Matti Nuutinen sopeutunut hienosti Ranskaan

14.12.2016 Viime kaudella Kreikassa Arkadikosin joukkueessa pelannut Matti Nuutinen pakkasi kesällä muuttokuormansa ja muutti perheineen Roannen kaupunkiin ja joukkueen ylpeyden Chorale Roannen joukkueeseen. Nuutinen on asettunut hyvin aloilleen Loiren varrelle sekä pelikentällä että sen ulkopuolella.

Matti Nuutinen on sopeutunut hyvin Ranskaan. (Kuva: Ville Vuorinen)

Nuutinen on kuulunut Roannen avainpelaajiin. (Kuva: Ville Vuorinen)

Nuutinen teki arvokisadebyyttinsä MM-kilpailuissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Roanne selvitti tiensä ProB:n Leaders Cupin finaaliin, kun se voitti kaksiosaisessa välierässä Aix-Mauriennen yhteispistein 159-153. Leaders Cup alkoi ennen varsinaisen kauden alkua kolmen joukkueen alkulohkoilla, joista lohkovoittajat etenivät kaksiosaisiin pudotuspeleihin. Finaali pelataan helmikuussa Pariisissa.  Roanne on aloittanut myös sarjakauden lupaavasti. Joukkue on tällä hetkellä jaetulla viidennellä sijalla ja tähtäin on tiukasti nousussa. ProB:stä nousee kauden päätteeksi kaksi joukkuetta: runkosarjan voittaja suoraan ja lisäksi pudotuspelien voittaja kipuaa sarjaporrasta ylemmäs.

- Leaders Cup on yksi meidän tämän kauden etapeista. Aloitimme kilpailun hyvin ja tavoitteena on mennä loppuun asti. Seuran päätavoite on kuitenkin keväällä, että nousisimme. Leaders Cup oli kuitenkin hyvä välietappi ja vielä on finaali edessä, Nuutinen miettii.

Ranskassa nähdään vankka suomalaislegioona tällä kaudella, sillä maassa patonkinsa tienaa tällä kaudella peräti neljä suomalaispelaajaa sekä valmentaja Lassi Tuovi. Kaikki ovat kuvailleet Ranskan sarjoja ja joukkueita äärimmäisen atleettisiksi. Nuutisen mukaan Roanne ei kuitenkaan asetu aivan samaan muottiin muiden ranskalaisseurojen kanssa.

- Pelityylimme on ehkä hieman erilainen verrattuna muihin. Pelaamme aika vapaata peliä ilman ihmeellisempiä settejä. Nopeista ja puolinopeista hyökkäyksistä pyrimme ratkaisuihin.

Pelikentällä Nuutinen on kuulunut joukkueen kantaviin voimiin ja on selkeä aloitusviisikon pelaaja.

- Joukkueeseen on ollut helppo tulla eikä ole tarvinnut kuin keskittyä olennaiseen eikä murehtia muista asioista.

Aina ammattilaisruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella. Maailmankirjat ovat pullollaan esimerkkejä seuroista, jotka eivät täytä lupauksiaan ja pelaaja jää oman onnensa nojaan. Nuutisella ei ole ollut kuitenkaan valittamisen sijaa.

- On tosi tärkeä, ettei joudu kuluttamaan energiaa muihin asioihin eikä tarvitse alkaa kysellä asioiden perään. Täällä oli kaikki jo valmiiksi hoidettuna jo kun tulimme, ja kaikki ovat auttaneet. Täytyy antaa siitä iso kiitos seuralle.

Roanne on perinteinen seura, joka on voittanut Ranskan mestaruuden historiansa aikana kahdesti ja pelasi 12 kautta peräkkäin ProA:ssa ennen putoamistaan ProB:hen kauden 2013-14 päätteeksi. Seuran pääsarjajuuret näkyvät vahvasti myös jokapäiväisessä tekemisessä.

- Kyllä se näkyy, että seura on pelannut ennen ProA:ssa ja sillä on pitkä historia sekä ja se on suuri seura. Puitteet ovat hyvät ja organisaatio on hyvin hoidettu aina toimistotyöntekijöistä kokopäiväisiin fysioterapeutteihin, Nuutinen kehuu.

Ensi kesä siintää jo mielessä

Nuutinen teki debyyttinsä Susijengissä jo kesällä 2012 ja arvokisadebyytti oli edessä Bilbaon MM-kilpailuissa. Nuutisen rooli maajoukkueessa on kasvanut koko ajan ja hänestä on kehittynyt ajan myötä tärkeä lenkki Henrik Dettmannin johtamaan orkesteriin. Ensin kesän EM-lopputurnauksen alkulohkojen arvontaa Nuutinen seurasikin mielenkiinnolla.

- Olemme täällä jutelleet siitä keitä tuli vastaan ja paikalliset tuulettivat, kun Ranska pääsee pelaamaan Suomea vastaan. Välillä treeneissä siitä tulee heitettyä vitsiä.

Ranskan lisäksi Suomen lohkossa nähdään Kreikka, Puola, Slovenia ja Islanti.

- Lohko on kova ja siinä on erinomaisia koripallomaita. Uskon meidän mahdollisuuksiin, sillä ovathan ne kotikisat ja meillä on kotifanit takanamme.

- Ranska ja Kreikka ovat isoja korismaita ja Islannista on varmasti tulossa paljon faneja, joten tunnelmaa tulee varmasti piisaamaan. Vähän tässä jo ensi kesää odottelee, mutta pelataan nyt tämä kausi ensin, Kaarinan Urasta maailmalle ponnahtanut Nuutinen arvioi. 

Lisätietoja: Matti Nuutinen
 
29.6.2022 15:54 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo johdattivat Bonnin sensaatiomaiseen kauteen

Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

28.6.2022 21:18 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov selviytyi kaudesta voittajana finaalitappiosta huolimatta

Viime kaudella Swans Gmundenin Itävallan mestariksi yhdessä apuvalmentajansa Aleksi Koskisen kanssa johdattanut Anton Mirolybov kävi elämänsä suurinta taistelua tällä kaudella, kun hänellä todettiin viime kesänä syöpä. Vaikka Swans hävisi Itävallan liigan finaalisarjassa Wienille, oli vuosi Mirolyboville henkilökohtaisesti vaikeuksien kautta voitto.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

18.6.2022 12:33 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni loistava kausi alla Susijengin kesään – ”Tästä tulee meille iso kesä”

Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.

10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

8.6.2022 15:10 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen pelasi vahvan kauden Italian Serie A2:ssa – ”Oma peli meni yllättävänkin hyvin”

Helmi Tulonen pelasi menneen kauden Italian Serie A2:ssa Carugaten joukkueessa. Tulonen johdatti joukkueensa aivan pudotuspelien kynnykselle, mutta Tulosen vahvoista otteista huolimatta Carugate sijoittui yhdeksänneksi.

4.6.2022 08:39 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen loisti Ranskassa – ”Pelillisesti tämä oli varmasti urani paras kausi”

Annika Holopainen pelasi menneen kauden Ranskan Ligue Feminine 2:n Montbrisonissa. Holopainen pelasi erittäin vahvan kauden, mutta samalla kauteen mahtui myös vaikeuksia.

1.6.2022 15:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestaruus Veera Pirttisen kauden kruunu – ”Kausi oli kokonaisuudessaan hieno”

Veera Pirttinen vietti menneen kauden Slovakiassa Piestanske Cajkyn joukkueessa. Pirttisen ja Cajkyn kausi päättyi Slovakian mestaruuteen.

25.5.2022 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Sasu Salin aloittavat taistelun Espanjan pudotuspeleissä

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.

21.5.2022 09:04 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen valmiina finaaleihin

Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.

19.5.2022 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla kokemusten täyteinen kausi

Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.

10.5.2022 10:05 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin kauteen mahtui onnistumisia ja pettymyksiä

Toista kauttaan Saksan Bundesliigassa Herner TC:ssä pelanneen Sofia Pelanderin kauteen lukeutui sekä hyviä että huonoja hetkiä. Kauden ehdottomana kohokohtana oli Saksan cupin voitto.

6.5.2022 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins sai mitä haki Islannista – ”Opettavainen kausi”

Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

24.4.2022 12:21 Suomalaiset ulkomailla

Itävallassa alkavat pudotuspelit – Mirolybovin ja Koskisen Swans Gmunden puolustaa mestaruutta

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.

23.4.2022 11:08 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi johdattaa Strasbourgin Ranskan cupin finaaliin – ”Nämä ovat pelaajille suuria hetkiä”

Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.

Näytä lisää vastaavia