Korisliiga-ennakko: Vilppaan uusi päävalmentaja Sami Toiviainen tietää, että ainoa järkevä tavoite on mestaruus

12.10.2020 08:14 Vilpas vaihtoi valmentajaa ja menetti Henri Kantosen kauas etelään, mutta kortit eivät pakasta lopu. Sami Toiviaisella on käytössään laaja ja tasapainoinen kokoonpano.

Sami Toiviainen on Korisliigan kokenein valmentaja. Hän on 587 ottelulla pääsarjahistorian neljänneksi eniten päävalmentajana toiminut valmentaja. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Jos joukkue on jäänyt keskeytyneellä kaudella Korisliigan kärkipaikalle, olisi hölmön vaatimatonta tähdätä mihinkään muuhun kuin mestaruuteen. Salon Vilppaassa tämä tiedetään varsin hyvin.

– Aina pitää olla realisti, mutta kyllä se mestaruus näillä eväillä on ihan realistinen maali tähdätä. Runkosarjaakaan ei saa pelata ohi, vaan täytyy pitää mielessä mahdollisimman korkea sijoitus sielläkin, mutta tärkeintä on, että peli on keväällä sellaisessa kuosissa, että mestaruus on mahdollinen, kertoo uusi päävalmentaja Sami Toiviainen.

Tampereen Pyrinnöstä Saloon siirtynyt Toiviainen täyttää nyt roolissaan Ville Tuomiselta jääneet saappaat. Edeltäjä on jättänyt joukkueen varsin hyvään tilaan, eikä Toiviainen aio raivata sitä työtä pois vaan rakentaa enemmänkin valmiin perustan päälle.

– Olen viime kaudella valmentanut Vilpasta vastaan ja nähnyt, kuinka hyvää työtä Tuominen teki molemmissa päissä kenttää, niin enhän minä sieltä hyviä ominaisuuksia ala rikkomaan. Sieltä on otettu paljon, ja sekaan on lisätty mausteita omasta kirjastani aina sellaisissa paikoissa, joissa itse näen asiat vähän eri tavalla, Toiviainen kommentoi.

Joukkueen tämänhetkiseen kokoonpanoon Toiviainen on varsin tyytyväinen. Suomalaisten pelaajien osalta on tullut pieniä muutoksia, koska merkittävässä roolissa ollut takamies Henri Kantonen sai esityksillään lentolipun Ranskaan, ja amerikkalaisvahvistuksistakin kolme on vaihtunut. Nämä muutokset ovat kuitenkin kokonaiskuvassa varsin pieniä, joten millekään valtavalle sopeutumisoperaatiolle ei ole tarvetta.

Kantosen jättämän aukon täyttämisen kannalta on varsin tärkeää, että mukaan on saatu aiemmin HBA:ssa ja Kobrissa pelannut nuori lupaava pelinjohtaja Perttu Blomgren.

– Blomgren on esittänyt harjoituspeleissä hyvinkin kypsiä otteita. Hän saa Vilppaassa Teemu Rannikosta hyvän mentorin, Toiviainen toteaa.

Toiviainen ei odota Blomgreniltä heti kättelyssä mitään tähtitason esityksiä, mutta roolia on varmasti tarjolla, koska Rannikon peliminuutit kauden alussa ovat yhä epävarmoja. Taikurin terveydentila on sen verran hyvä, että hän pääsee mukaan kyllä pian, mutta Toiviaisen mielestä tässä tilanteessa ei kannata turhaan hätiköidä.

 Kyllä hän sieltä tulee taas pelaamaan, mutta olisimme suoraan sanoen tyhmiä, jos kiirehtisimme asiaa. Hän on niin tärkeä palanen pelissä, että odottaa mieluummin sitten vaikka liian pitkään, kunhan on kunnossa sitten, kun häntä eniten tarvitaan.

 

Kaikilla pelipaikoilla on parhaillaan varsin hyvä tasapaino. Myös tärkeässä kehitysvaiheessa oleva Aatu Kivimäki on vielä toistaiseksi Rannikon tavoin loukkaantuneiden listalla, mutta mitkään loukkaantumiset eivät aiheuta katastrofaalista uudelleenrakentamisen tarvetta. Muita vaihtoehtoja on aina valmiiksi tarjolla.

– Meillä ehkä kolmospaikka on ainoa sellainen haavoittuvainen. Mutta nykyisessä pelipaikattomassa koripallossa on vähän vaikea sanoa, että mikä nyt sitten ylipäätään edes on kolmospaikka. Jos tarve vaatii, siinä voi käyttää ihan hyvin Riku Lainetta ja Mikko Koivistoakin, Toivianen pohtii.

Joukkueet rakennetaan nykyään niin, että pelipaikkojen on tarkoituskin elää, ja tämä on myös Toiviaisen filosofia. Kokoonpanosta löytyvät takamiehet, isot miehet ja niin sanotut välimallin jätkät.

– Meidän pelitavassamme pitää pystyä pelaamaan monella eri paikalla. Niitä paloja sovitellaan niin kuin joukkueen kannalta tarve milloinkin on. Moniosaajat ovat arvossaan.

Vilpas 20-21 pähkinänkuoressa

Korisliiga käynnistyy 13.10., kun avausottelussa Seagulls kohtaa Kauhajoen. Kaikki Korisliigan ottelut ovat katsottavissa maksullisen Ruutu+-palvelun kautta. 

 
23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

Näytä lisää vastaavia