KTP kiilaa mitalisuosikkien joukkoon

2.10.2008 Joensuun Katajan tavoin kovin tavoittein kauteen lähteneen KTP-Basketin kohtalo keväällä 2008 oli jäädä pudotuspelien ulkopuolelle. Alkavalla kaudella samanlaisesta kömmähdyksestä ei pitäisi olla pelkoa. Sen lisäksi, että KTP onnistui pitämään riveissään suurimman osan viime kauden runkopelaajistaan, kotkalaiset häärivät ahkerina pelaajamarkkinoilla.

Uuden kodin Karhuvuoresta ovat löytäneet ikitaistelija Ville Mäkäläinen, takakentän dynamo Nanayaw Awuah Addae, jatkuvasti peliään petraava sentteri Durell Vinson sekä Italian liigassa vuosikausia mellastanut virtuoosimainen Damon Williams.

– Kun tein sopimuksen KTP-Basketin kanssa viime keväänä, lähdimme organisaation kanssa liikkeelle siitä, että rakennamme kilpailukykyisen, puolustuspäässä pärjäävään joukkueen. Tuoreet hankintamme ovat kaikin tavoin joukkueen profiiliin sopivia, kertoo ensimmäisen kautensa KTP:n valmentajana aloittava Miikka Sopanen.

Niin kotkalaisilla faneilla kuin pelaajillakin on kauden porteilla täysi oikeus odottaa välitöntä menestystä suosikkijoukkueeltaan. Sopanen kuitenkin kiistää, että kyse olisi nopeista riskihankinnoista, joilla haetaan mitalia hinnalla millä hyvänsä.

– Haluamme kilpailla menestyksestä jo kuluvalla kaudella, mutta emme heitä kaikkia munia samaan koriin. Pitkä tähtäimemme on parantaa toimintaamme vuosi kerrallaan.

Uusien hankintojen lisäksi vanhalla KTP-kastilla on paljon aseita. Kokeneet takamiehet Toni Ilmonen ja Pasi Heinonen, takuuvarma laituri Steve Smith, korinalustojen roolipelaaja Markus Myllylä sekä nuoret Milos Dopras, Juho Lehtoranta ja Sami Ikävalko tahtovat haihduttaa mielistään viime kauden pettymyksen.

– Sen verran puhuimme viime perjantain saunaillassa, että jokainen peli lähdetään voittamaan ja viimeisestä playoff-pelistä lähdetään kentältä voittajana. Tältä joukkueelta voi odottaa vain menestystä.

Sopanen myöntää palavansa halusta palauttaa KTP 1990-luvun alun kaltaiseen kultamitalisumaan, jolloin Pantteri-patsasta sai repimällä repiä pois Kotkasta.

– Meillä on kaikki edellytykset voittaa mestaruus jo nyt. Se tulee tietysti olemaan haastava tehtävä mutta tässä joukkueessa jokainen jätkä on sitoutunut yhteiseen tehtävään koko sydämestään.

Kiusaajan rooli käy Korihaille

Korihaiden päävalmentajaksi keväällä 2007 värvätty Jyri Lehtonen johdatti joukkueensa Korisliigan runkosarjan kuudennelle sijalle puoli vuotta sitten. Lehtosen tulon myötä Korihait on profiloitunut Korisliigan "kiusaajaksi", jonka ei yleisesti odoteta pelaavan mitaleista, mutta joka pystyy horjuttamaan vahvempien joukkueiden tasapainoa tosipeleissä.

– Totta kai tavoite on edelleen kiusata muita, mutta siinä ohessa täytyy voittaa pelejäkin. Suurin tavoitteemme on, että saamme kehitettyä yksilöitä ja sitä kautta joukkuetta. Uskon, että näillä lääkkeillä voisimme päästä jonnekin playoffsien rajamaille, suunnittelee Lehtonen.

Pohitullin yleisö saa kannatettavakseen tutun suomalaisen kaartin, johtotähtenään hurjaan vireeseen viime kaudella päässyt 204-senttinen, 32-vuotias Jussi Kumpulainen. Niilo Lehtilä ja Heikki Saaristo tuovat joukkueeseen heittovoimaa ja 175-senttisen Petri Kallion tarkoitus on tukea ykköspelinrakentajan vastuun napanneen, vasta 20-vuotiaan Bojan Sarcevicin kehitystä liigan eliittiin.

– Bojanin tilanne on vähän samanlainen kuin Petteri Koposella kaksi vuotta sitten, kun hänet nostettiin yksin pelintekovastuuseen. Bojan on kuitenkin kehittynyt tasaisesti ja oli jo viime vuonna paljon parempi kuin sitä edellisellä kaudella, pohtii Lehtonen.

Kauhajoelta paluun Uuteenkaupunkiin tekevä Heikki Saaristo painottaa Korihaiden hakevan ennen kaikkea paikkaa pudotuspeleistä. Vaikka Korihait karsiutui kevään puolivälierissä Kouvoja vastaan suoraan kolmessa ottelussa, Saariston mukaan Korihailla on aineksia parempaan.

– On ollut erittäin mukava tulla joukkueeseen, jolla on oikeasti mahdollisuuksia päästä pleijareihin. Meillä on tasainen nippu kavereita, jotka pelaavat hyvin yhteen.

Korihailla on käytettävissään kolme amerikkalaista pelaajaa; laitahyökkääjät Dale Lamberth, Alain Laroche sekä Mark Zoller. Amerikkalaiset pelaajat kantavat Kumpulaisen ohessa päävastuun Korihaiden hyökkäyspelistä, mutta Lehtosen mukaan ottelut ratkaistaan pitkälti tilastojen ulkopuolella.

– Meillä on monta nälkäistä jätkää, jotka eivät välttämättä näy teksti-tv:n tilastosivulla, mutta jotka pistävät itsensä likoon. Heitä tarvitaan yhtä lailla "tähtien" vastapainoksi. Luulen, että kaikki tulee menemään meidän kannaltamme ihan hyvin.

"Oman kylän pojat" Namika Lahden kulmakivi

Namika Lahti koki pelaajamarkkinoiden suurimman takaiskunsa loppukesällä, kun Ville Mäkäläinen ilmoitti vaihtavansa Namikan KTP:hen. Namika Lahden päävalmentaja Sami Toiviaisen mukaan joukkue on kuitenkin vahvistunut viime kaudesta.

– Mäkäläisen tilalle tuli Jari Vanttaja Karkkilasta ja Ville Vesala Joensuusta, joiden lisäksi Pekkolan Sami on päässyt harjoittelemaan koko kesän meidän kanssa. Meidän kotimainen runkomme on vahvempi kuin viime kaudella.

Namikan kokoonpano on yhä rehellisesti lahtelainen. Pekkolan ja Vesalan lisäksi joukkueen vakionimet Ilkka Vuori, Vesa Mäkäläinen ja Teemu Laine palaavat kotiyleisön eteen tavoitteenaan tarjota kannattajilleen parempaa kuin viime kevään 0-3-puolivälierätappio Honkaa vastaan.

– Me tahdotaan antaa lahtelaisille pelaajille mahdollisuus olla oikeasti tärkeässä roolissa mestaruussarjapeleissä ja tavoite on myös se, että omat pelaajat saavat jonain päivänä pelata ehkä muissakin sarjoissa kuin kotimaassa.

Lahtelaiset kokivat Suomen cupin neljännesvälierässä alkavan koripallokauden isoimman yllätyksen karsiutumalla jatkosta häviämällä I divisioonan Salon Vilppaalle. Toiviaisen mukaan Salon takaisku osoittaa, että joukkueen rakentaminen on vielä kesken.

– Suomalaisten pelaajien kanssa olemme olleet koossa toukokuusta asti, mutta kyllä tässä on vielä paljon tehtävää ennen kuin mestaruuteen asti päästään.

Joukkueen lahtelaisprosentti kasvaa entisestään, koska Namika lähtee kauteen vain kahden amerikkalaispelaajan turvin. Massiivinen sentteri Melvin Tyler sekä laitahyökkääjä Bilal Abdullah ovat ailahdelleet kautta edeltävissä otteluissa, mutta Toiviainen luottaa kaksikkonsa täydentävän Namikan kotimaisia tähtiä kelvollisesti.

– Jenkeillä on vielä paljon tekemistä, mutta uskon ja luotan heidän olevan riittävän hyviä täyttääkseen vahvistuksen kriteerit, pohtii Toiviainen.

Keväällä yliopistotaipaleensa USA:n St. Francisin yliopistossa päättänyt Sami Pekkola elättelee Toiviaisen tavoin haaveita mestaruudesta. Suomen cupin takaisku ei Pekkolan mukaan määrittele Namikan kauden kulkua.

– Pääpiirteittäin näyttää hyvältä. Harjoitukset ovat antaneet luvan odottaa yhä parempaa. Joukkueen kemiat ovat todella hyvin kohdallaan, Sami Pekkola kertoo.

Lue koko Koris.netin kausiennakkopakettiLisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/

Asiat

 
3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

1.4.2020 18:49 Korisliiga

Yleisöäänestys Korisliigojen parhaista käynnistyy nyt

Tänä keväänä yleisö saa valita suosikkinsa naisten ja miesten liigojen parhaiksi eri kategorioissa. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 5.4. asti.

31.3.2020 11:18 Korisliiga

Henri Kantonen aloittaa harjoitukset yksin – sopimus on katkolla ja urheilubisnes seisauksessa

Korisliigassa kovassa nousujohteessa ollut Henri Kantonen ei vielä tiedä tulevan kauden työnantajaansa. Mutta ensin täytyy keksiä, miten parhaaseen ikään tuleva pelaaja pääsee poikkeustilassa edes treenaaman.

30.3.2020 10:05 Korisliiga

Jyri Lehtonen Kouvojen ja Vilppaan viidennestä puolivälierästä: ”Meidän olisi pitänyt hävitä se peli”

Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2016. Kouvojen ja Vilppaan puolivälieräsarjasta muodostui hurja trilleri, joka ratkesi viidennessä pelissä Kouvojen noustua päätöskympillä 14 pisteen takaa voittoon.

30.3.2020 09:42 Korisliiga

Rautasalo ja Uotila jatkosopimukseen KTP:n kanssa

Korisliigan KTP-Basket on solminut jatkosopimukset nuorisokaartiin kuuluneiden Markus Rautasalon ja Emil Uotilan kanssa jatkosopimukset.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

26.3.2020 11:21 Korisliiga

Pieti Poikola on Lahti Basketballin uusi valmentaja

Kolminkertainen vuoden valmentaja ja Korisliiga-mestari Pieti Poikola tarttuu Lahti Basketballin tahtipuikkoon.

25.3.2020 16:08 Korisliiga

Korisseurat julkaisseet runsaasti kannatuskampanjoita

Koronavirusepidemia on pakottanut seuroja miettimään uusia lähestymiskulmia varainhankintaan vaikealla hetkellä. Viime aikoina on nähty toinen toistaan hienompia kannatuskampanjoita tulevaisuuden turvaamiseksi.

24.3.2020 13:42 Korisliiga

Teemu Rannikko uskoo koripallon, urheilun suosioon – seurojen talousongelmiin puolestaan ei ole helppoa vastausta tarjolla

Salon Vilppaan 39-vuotias pelinjohtaja Teemu Rannikko yrittää jatkaa yhä uraansa, vaikka polvivamma ja kansallinen poikkeustila laittavat kapuloita rattaisiin.

23.3.2020 13:30 Korisliiga

Elisa Viihde näyttää Korisliigan klassikko-otteluita maanantaisin, Laakso muistelee viime vuoden finaalisarjaa

Elisa Viihteen Korismaanantai niputtaa tänään studiolähetyksessään kuluneen kauden. Luvassa ajankohtaisia kuulumisia sekä kauden parhaiden valitsemisia. Lähetyksen jälkeen nähdään uusintana viime vuoden 1. finaali Kauhajoki-Kouvot. Mestarivalmentaja Jussi Laakso muistelee finaalisarjaa lämmöllä.

19.3.2020 18:32 Korisliiga

Koripallon kilpailukauden lopettamistoimista päätetty

Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.

19.3.2020 12:39 Susijengi

Shawn Huff kehottaa keskittymään oleelliseen – ”kun päästään murehtimaan koripallosta, asiat ovat jo aika hyvin”

Kotimaan koripallosankari Shawn Huff ottaa koronan vuoksi päättyneen kauden aikaisena kesälomana ja kokee, että keskeyttämisratkaisu oli ainoa oikea.

13.3.2020 17:30 Korisliiga

Myös miesten ja naisten Korisliiga- ja divisioonakaudet päätökseen

Suomen Koripalloliitto on perjantaina 13.3.2020 päättänyt lopettaa myös miesten ja naisten Korisliigojen ja I divisioonien pelikaudet koronaviruksen (COVID-19) takia.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

11.3.2020 20:57 Korisliiga

Vilpas takaisin kärkeen – Kataja nousee uhkaavasti

Illan ottelukierroksella Salon Vilpas otti Korisliigan kärkipaikan takaisin, Kouvot vahvisti paikkaansa playoff-viivan päällä ja Kataja antoi jälleen myrskyvaroituksen pudotuspeleihin.

11.3.2020 14:40 Koripalloliitto tiedottaa

Tilannepäivitys koronavirukseen liittyen – koripallossa jätetään kättelyt pois

Päivitetty 11.3. klo 14.40. Suomen Koripalloliitto korostaa huolellisen käsihygienian merkitystä kaikessa kanssakäymisessä. Koripalloliitto suosittelee lisäksi, että jokaisella pelaajalla on aina oma juomapullo ja pyyhe eikä yhteisiä juomapulloja ja pyyhkeitä käytetä.

11.3.2020 13:50 Pelaajat

Huff, Kotti ja Tuukkanen FIBA:n Time Out 2.0 -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

10.3.2020 21:00 Korisliiga

Seagulls ei ole valmis luopumaan paalupaikasta – Kobrat kotonaan Uraa parempi

Ottelun yllättävänä tähtenä hääri veteraanisentteri Timo Heinonen, kun Seagulls voitti Lahden. Illan toisessa ottelussa Kobrat kaatoi kotonaan Uran.

9.3.2020 21:26 Korisliiga

Stacy Davisin 29 pistettä eivät auttaneet – Kauhajoki kirkkaaseen voittoon Nokiasta

Kauhajoen Karhubasket haki Nokialta reilun voiton.

9.3.2020 10:15 Korisliiga

Korismaanantai: Nokia haastaa kotonaan Kauhajoen

Elisa Viihteen Korismaanantaissa Kauhajoki vierailee Nokialla.

Näytä lisää vastaavia