Miesten Divisioona A:n kausi on oven takana – ToPolla sekoitus kokemusta ja nuoruutta

7.10.2021 10:49 Miesten I divisioona A pelataan tällä kaudella 12 joukkueen sarjana, joka käynnistyy yhdellä ottelulla torstaina, mutta kaikki joukkueet saavat tulikasteensa viikonlopun aikana. Sarjaennakossa pureudutaan Divisioona A:n ennakkoasetelmiin Torpan Poikien päävalmentaja Jussi Syrjäsen avulla.

Jussi Syrjäsen (oik.) valmentama Torpan Pojat aloittaa Divisioona A -kautensa sunnuntaina. Kuva: Samira Lee/ToPo.

Jos katselee ToPon kokoonpanolistaa, niin sieltä välittömästi verkkokalvoille välähtää kolme Yhdysvaltojen lippua. ToPolla tulee todellakin olemaan tulevalla kaudella kokoonpanossaan kolme yhdysvaltalaispelaajaa, mutta yhtään heistä ei ole Suomeen lennätetty.

– Tosiasiassa he kaikki kolme asuvat jo valmiiksi Helsingissä. Kaikilla on oma tarinansa, miksi he ovat Suomessa ja Helsingissä, ToPon päävalmentaja Jussi Syrjänen avaa taustoja.

Toisena esille nousee sekoitus kokeneita, Korisliigaa myöten, kannuksiaan keränneitä pelaajia ja Suomen nuorisomaajoukkueista tuttuja kahdenkymmenen ikävuoden alkupuolen lupauksia. Paljon löytyy kuitenkin korvattavaa: ToPon viime kauden joukkueessa olivat mm. Tuomas Laine, Santeri Makkonen, Juuso Kauppinen ja Mikael Sandberg.

– Ei tuo ole kevyt porukka korvata. Onneksi olemme saaneet uusina pelaajina Topi Halmeen, Eldar Skamon ja Karl Engelvuoren. Lisäksi Miki Kuusisto palasi meille takaisin. He paikkaavat menetyksiä.

Suoranaisia nousutavoitteita ToPolla ei ole.

– Ei meille ole seuran puolesta mitään tavoitteita asetettu. Mutta kyllä me olemme puhuneet, että joka vuosi tavoitellaan sarjan voittoa. Turha muuten mennä pelaamaan, jollei voittoa tavoittele, Syrjänen aloittaa.

– ToPo ei ole pelkästään edustusurheilua, vaan meillä tärkeää on myös juniorityö. On tärkeää, että meillä on edustusjoukkue, joka tarjoaa junioreille esikuvia ja polun ylös asti. Edustusjoukkueen ottelut ovat seuran ihmisille paikka kohdata. 

Munkkiniemeläinen ToPo on yksi Suomen koripallohistorian legendaarisimmista seuroista, jolta löytyy historiastaan yhdeksän Suomen mestaruutta miesten puolelta. Paikka pääsarjassa vaatisi kuitenkin enemmän.

– Jos mietitään meidän miesten proggista, niin kyllä meidän pitkän matkan tavoite on varmasti joskus taas nostaa ToPo Korisliigaan. Mutta ennen kuin se on mahdollista, niin pitää tapahtua todella paljon taustoilla. Jos jossain vaiheessa sarjapaikka avautuisi, niin se vaatisi ulkopuolista rahoitusta.

Torpan Pojat kohtaa sarjakauden ensimmäisessä ottelussaan sunnuntaina 10. lokakuuta Oulu Basketballin vieraissa, upouudessa Ouluhallissa.

”Kellään ei ole paineita sen takana, että nyt pitää nousta”

Miesten I divisioona A pelataan tulevalla kaudella kahdentoista joukkueen voimin. Maantieteellisesti joukkueet ovat jakautuneet pohjoisimmillaan Ouluun ja itäisimmillään Joensuuhun.

Lähivuosina Divisioona A:n ennakkosuosikit ovat usein olleet selkeät. Yksi tai kaksi joukkuetta pyrkii tietoisesti ylöspäin – ja on kasannut sen mukaisen joukkueen. Syrjäsen mukaan selkeästi nousua hamuavaa joukkuetta ei tänä vuonna välttämättä ole.

– Luulen, että sellainen joukkue tänä vuonna puuttuu; kellään ei ole painetta sen takana, että nyt pitää nousta, Syrjänen aloittaa ennakkosuosikkien mietinnän.

– Turku on vahvistunut. Siellä on varmasti löydetty isoja tukijoita ja nostettu valtavasti budjettia, jos he ovat saaneet kasattua noinkin kovan ryhmän. HBA:n uskon olevan viime kautta kovempi.

Lusikkansa soppaan heittävät Korisliiga-joukkueiden kakkosjoukkueet tai yhteistyötä Korisliiga-joukkueiden kanssa tekevät.

– Kouvoilla on kiinni siitä ketkä pelaavat. Namikalla ketkä siellä pelaavat. Tampereella ketkä siellä pelaa. Niin sanottujen farmijoukkueiden kanssa se on aina kiinni siitä, että keitä heillä kulloinkin pääsee pelaamaan.

– Lisäksi Oulu tulee olemaan varmasti kovempi kuin viime kaudella. Nostaisin heidät pohjalta takaisin keskivaiheen paremmalle puolelle.

Miesten I divisioona A alkaa torstaina 7. lokakuuta, kun Tapiolan Honka kohtaa kotonaan Pyrintö Akatemia A:n. Todenteolla sarja käynnistyy viikonloppuna, jolloin jokainen joukkue saa tulikasteensa.

 
21.12.2023 14:00 Korisliiga

Kilpailuvuoden 2024–25 Korisliigojen sarjalisenssien hakijat selvillä

Korisliigan ja naisten Korisliigan sarjamääräysten mukaisesti Korisliigan, naisten Korisliigan, miesten I divisioona A:n ja naisten I divisioonan seurojen piti hakea kilpailuvuoden 2024–25 sarjalisenssiä kyseisiin sarjoihin sarjalisenssihakemuksella joulukuun 15. päivään mennessä.

11.12.2023 12:00 Korisliiga

Seagulls ja Lahti Basketball käynnistävät hurjan korisviikon – pääsarjoissa 34 ottelun viikko

Alkanut viikko tarjoaa korisfaneille hienon kattauksen, kun korisliigoissa ja divisioonissa pelataan yhteensä 34 ottelua. Viikon aikana pelataan vähintään yksi ottelu joka päivä Ruudussa tai Koristv:ssä.

28.9.2023 12:00 Miesten I divisioona A

Uusi Koristv-palvelu välittää kaikki divisioonaottelut kotikatsomoihin

Tulevalla kaudella miesten I divisioona A ja B sekä naisten I divisioona näkyvät SolidSportin alustalle rakennetussa Koristv-palvelussa. Kaikki divisioonien ottelut tuotetaan automaattikameroilla.

20.6.2023 19:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2023–24 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2023–24. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 9 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään tulevalla kaudella 64 joukkuetta.

22.3.2023 09:10 Miesten I divisioona A

Taistelu I divisioona A:n mestaruudesta alkaa – voittajalle luvassa paikka Korisliigaan

Miesten I divisioona A:n pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona. Runkosarjan voittanutta Bisons Loimaata lähtee haastamaan vahva edustus Keski- ja Etelä-Suomesta.

14.11.2022 08:56 NCAA

Viljami Vartiainen on sitoutunut Weber Staten yliopistoon

HBA-Märskyssä pelaava Viljami Vartiainen, 18, siirtyy syksyksi 2023 Yhdysvaltojen yliopistokentille, kun Tapiolan Hongan kasvatti on sitoutunut Weber Staten yliopistoon.

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

22.3.2022 07:46 Miesten I divisioona A

Torpan Pojat ja Tapiolan Honka voittoputkissa Divisioona A:n pudotuspeleihin

Miesten I divisioona A:n pudotuspelit käynnistyvät tällä viikolla. Ennakkosuosikkeina Divisioona A:n pudotuspeleihin lähtevät Torpan Pojat ja Tapiolan Honka, jotka ovat molemmat keränneet alleen mittavat voittoputket.

19.11.2021 11:00 Koripalloliitto tiedottaa

Toimintaohjeet Koripalloliiton ottelutapahtumiin yleisörajoitusten aikana - suositus koronapassin käyttöön rajoitusten alaisissa tapahtumissa

Aluehallintovirastot ovat tehneet tai ovat tekemässä päätöksiä koskien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä koronapandemian aikana. Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa.

17.6.2021 20:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2021–22 myönnetty – mukana ennätysmäärä joukkueita

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

Näytä lisää vastaavia