Korisliigan finaalit 2011: Pyrinnön juhlaa – jo toisen perättäisen kerran

2.5.2020 10:38 Kevään 2010 mestaruutensa rohkaisema Tampereen Pyrintö oli runkosarjakauden 2010-11 aikana suuri suvereeni ja ylivoimainen ykkönen. Puolivälierissä ja välierissä tamperelaiset peittosivat vastustajansa tappioitta ja lähtivät suurena ennakkosuosikkina myös finaalisarjaan Kataja Basketia vastaan. Pyrintö näytti aluksi jatkavan täydellistä dominointiaan myös finaaleissa, kunnes Kataja ryhdistäytyi ja pakotti finaalit viidenteen osaotteluun.

1. osaottelu

25.4.2011

 

Tampereen Pyrintö – Kataja Basket, Joensuu 82-73 (25-12, 42-25, 59-51)

Pyrintö:
Antwine Williams 26/6/5 riistoa, Kenneth Lowe 20/5, Damon Williams 18/13, Antero Lehto 11/0, Antti Nikkilä 0/6/3 syöttöä.

Kataja: Jared Newson 19/4/4 riistoa, Petri Virtanen 18/0, Darren Fells 15/10, Jason Conley 7/4/5 syöttöä, Sami Lehtoranta 7/4/4 syöttöä.

Ottelutilastot

 

Hallitsevalla mestarilla Tampereen Pyrinnöllä oli kaikki tähtimerkit kohdillaan liigakauteen 2010-11 lähdettäessä. Damon Williams ja Kenneth Lowe palasivat Tampereelle ja kokenut Antwine Williams korvasi Chris Hesterin. Pieti Poikola pysytteli penkin päässä. Koko kotimainen remmi Antero Lehdosta Olli Ahvenniemeen jatkoi sijoillaan ja 210-senttinen Susijengi-jätti Antti Nikkilä palasi kaukomailta kasvattajaseuraansa. Ei siis ihme, että Pyrintö voitti loppukeväällä finaaleja edeltäneestä 24 ottelustaan 23.

Pyrintö selviytyi puolivälieristä ja välieristä tappiottomana ja myös finaalien avausottelu ennakoi murhaa, kun ”Punakone” jylläsi Antwine Williamsin ja Kenny Lowen ratkaisuilla 21-7-johtoon. Jukka Toijalan koutsaama Kataja sai kuitenkin ensiksi puolustuspäänsä ojennukseen ja sitten viisi kolmosta upottaneen Petri Virtasen johdolla pelin tasoihin.

Lopulta päätösneljänneksellä Pyrintö sai rivinsä kuntoon. Antti Nikkilän, Olli Ahvenniemen ja Damon Williamsin troikka hallitsi korinalustaa eikä Katajalle jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin viljellä hyppyheittoja tuloksettomasti. Joensuulaisten 59-61-johto vaihtui Pyrinnön 71-61-johdoksi ja selkeäksi voitoksi 1267-päisen kotiyleisön riemuksi.

 

2. osaottelu

27.4.2011

 

Kataja Basket, Joensuu – Tampereen Pyrintö 75-73 (17-10, 32-28, 52-55)

Kataja:
Jared Newson 22/3, Sami Lehtoranta 19/4, Jason Conley 16/1, Darren Fells 7/11.

Pyrintö: Kenneth Lowe 37/5/4 syöttöä, Damon Williams 10/9/2 blokkia.

Ottelutilastot

Myös toisessa osaottelussa Joensuussa Pyrintö näytti jatkavan häkellyttävää voittoputkeaan. Vaikka Kataja oli keksinyt lääkkeet Pyrinnön joukkuehyökkäyksen tukahduttamiseksi, Kenny Lowe teki ihan mitä tahtoi ja piti jäätävillä yksilösuorituksillaan manselaiset keulassa. Toisessa päässä Sami Lehtoranta sai aktiivisuudellaan Antti Nikkilän ja Olli Ahvenniemen virhevaikeuksiin jo varhain, mutta silti Kataja ei ollut löytää rytmiään.

Neljä minuuttia ennen matsin loppua Kenny Lowe siirsi vapaaheittoviivalta Pyrinnön 63-71-johtoon ja sai vieraskatsomon virittelemään mestaruusjuhlia kolmanteen osaotteluun Tampereelle. Katajan aiemmin kaudella cup-mestariksi johtanut Jared Newson päätti tuolla hetkellä ottaa Lowen paimennettavakseen ja yhtäkkiä kelkka kääntyi – Lowen 1-1-ratkaisut päättyivät Newsonin näpeissä ahdistettuihin ohiheittoihin tai pallonmenetyksiin.

Lopulta matsin ratkaisi – myös toisessa päässä – Newson. ”Nyyssönen” laukaisi ensiksi kahdella kolmosellaan Katajan 73-70-johtoon ja ratkaisi ottelun pitkällä kahden pisteen hypärillään vajaa sekunti ennen loppua.

”Newson on juuri niin hyvä pelaaja, miltä hän tänään näytti. Sen lisäksi, että hän on huikea korintekijä, hän on myös liigan parhaita puolustajia”, hymisi Kataja-koutsi Jukka Toijala Pyrinnön 18 ottelun voittoputken katkettua.

3. osaottelu

29.4.2011

 

Tampereen Pyrintö – Kataja Basket, Joensuu 74-66 (16-18, 37-33, 59-52)

Pyrintö: Antwine Williams 16/6/3 riistoa, Antti Nikkilä 15/7/2 blokkia, Damon Williams 14/12, Kenneth Lowe 13/4, Antero Lehto 9/2/3 syöttöä.

Kataja: Darren Fells 29/6, Jason Conley 18/5/5 syöttöä, Jared Newson 7/14, Petri Virtanen 7/3/4 syöttöä.

Ottelutilastot

Toisen osaottelun itsevarmuudella Tampereelle ratsastanut Kataja hallitsi ilmatilaa Pyynikillä viidentoista tehokkaan peliminuutin ajan, jolloin joensuulaisten johtoasemat merkittiin taululle lukemin 22-27. Hallitsevan mestarin itsevarmuus löytyi kuitenkin, kun sille siimaa tarjottiin.

Virhevaikeuksiin ajautuneen Sami Lehtorannan jouduttua jättämään kentän joutui Katajan iso jässi Darren Fells käyttämään kaiken energiansa painiin Antti Nikkilän ja Olli Ahvenniemen kanssa. Jared Newson ei ollut saanut konettaan laikkaan käyntiin Damon Williamsin erikoisvartioinnissa ja kun coach Poikola komensi Pyrinnön paikkapuolustukseen, alkoi Katajan hyökkäys hyytyä. Pyrinnönkään hyökkäys ei ollut soljuvaa kuin virta Tammerkoskessa, mutta kahdessa ensimmäisessä ottelussa takellellut Nikkilä löysi jyvänsä ja nosteli lähietäisyyksiltä useita vapauttavia koreja.

Kataja pysytteli läpi matsin heiton tai kahden tuntumassa ennen kaikkea entisen NCAA:n pistekuninkaan Jason Conleyn haamuheitoilla. Yksilötasolla ratkaisijaksi nousivat kuitenkin Antwine Williams, joka upotti viimeiseen viiteen minuuttiin kolme koria 1-1-tilanteista, sekä kaksi nopeaa hyökkäystä päättänyt Antero Lehto.

”Teimme viime matsin jälkeen yhden pienen muutoksen, jolla saimme Sami Lehtorannan layupit pois. Tiesimme, että vaikka sen seurauksena tapahtuisi jotain muuta, josta Kataja hyötyisi, kestämme sen, kunhan Lehtoranta ei pääse juhlimaan korien lähellä”, Pieti Poikola kommentoi.

4. osaottelu

2.5.2011

 

Kataja Basket, Joensuu – Tampereen Pyrintö 74-70 (14-10, 41-26, 57-47)

Kataja: Jason Conley 26/3, Jared Newson 18/6, Darren Fells 12/13/3 syöttöä, Juho Nenonen 8/2.

Pyrintö: Kenneth Lowe 28/6/3 riistoa, Antwine Williams 16/5, Damon Williams 15/11, Antti Nikkilä 6/8/2 blokkia.

Ottelutilastot

Jälleen kerran Joensuu osoittautui Pyrinnölle pahaksi paikaksi. Fells ja Lehtoranta asemoituivat Katajan veräjän vartijaksi korin läheisyydessä, joensuulaiset esittivät kauden parasta apupuolustustaan ja tamperelaiset olivat helisemässä. Damon Williamsin lieasta vapautunut Newson sekä kolmannen osaottelun heittohurmostaan jatkanut Conley veivät Katajan parhaimmillaan 49-30-johtoon ja pitivät vielä minuutti ennen kolmannen jakson loppua ohjaksia lukemissa 55-41. Jokerikortteina penkiltä nousivat Juho Nenonen ja Antti Kanervo, jotka osuivat kaaren takaa kolmasti.

Antwine Williams oli pitänyt kolmannella neljänneksellä Pyrintöä yksin pystyssä ratkaisuillaan, kunnes Kenny Lowen ja Joni Harjulan onnistumiset toivat vieraat kymmenen pisteen päähän. Kun Pyrintö oli saanut Katajan hyökkäyksen viimein kuriin, etsi coach Poikola riveistään onnistujaa. Tilanteen tasalle nousi Lowe, joka upotti päätösneljänneksellä jäätävän hyppyheiton toisensa jälkeen kotiyleisön kalvetessa. Kun ottelua oli jäljellä enää 2:44, Lowen kolmonen vei Pyrinnön 62-65-johtoon ja Katajan aikalisälle.

Aikalisältä palattuaan Jared Newson otti kunnia-asiakseen Lowen pimentämisen. Ottelun viimeinen kaksi- ja puoliminuuttinen kirjattiin 11 pistettä kahteen pekkaan heittäneiden Newsonin ja Conleyn onnistumisilla Katajalle 12-5. Mestaruus ratkeaisi jälleen viidennessä osaottelussa Pyynikillä.

5. osaottelu

4.5.2011

 

Tampereen Pyrintö – Kataja Basket, Joensuu 80-57 (11-4, 33-14, 57-40)

Pyrintö: Damon Williams 19/16/8 syöttöä/4 blokkia, Antero Lehto 17/2, Antwine Williams 13/9/3 syöttöä, Jesse Niemi 8/3, Kenneth Lowe 6/5/3 riistoa, Olli Ahvenniemi 6/5.

Kataja: Jason Conley 13/3/3 syöttöä, Sami Lehtoranta 9/4, Petri Virtanen 8/2, Jared Newson 6/5, Darren Fells 4/9.

Ottelutilastot

Ratkaiseva finaali alkoi asemasodalla: Kataja aiheutti Pyrinnölle rähisevällä joukkuepuolustuksellaan tukun menetyksiä, mutta ei onnistunut saamaan edes avopaikoista palloa koriin toisessa päässä kenttää. Seitsemän pelatun minuutin jälkeen Pyynikin tulostaulu näytti salibandylukemia 4-4.

Tuolloin kentän otti haltuunsa Damon Williams.

Williams haki joukkuetovereidensa ohiheitoista tahtolevypallon toisensa jälkeen ja punnerteli palloa koriin tai syötteli avopaikkoihin. Punakone jylläsi seuraavan kahdeksanminuuttisen 19-0 Katajan etsiessä epätoivoisesti jotakuta, joka avaisi tulpan ketsuppipullosta. Matsin edetessä Williams puolusti Newsonin kuuteen pisteeseen, blokkasi Lehtorannan kolme kertaa kahteen minuuttiin sekä vastasi ottelun näyttävimmästä suorituksesta pakottamalla heittopaikkaa etsineen Conleyn ottamaan niin paljon takapakkia, että pallo lipesi lopulta Conleyn näpeistä sivurajalta ulos.

Hyökkäyspäässä muu Pyrintö seurasi Damonin esimerkkiä. Ensimmäisessä neljässä finaalissa kolmosensa 1/8 upottanut Antero Lehto osui viidestä heitosta neljästi. Williams löysi onnistujan toisensa perään ja jälleen kerran Poikolan laittaessa kakkosviisikon kentälle kävi Jari Pulkkinen donkkaamassa mestaruudelle sinetin.

”Tärkeimpään paikkaan huippupeli. Meiltä on puuttunut tästä finaalisarjasta kunnollinen, vapauttava voitto, ja nyt se tuli kovan paineen alla. Itsekin olin jo ehtinyt odottaa, koska se parempi peli tulisi takkuilun jälkeen ja nyt se tuli”, Antero Lehto tuuletteli toisen mestaruutensa jälkeen.

”Kataja ei päästänyt meitä helpolla, mutta me uskoimme toisiimme ja tiesimme, että se, mitä teemme, toimii. Mahtava kausi takana ja päätimme sen suunnitelmien mukaisesti”, uhkui Damon Williams.

Asiat

 
22.2.2021 12:29 Korisliiga

Korisliiga-legenda Timo Heinonen jatkaa Seagullsissa

Kaikkien aikojen eniten otteluita miesten Korisliigassa pelannut Timo Heinonen jatkaa Helsinki Seagullsissa vielä ensi kaudella.

13.2.2021 19:32 Suomen Cup

Seagulls uusi cup-mestaruutensa Kisahallin heittorallissa

Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö kiskoivat vuoden 2021 Suomen cupin finaalissa kolmen pisteen heittoja kahteen pekkaan paitsi enemmän kuin yhdessäkään ottelussa aiemmin, myös erinomaisin tarkkuuksin. Lopussa Seagullsin kylmähermoisuus ratkaisi periksiantamattoman Pyrinnön rynnistyksessä ja cup-pokaali pysyi Helsingissä pistein 97–95 (51–46).

13.2.2021 17:11 Korisliiga

Kobrat jatkoi pirteitä otteitaan, Vilppaalle murskavoitto Korihaista

Edellisessä ottelussaan Lahti Basketballille kapsahtanut Lapuan Kobrat haki viidennen voittonsa kuuteen matsiin luutimalla loppuhetkillä BC Nokian tieltään pistein 105-96 (49–48). Samaan aikaan Salohallissa Vilpas vankisti asemiaan pudotuspelien kotietuasetelmissa höykyttämällä liigajumbo Korihaita 119–66 (55–28).

12.2.2021 20:08 Korisliiga

KTP vaikeuksien kautta voittoon Kymenlaakson derbyssä – pudotuspelit askeleen lähempänä

KTP-Basket isännöi Kouvoja ja otti hankalan kamppailun jälkeen tiukan 101–95-voiton.

12.2.2021 08:56 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu Seagullsin ja Pyrinnön finaaliotteluun – Yle TV2 televisioi ottelun suorana

Lauantaina 13. helmikuuta klo 17:15 Töölön Kisahallissa pelataan Suomen Cupin finaaliottelu, jossa kohtaavat Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö. Ottelun televisioi suorana lähetyksenä Yle TV2, selostajanaan Antti-Jussi Sipilä.

10.2.2021 21:00 Korisliiga

Uralle ja Korihaille kummallekin kauden toinen voitto – Kauhajoki kiilasi Pyrinnön ohi kakkoseksi

Miesten Korisliigassa Ura Basket ja Korihait ottivat molemmat vihdoin kauden toisen voittonsa. Kakkossijasta käy kiihkeä taisto, kun Kauhajoki ja Salon Vilpas vahvistivat omaa asemaansa.

9.2.2021 20:15 Korisliiga

Lahden pyörteet liikaa Kobrille – Seagulls vahvisti sarjajohtoaan

Miesten Korisliigassa illan otteluvoitot menivät Lahti Basketballille ja Helsinki Seagullsille.

9.2.2021 08:47 Korisliiga

Roope Mäkelästä KTP-Basketin valmentaja kaudelle 2021–22

Naisten Korisliigassa PeKaa valmentava Roope Mäkelä on tehnyt KTP:n Korisliiga-joukkueen kanssa 1+1-vuotisen päävalmentajasopimuksen.

8.2.2021 08:30 Korisliiga

Tammikuun Valopilkku Antto Nikkarinen: ”Olemme sijoitustamme parempi joukkue”

Lupaavaan nousukiitoon päässeen Kobrien pelinjohtaja Antto Nikkarinen valittiin miesten Korisliigassa tammikuun Valopilkuksi. Nikkarisen mukaan Kobrien sijoitus sarjataulukossa antaa virheellisen kuvan joukkueen potentiaalista.

6.2.2021 19:04 Korisliiga

Pyrinnöstä ei ollut pysäyttämään Seagullsia – Kauhajoki hengittää kärkikaksikon niskaan

Korisliigan kärkikolmikko tiivistyy, kun kauden loppusuora lähenee. Seagulls pitää visusti kiinni ykköspaikastaan, mutta Pyrinnön ja Kauhajoen välillä nousee jo jännitys.

6.2.2021 13:53 Korisliiga

Miikka Sopaselle jatkosopimus Pyrinnössä

Tampereen Pyrintö ja päävalmentaja Miikka Sopanen ovat tehneet ensi kautta koskevan jatkosopimuksen.

5.2.2021 20:15 Korisliiga

Kobrat ryöväsi pisteet Mansikka-aholta – Grimes syttyi toisella puolikkaalla

Kouvojen ja Kobrien kohtaaminen miesten Korisliigassa päättyi isäntien 85–95-tappioon.

5.2.2021 13:39 Korisliiga

Rajapyykkeihin yltänyt Sami Toiviainen nauttii päivittäisestä valmentajan työstä ja jatkuvasta oppimisesta

Salon Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen tuuletti kahta merkkipaalua tammikuussa, kun hän saavutti 600 Korisliiga-ottelun sekä 300 runkosarjavoiton rajapyykit päävalmentajana - molemmat vasta historian neljäntenä valmentajana.

5.2.2021 10:25 Korisliiga

Korisliigan kärkiottelu Seagulls-Pyrintö lauantaina ilmaiskanavalla – Jim näyttää ottelun suorana

Korisliigan huippuottelu on nähtävissä vapaalla kanavalla tulevana lauantaina, kun sarjan kaksi parasta joukkuetta kohtaavat toisensa. Ennakkostudio käynnistyy klo 16.00 ja ottelu puoli tuntia myöhemmin.

3.2.2021 20:30 Korisliiga

Korisliigassa nähtiin kaksi jatkoeräjännäriä – Kaukiainen ja Kouvot juhlivat voittoa Nuutisen loistopelistä huolimatta

Voitonjuhlia miesten Korisliigassa viettivät tänään Kouvot, Pyrintö, Seagulls ja Kauhajoki.

3.2.2021 20:19 Korisliiga

Robert Hall III liittyy Korihaihin

Korihait hankki riveihinsä uuden yhdysvaltalaispelaajan Vantaalta.

3.2.2021 08:24 Korisliiga

Gokul Natesan vahvistamaan BC Nokiaa

Aiemmin tällä kaudella Forssan Koripojissa I divisioona B:tä pelannut yhdysvaltainen Gokul Natesan vahvistaa loppukauden BC Nokiaa. 194-senttinen Natesan oli sarjan pistetilaston kärkinimi.

2.2.2021 20:09 Korisliiga

Kobrien putki jatkuu – Vilpas kaadettiin varmoin ottein

Kobrat otti neljännen perättäisen voittonsa miesten Korisliigassa kaatamalla kotikentällään Salon Vilppaan 98–74.

2.2.2021 13:15 Korisliiga

Antto Nikkarisesta tammikuun Valopilkku

Lupaavaan nousukiitoon päässeen Kobrien pelinjohtaja Antto Nikkarinen valittiin miesten Korisliigassa tammikuun Valopilkuksi.

1.2.2021 16:30 Korisliiga

Katajan päävalmentaja Petri Virtaselle varoitus

Suomen Koripalloliiton kurinpitopäällikkö Tero Kankaanpää on määrännyt Kataja Basketin Korisliiga-joukkueen päävalmentajalle Petri Virtaselle varoituksen.

Näytä lisää vastaavia