Mikko Koivisto: ”Nuoremmilla kavereilla on tempo valmiiksi selkäytimessä”

27.7.2020 16:49 Peräti 145 A-maaottelun ja 731 maaottelupisteen veteraani Mikko Koivisto otti ainoana arvokisoja käyneenä susipelaajana osaa Susijengin Lohjan Kisakallion leiritykseen viime viikolla. Susijengin tulevaisuuden jaosto teki Koivistoon vaikutuksen erityisesti vauhdinpidollaan ja urheilullisuudellaan.

Mikko Koivisto leireili Lohjan Kisakalliossa nuoren Susijengin joukossa ja vakuuttui näkemästään. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengi on niin EM-kisoissa kuin MM-karsinnoissakin pitkälti luottanut tutun runkonsa avainpelaajiin aina Koivistosta Sasu Saliniin, Tuukka Kotista Shawn Huffiin ja Petteri Koposesta Jamar Wilsoniin.

Nuoremmatkin pelaajat ovat toki päässeet väläyttelemään matkan varrella: esimerkiksi 18-vuotias Ville Tahvanainen liekitti Latviaa 24 pisteellä syksyllä 2018, niin ikään 18-vuotias Mikael Jantunen kuului vuosien 2018–19 MM-karsintojen avainmiehistöön ja helmikuun EM-karsinnoissa 21-vuotias Edon Maxhuni näytteli suurta roolia Susijengin comeback-voitossa Sveitsistä.

Tällä viikolla Espoossa ja Lohjalla pelattavissa maaotteluissa pääosaan nousevatkin Susijengin 2020-luvun suurimmat toivot, joiden tekemistä Mikko Koivisto sai seurata lähietäisyydeltä Lohjan Kisakalliossa.

- Me ollaan vanhemman kaartin kanssa jo useampi vuosi puhuttu, että jos meidän nuoruuden päivinä maajoukkueleiritykset aloitettiin hakemalla kansainvälistä pelitempoa, näillä nuoremmilla kavereilla tempo on jo valmiiksi selkäytimessä, Koivisto kertoo päähavaintonaan.

- Jos verrataan myös itseemme pelaajina saman ikäisinä, nämä äijät on eri muotista tehty: löytyy nopeutta, löytyy voimaa, donkki menee sisään miten päin vain. Eli ihan silmämääräisestikin voi sanoa, että fysiikan saralla junnumaajoukkueissa on kautta linjan tehty ensiluokkaista duunia viime vuosina.

Eturivin maajoukkue-edesottamuksiensa lisäksi kahden Suomen mestaruuden, yhdeksän Korisliiga-kauden, neljän NCAA-kauden ja Turkin ja Saksan ammattilaispestien vankistama 33-vuotias Koivisto kuitenkin kokee pysyneensä erinomaisesti rytmissä Lohjalla.

- Ihan ekana hiipi vähän puseroon epäilys siitä, että miten mä noiden kavereiden kyydissä pärjään, kun takana ei ole kauden päättymisen jälkeen ihan hirveän montaa treeniä, Koivisto naurahtaa.

- Sanotaan kuitenkin, että jos nuorisolta löytyy vielä tarpeen tullen napsun verran pelinopeutta ja -kovuutta lisää, tällaiset vanhemmat kaverit voivat puolestaan tehdä samat asiat napsun hitaammin mutta olla silti oikeassa paikassa nuorempia nopeammin, koska takana on sen verran monta toistoa ja treeniä. Eli peliäly paikkaa vanhemmat jalat.

Kilpailun kautta rotaatioon – veteraanien avustuksella

Koivisto allekirjoittaa näkemyksen, jonka mukaan ”sukupolvenvaihdos” on terminä turhan yksioikoinen – pikemminkin maajoukkueympyröissä luotetaan pidempään prosessiin, jossa kilpailu pelipaikoista on vuosi vuodelta kovempaa, päivän kunto ratkaisee ja maajoukkueympyröistä jättäytyneen pelaajan tilalle löytyy putkesta uusi.

- Koko ajanhan meille on viime vuosien aikana noussut uusia kavereita vähintäänkin haistelemaan miesten maajoukkuetunnelmaa ja muutamat ovat olleet valmiita pelaamaan isommissakin rooleissa, Koivisto viittaa mm. Mikael Jantusen, Topias Palmin ja Edon Maxhunin väkeviin Susijengi-sisääntuloihin viimeisen parin vuoden aikana.

- Meillä on tosi kovatasoisia junnuja tulossa, mutta heidän breikkauksensa Susijengiin on myös kiinni siitä, miten vanhemmat äijät pysyvät kunnossa. Parhaassa tilanteessa ollaan silloin, kun ihan kaikki äijät vanhemmista nuorimpiin ovat terveinä ja pelipaikat ratkaistaan niin, että parhaat näytöt palkitaan.

Koivisto aloitti oman miesten maajoukkueuransa 20-vuotiaana kesällä 2008 huomiota herättävällä tavalla: upottamalla vierasottelussa Liettuaa vastaan 17 pistettä Sarunas Jasikeviciusin vartioinnissa. Armoitettuna heittäjänä Koivisto löysi paikkansa Susijengin rotaatiossa jo varhaisella iällä. Samalla hän kuitenkin huomauttaa, että joukkueen sisäinen kilpailuasetelma on kehittynyt kahdessatoista vuodessa – lahjakkaaltakaan parikymppiseltä ei voi odottaa riemumarssia rotaatioon.

- Susijengissä pelaaminen vaatii pelaajalta tosi paljon paitsi fyysistä valmiutta, myös henkistä kypsyyttä. Susijengin menestyksessä jatkuvuus on ollut iso osatekijä ja kilpailu on niin kovaa, että lahjakkaaltakin nuorelta kaverilta voi mennä useampi vuosi, ennen kuin hän pystyy lunastamaan minuuttinsa maajoukkuetasolla, Koivisto arvioi.

- Hyvä junnumaajoukkueura on tärkeä ensiaskel, mutta siitä on vielä useampi askel pisteeseen, jossa voi pelata ammattilaisena, on se sitten kotimaassa tai ulkomailla ja sitä myötä Susijengissä. Ja me veteraanit tietysti jeesataan parhaamme mukaan.

Koiviston mukaan keskiviikon ja torstain Viro-maaottelut toimivat paitsi kurkistusikkunana Susijengin 2020-lukuun, myös ”talenttipoolina” pelikauden 2020–21 EM-karsintoja ajatellen.

- Siellä on useampikin pelaaja, joilta on lupa odottaa tulevina vuosina isoa rastia Susijengissä.

 

Susijengi ja Viro kohtaavat Tapiolan urheiluhallissa ke 29.7. klo 19.00 ja Lohjan Kisakallion Susi Training Centerissä to 30.7. klo 19.00. Yle TV2 televisioi molemmat ottelut.

 
17.9.2021 17:26 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen lähtee ennakkoluulottomasti Espanjan valloitukseen

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

11.9.2021 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin haluaa palkintokaappiinsa täytettä – ”Olisi hieno päästä voittamaan jotain”

Sasu Salin pelasi viime kaudella yhden uransa parhaimmista kausista ja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan Espanjan liigan välierien tunnelmaa. Tällä kaudella Salin haluaa voittaa jotain ja ensimmäisen kerran siihen on mahdollisuus jo viikonloppuna.

5.8.2021 10:48 Susijengi

Petteri Koponen: ”Odotan vesi kielellä MM-karsintoja ja EM-kisoja”

Susijengin 2010-luvun keulakuva Petteri Koponen on esiintynyt viime vuosina maajoukkuepaidassa vain harvakseltaan Euroliigan ja Euroopan MM- ja EM-karsinta-aikataulujen päällekkäisyyksien johdosta. Marraskuussa alkavissa MM-karsinnoissa asia on kuitenkin toisin ja ”Kenraali Koposella” tulee olemaan merkittävä rooli.

28.7.2021 10:26 Susijengi

Luukas Vaara: ”Ihan tänne asti en uskaltanut itseäni unelmoida”

Susijengin kesän 2021 merkittävimpiin nousijoihin ja yllätyspelaajiin on lukeutunut viime vuodet HBA-Märskyssä pelannut ja harjoitellut Lahti Basketball Junioreiden kasvatti Luukas Vaara, 20. Kimmoisa ja nopea 206-senttinen Vaara on päässyt pelaamaan vahvuuksillaan ja viime kaudella otetut kehitysaskeleet näkyvät nyt miesten maajoukkuetasolla.

27.7.2021 16:15 Susijengi

Roope Ahonen: ”Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon”

Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.

5.7.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

4.7.2021 10:28 Susijengi

Korisliigan MVP Okko Järvi Susijengissä: ”Taktiset puolet ja kokemus on mun valttikortteja”

Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Okko Järvi on kuulunut jo puolen vuosikymmenen aikana Korisliigan kirkkaimpiin tähtiin, mistä osoituksena mm. kevään 2021 arvokkaimman pelaajan palkinto. Uusi virstanpylväs Järven, 25, uralla on vuorossa ensi viikolla, kun hän matkustaa Susijengin kanssa kansainväliseen turnaukseen Okinawalle.

2.7.2021 10:11 Susijengi

Olivier Nkamhoua: ”Tässä on sellainen jengi, mistä meitsi tykkää”

Susijengin kesän 2021 uusien kasvojen joukkoon lukeutuu myös neljä vuotta sitten Helsingistä maailmalle lähtenyt, viimeiset kaksi kautta Tennesseen huippuyliopistoa NCAA-liigassa edustanut 203-senttinen ja 21-vuotias Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, joka tuo jengiin urheilullisuutta, kovuutta, monipuolisuutta ja intohimoa.

30.6.2021 09:38 Susijengi

Susitulokas Jacob Grandison: ”Voittaminen on tärkeintä!”

Susijengi on saanut kesäkuussa riveihinsä tukun mielenkiintoisia uusia vahvistuksia, joista kalifornialaislähtöistä, Illinoisin yliopistoa NCAA-liigassa edustavaa Jacob Grandisonia, 23, on syytä pitää tarkalla silmällä. 198-senttinen Grandison kuvailee itseään ennen kaikkea voitonhaluiseksi joukkuepelaajaksi.

26.6.2021 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla hieno kausi – ”Kokonaisuudessaan kausi oli tosi onnistunut”

Sasu Salinin kausi Espanjan liigassa Teneriffan kanssa päättyi välierään. Vaikka joukkue ei päässyt taistelemaan mestaruudesta, niin kausi oli kokonaisuudessaan sekä Salinille että Teneriffalle positiivinen.

21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

12.6.2021 09:56 Susijengi

Tomas Pihlajamäki: ”Nuorta jalkaa ja heittovoimaa”

Susijengin uusien kasvojen kategoriaan lasketaan mukaan myös viime vuodet HBA-Märskyssä pelannut ja erinomaisen tulokaskauden jälkeen kaksivuotisen jatkosopimuksen Tampereen Pyrinnön kanssa sorvannut Tomas Pihlajamäki, 21. Taistelijaluonteinen Pihlajamäki luonnehtii Susijengiä kuin "vanhaksi, tutuksi" ympäristöksi.

11.6.2021 15:42 Susijengi

Susidebytantti Mubashar Ali: ”Työskentelen kovaa ja hyvällä fiiliksellä”

Susijengi on saanut alkukesän aikana vahvuuteensa mielenkiintoisen uuden tuttavuuden, kun viime vuodet Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläislähtöinen Mubashar Ahmed Ali, 213 cm ja 24 vuotta, on esitellyt ulottuvuuttaan, energisyyttään ja monipuolisuuttaan joukkueen harjoituksissa.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

29.5.2021 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kasvoi johtajana kauden aikana – ”Sain olla isossa roolissa joukkueessa”

Edon Maxhuni pelasi erinomaisen kauden virolaisen Pärnu Sadamin riveissä. Maxhuni johdatti Pärnun aina Viron liigan finaaliin saakka ja palkintona kaudesta oli hopeinen mitali sekä valinta Viron liigan tähdistöviisikkoon.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

Näytä lisää vastaavia