KTP kiilaa mitalisuosikkien joukkoon

2.10.2008 Joensuun Katajan tavoin kovin tavoittein kauteen lähteneen KTP-Basketin kohtalo keväällä 2008 oli jäädä pudotuspelien ulkopuolelle. Alkavalla kaudella samanlaisesta kömmähdyksestä ei pitäisi olla pelkoa. Sen lisäksi, että KTP onnistui pitämään riveissään suurimman osan viime kauden runkopelaajistaan, kotkalaiset häärivät ahkerina pelaajamarkkinoilla.

Uuden kodin Karhuvuoresta ovat löytäneet ikitaistelija Ville Mäkäläinen, takakentän dynamo Nanayaw Awuah Addae, jatkuvasti peliään petraava sentteri Durell Vinson sekä Italian liigassa vuosikausia mellastanut virtuoosimainen Damon Williams.

– Kun tein sopimuksen KTP-Basketin kanssa viime keväänä, lähdimme organisaation kanssa liikkeelle siitä, että rakennamme kilpailukykyisen, puolustuspäässä pärjäävään joukkueen. Tuoreet hankintamme ovat kaikin tavoin joukkueen profiiliin sopivia, kertoo ensimmäisen kautensa KTP:n valmentajana aloittava Miikka Sopanen.

Niin kotkalaisilla faneilla kuin pelaajillakin on kauden porteilla täysi oikeus odottaa välitöntä menestystä suosikkijoukkueeltaan. Sopanen kuitenkin kiistää, että kyse olisi nopeista riskihankinnoista, joilla haetaan mitalia hinnalla millä hyvänsä.

– Haluamme kilpailla menestyksestä jo kuluvalla kaudella, mutta emme heitä kaikkia munia samaan koriin. Pitkä tähtäimemme on parantaa toimintaamme vuosi kerrallaan.

Uusien hankintojen lisäksi vanhalla KTP-kastilla on paljon aseita. Kokeneet takamiehet Toni Ilmonen ja Pasi Heinonen, takuuvarma laituri Steve Smith, korinalustojen roolipelaaja Markus Myllylä sekä nuoret Milos Dopras, Juho Lehtoranta ja Sami Ikävalko tahtovat haihduttaa mielistään viime kauden pettymyksen.

– Sen verran puhuimme viime perjantain saunaillassa, että jokainen peli lähdetään voittamaan ja viimeisestä playoff-pelistä lähdetään kentältä voittajana. Tältä joukkueelta voi odottaa vain menestystä.

Sopanen myöntää palavansa halusta palauttaa KTP 1990-luvun alun kaltaiseen kultamitalisumaan, jolloin Pantteri-patsasta sai repimällä repiä pois Kotkasta.

– Meillä on kaikki edellytykset voittaa mestaruus jo nyt. Se tulee tietysti olemaan haastava tehtävä mutta tässä joukkueessa jokainen jätkä on sitoutunut yhteiseen tehtävään koko sydämestään.

Kiusaajan rooli käy Korihaille

Korihaiden päävalmentajaksi keväällä 2007 värvätty Jyri Lehtonen johdatti joukkueensa Korisliigan runkosarjan kuudennelle sijalle puoli vuotta sitten. Lehtosen tulon myötä Korihait on profiloitunut Korisliigan "kiusaajaksi", jonka ei yleisesti odoteta pelaavan mitaleista, mutta joka pystyy horjuttamaan vahvempien joukkueiden tasapainoa tosipeleissä.

– Totta kai tavoite on edelleen kiusata muita, mutta siinä ohessa täytyy voittaa pelejäkin. Suurin tavoitteemme on, että saamme kehitettyä yksilöitä ja sitä kautta joukkuetta. Uskon, että näillä lääkkeillä voisimme päästä jonnekin playoffsien rajamaille, suunnittelee Lehtonen.

Pohitullin yleisö saa kannatettavakseen tutun suomalaisen kaartin, johtotähtenään hurjaan vireeseen viime kaudella päässyt 204-senttinen, 32-vuotias Jussi Kumpulainen. Niilo Lehtilä ja Heikki Saaristo tuovat joukkueeseen heittovoimaa ja 175-senttisen Petri Kallion tarkoitus on tukea ykköspelinrakentajan vastuun napanneen, vasta 20-vuotiaan Bojan Sarcevicin kehitystä liigan eliittiin.

– Bojanin tilanne on vähän samanlainen kuin Petteri Koposella kaksi vuotta sitten, kun hänet nostettiin yksin pelintekovastuuseen. Bojan on kuitenkin kehittynyt tasaisesti ja oli jo viime vuonna paljon parempi kuin sitä edellisellä kaudella, pohtii Lehtonen.

Kauhajoelta paluun Uuteenkaupunkiin tekevä Heikki Saaristo painottaa Korihaiden hakevan ennen kaikkea paikkaa pudotuspeleistä. Vaikka Korihait karsiutui kevään puolivälierissä Kouvoja vastaan suoraan kolmessa ottelussa, Saariston mukaan Korihailla on aineksia parempaan.

– On ollut erittäin mukava tulla joukkueeseen, jolla on oikeasti mahdollisuuksia päästä pleijareihin. Meillä on tasainen nippu kavereita, jotka pelaavat hyvin yhteen.

Korihailla on käytettävissään kolme amerikkalaista pelaajaa; laitahyökkääjät Dale Lamberth, Alain Laroche sekä Mark Zoller. Amerikkalaiset pelaajat kantavat Kumpulaisen ohessa päävastuun Korihaiden hyökkäyspelistä, mutta Lehtosen mukaan ottelut ratkaistaan pitkälti tilastojen ulkopuolella.

– Meillä on monta nälkäistä jätkää, jotka eivät välttämättä näy teksti-tv:n tilastosivulla, mutta jotka pistävät itsensä likoon. Heitä tarvitaan yhtä lailla "tähtien" vastapainoksi. Luulen, että kaikki tulee menemään meidän kannaltamme ihan hyvin.

"Oman kylän pojat" Namika Lahden kulmakivi

Namika Lahti koki pelaajamarkkinoiden suurimman takaiskunsa loppukesällä, kun Ville Mäkäläinen ilmoitti vaihtavansa Namikan KTP:hen. Namika Lahden päävalmentaja Sami Toiviaisen mukaan joukkue on kuitenkin vahvistunut viime kaudesta.

– Mäkäläisen tilalle tuli Jari Vanttaja Karkkilasta ja Ville Vesala Joensuusta, joiden lisäksi Pekkolan Sami on päässyt harjoittelemaan koko kesän meidän kanssa. Meidän kotimainen runkomme on vahvempi kuin viime kaudella.

Namikan kokoonpano on yhä rehellisesti lahtelainen. Pekkolan ja Vesalan lisäksi joukkueen vakionimet Ilkka Vuori, Vesa Mäkäläinen ja Teemu Laine palaavat kotiyleisön eteen tavoitteenaan tarjota kannattajilleen parempaa kuin viime kevään 0-3-puolivälierätappio Honkaa vastaan.

– Me tahdotaan antaa lahtelaisille pelaajille mahdollisuus olla oikeasti tärkeässä roolissa mestaruussarjapeleissä ja tavoite on myös se, että omat pelaajat saavat jonain päivänä pelata ehkä muissakin sarjoissa kuin kotimaassa.

Lahtelaiset kokivat Suomen cupin neljännesvälierässä alkavan koripallokauden isoimman yllätyksen karsiutumalla jatkosta häviämällä I divisioonan Salon Vilppaalle. Toiviaisen mukaan Salon takaisku osoittaa, että joukkueen rakentaminen on vielä kesken.

– Suomalaisten pelaajien kanssa olemme olleet koossa toukokuusta asti, mutta kyllä tässä on vielä paljon tehtävää ennen kuin mestaruuteen asti päästään.

Joukkueen lahtelaisprosentti kasvaa entisestään, koska Namika lähtee kauteen vain kahden amerikkalaispelaajan turvin. Massiivinen sentteri Melvin Tyler sekä laitahyökkääjä Bilal Abdullah ovat ailahdelleet kautta edeltävissä otteluissa, mutta Toiviainen luottaa kaksikkonsa täydentävän Namikan kotimaisia tähtiä kelvollisesti.

– Jenkeillä on vielä paljon tekemistä, mutta uskon ja luotan heidän olevan riittävän hyviä täyttääkseen vahvistuksen kriteerit, pohtii Toiviainen.

Keväällä yliopistotaipaleensa USA:n St. Francisin yliopistossa päättänyt Sami Pekkola elättelee Toiviaisen tavoin haaveita mestaruudesta. Suomen cupin takaisku ei Pekkolan mukaan määrittele Namikan kauden kulkua.

– Pääpiirteittäin näyttää hyvältä. Harjoitukset ovat antaneet luvan odottaa yhä parempaa. Joukkueen kemiat ovat todella hyvin kohdallaan, Sami Pekkola kertoo.

Lue koko Koris.netin kausiennakkopakettiLisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/

Asiat

 
30.5.2020 11:58 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2015: Vihdoinkin, Kataja!

Saavutettuaan kolmentoista kauden aikana kuusi SM-hopeaa ja neljä SM-pronssia osui Kataja Basket viimein kultasuoneen kevään 2015 finaaleissa. Vaikka pudotuspelit venyivät pitkän kaavan mukaisiksi ja loukkaantumisetkin hiersivät, vapautunut Kataja sai vuodattaa pitkään patoutuneita voitonkyyneliä päihitettyään Bisonsin finaaleissa viidennessä osaottelussa.

30.5.2020 10:23 Korisliiga

Petri Velling Kataja Basketin valmennusryhmään

Kaksi edelliskautta Lahti Basketballin päävalmentajana toiminut Petri Velling, 38, liittyy Kataja Basketin valmennusryhmään kaksivuotisella sopimuksella.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

28.5.2020 09:02 Korisliiga

Laituri Myles Stephens on Vilppaan toinen vahvistus

Salon Vilpas on solminut ensi kauden kattavan sopimuksen 196-senttisen laitahyökkääjä Myles Stephensin kanssa. 23-vuotias Stephens valmistui Princetonin yliopistosta ja laiturilla on alla koronan keskeyttämä kausi Saksan ammattilaiskentillä.

28.5.2020 08:29 Korisliiga

Niko Mattila ja Tomi Lommi siirtyvät Kataja Basketin takakentälle

Joensuulaisseura on solminut kahden kauden mittaisen sopimuksen edelliset viisi kautta BC Nokiaa edustaneen Niko Mattilan kanssa. Tomi Lommi siirtyy Katajaan Kouvoista, jossa hän pelasi viime kaudella ensimmäisen Korisliiga-kautensa.

27.5.2020 12:53 Korisliiga

Antti Niskanen jatkaa Karhu Basketissa – Janne Hänninen jatkaa joukkueen valmennuksessa

Viime kaudella Karhu Basketissa 32 ottelussa pelannut Antti Niskanen on solminut oranssipaitojen kanssa vuoden jatkosopimuksen. Niskanen aloittaa Karhu Basketissa ensi syksynä kolmannen kauden.

27.5.2020 12:19 Korisliiga

Elias Eerikinharjulle jatkosopimus Vilppaan kanssa

23-vuotias Eerikinharju siirtyi Vilppaan riveihin tammikuussa ja ehti kymmenessä pelaamassaan ottelussa vakuuttaa seurajohdon jatkosopimuksen arvoisesti.

26.5.2020 16:49 Korisliiga

Korisliigan parhaaksi äänestetty Henri Kantonen siirtyy Vilppaasta Ranskaan

22-vuotias takamies on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Ranskan ProB-liigassa pelaavan Aix-Maurienne Savoie Basketin kanssa. Viime kaudella samassa seurassa pelasi Susijengin takamies Ilari Seppälä.

25.5.2020 13:38 Korisliiga

Valtteri Leppänen Pyrinnön paitaan

Tampereen Pyrintö ja takamies Valtteri Leppänen ovat solmineet vuoden mittaisen sopimuksen. Leppänen debytoi viime kaudella Korisliigassa Kataja Basketista.

23.5.2020 10:00 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2014: Tampereen Pyrintö palaa kultakantaan

Kahden perättäisen Bisons-mestaruuden jälkeen Kataja Basket kaatoi hallitsevan mestarin välierissä kapellimestarinsa Teemu Rannikon johdolla. Finaaleissa pidemmän korren vei kuitenkin runkosarjaykkönen Tampereen Pyrintö, jonka näytös finaaleissa oli lähestulkoon ylivoimainen.

20.5.2020 10:22 Korisliiga

TJ Holyfield saapuu Karhubasketiin suoraan Texas Techistä

Korisliigassa pelaava Kauhajoen Karhubasket on tehnyt pelaajasopimuksen Timothy ”TJ” Holyfieldin kanssa, joka saapuu Kauhajoelle suoraan Texas Techin yliopistosta.

19.5.2020 16:26 Korisliiga

Lahti Basketball ja Brandon Peel sopimukseen

Kovaa vauhtia tulevan kauden kokoonpanoaan kasaava Korisliigan Lahti Basketball on tehnyt pelaajasopimuksen Brandon Peelin, 25, kanssa.

18.5.2020 09:50 Korisliiga

Elisa Viihde tarjoilee tänään yhden viime kausien hurjimmista avausfinaaleista

Tänään klassikko-otteluna Elisa Viihteellä nähdään ensimmäinen finaali keväältä 2017, jossa Vilpas ja Kataja taistelivat avausvoitosta päätössekunneille asti. Ensimmäisestä ottelusta muodostui jännitysnäytelmä, joka lopulta oli merkityksellinen finaalisarjan kannalta.

17.5.2020 11:53 Korisliiga

Valtteri Mervola jatkaa Kataja Basketissa

Korisliigassa pelaava Kataja Basket on tehnyt sopimuksen tulevasta kaudesta joensuulaiskasvatti Valtteri Mervolan, 18, kanssa.

16.5.2020 09:23 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2013: Bisons peittoaa KTP:n klassikkosarjassa

Päätettyään ensimmäisen pääsarjakautensa mestaruuteen pääsi Nilan Bisons liigakauteen 2012-13 äärimmäisen pienin kokoonpanomuutoksin ja jylläsi runkosarjavoiton nimiinsä. Finaaleissa Bisons sai kuitenkin tasaveroisen vastuksen nimivahvasta KTP:sta, joka eteni loppuotteluihin ensimmäistä kertaa sitten kevään 1994.

14.5.2020 10:52 Korisliiga

Wayne McCullough Lahti Basketballin riveihin

Lahtelaisseura on solminut vuoden mittaisen sopimuksen 25-vuotiaan ja 196-senttisen takamiehen sekä laiturin tontilla viihtyvän yhdysvaltaisen kanssa.

13.5.2020 21:18 Korisliiga

Gibson ja Vasell jatkavat Näätien johdossa, Tatti fysioterapeutiksi

BC Nokian Korisliiga-joukkueen valmennusryhmä on valmiina tulevaan kauteen 2020/21. Greg Gibsonin kolmivuotisesta sopimuksesta on jäljellä vielä kaksi vuotta, Tero Vasellin kanssa on rustattu kaksivuotinen jatkosopimus ja uutena kasvona fysioterapeutiksi Näätiin saapuu Tommi Tatti.

13.5.2020 08:27 Korisliiga

Jeremiah Wood jatkaa Vilppaassa

Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen kesken viime kauden joukkueeseen liittyneen Jeremiah Woodin kanssa. 35-vuotias Wood ehti viime kaudella osoittaa olevansa kovassa iskussa.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

11.5.2020 12:36 Korisliiga

Matias Ojala muistelee kuumaa heittokättään välierissä 2018 – ”jouduimme opettelemaan, miten pelataan ilman Teemua”

Elisa Viihteen maanantai-illassa nähdään klassikko-otteluna vuoden 2018 kolmas välierä. Vilppaassa pelannut Matias Ojala muistaa yhä elävästi tuon kevään pudotuspelit.

Näytä lisää vastaavia