Joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä. Valintatilaisuus järjestetään 28.11. ja se näytetään suorana YouTubessa.

23.11.2022 21:53 Pääjuttu

Jatkoa kolmelle voittoputkelle – juhlijoina Vilpas, Kobrat ja Seagulls

Miesten Korisliigassa voiton veivät tänään Salon Vilpas, Kobrat ja Helsinki Seagulls.

22.11.2022 20:42 Korisliiga

KTP katkaisi tappioputkensa – Kataja hätyyttelee sarjakärkeä

Miesten Korisliigassa sarjapisteet ottivat tänään KTP-Basket ja Kataja Basket.

19.11.2022 20:13 Korisliiga

Hannes Pöllä palasi kentälle ja laittoi tuulemaan – suomalaissenttereillä onnistunut ilta

Miesten Korisliiga-illassa nähtiin neljän ottelun edestä jännitystä. Voittajina maaliin tulivat Kouvot, Kauhajoki, Salon Vilpas ja BC Nokia.

18.11.2022 21:22 Korisliiga

Lassi Nikkarisella tehokas ilta Seagullsin voitossa – Kobrat jatkaa yhä sarjakärkenä

Miesten Korisliigassa pelattiin kaksi ottelua, joista voittajiksi selvisivät Helsinki Seagulls ja Kobrat.

16.11.2022 20:51 Korisliiga

Korisliiga palasi tauolta: Katajan Turnerille tuplatupla heti liigadebyytissä

Miesten Korisliigassa juhlivat tänään Kataja Basket ja sarjakärkeä hätyyttelevä Kauhajoki.

6.11.2022 19:43 Korisliiga

Severi Kaukiaisen johtamat hyökkäykset veivät Kauhajoen yli 30 pisteen voittoon

Kauhajoki kaatoi kotonaan Korihait luvuin 80–48. Severi Kaukiainen merkkautti tuplatuplan.

5.11.2022 20:25 Korisliiga

Kobrat vahvisti sarjajohtoaan – Kataja kunnioitti Leon Huffia seremonialla ja voitolla

Illan voittajia miesten Korisliigassa olivat sarjakärki Kobrat ja viidettä sijaa pitävä Kataja. Joensuussa nautittiin lisäksi paidannostoseremoniasta.

4.11.2022 20:43 Korisliiga

Seagulls ja Kauhajoki jatkavat nousukiitoa – Vilppaalle vihdoin toinen peräkkäinen

Miesten Korisliigassa nähtiin voitot Helsinki Seagullsilta, Kauhajoelta ja Salon Vilppaalta.

3.11.2022 14:48 Korisliiga

Korisliiga-kauden ensimmäinen kuukauden pelaaja on Deshon Taylor

Kouvojen takamies Deshon Taylor on valittu lokakuun 2022 pelaajaksi. Toista kauttaan Suomessa pelaavalle Taylorille kunniamaininta on ensimmäinen.

2.11.2022 21:30 FIBA Europe Cup

Kauhajoen voittokulku jatkuu eurokentillä, Daniel Dolencin käsi jatkaa kuumana

Susijengin marraskuun MM-karsintaryhmään valittu Daniel Dolenc johdatti Kauhajoen neljänteen voittoon FIBA Europe Cupissa 22 pisteellään, kun joukkue voitti unkarilaisen Egis Körmendin vieraskentällä 89-90 (44–45).

2.11.2022 21:02 Korisliiga

Pyrintö nappasi reilun voiton – Kobrille pisteet vähäkorisesta väsytystaistosta

Miesten Korisliiga-illassa sarjapisteet menivät Tampereen Pyrinnölle ja Kobrille.

1.11.2022 20:42 Korisliiga

Vilppaalle hurja jatkoaikavoitto Kouvojen Taylorin 47 pisteestä huolimatta

Miesten Korisliiga-illassa nähtiin kaksi jatkoaikatrilleriä, yksi roima voitto varsinaisella peliajalla ja Deshon Taylorilta 47 pisteen ilta.

Näytä lisää vastaavia