Korisliigan välierät katkolla Katajalle ja Hongalle

13.4.2007 Joensuun Katajan ja Espoon Hongan muodostama runkosarjan kärkikaksikko otti vahvat kiinnitykset Korisliigan finaalipaikkoihin. Kataja nujersi kolmannessa välierässä kotonaan Namika Lahden 89-71 (42-29) ja Honka puolestaan KTP Basketin murskaavasti 97-59 (53-28). Sekä Kataja että Honka johtavat ottelusarjoja 2-1 loppuottelupaikkojen ollessa katkolla niille seuraavissa otteluissa.

Katajan ja Lahden aloitus perjantaina oli sanalla sanoen karmea. Johdettuaan kahden minuutin jälkeen 4-0 Kataja esitteli kotiyleisön laajan kirjon ohiheittoja ja menetyksiä. Joukkue onnistui tekemään jakson jäljellä olleiden kahdeksan minuutin aikana vain viisi pistettä, kun menetystili karttui kymmenellä merkinnällä. Joensuulaisten onneksi myös Lahti tuhri etsikkoaikansa, kun sille kirjattiin jaksolla yhdeksän pallonmenetystä.  

- Olihan se sellaista repimistä ja raastamista, kuvaili Kataja-luotsi Timo Heinonen avausneljännestä.

- Meillä oli vaikeaa, mutta niin oli naapurillakin. Molemmilla joukkueilla kuitenkin pää kesti, eikä kirvestä heitetty kaivoon.

Joensuu löysi heti toisella neljänneksellä iloisen hyökkäysrytmin ja vyörytti koko viisikkonsa laajuudella. Kataja kiskaisi 10-0-jakson nousten ensin 23-16-johtoon. Kotijoukkue kuritti vieraitaan toisella neljänneksellä peräti 33 pisteen edestä ja paineli puoliajalle 13 pisteen johdossa (42-29).

Lahti ei enää missään vaiheessa onnistunut nousemaan johtoasemaan. Kahdessa ensimmäisessä välierässä vaisusti esiintynyt Lee Scruggs herätti lahtelaistoiveita kolmannen jakson suorituksillaan. Lahti nousi parhaimmillaan tilanteeseen 53-50, mutta Katajan Michael Nurse tukahdutti vieraiden haaveet pussittamalla kaksi tärkeää kolmosta.

- Pelasimme ensimmäisen playoff-ottelun tänä keväänä kotona. Edellinen peli Lahdessa oli meiltä hyvää, mutta kaikki sitä ennen ovat olleet runkosarjapalloilua. Tänään paketti pysyi koossa, vaikkei peli välttämättä kaunista koko ajan ollutkaan, Heinonen arvioi.

Kataja-miehistössä tahtipuikkoa heiluttivat tutut miehet. Sami Lehtoranta viimeisteli 27 pistettä ja maajoukkuekaveri Petri Virtanen jakeli 18 pisteensä ohella viisi koriin johtanutta syöttöä.

Sarjan vahvimpiin kaukoheittojoukkueisiin lukeutuvan Katajan onnistumisprosentti jäi kolmosviivan takaa perjantaina alle 30 prosentin (6/22). Joukkue paikkasi vajetta erinomaisella vapaaheittotyöskentelyllä. Vain neljä Katajan saamasta 27 vapaaheitosta livahti ohi.

- Heittäjiemme tilastot kolmen pisteen heitoissa eivät etenkään kotikentällä ole häävejä olleet viime peleissä. Vielä odotan sitä päivää, kun heitot alkavat upota. Hyvä merkki on se, että pystymme hallitsemaan peliä kaukoheittojen epäonnistumista huolimatta, pohdiskeli Heinonen.

- Samalla sellaisen vastakkainasettelun voi heittää romukoppaan, että me olisimme ottelusarjan hyökkäysorientoitunut joukkue ja Lahti puolustusorientoitunut. Me olemme päättäneet pitää työhaalarit päällä kauden loppuun saakka, latasi Heinonen viitaten joukkueensa hyvään puolustuspelaamiseen.

Lahti menetti pelivälineen ottelussa huimat 27 kertaa.

Namika Lahden tehokkaimmaksi nousi 20 pistettä ja peräti 18 levypalloa kauhonut Scruggs. Joukkueen kapteeni Ville Mäkäläinen taisteli 17 pistettä.

KTP saa Hongan vieraakseen neljänteen välierään sunnuntaina (15.4.). Ottelu käynnistyy Karhuvuoren Urheilutalossa klo 17. Namika Lahti isännöi Katajaa maanantaina (16.4.) klo 18.30. Kyseinen kamppailu nähdään suorana lähetyksenä Urheilukanavalla. Mahdolliset viidennet välierät pelataan tiistaina (17.4.).

Honka teurasti Kotkan 

Kotkan lento jäi tällä kertaa lyhyeksi räpiköinniksi tiukasti puolustaneen, hyvin liikkuneen ja tarkasti heittäneen Hongan kynsissä. KTP sai nostaa käytännössä kätensä ylös antautumisen merkiksi jo ensimmäisellä puoliajalla, kun kotijoukkue karautti vastustamattomasti omille teilleen.

Kupletin juoni muuttui 1522 katsojan silmien edessä täydellisesti kahteen aiempaan kohtaamiseen verrattuna. Honka vei ottelun levypallot 36-26, eikä maalatulla alueella tähän mennessä mellastaneille KTP:n Jerald Fieldsillä (5/2) ja Maurice Ingramilla (7/2) ollut enää mitään asiaa korien alla.

- Emme me muuttaneet tähän otteluun mitään. Energiatasomme oli vain aivan toista luokkaa kuin kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Toisaalta playoff-peleissä myös tappio herättää, viittasi Hongan kapteeni Jukka Matinen (8/3) keskiviikon maratonotteluun Karhuvuoressa.

Honka hurjasteli jo ensimmäisellä neljänneksellä parhaimmillaan 15 pisteen (24-9) johdossa. Lopullisesti Kotkan siivet oli suolattu kolme minuuttia ennen taukoa, kun pirteästi penkiltä peliin tullut Olli Nikitin (12/3), Matt Williams (18/6) ja Matinen järjestivät isännät jo turvalliseen 25 pisteen karkumatkalle.

Pudostuspeleissä ei kuitenkaan piste-erolla ole merkitystä. Vain voitot ratkaisevat.

- Ihan sama, olisimmeko hävinneet tämän ottelun sata-nolla tai kahdella pinnalla, muistutti Kotkan tehokkaimmaksi pelaajaksi 16 pisteellä ja kahdella levypallolla noussut Jouni Eho.

Kotkan valmentaja Ray Ailus painotti, että Honka ei esittänyt murskavoitoistaan huolimatta mitään uutta ja taktisesti mullistavaa.

- Honka oli vain yksinkertaisesti paljon parempi porukka. Se oli valmiimpi ja latautuneempi.

- Turpiin tuli ja kunnolla. Tosin Kataja pisti meitä runkosarjassa kerran päihin 50 pisteellä. Tähän ei saa tottua, virnisti Ailus.

Ailus korosti ottelun jälkeen KTP:n yhtä ongelmaa, jonka Honka osaa käyttää surutta hyväkseen. Kotkan piiskuri ei tosin pukenut sanoiksi mainitsemaansa ongelmaa.

Ei tarvinnutkaan, sillä kaikki näkivät sen omin silmin kentällä: KTP:llä ei riittänyt paukkuja 1-1-pelissä selvästi nopeampaa Honkaa vastaan. Illan ja samalla koko perjantain sankareihin lukeutui myös Petteri Koponen, joka juhli 19-vuotissyntymäpäiväänsä makealla voitolla ja 17 henkilökohtaisella pisteellä. Monte Cummings (10/1) ja Kimmo Muurinen (10/6) täydensivät Hongan tasaisen vakuuttavan ja ajoittain loistokkaankin iltapuhteen.

- Pelasimme mielestäni todella hyvän ottelun. Emme antaneet KTP:lle yhtään helppoa koria, emmekä päästäneet enää vastustajan isoja miehiä riehumaan korin alla. Tästä on hyvä lähteä sunnuntaina hakemaan finaalipaikkaa Kotkasta, heitti Koponen.

Ottelutilastot ja koko suomalaisen huippukoripallon tilastopalvelu osoitteessa www.basket.fi/.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

Näytä lisää vastaavia