KTP kiilaa mitalisuosikkien joukkoon

2.10.2008 Joensuun Katajan tavoin kovin tavoittein kauteen lähteneen KTP-Basketin kohtalo keväällä 2008 oli jäädä pudotuspelien ulkopuolelle. Alkavalla kaudella samanlaisesta kömmähdyksestä ei pitäisi olla pelkoa. Sen lisäksi, että KTP onnistui pitämään riveissään suurimman osan viime kauden runkopelaajistaan, kotkalaiset häärivät ahkerina pelaajamarkkinoilla.

Uuden kodin Karhuvuoresta ovat löytäneet ikitaistelija Ville Mäkäläinen, takakentän dynamo Nanayaw Awuah Addae, jatkuvasti peliään petraava sentteri Durell Vinson sekä Italian liigassa vuosikausia mellastanut virtuoosimainen Damon Williams.

– Kun tein sopimuksen KTP-Basketin kanssa viime keväänä, lähdimme organisaation kanssa liikkeelle siitä, että rakennamme kilpailukykyisen, puolustuspäässä pärjäävään joukkueen. Tuoreet hankintamme ovat kaikin tavoin joukkueen profiiliin sopivia, kertoo ensimmäisen kautensa KTP:n valmentajana aloittava Miikka Sopanen.

Niin kotkalaisilla faneilla kuin pelaajillakin on kauden porteilla täysi oikeus odottaa välitöntä menestystä suosikkijoukkueeltaan. Sopanen kuitenkin kiistää, että kyse olisi nopeista riskihankinnoista, joilla haetaan mitalia hinnalla millä hyvänsä.

– Haluamme kilpailla menestyksestä jo kuluvalla kaudella, mutta emme heitä kaikkia munia samaan koriin. Pitkä tähtäimemme on parantaa toimintaamme vuosi kerrallaan.

Uusien hankintojen lisäksi vanhalla KTP-kastilla on paljon aseita. Kokeneet takamiehet Toni Ilmonen ja Pasi Heinonen, takuuvarma laituri Steve Smith, korinalustojen roolipelaaja Markus Myllylä sekä nuoret Milos Dopras, Juho Lehtoranta ja Sami Ikävalko tahtovat haihduttaa mielistään viime kauden pettymyksen.

– Sen verran puhuimme viime perjantain saunaillassa, että jokainen peli lähdetään voittamaan ja viimeisestä playoff-pelistä lähdetään kentältä voittajana. Tältä joukkueelta voi odottaa vain menestystä.

Sopanen myöntää palavansa halusta palauttaa KTP 1990-luvun alun kaltaiseen kultamitalisumaan, jolloin Pantteri-patsasta sai repimällä repiä pois Kotkasta.

– Meillä on kaikki edellytykset voittaa mestaruus jo nyt. Se tulee tietysti olemaan haastava tehtävä mutta tässä joukkueessa jokainen jätkä on sitoutunut yhteiseen tehtävään koko sydämestään.

Kiusaajan rooli käy Korihaille

Korihaiden päävalmentajaksi keväällä 2007 värvätty Jyri Lehtonen johdatti joukkueensa Korisliigan runkosarjan kuudennelle sijalle puoli vuotta sitten. Lehtosen tulon myötä Korihait on profiloitunut Korisliigan "kiusaajaksi", jonka ei yleisesti odoteta pelaavan mitaleista, mutta joka pystyy horjuttamaan vahvempien joukkueiden tasapainoa tosipeleissä.

– Totta kai tavoite on edelleen kiusata muita, mutta siinä ohessa täytyy voittaa pelejäkin. Suurin tavoitteemme on, että saamme kehitettyä yksilöitä ja sitä kautta joukkuetta. Uskon, että näillä lääkkeillä voisimme päästä jonnekin playoffsien rajamaille, suunnittelee Lehtonen.

Pohitullin yleisö saa kannatettavakseen tutun suomalaisen kaartin, johtotähtenään hurjaan vireeseen viime kaudella päässyt 204-senttinen, 32-vuotias Jussi Kumpulainen. Niilo Lehtilä ja Heikki Saaristo tuovat joukkueeseen heittovoimaa ja 175-senttisen Petri Kallion tarkoitus on tukea ykköspelinrakentajan vastuun napanneen, vasta 20-vuotiaan Bojan Sarcevicin kehitystä liigan eliittiin.

– Bojanin tilanne on vähän samanlainen kuin Petteri Koposella kaksi vuotta sitten, kun hänet nostettiin yksin pelintekovastuuseen. Bojan on kuitenkin kehittynyt tasaisesti ja oli jo viime vuonna paljon parempi kuin sitä edellisellä kaudella, pohtii Lehtonen.

Kauhajoelta paluun Uuteenkaupunkiin tekevä Heikki Saaristo painottaa Korihaiden hakevan ennen kaikkea paikkaa pudotuspeleistä. Vaikka Korihait karsiutui kevään puolivälierissä Kouvoja vastaan suoraan kolmessa ottelussa, Saariston mukaan Korihailla on aineksia parempaan.

– On ollut erittäin mukava tulla joukkueeseen, jolla on oikeasti mahdollisuuksia päästä pleijareihin. Meillä on tasainen nippu kavereita, jotka pelaavat hyvin yhteen.

Korihailla on käytettävissään kolme amerikkalaista pelaajaa; laitahyökkääjät Dale Lamberth, Alain Laroche sekä Mark Zoller. Amerikkalaiset pelaajat kantavat Kumpulaisen ohessa päävastuun Korihaiden hyökkäyspelistä, mutta Lehtosen mukaan ottelut ratkaistaan pitkälti tilastojen ulkopuolella.

– Meillä on monta nälkäistä jätkää, jotka eivät välttämättä näy teksti-tv:n tilastosivulla, mutta jotka pistävät itsensä likoon. Heitä tarvitaan yhtä lailla "tähtien" vastapainoksi. Luulen, että kaikki tulee menemään meidän kannaltamme ihan hyvin.

"Oman kylän pojat" Namika Lahden kulmakivi

Namika Lahti koki pelaajamarkkinoiden suurimman takaiskunsa loppukesällä, kun Ville Mäkäläinen ilmoitti vaihtavansa Namikan KTP:hen. Namika Lahden päävalmentaja Sami Toiviaisen mukaan joukkue on kuitenkin vahvistunut viime kaudesta.

– Mäkäläisen tilalle tuli Jari Vanttaja Karkkilasta ja Ville Vesala Joensuusta, joiden lisäksi Pekkolan Sami on päässyt harjoittelemaan koko kesän meidän kanssa. Meidän kotimainen runkomme on vahvempi kuin viime kaudella.

Namikan kokoonpano on yhä rehellisesti lahtelainen. Pekkolan ja Vesalan lisäksi joukkueen vakionimet Ilkka Vuori, Vesa Mäkäläinen ja Teemu Laine palaavat kotiyleisön eteen tavoitteenaan tarjota kannattajilleen parempaa kuin viime kevään 0-3-puolivälierätappio Honkaa vastaan.

– Me tahdotaan antaa lahtelaisille pelaajille mahdollisuus olla oikeasti tärkeässä roolissa mestaruussarjapeleissä ja tavoite on myös se, että omat pelaajat saavat jonain päivänä pelata ehkä muissakin sarjoissa kuin kotimaassa.

Lahtelaiset kokivat Suomen cupin neljännesvälierässä alkavan koripallokauden isoimman yllätyksen karsiutumalla jatkosta häviämällä I divisioonan Salon Vilppaalle. Toiviaisen mukaan Salon takaisku osoittaa, että joukkueen rakentaminen on vielä kesken.

– Suomalaisten pelaajien kanssa olemme olleet koossa toukokuusta asti, mutta kyllä tässä on vielä paljon tehtävää ennen kuin mestaruuteen asti päästään.

Joukkueen lahtelaisprosentti kasvaa entisestään, koska Namika lähtee kauteen vain kahden amerikkalaispelaajan turvin. Massiivinen sentteri Melvin Tyler sekä laitahyökkääjä Bilal Abdullah ovat ailahdelleet kautta edeltävissä otteluissa, mutta Toiviainen luottaa kaksikkonsa täydentävän Namikan kotimaisia tähtiä kelvollisesti.

– Jenkeillä on vielä paljon tekemistä, mutta uskon ja luotan heidän olevan riittävän hyviä täyttääkseen vahvistuksen kriteerit, pohtii Toiviainen.

Keväällä yliopistotaipaleensa USA:n St. Francisin yliopistossa päättänyt Sami Pekkola elättelee Toiviaisen tavoin haaveita mestaruudesta. Suomen cupin takaisku ei Pekkolan mukaan määrittele Namikan kauden kulkua.

– Pääpiirteittäin näyttää hyvältä. Harjoitukset ovat antaneet luvan odottaa yhä parempaa. Joukkueen kemiat ovat todella hyvin kohdallaan, Sami Pekkola kertoo.

Lue koko Koris.netin kausiennakkopakettiLisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/

Asiat

 
7.9.2022 08:37 Korisliiga

Alan Herndon on BC Nokian neljäs ulkomaalaisvahvistus

BC Nokian Korisliiga-joukkue on tehnyt pelaajasopimuksen 206-senttisen yhdysvaltalaisen Alan Herndonin, 27, kanssa. Herndon on kokenut pelaaja, joka on ehtinyt pelata kotimaansa lisäksi jo viidessä maassa.

7.9.2022 08:30 Korisliiga

Jaquan Lawrence ja Pyrintö sopimukseen

Pyrintö on solminut vuoden mittaisen sopimuksen 206-senttisen Jaquan Lawrencen kanssa. Hän valmistui NCAA:n kakkostason LeMoyne-Owen Collegesta viime kauden päätteeksi.

2.9.2022 13:23 Korisliiga

Mikael Aalto palaa Korisliigaan Korihaiden paidassa

Uudenkaupungin Korihait on tehnyt 1+1-vuotisen sopimuksen 27-vuotiaan sentteri Mikael Aallon kanssa. Aalto on viime vuodet pelannut Kristika Turussa ja hän on ollut yksi parhaimmista pelaajista divisioona A:ssa.

31.8.2022 10:34 Sääntötiedote

Koripallon virallisiin pelisääntöihin muutoksia

Tähän artikkeliin on koottu FIBA:n sääntömuutoksen tärkeimmät kohdat. Muutokset astuvat Suomessa voimaan 1.9.2022.

30.8.2022 08:25 Korisliiga

Pyrintö ja Airen Brooks sopimukseen

Pyrintö ja Airen Brooks ovat solmineet sopimuksen tulevasta kaudesta. Alabamasta kotoisin oleva Brooks pelasi NCAA:ta II divisioonan Delta Staten yliopistossa.

30.8.2022 08:19 Korisliiga

John Meeks täydentää Kouvojen kokoonpanon

Kouvot on solminut ensi kauden kattavan pelaajasopimuksen 198-senttisen yhdysvaltalaisen John Meeksin kanssa. Meeksin myötä Kouvojen kokoonpano kuukauden päästä alkavaan Korisliiga-kauteen on valmis.

26.8.2022 09:06 Korisliiga

Pippen ja Livingston Kobrien pelipaitaan

Korisliiga-kauteen valmistautuva lapualaisseura on solminut vuoden mittaiset sopimukset Danny Pippenin ja Denzel Livingstonin kanssa.

25.8.2022 11:49 Korisliiga

Austin Butler Kouvojen paitaan

Korisliiga-kauteen valmistautuva Kouvolan Kouvot on solminut alkavaa kautta koskevan sopimuksen 196-senttisen takamiehen kanssa.

19.8.2022 14:12 Korisliiga

David Gonzalvez lopettaa pelaajauransa

Amerikkalaispelaaja pelasi Korisliigassa kuuden kauden ajan. Hän voitti Suomen mestaruuden Kouvojen riveissä keväällä 2016.

19.8.2022 10:31 Korisliiga

Jeffrey Carroll Jr. täydentää Seagullsin kokoonpanon

Helsinki Seagulls on tehnyt pelaajasopimuksen 27-vuotiaan yhdysvaltalaisen Jeffrey Carroll Jr.:n kanssa. 198-senttinen laitapelaaja on pelannut Italian kovatasoisissa liigoissa viimeiset kolme ammattilaiskauttaan.

19.8.2022 10:27 Korisliiga

Xavier Ford BC Nokian riveihin

BC Nokian Korisliiga-joukkue ja yhdysvaltalainen Xavier Ford, 29, ovat tehneet tulevan kauden kattavan pelaajasopimuksen. Kokenut 203-senttinen Ford pelasi edelliskaudella Unkarin pääsarjassa ja oli tänä kesänä voittamassa miljoona dollaria joukkueelleen The Basketball Tournamentissa.

19.8.2022 08:52 Korisliiga

Khalyl Waters täydentää Hongan ulkomaalaiskolmikon

Korisliiga paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut sopimuksen ammattilaisuraansa aloittavan Khalyl Waters, 24, kanssa.

18.8.2022 09:38 Korisliiga

Lassi Kilpinen ja Pyrintö jatkosopimukseen

Tampereen Pyrinnön kasvatti Lassi Kilpinen on solminut seuransa kanssa jatkosopimuksen. Kilpisen jatkosopimus on muotoa 1+1.

16.8.2022 20:50 Korisliiga

Daytone Jennings Pyrinnön korin alle

Tampereen Pyrintö on tehnyt sopimuksen 206-senttisen laituri Daytone Jenningsin kanssa tulevalle kaudelle.

16.8.2022 09:02 Korisliiga

Theo John maineikkaasta Dukesta Kauhajoelle

Korisliigaan ja Mestarien liigan karsintoihin valmistautuva Kauhajoki joutui vaihtamaan sentteriä, kun Simeon Carter loukkaantui harjoituksissa. Carterin paikan ottaa viime kaudella Dukessa pelannut Theo John, 23.

12.8.2022 13:52 Korisliiga

LJ Thorpe Pyrinnön takakentälle

Pyrintö on tehnyt kauden 2022-23 kattavan sopimuksen yhdysvaltalaisen takamiehen LJ Thorpen kanssa.

10.8.2022 10:09 Korisliiga

Johnathan Stove Israelin pääsarjasta Nokialle

BC Nokian Korisliiga-joukkue on tehnyt kaksi pelaajasopimusta, kun täysin uutena pelaajana seuraan saapuu 26-vuotias yhdysvaltalainen Johnathan Stove. Lisäksi seura solmi jatkosopimuksen oman kasvatin Elias Sauramon kanssa.

10.8.2022 09:05 Korisliiga

AJ Lawson Hongan riveihin

Korisliiga-paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut tulevaa kautta koskevan sopimuksen 25-vuotiaan AJ Lawsonin kanssa.

5.8.2022 16:22 Korisliiga

Topi Halme palaa Tapiolan Honkaan

Korisliiga-kauteen valmistautuva espoolaisjoukkue on solminut tulevaa kautta koskevan sopimuksen seuran oman kasvatin Topi Halmeen kanssa.

5.8.2022 09:51 Korisliiga

Nigerian maajoukkuemies Amanze Egekeze ja Kataja Basket sopimukseen

Syyskuiseen FIBA Europe Cup -karsintaan sekä Korisliiga-kauteen tähtäävä joensuulainen Kataja Basket täydentää kokoonpanoaan yhdysvaltalais-nigerialaisella laiturilla.

Näytä lisää vastaavia